Ga naar inhoud

Ventie

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door Ventie

  1. Vandaag op onze eigen dierenweide-moestuin de boerenkoolplantjes verplant. Wij zijn nog wel op zoek naar een rookworstboompje.
    Onze geiten, damherten etc. mogen straks in de winter uitkijken naar heerlijke boerenkool, niet door Boer Geert zoekt vrouw, maar door 'cowboy' Frits verplant.
     

  2. In het topic ‘Voordeur’ heb ik ons als Stichting Dierenweide Stroomdal een beetje voorgesteld. Eind 2013 werden inwoners van Beilen (gemeente Midden-Drenthe) geïnformeerd dat gemeente voornemens was om vanwege bezuinigingen de dierenweides, ook wel dierenparkjes genoemd, over te laten nemen door vrijwilligers of anders af te stoten. In 2014 hebben wij ervoor gestreden om de plaatselijke dierenweide in zijn hoedanigheid te laten bestaan en hiervoor een Stichting in het leven geroepen. M.i.v. 1 januari jl. heeft genoemde stichting het beheer overgenomen van gemeente. Februari jl. informeerde ons de gemeente dat de moestuin, gelegen naast het wooncentrum, de OBS G.A. de Ridder en onze dierenweide, niet meer werd gebruikt door bewoners van het wooncentrum.
     

     
    Om voerkosten te kunnen reduceren hebben wij als stichting dit moestuinaanbod met beide handen aangegrepen om daar o.a. voederbieten en voederwortelen te verbouwen. Deze moestuin hebben wij samen in gebruik met BSO (Buiten Schoolse Opvang) van Aska Kinderopvang die hier de kinderen op een speelse manier kennis laten maken met het verbouwen van diverse groenten en bloemen. Een ontzettend leuk educatief project.
     


     
    Omdat wij van mening waren dat 50 m2 voederbieten niet toereikend was om in winterperiode onze dieren te kunnen voeren, hebben wij een extra gedeelte van ca. 70 m2 erbij getrokken om ook daar voederbieten te verbouwen.
     
    Helaas hebben wij als vrijwilligers (bijna) géén ervaring met een moestuin. Al onze kennis vergaren wij door veel vakbladen en dagelijks ontzettend veel op internet te lezen.
     

     
    Daarnaast hebben we een groot aantal “groentetuin adviseurs" uit het naastgelegen wooncentrum. Sommige daarvan hebben méér dan 60 jaar moestuin ervaring. Het is geweldig leuk om te horen hoe een ieder het op zijn manier heeft gedaan. Bij de een moet je veel kalk en kunstmest gebruiken en bij de ander moet je na het zaaien de voederbieten flink aanstampen. V.w.b. voederbieten hebben wij besloten naar één persoon te luisteren, een voormalige bietenboer. Wij horen van onze ‘oudjes’ veel productnamen die al jaren niet meer verkrijgbaar zijn. Wij luisteren veel, er zijn echter ook op- en aanmerkingen die wij naast ons moeten neerleggen.
     
    Begin april hebben wij oude mest van dierenweide op onze tuin uitgestrooid. Mest hebben wij tenslotte voldoende. Medio april zijn wij begonnen met eerst machinaal omspitten door een minikraan en op 23 april jl. is het nogmaals met een grote tractorfrees gefreesd. Omdat wij zoals gezegd géén ervaring hebben, hebben wij besloten om drie soorten voederbieten te zaaien, nl. Zentaur Poly, Barres Brigadier en Kyros. Als voederwortel ging gele Lobbericher onze zandgrond in. Het zaaien vond resp. plaats op 27 april en 1 mei.
     

     

     
    Het eerste resultaat van het verbouwen van voederbieten ziet u op onderstaande drie foto’s.
     

     

     

     
    Op die plaatsen in de rij waar géén voederbieten boven de grond komen hebben wij begin juni jl. koolrapen (Wilhelmsburger) gezaaid. Omdat ik had gehoord dat men dat óók één op één moest zetten heb ik vorige week veel opkomst er alweer uitgetrokken. Fout!!! Ik had rustig kunnen wachten om na een tijdje de koolrapen te verspenen. Tja, je moet het ook allemaal maar weten.
    Gisteren, voordat het begon te regenen, maar weer enkele rijen ingezaaid met koolrapen en nu wachten tot het flink boven de aarde uit gaat steken en dan pas verspenen zegt men. Ach ja, men is blijkbaar nooit te oud om nog iets te leren.
     
    Heeft u vragen of een goede tip?
    Laat het aub weten!!
    Bij voorbaat hartelijk dank.
     
    Hartelijke groet,
    Frits
     
    Wordt vervolgd
  3. Tinus, mijn voederbieten adviseur, komt schuddekoppend de 150 m2 moestuin op sandalen bekijken welke wij in september as. erbij gaan krijgen. Een man met méér dan 50 jaar moestuin ervaring “Frits, Frits, wat bien ie allemaol van plan kerel mit dizze tuun? Strakies, kuun ie jao alles verbouwen waj neudig hebt veur de dieren!!” zegt Tinus. Ik luister graag naar hem. Tinus kon mij vandaag precies vertellen waar ik mijn composthoop moet plaatsen. "Niet onder de bomen Frits".
     

     

     

  4. Vrijwilligers, André en Robin, hebben vandaag oa. de geitenstal verschoond. De eerste mest ligt inmiddels op een plaats waar onze toekomstige composthoop komt. In september as. krijgen wij een aangrenznd perceel van ca. 150 m2 tuin erbij. Op dit moment is dit gedeelte moestuin nog in gebruik bij anderen, die het vanwege slecht onderhoud (tuinieren) moeten inleveren. Onze planning is om deze mest op z'n vroegst pas in het voorjaar 2017 te gaan gebruiken. Om het te vieren ben ik vanavond nog even speciaal heen gegaan om de eerste eierdoppen en filterkoffie erop te doen. De Drentse vlag had ik niet bij de hand.
     

     

     

     
    Hij mag weer in een schone stal heerlijk poepen.