Ga naar inhoud

Valentijn

Members
  • Aantal items

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Eindhoven

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Hallo, Ik heb 2 druivenplanten in mijn tuin staan, tegen een mooie pergola. Een van de twee planten heeft al een aantal weken dat de onderste bladeren van buitenaf geel/bruin worden. Ik heb diverse sites bekeken met mogelijke oorzaak, het leek het meeste op de plaatjes van magnesium gebrek. Ik kad nog wat kalkkorrels met magnesium liggen dus die gestrooid. Het wordt nu echter steeds erger, alle blaadjes krijgen kleine bruine plekjes. Ook op de "stam"/dragers van de plant overal bruine plekjes. Het is een Muscat Blue. Ik woon hier op zandgronden. De plant is 1,5 jaar oud. Zou het gewoon vochtgebrek zijn? Tot 2 weken geleden deden de 2 druiventrossen aan de plant het verder prima, maar die beginnen nu ook af te takelen. Misschien zijn er hier wat druivenkenners die herkennen wat dit is? De andere druivenplant staat er 4m vandaan, in dezelfde gemetselde bloemenbak (met gaten en puin in de bodem). Deze andere plant vertoond geen problemen, is wel een andere soort (Boskoop glorie) Hier volgen wat foto's.
  2. Blijkbaar is het hier in de gemeente een regeling dat je gewoon gratis zo'n bak kan bestellen (bruikleen). Om mensen te stimuleren hun GFT afval zelf te composteren ipv te laten ophalen. De bak werkt wel ok, maar ik heb hem weggedaan (laten ophalen). Redenen: - Te groot en te lelijk. - Onhandig met bovenin alles erin gooien en dan door zo'n pielig luike zaken er uit moeten vissen. Ik heb nu 2 compostbakken op marktplaats gekocht, zijn wat kleiner en neutraler van kleur. Nu kan ik ze om en om gebruiken.
  3. Hallo, Ik weet dat er al wat threads lopen over goedkope (polycarbonaat) kassen e.d. Ook wordt tuinkassenwinkel.nl daarin genoemd, maar niet echt duidelijk met ervaringen, kwaliteit etc. Dus wie heeft er ervaringen met (polycarbonaat) kassen van www.tuinkassenwinkel.nl? Ik heb geen aandelen o.i.d., ben gewoon beniewd naar de ervaringen. Het enige wat ik hoor en wat ze ook zelf zeggen is dat je de kas niet in de volle wind moet zetten. De kas komt bij mij op een vrij beschutte plek te staan (https://www.moestuinforum.nl/kweekkas-tuinkas-welke-plaats-in-de-tuin-t5460.html) Het rare is dat ik via mail van hun zelf te horen krijg dat polycarbonaat kassen van lage kwaliteit zijn, beperkte levensduur hebben, aangetast worden door UV, etc. Ik krijg alleen geen antwoord wat die aantasting dan inhoudt en wat het gevolg daarvan voor je kas/gewassen is. Ik zit zelf te denken aan het wat hogere model (ECO Pro), lengtre 443cm: http://www.tuinkassenwinkel.nl/tuinkassen-eco/tuinkas-ecopro-met-6mm-polycarbonaat.html Alvast bedankt voor jullie reacties, Valentijn
  4. Ik zie nu pas alle antwoorden. bedankt! (blijkbaar werkt de abbonneer functie niet altijd goed?). De kas in de lengte plaatsen van oost naar west zou op zich wel kunnen, maar dan hij niet tegen de schuur aan en dan komt ie echt dwars door mijn tuin heen. Op de meeste advies lijstjes van winkels lees je dat de je kas *niet* tegen een schuur en/of schutting aan moet zetten ivm schaduw. Op zich klopt dat wel, maar op lokatie A vangt de kas nog flink zon de hele middag. 's morgens wel wat minder omdat de zon opkomt in de hoek die je op de foto ziet. De kas wordt waarschijnlijk tussen 4 en 5 meter lang en 2 a 2,5m breed. Dus dan vang je niet overal zon 's morgens, maar al vrij snel komt er een stuk in de zon te liggen en dan vang je toch al warmte voor de hele kas. Enige nog betere optie is denk ik de kas een stuk van het schuurtje af zetten (naar voren dus). Maar dan komt hij weer dichter bij het huis wat de tuin weer kleiner maakt voor mijn gevoel. En wat moet ik met de loze ruimte achter de kas. Om er iets aan te hebben moet je toch al gauw 1,5m ruimte laten.
  5. Het seizoen komt er weer aan en ben weer naar kassen aan t kijken. Ik zit er aan te denken om hem op plek A te zetten, maar dan in de lengte langs de schutting en met de kont tegen het schuurtje aan (stukkie terras weghalen dus). 's morgens krijgt ie dan niet zo veel zon, maar later op de dag voldoende. 's nachts mogelijk nog wat warmte van de muur van de schuur. Goed idee?
