

Groothof
Members-
Aantal items
62 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Groothof
-
Gelukkig nog geen bloei, in 2020 stonden ze nu al volop te bloeien, blijft nog koud dus hoop dat bloei nog paar week wacht.
-
Smaak is per ras erg verschillend, Silginka en Aurora zijn lekker om zo te snoepen. Hier in onze regio halen we niet erg hoge brix waarde we oogsten vaal al bij 12 brix sommige rassen lukt wel wat hoger. In Canada oogsten ze pas bij 18 brix daar rijpen ze hoogzomer in juli, je hebt dan een zoete' knapperige' bes die heerlijk smaakt. Hoop dat we dit jaar wat zoetere bessen krijgen doordat ze nu later rijpen. In vergelijking met ander fruit is het dus nog best zoet waarden vergelijkbaar met een druif.
-
Nog steeds veel bloei erg laat dit jaar. Vruchtzetting lijkt goed. Vroege rassen bijna geen bloei dit jaar, zijn toch echt niet geschikt voor dit klimaat. Oogst wordt dit jaar dus ook laat, wat denk voor de kwaliteit van de bessen denk beter is, vroeg haal je nooit een hoge brix en oogst je vaak al bij 12 brix, terwijl ze in Canada in juli vaak wachten tot 18 brix en dan heb je een heerlijke zoete knapperige bes wat me hier nog niet gelukt is. Laatste 2 jaar erg weinig opbrengst. Maar 1 jaar gehad tot nog toe met hoge opbrengst toen hadden we Silginka struiken er bij waar we 5 kilo van af haalden, ook Sinoglaska hadden we struiken met 3 kilo. Czelabinka brengt vaak ook aardig wat op en Aurora begint ook meer op te brengen laatste jaren maar struiken hebben langer nodig om te ontwikkelen. Honeybee brengt ook aardig wat op worden snel mooie grote struiken, hebben lang bloei traject wat goed is voor bestuiving, maar ook weer zorgt voor lang oogst traject. Wij hebben ruim half hectare staan. Voor wie maar een paar struikjes wil is Silginka het beste ras, lekkere bessen om zo te snoepen, en ieder jaar vrucht.
-
Bloei begint hier nu ook, sommige rassen weinig bloei, gelukkig laat dit jaar en laten we hopen wat bloeit ook tot vruchtzetting komt.
-
Zijn nog geen data over, wat je online vindt over bestuiving zijn de data van de ontwikkelaars, vandaar dat er ook altijd één van hun eigen varianten als bestuiver bij staat, hier bloeien ze op andere tijden en in andere volgorde ook nog vaak, maar als je aantal varieteiten hebt overlapt het vaak wel. Alleen met die erg warme winters helaas vaak al bloei voor de hommels actief zijn. Rassen als Silginka en Sinoglaska hebben weinig last van vroeg bloei en redelijk oogst zeker. Ook Honeybee door zijn lange bloeitraject een goede bestuiver en altijd wel oogst.
-
Ene ras groeit veel sneller dan het andere, Honey Bee is een heel sterke groeier, plantgoed in de kas kunnen wel scheuten van een meter op komen. In de volle grond groeien ze alleen snel als ze geen concurrentie van gras en ander onkruid hebben en de grond voldoende vochtig is maar niet te nat. Groeiperiode is maar een paar week in het voorjaar vaak half mei zit de eindknop er al weer aan. Dit jaar was het in de groeiperiode erg droog dus zonder bewatering weinig groei. Vruchtzetting was dit jaar ook weer erg slecht. Nu weer erg zacht weer dus ben bang dat er al weer struiken gaan uitlopen binnenkort. Het is heerlijke bes maar hier toch een uitdaging om wat productie te krijgen.
-
Leningrad velikan heb ik al jaren staan, bloeit meest veel te vroeg en bijna geen vrucht. Zijn wel mooie grote vruchten en smaak is ook goed, maar met deze zachte winters geen succes.
-
Kilo's per struik is ons alleen 2 jaar geleden gelukt, dit jaar erg weinig bessen helaas. In ons klimaat toch een uitdaging en zoektocht naar geschikte rassen. Als ze hier al in de supermarkt komen moet dit uit import zijn, in Polen zie je toch wel goede opbrengsten. In Canada liggen ze al mondjes maat in de supermarkt, daar volg ik de teelt al ruim 10 jaar, en lukt het toch een stuk beter dan hier.
