Ga naar inhoud

StudioFriesland

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Hi Gwen, Leuke vraag, dit is mijn onderwerp! In 2011 heb ik met succes een oven gebouwd op ons volkstuincomplex. Er zijn al vele pizza's en broden in gebakken. De oven staat onbeschermd in weer en wind, en heeft al twee strenge winters overleeft. De bovenzijde van de koepel is bekleed met levend mos, om het effect van de regeninslag iets te verminderen. Het fundament voor de oven bestaat uit een simpel vloertje van dikke 30 x 30 tegels op een beetje zand. De oven zelf is geheel vervaardigd van lokale klei (die ligt hier in Friesland op een halve meter diep onder de teeltlaag), vermengd met vier delen zand en wat stro. De onderzijde van de oven is ter decoratie bekleed met restanten van kleine klinkertjes. Als isolatie zijn er glazen flessen en potten onder de ovenvloer verwerkt. De opening van de oven is opgebouwd met normale klinkers en 2 basaltblokken. De ovenwand is ongeveer 30 cm dik en bevat een isolerende tussenlaag van leem met veel zaagsel. De ovenvloer zelf is gemaakt van doorgezaagde basaltblokken. Totale bouwkosten: 10 euro (voor de 2 strobalen). Bouwduur: ongeveer een maand. Funfactor: 100%. http://www.studiofriesland.nl/meer