Ga naar inhoud

Haspengouw

Members
  • Aantal items

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Haspengouw

  1. Ik lees van alles over ideale plaatsing van serre en dat zorgt thuis wel voor een hoofdbreker. Ik licht even onze plannen toe via bullets: * we hebben een fraaie recup glazen serre op het oog van 6 m lang en 3m breed, zadeldakconstructie met kroonlijst van 1,8m en nok van 2,4m * op de kopse zijde is een schuifdeur voorzien, in het glazen dak (gehamerd glas) zijn twee verluchtingsramen. * we zouden de serre graag ONO-WZW georiënteerd willen plaatsen, omdat onze relatief smalle tuin ook zo gericht is. Aan de NO kant staan wat lage bomen maar dat lijkt me geen probleem op die windrichting, al de rest is vrij * aan de WZW-gerichte kopse kant willen we de constructie 'verlengen' met een zelfgemaakt houten tuinhuis van 3m breed en 5m lang met zelfde kroonlijst en nokhoogte. Op die manier krijgen we het effect van een schuurtje dat verlengd is met serre. Hiermee zetten we natuurlijk wel één korte zijde van de serre in de schaduw. Indien nodig leggen we doorzichtige golfplaten op het schuurtje om in volle zomer het schaduweffect te temperen. In de winter maakt dat natuurlijk niets uit en zal er vanaf +-13u00 schaduw beginnen ontstaan. * Ik wil in onze serre graag vroege sla en wat groenten zetten, s'zomers aubergine, tomaat en komkommer. Heb voorts geen ambitie om er s'winters in te kweken. Hamvraag is hoeveel minder effectief maak ik mijn serre door dat verlengde schuurtje aan de WZW-kant? Qua warmte zal het niet veel schelen zou ik durven denken. De serre staat mooi vrij aan oostkant voor s'ochtends op te warmen en krijgt ook het zuiden flink wat zon. In de late namiddag krijgt ze dan weer minder zon. Licht kan mogelijks meer probleem zijn. Hoe schatten jullie dit in? Maak ik me voor niets zorgen? En zou een polycarbonaat golfplaat als dak op het schuurtje (eventueel de eerste 2 meter tegen serre aan) een must zijn om toch in namiddag nog warmte/licht te verzamelen aan die WZW kant? Alvast bedankt voor jullie gedacht hierover.
  2. Meestal enkele uurtjes in de koelkast na het wassen.
  3. Soort was Hollandse Grootbladige van de Aveve. De blaadjes zijn pas eind oktober verschenen - ik had gelezen dat ze echt al warme maanden moeten gehad hebben om bitter te kunnen zijn.
  4. Ik heb een vraag over veldsla (de breedbladige) die ik in oktober zaaide. Hij is mooi beginnen uitstoelen in november en staat - vermoedelijk door zachte weer - nu heel mooi in blad (zeker niet aan het doorschieten) - oogstklaar dus. Als ik de veldsla in de tuin zelf proef, is hij lekker van smaak. Maar als ik er mee neem naar de keuken en grondig gewassen wordt voor een slaatje, smaakt hij daarna bitter op het bord - zo bitter zelfs dat hij niet meer genietbaar is. Iemand een verklaring hiervoor? Kan dit louter door het wassen komen? Ik herinner me dat ik gekochte veldsla eveneens was en die heeft die bittere smaak geenszins.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...