Ga naar inhoud

Anita

Members
  • Aantal items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Anita

  1. Ik heb vorige week in een vensterbankkasje (zo'n gekleurd plastic onderbakje met een doorzichtige hoge deksel met schuifjes van de Action) wat pompoenzaadjes geplant. In een paar dagen tijd zag ik dat er iets ging gebeuren. Omdat er in hetzelfde bakje ook wat potjes staan met een peperzaadje waar zo op het oog niets gebeurt, heb ik de kap erop en de schuifjes dicht gehouden, lekker warm. Gisteren hadden de pompoenplantjes twee blaadjes, waren ze nog redelijk laag, maar vanochtend zag ik dat ze in een dag tijd omhooggeschoten zijn, een lange, lange steel met nog steeds twee blaadjes, nu tegen het dak aan gegroeid! Het ziet er ielig uit, en iets zegt me dat dit niet helemaal goed is, maar kan dit nog bijtrekken? Ik bedoel, kleiner worden zal niet gaan, maar komen er straks meer blaadjes en dijdt de plant dan in de breedte meer uit zodat ze in verhouding steviger zijn? Let wel: het gaat hier om twee geplante courgettezaadjes, geen ramp, maar vorig jaar had ik uit twee zaadjes wel twee hele mooie planten met lekkere courgettes. Ik heb ze nu om af te remmen in een kasje buiten gezet, dat scheelt alvast de verwarmingswarmte vanaf de onderkant. Wie weet wat ik nu het beste kan doen? Doorgaan hiermee of overnieuw beginnen, en wat is dan de beste manier?
  2. Beste forummers, Vorig jaar voorzichtig begonnen met wat kruidenplantjes, sla, andijvie en pompoen in potten, dit jaar wil ik nog meer (plezier) uit mijn tuintje halen. Ik heb een gazen rek tegen een zonnige muur laten maken, vorig jaar al, maar voor ik bedacht had wat ik daar tegenaan wilde laten groeien, had de pompoen hem al ingepikt. Resultaat: pompoenen die ik vanuit de hoogte kon plukken! Ik heb heel wat pannetjes soep ervan kunnen maken, ook nog pompoenen weg kunnen geven. Maar dit jaar wil ik het rek reserveren voor wat fruit. Ik denk aan doornloze braam en framboos, misschien een aalbes. Ik zie op websites dat je de planten in februari al geleverd kan krijgen, soms het hele jaar door. Maar van braam heb ik gelezen dat je pas moet planten wanneer de kans op vorst voorbij is, maar framboos kun je planten van november tot maart, en hoe zit dat dan met de aalbes. Aan de ene kant wil ik zo vroeg mogelijk dat het er allemaal staat (ongeduld), aan de andere kant wil ik wel aan de veilige kant gaan zitten en pas eind april/begin mei planten, maar levert het dan ook al iets op dit seizoen? Wie weet wat wijsheid is? En heeft iemand misschien ook een tip welke soorten het lekkerst zijn?
  3. Anita

    Hallo!

    Ik ben Anita en heb sinds dit jaar een start gemaakt met het kweken van groenten. Ik heb een achtertuin die helemaal betegeld was toen het mijn tuin werd, en dat is me te saai. Vorig jaar begonnen met hier en daar wat tegels eruit te halen, daar een kruidentuintje van gemaakt met gewoon de plantjes van de groentenafdeling in de supermarkt en die deden het al heel aardig. Al gauw kon ik eigengemaakte kruidenboter met verse kruiden maken, en vooral ook bij het koken van rode pastasaus heb ik heel veel oregano en basilicum uit de tuin gehaald. En de peterselie en selderij zorgden voor heerlijke geuren in de keuken bij het trekken van bouillon. Op een gegeven moment merkte ik wel dat de katten van de buren mijn kruidentuintje als bak gebruikten en toen vond ik het niet zo smakelijk meer. Toch wil ik eetware dingen uit mijn achtertuin, ik wilde het zelfs uitbreiden en ben daarom begonnen de plantjes in bakken te laten groeien. Hoge potten met kruiden, dit jaar: thijm, rozemarijn, bieslook, oregano, peterselie en selderij, munt. Verder nog een bak met lavendel. Dan nog wat potten met kropsla en andijvie, (balkon)tomatenplant, peultjes, pompoen. Ik zal wel wat aan mijn planning moeten doen. Ben zomaar op een moment begonnen met een bakje in de vensterbank, had op een gegeven moment veel te veel slazaadjes die waren opgekomen, en nu heb ik vorige week en deze week sla gegeten omdat ik bang was dat het zou doorschieten, en nu is het op... als ik het handig aanpak heb ik elke week twee kropjes en dat is prima. Nu zie ik hetzelfde gebeuren met de andijvie. Over mijn pompoenplant maak ik me een beetje zorgen, er zitten bladeren aan die aan de onderkant vol zitten met zwarte beestjes (luis?) Er zitten ook heel veel bloemen aan, moet ik er daar zoveel van weghalen tot alleen het aantal overblijft van hoeveel pompoenen ik uiteindelijk wil oogsten? Kan zo'n plant zo'n productie wel aan of blijven het dan pompoentjes in wording? Omdat ik met zoveel onwetendheid/vragen zit, heb ik me hier aangemeld. Groetjes, Anita.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...