Ga naar inhoud

Juna

Members
  • Aantal items

    564
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zuid Holland

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Oh nee! Ik herken mezelf hierin. Arm slakje, ik hoop dat de aardbei helpt. (Al heeft Jootje wel heel erg gelijk uiteraard) Ai, al die slimme slakjes straks die straks met lichte paniek en stomme verbazing in hun triestige oogjes, rechtop om zich heen kijkend.. op de sla zitten als jij voorbij komt (want dat hebben ze van paps/mams geleerd als overlevingsstrategie) . Maar ja, ik doe het hier dus ook wel eens. Ook met rupsjes enzo. (Als kind maakte ik op school met een vriendinnetje slakkenboerderijen en villa's met gebouwtjes, glijbanen, bedjes, ontbijd en alles. Dat zegt al genoeg ik denk dat het daar al misgegaan is met mij).
  2. Hoi allemaal! Sinds een tijdje heb ik flink wat schade aan planten, vooral aangevreten blad en zwakker wordende planten in het algemeen. Na wat adviezen hier ben ik ook s'nachts eens gaan kijken en uiteindelijk vond ik taxuskevertjes en pissebedden die beiden aan de planten eten. De taxuskevers is waar ik graag iets aan wil doen. Nu heb ik verschillende methoden gevonden op het internet. Ik gebruik geen gif, dus die optie valt af. Wat ik nog als opties tegenkom: -Nachtelijke tuinwandelingen om de kevers te zoeken -Kleefband -Aaltjes tegen taxuskevers -Compost speciaal (met een schimmel waar zowel de larven als de kevers niet tegen kunnen)https://www.gardenspecials4u.nl/compost-speciaal -Kruidenmengsel van Pireco die de smaak en geur van de plant (alleen waarneembaar voor insecten) veranderd, waardoor ze de plant met rust zouden laten. (https://www.pireco.nl/?post_type=portfolio&p=73) Ik was benieuwd naar de ervaringen van anderen met deze producten. En uiteraard ook naar andere ideeën. Ik vind zelf het kleefband geen optie, omdat andere insecten daar ook op vast blijven zitten. Ik neig naar de compost methode, het heet letterlijk 'compost speciaal', en is vrij duur. Maar het schijnt te helpen in alle stadia van het leven van de taxuskever. Wat wel handig is natuurlijk. En ik zou het heel lokaal kunnen gebruiken. Alleen waar nodig. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën, tips en ervaringen.
  3. Oeps, ja, daar heb je wel een punt. Excuus. Ik zal even goed rondneuzen op het forum om te zien wat ik kan leren over de taxuskevers. Als ik nog vragen over heb maak ik wel een nieuw topic. De pissebedden zijn er ook nog steeds, dus ik laat dit topic wel zo als het is. Misschien is dat ook wel het minst verwarrend uiteindelijk. Bedankt
  4. Haha oh jee, de laatste reacties had ik even gemist. Ik ben bang dat ik het insectenmaaltje even oversla, ookal geloof ik best dat het gegeten word. Intussen heb ik trouwens, ook nog taxuskevertjes gespot. Ik ben in het donker met een zaklamp nog een paar keer gaan kijken en heb er een aantal gevonden. Niet veel.. een stuk of drie maar. Maar toch vind ik ze wel erg verdacht in dit geval. De planten gaan ook best slecht intussen, de stokroos vooral is echt één grote gatenkaas geworden. Overdag kan ik nog steeds geen sporen vinden, geen rupsen, slakken, eitjes of poep. Niets. Enkel wat bladluis hier en daar, en wat baby lieveheersbeestjes (larven). Nu is mijn vervolgvraagje, wat zouden jullie denken over het vinden van 'enkele' taxuskevertjes? Is de kans er dat er later in de nacht heel veel zijn die alles opeten? Ik weet het niet meer nu, zijn het nu pissebedden of taxuskevertjes? Als het taxuskevers zijn, wat zouden jullie doen? Ik heb gelezen over een speciale compost met een schimmel erin, die schijnt te helpen. En over aaltjes, en tot slot over dit ---> https://www.pireco.nl/?post_type=portfolio&p=73 een soort kruidenmengsel die, volgens de tekst de geur en smaak van de planten veranderd waardoor de insecten het niet lekker meer vinden. Dit laatste klinkt het meest 'vriendelijk', omdat ze er niet dood van gaan. De verandering van smaak en geur schijnt voor de mens niet waarneembaar of schadelijk te zijn. Heeft iemand er ervaring mee?
