Goedenavond,
ik ben net nieuw op dit forum. Ik heb zelf niet echt een moestuin, maar een heel aantal jaar geleden heb ik een aantal Wieringer boontjes gekregen en ieder jaar probeer ik nieuwe boontjes te krijgen om zodoende de soort in stand te houden. Ik moet eerlijk zeggen, door werk en verder ook een druk schema is het er een aantal jaar bij in geschoten, maar van de paar boontjes die dit voorjaar nog opkwamen heb ik toch nog een aantal boontjes overgehouden. Dit jaar had ik ook nog de pech dat de slakken bonenplanten ook nogal lekker vinden, dus de oogst was minimaal. Volgend jaar maar extra voor zorgen.
Daarnaast heb ik een tijdlang in Engeland gewoond en van de overgebleven Pintoboontjes, daar gekocht in de supermarkt, heb ik ook een aantal geplant. Deze zijn keurig opgekomen en inmiddels geoogst.
Verder heb ik vorig jaar tijdens een vakantie in Italië bij de locale Agraria een pak met hele leuke rode boontjes meegenomen. 'Stortino di Trento', een mooi en relatief zeldzame boon, daar uit de streek. Deze stokbonen hebben het fantastisch gedaan deze zomer. Een werkelijk enorme oogst van gevlekte kromme boontjes. Overheerlijk. Nog voldoende zaaigoed over voor volgend jaar, maar inmiddels een paar gedroogde peulen uitgepakt.
Als laatste heb ik een rij spekbonen gezaaid, soort: Neckarkoeningin. Ook hiervan heb ik nog voldoende zaaigoed, maar een paar moeilijk bereikbare bonen heb ik inmiddels geplukt en van de boontjes ontdaan.
Nu mijn vraag:
Van zowel de Pintoboontjes als de Stortino di Trento verschilt de kleur van de boontjes met die van de ouders. De bonen van de Neckarkoeningin zijn wel gelijk. De pintoboontjes waren bruin met donkerbruine hoekige vlekjes maar de boontjes die ik geoogst heb zijn crème met donkerbruine vlekjes. De tekening is verder identiek. De bonen van de Stortino di Trento die ik gezaaid heb waren rood/paars met zwarte vlekjes, maar hier zijn de boontjes wit met dezelfde vlekjes. Het lijkt mij vrij sterk dat de soorten zijn gekruist, hoewel je natuurlijk niets uit kunt sluiten.
Zou het mogelijk zijn dat de boontjes later nog bijkleuren of is een kruising de enige verklaring?
Mocht iemand overigens nog belang hebben bij een aantal bonen van de Stortino di Trento: ik heb er nog genoeg, aangezien de verpakking 250 gram was. Daar kan ik de komende 10 jaar mee vooruit, maar tegen die tijd is de kiemkracht er wel uit, vrees ik. Misschien dat iemand er een paar wil ruilen. Bonen waar ik zelf nog naar op zoek ben zijn de Reade Krobbe, het Woudboontje en de Oldambster witte boon. Andere oude Nederlandse rassen zijn ook welkom.
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Ron van der Meulen