-
Hier de vruchtzetting ook slecht dit jaar, sommige rassen bloeiden gewoon te vroeg, maar ook de latere toen er voldoende hommels en bijen actief waren hebben helaas slecht vrucht gezet, combinatie van droogte en toch zware nachtvorsten denk.
-
Czelabinka, Sinoglaska, Silginka en Tundra zijn nog in rust, dit zijn ook de rassen die de afgelopen jaren veruit het best hebben geproduceerd, alleen Tundra is erg lastig plukken de andere 3 geven prima fruit. De andere 25 rassen die hier staan komen al in blad en bloei. Aurora heeft vorig jaar ook aardig vrucht gegeven van goede kwaliteit, maar toch zo mooi niet als ik ze dan in Canada zie. Maar afwachten wat dit jaar brengt, maar meeste rassen houden niet van deze zachte winters.
-
Sinoglaska lijkt veel op Silginka die doen het hier ook goed en ook een mooi stevige bes met goede smaak alleen wat lagere opbrengst, maar beide zijn te plukken met bijna geen kleur aan je handen en ook mooi heel in de emmer. En blijven beide goed in winterrust, ook Czelabinka is vergelijkbaar met deze rassen.
-
Wij zitten in het Noord oosten van het land, maar ook hier is het niet echt eenvoudig. We hebben ruim half hectare staan met 29 rassen. Ken de honingbes hier nu ongeveer 25 jaar, een fruitontwikkelaar hier is er toen mee begonnen met Russische zaailingen. Zelf ben ik er in 2014 mee begonnen om ze voor de productie te telen, heb de ontwikkelingen in Canada van nabij gevolgd vanaf het begin. Maar tussen in Canada telen en hier zit toch een groot verschil, een zelfde kwaliteit fruit met vaak wel 18 brix lukt hier echt niet, al blij met 13 brix. Paar rassen gaat hier wel aardig goed, Silginka produceert mooi fruit en vorig jaar aantal struiken met zowaar 5 kilo er aan, dit jaar hebben we dat niet gehaald. Dit jaar matige oogst met positieve uitschieter dit jaar Aurora. Er zal nog heel wat onderzoek gedaan moeten worden naar rassen die in ons klimaat echt goed tot productie komen, wij kweken hier voor de streekproducten en het zijn echt bessen waar je heel leuke dingen mee kan maken, maar voor grootschalige teelt in Nederland is het nog te vroeg. In Polen komt het al wel wat op gang, daar komen de planten waarschijnlijk toch beter tot winterrust.
-
Hier is de oogst nu ook voorbij, aan de Tundra hangt nog wel wat maar zijn erg lastig te oogsten. De opbrengst was minder dan vorig jaar door de enorme droogte van vorig jaar en het droge voorjaar en door vruchtval door storm. Vorig jaar hadden we bij Silginka struiken er bij met 5 kilo maar dat haalden we dit jaar bij lange na niet ook Sinoglaska dit jaar geen kio's per plant. Honeybee ongeveer pond per plant dit jaar en Aurora ook bijna denk. irrigatie en wat minder onkruid had misschien tot een hogere opbrengst geleid maar we doen niet aan chemische onkruid bestrijding.
-
In de kas eerste bessen geproefd, toevallig ook Sinoglaska, prima ras met mooie lekkere bessen en goede productie heb er vorige week nog 90 van bij geplant op het land voor de productie. Hier op het veld is nog niks rijp, paar bessen die beetje kleuren.
-
Hier nog beetje bloei, zelfde rassen als andere jaren met goede vruchtzetting. Al met al lijkt het goed begint er volwassen uit te zien op het gedeelte dat eerst geplant is eerste struiken zullen dit jaar de 2 meter halen denk. Jongste zoon heeft 7 april videotjes gemaakt Kersen en de wichters staan hier op ook in volle bloei helaas was dat niet lang zo mooi door die zware nachtvorsten.
