Beste allemaal,
Sinds enkele jaren probeer ik in een deel van mijn tuintje (slechts enkele vierkante meters) wat te moestuinen. Echter, de opbrengst valt tegen en ik kom diverse problemen tegen bij diverse gewassen, en ik krijg er niet de vinger achter wat er de oorzaak van is.
Ik zit op zandgrond, het moestuintje ligt in de halfschaduw, daarnaast heb ik potten in de volle zon staan (met eigen tuingrond). Ik gebruik geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, wel eigen compost (voornamelijk uit konijnenmest, stro, houtkorrels en snoeiafval). Nabij staat een walnoot en er is veel klimop in de buurt. Met mijn beperkte kennis probeer ik rekening te houden met standplaats, vruchtwisseling, voedingsbehoefte etc.
De problemen komen neer op zwakke planten en veel dat mislukt:
Blijven klein/leveren weinig tot niets op of blijven zwak: boerenkool, spruit, bonen, rode biet, koolrabi, venkel, komkommer, bosaardbei.
Doen het prima: sla (ook vroege onder plastic), andijvie, veldsla, uienfamilie, bieslook, tijm, rucola.
Nu vermoed ik dat het iets met de bodem te maken heeft. Veel van de problemen associeer ik met een stikstofgebrek (misschien onttrekt het stro in het compost er stikstof aan). Echter, wellicht verzuurt de bodem door de aanwezigheid van (bladeren van) de walnoot. Of toch gewoon te weinig zon?
Wellicht herkennen de ervaren tuiniers hier een patroon in; een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, een zuurtegraadprobleem of iets anders?
Verder heb ik opvallend veel last van witte vlieg (vooral) en bladluis, maar dat kunnen problemen op zich zijn natuurlijk.
Alvast veel dank voor het meedenken!