  6. Bedankt, weet je iets van een typenaam of nummer? Kan ik die gaan zoeken. Degene die ik nu heb (Aquacraft) is min of meer waardeloos. De waterdruk wordt door dat ding erg geknepen, waardoor je nog maar een heel slap sproeiertje overhoudt. Misschien dat het voor mijn druppelslang net genoeg is, die is 50m. In de planning zit echter nog een uitbreiding van druppelslang, dus dit ding gaat hem niet worden. EDIT: probleem opgelost!. In de aansluiting naar de kraan zit een rubber ringetje dat tegelijktertijd als filter fungeert denk ik omdat het een zeef/maasstruktuur heeft. Een gedeelt van de doorsnede van de waterbuis is zelfs helemaal dicht. Dit zorgt voor druk/debietverlies. Ik heb dit gekke ringetje vervangen door een normaal rubberringetje en nu fungeert alles prima!
  7. Bedankt. Ik heb er net een gekocht bij Coppelmans in Nuenen. Kost 14,95, merk is Aquacraft. De verkoper noemde het een watertimer met eierwekkerfunctie. Mooie omschrijving.
  8. Hallo, Ivm de vakantie zoek een goedkope watertimer / watercomputer. Zo'n ding wat je tussen je tuinkruin en de tuinslang zet. Je kan dan instellen dat deze bv 30 minuten moet sproeien. Dit is een voorbeeld: http://www.budgetland.nl/watertimer-tuinslang-p-4873.html Die lui vragen echter 10 euro verzendkosten voor een artikel van nog geen 5 euro. Verkopen ze deze dingen ook ergens dat iemand weet? In de tuincentra vind ik meestal alleen maar gardena artikelen, waardoor zo'n simpel ding opeens 35-40 euro kost. Thanks!
  9. Ik heb de fleurella bemeste tuinaarde van de gamma. Heel goedkoop, maar voldoet toch aan RHP blijkbaar. De tomaten en aardbeienplanten staan er nu een paar dagen in en slaan volgens mij wel goed aan. De druivenplanten zien er ook nog goed uit.
  10. Hallo, Ben ik weer met een vraag. Ik zit er aan te denken om een broeikas te kopen, wacht op een leuke op marktplaats. De vraag is alleen waar zet ik hem in de tuin? Mijn tuin ligt op het zuidoosten, met aan beide zijden schuttingen. Langs de linkerschutting (op de zuidoost kant dus) heb ik mijn moestuin gemaakt, 120cm breed en een kleine 10m lang. (Plaats A op de foto) Bijna de hele dag zon. Zou ik mijn broeikas ook op die plek moeten zetten? Dan krijgt hij wel heel veel zon, wordt denk ik te warm in de zomer. De andere plek (plek B). Is net er tegenover, de schutting aan de ongeveer West zijde. Daar heeft de kas 's morgens wel een aantal uren zon, maar 's middags weinig. Als de zon hoog staat, pakt de kas via het dak nog wel wat zon mee. Ik heb zelf het gevoel dat deze plek beter is, maar ben bang dat er te weinig zon is voor zonaanbiddende groenten zoals tomaten. De plek zou zijn precies waar de aarde wat hoger is en begroeid is. Kas is 370cm L x 190cm B x 183cm H. Net buiten beeld bij de pijl staat een hoge conifeerachtige boom in de tuin van de buren, die wel een stukje zon wegpakt wat normaliter op het dak van de kas zou vallen. Wat denken jullie?
  11. Hallo, Was benieuwd hoe het er ondertussen voorstaat. Niet dat we al ver in het seizoen zitten, maar toch. Als alles nu al dood is, dan zou het geen goed teken zijn. Ik heb zelf ook de fout gemaakt door flink wat zakken bemeste tuinaarde te kopen om gaten van boomstronken in mijn tuin en moestuin te vullen. Ik heb het wel geprobeerd te mengen, maar de bovenste laag bevat toch redelijk veel bemeste tuinaarde. Toch gek dat dit niet goed zou zijn, bemeste tuinaarde klinkt naar mijn eerste idee juist als iets positiefs. Ik heb er al tomatenplanten, aardbeiplanten instaan. Ook sla/wortels/spinazie gezaaid. En 2 druivenplanten ingezet. Hopelijk overleven ze, in veel gevallen heb ik in het plantgat juist wat bemeste tuinaarde als 'fundament' gedaan. Valentijn
  12. Bedankt frans. Ik moest daar zelf ook aan denken, hoe dicht die planten in de franse (of italiaanse) wijngaarden staan. Mijn eerste stap is de palen van de te maken pergola vastmaken aan de muurtjes, daarna kunnen de druivenplanten erin!
  13. Bedankt voor je antwoord wilma. Ik lees ook dat het slim is om de plant schuin in de grond te zetten. Zodoende kan je de wortels wat verder van de paal/muur zetten en daar het stuk boven de grond gewoon recht naar boven/langs de paal leiden.
  14. Hallo, Ben mijn tuin aan het inrichten. Er staat aan het einde van mijn terras een met bakstenen gemetselde plantenbak van 420cm x 52cm (buitenmaten). Hoogte is 45cm. Ik ga hier een pergola in zetten en wil hier 2 druivenplanten tegenaan zetten. De planten heb ik al, Muscat Blue. Ik lees overal dat de plant 30cm van de muur moet komen (of 10cm van de paal). Officieel zou mijn plantenbak dus minstens 60cm binnenmaat breed moeten zijn. Is dit erg? Wat ook nog meespeelt is dat de plantenbak op een soort fundament staat van cement/beton. Ik zit er aan te denken om dit (gedeeltelijk) weg te halen, om zodoende het gesloten karakter van de bodem in de plantenbak te doorbreken. Ideen, tips, waarschuwingen? Graag! Hartelijk dank op deze regenachtige dag, Groet, Valentijn
×
×
  • Nieuwe aanmaken...