-
Hier in het dorp in het door Jan de Boer aangelegde voedselbos staan ook zaailingen ondertussen bijna 30 jaar oud denk. Deze zaailingen geven soms ook verrassend goed fruit beter dan sommige rassen. Echt vroege rassen zijn in ons klimaat weinig oogst zeker. Silginka, Sinoglaska en Czelabinka geven hier tot nog toe alle jaren goed fruit met goede smaak en opbrengst. Van de Canadese rassen geeft Honeybee ook aardig opbrengst met redelijke smaak en lekker snel groeiende struik. Aurora groeit erg langzaam maar bessen smaken goed, maar toch minder lekker dan wanneer ze in Canada groeien, hoop dat het beter wordt als struiken wat ouder worden. Vostorg doet het ook redelijk met grote smakelijke bessen. En Borealis kan er ook mee door. De rest van de 29 rassen die we hebben staan tot nog toe niet echt geweldig tot bijna niks, maar we laten ze nog wel even staan. De tot nog toe beste rassen planten we er binnenkort nog zo'n 500 van bij, maar is nu te nat op het veld om te planten.
-
Bijna alle rassen in bloei, maar weinig activiteit van hommels en bijen.
-
fotos van paar dagen geleden. Werkt niet helemaal hier een linkje
-
Hier al heel veel rassen die in bloei komen, morgen komen er honingbijen te staan want er zijn nog te weinig hommels voor de bestuiving.
-
Daar in Saskatoon staan ze op een grond met erg hoge pH, dan heb je kans op ijzergebrek, hier op de zandgronden zul je daar niet echt snel last van hebben denk. Bessen zijn daar in Canada wel zoeter dan hier en ook steviger, maar hebben daar ook veel meer zonuren.
-
Bij erg lage ph op zandgronden onder 4,5 is weinig bodemleven eigenlijk alleen schimmels, een bekalking zal dan het bodemleven dan flink stimuleren, eigenlijk is het beter om iets boven de 5,5 te zitten met deze gronden. Bovendien treedt er bij een bekalking vaak structuur verbetering op. Er zal stikstof vrij komen door afbraak organische stof. Er zullen vast wel tabellen online zijn te vinden over ideale ph per grondsoort en bekalking adviezen. Die tolerantie voor hoge ph zie je niet alleen bij de Canada ontwikkelde rassen de rassen die ze daar van overal vandaan staan daar ook in de zelfde grond op de proeftuinen.
-
Nee Arjanmek pas 13 december is de haskap toegestaan op de europese markt dus kon je dat niet allang weten nieuws is gisteren officieel naar buiten gebracht.
-
Op het terrein waar Bob Bors ze ontwikkeld heb je zware rivierklei met erg hoge ph, en bij de kwekers in Canada waar ik geweest ben staan ze ook allemaal op grond met hoge ph . Op plekken waar ze zelfs maar kort met de voeten in het water gestaan hebben sterven ze af. Hier doen de struiken het ook beter op de wat drogere zanderig plekken dan op de wat nattere lemige plekken. In het wild groeit de honingbes wel op natte plekken maar zal dan wel in symbiose zijn met de juiste bodemschimmels. Optimale ph zal bij verschillende grondsoorten anders zijn op veen en zandgronden zul je altijd lichtzure bodem hebben en op klei zal ideale ph wat hoger liggen.
-
http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/177430/soloberrys-haskap-success Goed nieuws de bessen mogen nu in Europa legaal verkocht worden
-
Lijkt me logisch dat ik nu eerst een veldje plant met bewezen soorten voor hier, dan dat ik het vol plant met misschien soorten. We gaan nog wel meer rassen uitproberen. Na 1 jaar kun je er nog niks over zeggen hoe goed ze zijn, dus nieuwe rassen eerst maar een paar van neer zetten en er komen nog veel meer rassen aan, maar kunnen we niet allemaal afwachten, we moeten ook zorgen dat we wat grotere hoeveelheden bessen krijgen. En niet altijd afgeven op andere kwekers Arjan staat niet zo netjes, wij krijgen hier per jaar vele duizenden planten binnen, daar zitten altijd wel wat foutjes bij, maar dat post ik niet ergens online, waar mensen werken worden foutjes gemaakt.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.