  5. @Glenn, ik hou er van om daarop te vertrouwen (dat de natuur het oplost). Soms gaat dat ten koste van m'n plantjes, maar ja, de natuur weet niet welke bedoelingen ik precies heb. Dus daar kan ik niet boos over zijn. Ik leef alleen wel in een stad, dus de natuur is misschien soms wat uit balans. Toch vind ik het altijd het fijnst om niets te veranderen. En egels zijn leuk ^_^ Ik ga in een hoekje in de tuin wat takjes, blaadjes ed opstapelen, misschien heeft hij/zij er wat aan. @Simon, ja dat heb ik ook wel eens gezien. Voor de pissebed moet het een soort hemel zijn denk ik, helemaal omgeven worden door een zoete sappige aardbei waar je nog dagen mee door kan, en alleen maar hoeven liggen, chillen en happen. Ik heb intussen 'gezien' dat ze van een plant aten vannacht, er zaten er twee op, bij nieuwe gaatjes. Verrassend genoeg was dat een courgetteplant. Toch lijkt het sinds m'n kleine aanpassingen wel wat minder hard te gaan met de gaten in de planten. Misschien komt het zo wel goed. De courgettes gaan binnenkort het dak op, dus ik denk dat het er daar wel wat rustiger aan toe gaat. Ik wilde alleen ook nog peulenplantjes, OI kers en veel Cosmos uitplanten deze week, en durf niet want ben als de dood dat ze allemaal aangevreten of zelfs opgegeten worden. Ze zijn nog jong en vast heel erg lekker. Ik ga maar wat 'test' plantjes neerzetten. Even nog wat meer plastic flesjes sparen.
  6. @OscardeVos, is al gebeurd! ik heb er een waterflesje omheen gezet. Ik verzamel ze al een tijdje dus geen gebrek aan flessen. Gisteravond ben ik gaan kijken met een zaklamp, maar die heb ik snel weer uitgedaan omdat er een egel zat die verschrikt verstarde door al dat licht. Ik had overdag het gras gemaaid, en had een hoopje neergelegd om vandaag op te ruimen. Daar was hij aan het rommelen. Het rook vast interessant. Aww ^_^, dus ik ben snel weer weggegaan om hem met rust te laten. De egel had ik vorig jaar voor het laatst gezien dus ik wist niet of hij er nog was, leuk dat dat wel het geval is. Ik overweeg een huisje/verstop-plekje voor hem te bouwen want er is niet zoveel voor hem in deze buurt. Gewoon een woonwijk super dichtbij het hart van de stad. Hij vind de pissebedden wel ok denk ik trouwens @Pippi, ja misschien wel. Ik weet het niet precies. Ik denk dat ze in ieder geval een tekort hebben aan iets, en daarom de planten kiezen. Er is genoeg mulch en spul op de grond, dus dat kan het niet zijn. Misschien zijn ze gewoon met teveel. Het is inderdaad wel droog, hier zijn er geen grote onweersbuien ed geweest. Misschien hebben ze daar last van inderdaad.
  7. Ann, Ik heb verschillende soorten mulch, eigelijk gebruik ik wat uitkomt. Zo ligt er boomschors, houtsnippers, cacaodoppen, gewoon bladafval, en soms wat grasmaaisel. Stro en hooi gebruik ik niet tot nu toe. De cacaodoppen gebruik ik vrij veel omdat de poezen het niet zo lekker vinden ruiken, zo kan ik ervoor zorgen dat ze specifieke plekken niet als kattenbak gebruiken. (er blijven genoeg fijne plekjes over hoor ) OscardeVos, bedankt voor de links die zijn leuk en informatief. Ik had inderdaad dergelijke dingen ook al gevonden. Ik denk dat ik de methoden van de vrouw in het filmpje ga gebruiken. Ik ga denk ik proberen ze 'weg te lokken' van de belangrijke plaatsen. En de planten die veel aangetast worden proberen te beschermen. Geen idee of het lukken gaat, maar proberen kan altijd toch. Ik kan ook de mulch rondom die specifieke planten wel weghalen voor een tijdje, en de grond daar wat droger onaantrekkelijker laten worden. Ik heb ook al een tweetal flessen ingegraven met aardappelschillen erin, een beetje natte sla en wat gist. Vlakbij de clematis. Eens kijken of ze erin vallen, misschien kan ik de plant nu even beschermen, tot hij groot genoeg is om het te overleven. (paar weken geleden geplant). Het is in ieder geval handig om te weten wat het probleem precies is. Ik ga vanavond even goed kijken.
