Ga naar inhoud

Lili

Members
  • Aantal items

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Gelderland
  1. Jasmin, Ik denk niet dat het voedseltekort een mythe is. Van het aardoppervlak is 144.500.000 km² land, inclusief bergen, woestijnen, alles. Een Nederlander gebruikt gemiddeld meer dan 4,8 hectare land voor alles wat ie consumeert (peiljaar 1997; http://www.woorden-boek.nl/woord/ecologische%20voetafdruk) . Als iedereen het welvaartspeil van de Nederlander van 1997 zou nastreven hebben we dus 6.000.000.000 x 0,048 = 288.000.000 km² nodig. Dat redden we dus niet. Ik ben het helemaal met je eens met wat je schrijft over de negatieve gevolgen van de grootschaligheid en de monoculturen in de landbouw.
  2. Deze overschotten komen helaas niet ten goede aan de mensen die honger lijden. Was dat maar zo. Wereldwijd gezien is er een tekort ja, als je tenminste de honger de wereld uit wil helpen. Agrarisch gebruik is om mensen te voeden, niet voor de lol. Nee, maar armoede- en hongerbestrijding is ook belangrijk. Dus jij denkt dat mensen het verlies aan warmte in huis vanwege het niet meer branden van gloeilampen compenseren met een dikkere trui? Helemaal eens met het terugdringen van gif. Maar ga er niet blind vanuit dat biologische teelt alles oplost en bovendien zelf geen nadelen heeft. Ik ben slechts een (biologische) volkstuinierder…..
  3. Er komen steeds meer insecten en steeds meer soorten insecten. Niet alleen voor de voedselproduktie wordt dit een probleem, maar ook voor de volksgezondheid. Denk maar aan de toename van teken en muggen. Dit jaar is men weer bang voor de eikenprocessierups. Vorig jaar is mijn halve tuin afgevreten door de rupsen van de kleine wintervlinder die zich uit de nabij gelegen eikenbomen lieten zakken nadat ze die al helemaal kaal hadden gevreten. De gemeente wil niet bestrijden. Door die massale hoeveelheid rupsen zijn er dit jaar dus wéér veel rupsen, maar dankzij het warme weer en dus vroege bladuitloop hadden ze gelukkig net genoeg aan de bomen zelf. Er wordt steeds minder bestreden. Als je je eigen tuin afdekt gaan de beestjes naar de buren. Vroeger kon je alles zónder netten telen, zelfs kersen. Het punt is dat een verandering in produktie ver genoeg doorgedacht moet worden. En niet van die simpele redeneringen als: chemisch bestrijden is schadelijk dus alles biologisch. Gloeilampen produceren restwarmte, dus het gebruik thuis verbieden. Dat wij door het verdwijnen van die gloeilampen de verwarming een tikkeltje hoger moeten gaan zetten, er een nieuwe, milieubelastende productieketen van spaarlampen nodig was, we nieuwe lampen moeten procuceren en kopen omdat er voor de oude straks geen peertjes meer zijn, daar denkt men niet aan. Ik denk dan ook dat het, misschien meer dan het milieu, de economie was die de drijfveer was voor dat peertjesverbod. Hoe verder? Grote akkervelden afdekken met netten? Dat wordt te duur, zo het al mogelijk is, en dan verdwijnt de teelt naar gebieden waar ze wel bestrijden, de derde wereld landen, waar dus de landbouwgrond en voedselproduktie voor de lokale bevolking krimpt, dus uiteindelijk worden de lasten weer afgewenteld op de derde wereld landen. Zoals altijd. Wij leggen in Nederland nieuwe natuur aan en offeren daar schaarse, zeer vruchtbare landbouwgrond voor op. Ook dit gaat ten koste van derde wereld landen waar de produktie zich naar verplaatst. De bevolking daar wordt daar niet beter van. Er worden nu behalve voor hout (we willen mooie houten tuinmeubelen want die witte van plastic willen we niet meer ) ook voor de productie van soja en palmolie massaal bomen gekapt. Ook de CO2-uitstoot vermindering en de gevolgen van het CO2-compensatiegedrag (beter: CO2-compensatiebedrog) worden afgewenteld op de derde wereld. We pikken landbouwgrond van boeren aldaar in om onze compensatiebomen neer te zetten. En ondertussen consumeren we meer en meer. Van die CO2-handel worden westerse bedrijven rijk, de lokale bevolking heeft het nakijken. Ik ben voor biologische teelt, voor zover dat mogelijk is als je tegelijkertijd 6 miljard mensen moet voeden, maar wel met echte oplossingen (en niet afwentelingen) voor de problemen en nadelige effecten die zo’n produktiewijze uiteindelijk met zich meebrengt.
  4. Ik tuinier nu zo'n 18 jaar. De laatste paar jaren wordt het inderdaad steeds moeilijker de groenten ongeschonden op te kweken vanwege vogels, insecten en andere tegenslagen. Ik denk dat dit komt door het op steeds grotere schaal biologisch bestrijden van ongedierte (ipv voorheen chemisch), door het sowieso steeds minder bestrijden, en door de steeds groter wordende 'nieuwe' natuurgebieden. Vroeger had ik nooit problemen met wat dan ook, nu moet je bij bijna alles netten, gaas of vliesdoek inzetten. Het is bijna niet meer te doen. Voor sommige plagen zijn geen middelen voorhanden: emelten van langpootmug, rozenkever en wortelvlieg. Dus deze beesten kunnen elk jaar in aantal toenemen! Bv de rozenkever; wie ziet ze niet massaal rondzoemen vlak boven de grond op een warme dag in mei? Daar gaan je rozenknoppen..... Ook de professionele telers komen steeds meer in de problemen. Wellicht zijn we te ver doorgeschoten met het biologisch telen. Je kunt niet 6 miljard mensen op aarde in leven houden met uitsluitend biologisch teelt. Misschien dat genetische manipulatie van gewassen uitkomst kan bieden? Wat lukt wel nog redelijk probleemloos? (Struik)vruchten, pompoenen, courgetten, rabarber, aardappelen, spinazie.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...