

erik82
Members-
Aantal items
69 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door erik82
-
Inmiddels de de portie weer overgebracht naar een nieuwe zak.. dat wordt weer wachten
-
Na een tijd geen aandacht besteed te hebben aan de kweeksels, heb ik vandaag weer eens een kijkje genomen. De grote zakken zijn nog steeds niks. Het lijkt er op dat de entporties maar niet willen aanslaan in een grotere zak.. de entporties die ik nog had liggen zijn daarentegen spier wit! Hoe kan ik dit nu makkelijk overzetten op een grotere zak?
-
Stil in het topic is stil in de ontwikkeling. Maar.... zowaar de kaatste twee dagen krijgt een kloon van shiitake het ineens op zn heupen. Het is niet helemaal goed te zien op de foto, maar er ontstaat een actievere laag met her en der wat “schimmelpoep” in een van de zakjes. Overigens is het hele zakje wat witwazig. De inhoud van het zakje overgebracht naar een grotere zak gevuld met beukensnippers. En nu maar weer wachten Duinvoet laat weinig van zich horen momenteel..
-
De shiitake lijkt wat stil te staan. Kan ik dit procen nog bevorderen of heeft die over het algemeen meer tijd nodig? Duinvoet heeft haast ! Ook de kloon op karton krijgt het oo zn heupen Morgen een potje oppotten en in een grote zak doen.
-
De shiitake doet het rustig aan. Weinig verandering laatste dagen. Duinvoet gaat voortvarend van start:
-
Dan wacht ik er nog even op . Ik heb één van de zakjes eens geschud. Een kijken wat die gaat doen later. Vandaag ook drie potten met duinvoet op kloon gezet. Afwachten wat dat gaat worden
-
Vandaag 5 dagen inderdaad! Het gaat naar mijn idee nu wel hard(er). Een paar vraagjes: - Is het verstandig om het zakje te schudden zodat de schimmels meer verspreiden of beschadig je ze daar vooral mee? - wanneer “pot je de schimmels op” naar een grotere pot met vochtige snippers? Topic onderwerp is van sporen naar shiitake... ik heb de methode van Stan gebruikt maar vooralsnog geen draden van “groeiende sporen” te zien. Vooral wazig met in het oppervlak een wat zwevende substantie...?
-
De tweede batch ziet er goed uit
-
Bedankt! Weer wat geleerd
-
Ik heb een tweede batch gekloond op beukensnippers. Naast mijn vorige batch. Dit keer heb ik het hout iets langer laten uitlekken zodat het minder nat is. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen -> na 1 dag al meer mycelium dan de vorige batch na 5 dagen. Leuk
-
Condens.
-
Het is bijna niet zichtbaar maar de eerste tekenen van mycelium worden zichtbaar De zakjes liggen op een donkere warme plek (graad of 23). Het zou leuk zijn als het doorzet!
-
Hoi Allemaal, Vandaag kwam ik onderstaande paddestoel tegen. Het lijkt er op dat hij nog niet volgroeid is, maar ben wel benieuwd wat ik gezien heb! Deze groeide overigens op een dode eikentak die nog aan de boom vast zat:-). M
-
Hier op het forum heb ik gelezen dat het klonen van shiitake ook goed zou kunnen. Ik heb daarom een paar zakjes gemaakt. Eens kijken wat het wordt.