  8. Als ik de reacties zo lees lijkt het alsof ik misschien wel juist moet zorgen voor 'voeding' voor de pissebedden, zodat ze geen behoefte hebben aan de planten? Zou dat werken? Ik kan natuurlijk wel wat composterend spul in de tuin verspreiden, en kijken of de nieuwe blaadjes van de planten dan intact blijven. (nu worden ze direct opgegeten). Het gaat vooral om alles wat nieuw groeit en jong is, nieuw vers blad, zaailingen etc. Pissebedden 'voeren'. of begin ik dan onbedoeld een pissebedden kwekerij? (misschien had ik dat onbedoeld al gedaan). Glenn, ik vind kippen wel heel leuk en het zou ook een goede oplossing zijn. Maar ik denk dat het niet kan met onze drie enthousiaste poezels. Ann, bij de aardbeien had ik ze inderdaad ook al gespot, ze eten de aardbeien op. Gelukkig zitten die in hangbakken, dus heb ik het redelijk onder controle. Ik haal ze gewoon weg. Ik weet dat veel mensen het niet geloven, maar ze eten inderdaad echt planten. Op internet is er veel over te vinden. Vooral als je ook in het Engels zoekt (pill bugs, roly pollies, woodlice, doodle bugs, sommige van die namen zijn echt geniaal )
  9. OscardeVos, Je hebt wel gelijk. Ik hou er ook niet van om 'ook maar iets' te 'bestrijden', want wie ben ik om te zeggen dat ze er niet mogen zijn. Slakken bestrijden vind ik ook al lastig. En gif, daar hou ik al helemaal niet van. Gier gebruik ik wel zo af en toe. Ik vind het niet erg dat ze er zijn, maar als ze echt alle zaailingen opeten, kan ik wel stoppen dat zou ik wel verdrietig vinden. Dus, als dat echt het geval is wil ik er wel iets tegen doen. Niet met insecticide of gif, dat gebruik ik nooit, en zal ik ook nooit gebruiken. Ik zou eerder een soort val bedenken denk ik, ik had intussen al bedacht dat misschien een ingegraven halve fles met aardappel en een brokje gist erin of zoiets dergelijks ze zou lokken. Misschien vallen ze erin en kunnen ze er niet uit. Als dat zou werken zou ik ze ook wel ergens anders weer los kunnen laten. Net als bij slakken rapen zeg maar. Ik zou meerdere flessen kunnen ingraven, en zo best veel (misschien) kunnen verzamelen. Als er dan per ongeluk een kikker in terecht komt kan ik die ook gewoon vrijlaten (en die heeft dan een mega diner achter de rug). Maar je hebt gelijk. Maar ik zal eerst nog eens grondig onderzoeken of het echt de pissebedden zijn. Ik zal vannacht even de moeite doen om met de zaklamp eens goed te gaan kijken. Toch denk ik dat dit het is. Als ik de schade van pissebedden aan planten (plaatjes op internet) vergelijk met de dingen die ik bij mijn eigen planten zie, lijkt het er erg op. En aangezien ik ieder spoor van andere beestjes mis, en deze in overvloed vind.. lijkt het er wel op te wijzen.
  10. Hoi allemaal, Al een tijdje viel me op dat alle jonge nieuwe blaadjes van verschillende planten in mijn tuin aangevreden en 'op' gevreten werden door een, voor mij, onzichtbaar beestje. Niet alleen moestuin planten, ook de (jonge) clematis bijvoorbeeld, die er bijna aan onderdoor gaat. Het leken me geen slakken omdat er geen sporen waren, geen rupsen of andere zichtbaar gespuis op de blaadjes. Ik probeerde knoflookthee en brandnetelgier, maar het hielp niet. Nu ging ik vandaag bezig met een nieuwe verse laag mulch, omdat ik binnenkort nieuwe plantjes wil neerzetten. Tijdens m'n bezigheden ontdekte ik dat er onder de oude laag mulch echt ENORM veel pissebedden zitten. Echt niet te tellen. Het krioelt ervan, en bij nader onderzoek ontdekte ik dat het overal zo is. Echt duizenden. Ik ben het internet even opgedoken en hoewel ik altijd dacht dat ze onschuldig waren, lees ik nu dat ze wel degelijk ook planten eten, vooral de verse nieuwe blaadjes en zaailingen. Dat was het probleem voor m'n plantjes dus. oh oh.. nu heb ik wel serieuze een moestuin-uitdaging. Ik wil absoluut geen gif gebruiken, er lopen lieve poezels, egels, vogels, padden en kikkers rond. Dat wil ik zo houden. Wat kan ik doen aan de duizenden pissebedden? Ik las iets over aaltjes ergens, zou dat kunnen werken? De truck met de aardappel, werkt vast maar op deze schaal is het onbegonnen werk denk ik. Alvast een dankbaar rondedansje voor degene die me helpt
  11. Juna