-
Bedankt! Mooie uitleg
-
Ik begrijp dat shiitake een moeilijke soort is om mee te kweken, laat staat om mee te beginnen . Ik wil een paar pogingen wagen om ook zo zelf ervaringen op te doen en tegen fouten aan te lopen. Al doende leert men zeg ik maar zo. Ik moet dingen gaan herkennen, wanneer lijkt het goed, wanneer lijkt het fout noem maar op. Om de shiitake te vermeerderen ga ik twee methoden proberen. Ik ga een deel van de stam klonen op ribbel karton en op beukensnippers. Maar wil ook eens proberen om een sporenprint te maken. Eens kijken waar het heen gaat
-
Hoi Allemaal, In het verleden heb ik meerdere keren gedacht over het kweken van je eigen paddenstoelen. Nu heb ik van mijn vrouw een basiskweekset gekregen van shiitakes. Erg lekker en gezond. De eerste shiitakes poppen op, alleen een heel groot succes lijkt dit nog niet te worden. Mogelijk door de tijd tussen ontvangst van het pakje (sinterklaas) en bezorgtijd( 3-4 weken). Enthousiast als ik ben heb ik al veel gelezen op het forum over het kweken van paddenstoelen. Ik heb begrepen dat shiitakes zich moeilijk laten enten, en dus zal ik aan de slag moeten met de sporen van de paddenstoel. Ik probeer voor mezelf een overzicht te maken van de werkwijze, en kan daar jullie feedback wel op gebruiken denk ik . 1 Sporen verkrijgen van shiitake, print maken en opbergen in een gripzakje in de koelkast. 2 Slurry maken van water, gist en honing en sporen, deze halen van je print met een steriel mesje. Rest kan de koelkast weer in:?: Ad. 2 Ik heb begrepen dat voor het maken van de juiste slurry de pot met een paar gaatjes in de deksel steriel gemaakt moet worden. Dit kan door in een snelkookpan(heb ik niet) of drie keer achter elkaar op het formuis koken en laten afkoelen. Ik vroeg mij af, is het ook mogelijk om deze stap over te slaan en bijvoorbeeld gebruik te maken van spa of demiwater? 3 Slurry op kamer temperatuur zetten en blootstellen aan licht, en laten staan totdat de eerste draden ontstaan, daarna in de koelkast zetten. 4 Broedbakjes vullen met groeisubstraat (eiken of beuken snippers, 20 min gekookt). 5 Met een injectienaald de draden verdelen over je broedbakjes. Broedbakjes afsluiten en bewaren in donker (welke temperatuur ongeveer ) 6 Na voldoende ontwikkelen van Mycelium grote bak/zak met houtsnippers klaar zetten (gekookt) en daar een deel van het (of hele )) broedbakje door elkaar mengen of alleen er bovenop leggen . De zak/ bak afsluiten en op een donkere plek zetten. Op welke temperatuur is het handig dit te bewaren en voor hoe lang ongeveer? 7 Zak open maken en blootstellen aan licht. Zorgen dat het geheel niet uitdroogt. Is het handig om dit in een afgesloten bak te leggen of kan dat aan de openlucht 8 oogsten = eten Heb ik wat gemist of onjuist ik hoor het graag!! Groetjes, Erik
-
Punt helder gemaakt[emoji38]
-
Dank allen voor de nuttige informatie ! Enige verschil is dat ik ze straks in de volle grond wil gaan zetten en niet met zand in de fles. Zou het helpen om de flesrand ruw te maken met zaagsnedes oid tegen de slakken?
-
Hoi allemaal, ik heb een klein moestuintje waarin ik het één en ander probeer groot te krijgen zodat mijn kinderen ook gaan leren dat sla dus niet in de supermarkt groeit . Nu wilde ik "vroeg" beginnen door de eerste slaplantjes in het venster te laten kiemen en daarna onder een 5l plastic fles, in de volle grond in mijn moestuintje te plaatsen. Wat ik me afvroeg, moeten die plantjes nog luchten? moet ik af en toe de fles eraf halen of kan ik ze lekker laten staan met de dop open? Hebben jullie hier ervaring mee? Groet, Erik
-
Dank weknow! De gele framboos snoei ik inderdaad helemaal weg, op een paar stengels na(dan heb ik nog een paar frambozen in mei)). Ik zal de te lange scheuten dan in november wat inkorten
-
Hoi allemaal, Ik zit met een "probleem". Een aantal van mijn zomerframbozen hebben erg lange uitlopers(oa. tulameen). Zo lang zelfs dat ik er volgend zomer niet eens in de top kan komen (2 - 2,5m hoog). Hoe kan ik hier het beste mee overweg gaan? Top eruit snoeien? Wanneer en hoeveel?
-
Hoi Bit, ik zie geen stofwolken of veel grijs/wot achtigs wat schimmels zou kunnen zijn. Hieronder twee fotos van dichtbij, eentje gras iets losgekrapt. Je ziet hier wel een grijzige vlek, maar dat is een uiteengevallen korrel kalk.
-
Zojuist heb ik ook nog een aantal emelten gevonden. Nu lees ik veel over biologische bestrijding van deze diertjes met aaltjes. Ik kan alleen nergens vinden of de aaltjes beide beesten bestrijden. Het zou zo de zijn als ik twee keer hetzelfde bestel... Heeft iemand ervaring met aaltjes?
-
Vandaag even een stuk zode gespit. Veel heb ik er niet gevonden, meeste vond ik direct aan de zode, en die wilde ik nog even heel laten . Ze waren ook klein! Zie foto.. Junikevertje?
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.