    Peulen en kevers

    Hey dat is wel heel handig! Ik denk dat ik die vitrage gewoon zal doen, super! Dat scheelt weer. Die IKEA soms..
  12. Juna

    Peulen en kevers

    Ja inderdaad Ze staan 'nog niet' in de volle grond, maar komen daar wel terecht en tegen een schutting. Hij is wel half 'open', maar ik kijk wel even. Als ik nou stevig gaas zoek, dan kan ik het misschien een paar jaartjes achtereen gebruiken. Dat maakt het dan ook weer relatief goedkoper. Ik vind gaas wel een 'lieve' oplossing.
  13. Juna

    Tomaten 2017

    @OskardeVos Wat goed! Nu je het zo uitgelegd hebt, heb ik nog even een keer goed gekeken. Het lijkt er wel op inderdaad! Het is maar een kleine plastic tomatenkas die tegen de schutting aan staat. En de plant deelt de kas met een andere plant. Maar toch ga ik even kijken of ik het in goede banen kan leiden. Er zitten inderdaad bloemen aan (of nou ja, knopjes). Ik ga het gewoon twee stokken geven, voor iedere tak 1. Als het te groot word, kan ik misschien later nog wel eens wat wegsnijden, of de plant verplaatsen. Ze staan niet in de volle grond. Maar voor nu, als het inderdaad geen kwaad kan, vind ik het wel leuk om het zo verder te laten groeien. Bedankt!
  14. Juna

    Peulen en kevers

    Toch is dat misschien wel een goede optie ik heb maar een kleine ruimte in de achtertuin namelijk, en heb niet veel gezaaid. Ik zal me er eens in verdiepen, bedankt voor de tip.
  15. Juna

    Tomaten 2017

    Oh nee, ik heb op de één of andere manier een 'enorme' dief gemist. Ik ben helemaal niet ervaren met tomaten, dus ik weet niet wat ik ermee moet doen. Moet hij eraf? Of is hij nu zo groot dat de plant dan misschien stuk gaat? Ik heb er maar 1 van deze soort. De totale plant is nu ongeveer 110 hoog, en is verder in orde volgens mij. De andere dieven zijn er wel af. Jullie zijn de kenners hier, dus ik hoopte dat ik om wat advies mocht vragen De 'boom' onder het bloementrosje is de dief die ik bedoel. Hoe ik dat dikke gevaarte heb kunnen missen weet ik niet precies.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...