

marcodew
Members-
Aantal items
22 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Koemestkorrels in combinatie met groenbemesting
marcodew reageerde op marcodew's topic in Bodem en bemesting
@weknow Antwoord op 1: Ik heb al mulch (houtsnippers) tussen het fruit en planten, ik krijg deze elke jaar vers van vrienden. Ik dacht juist dat door het omspitten (los van 3 stappen achteruit) van Phacelia je de organische gehalte van de bodem verhoogte, omdat het vergaat in de bodem. Kun je mij hier wat meer over vertellen? Antwoord op 2: Bedoel je met 2x de werking van compost dat de koemestkorrels 2 keer zo sterk zijn? Ik wilde inderdaad op behoefte geven (kool 25% meer, bonen niet etc). Plus het had ook een bodemverbeterende werking dacht ik? Over compost gesproken, ik heb wel eens een zak gekocht, en ik vond daar plastic afval in. Dus dat is meteen een no-go voor mij. En bio (?) of bos compost is veelste duur, en zelf maken heb ik niet vaak en veel genoeg groen afval voor. Dus ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet... Ik ben enthousiast over DCM groentes en fruit! Antwoord op 3: De reden waarom ik (nog) niet overtuigd bent van niet spitten, is dat ik dan het idee hebt dat het dichtslaat. Als ik heb gespit heb ik het hele jaar door mooie luchtige grond, waar ik makkelijk in kan zaaien en doorheen woelen. Ik zou wel een laag compost kunnen strooien, maar hoe moet ik dat dan doen met de Phacelia? Ik heb een vriend die aan permacultuur doet en weigert te spitten. Ook met mulch werkt etc maar zijn grond is enorm hard en is na 3 jaar erop terug gekomen en is nu bezig met een ander plan van aanpak te maken. Ik wil absoluut niet eigenwijs zijn en waardeer enorm het uitgebreide antwoorden die er zijn geschreven, ik leer graag van andere mensen! -
Beste mede-tuinierders, Ik heb dit jaar Phacelia in alle vakken gezaaid als groenbemesting. Deze wil ik in het voorjaar omspitten. Nu mogen wij van onze gemeente geen verse stalmest meer bestellen dus wil ik over gaan op biologische koemestkorrels. Naar mijn weten hoort dat niet omgespit te worden, maar ik kan dat mis hebben. Mijn idee is dus de Phacelia om te spitten in februari/maart, en dan koemestkorrels te strooien over de bedden. Is dit verstandig, of hoort het op een andere manier gedaan te worden? Ook lees ik betreft de Phacelia tegenstrijdige reacties hier op het forum betreft het met loof en al omspitten, of boven de grond afknippen en het loof afvoeren. Fijne feestdagen en een goed moestuinjaar gewenst!
-
Beste mede-tuinierders, Wij hebben vanaf half November verse stalmest op de tuin geleverderd gekregen. Ik heb deze als een hoop gelaten, en er een zeil overheen gelegd tegen de regen. Ik heb gisteren even gekeken en zag de de mest niet meer rookte en betreft de stank viel het wel mee. Wel zag het er nog nat uit. Nu is mijn vraag: Wanneer en hoe kan ik het beste omspitten? Ik hoor van iedereen tegenstrijdige verhalen, vandaar deze topic. 1: Sommige mensen hebben het al verspreid over de bedden, maar nog niet omgespit. 2: Sommige mensen hebben het als een hoop gelaten en niet bedekt. (Andere mensen wel bedekt) 3: Sommige zeggen dat je het beste eind van de maand kan omspitten zodat de ammonia (bij stalmest?) kan wegspoelen en de mest kan verteren. 4: En weer sommige mensen zeggen dat je het in maart/april kan doen, dat het niet uitmaakt dat het niet helemaal vergaan is. Gekke vraag misschien, maar hoe moet ik het omspitten? 1 steek diep met de spitvork en dan mengen met de grond, of dieper in de grond en dat je totaal geen mest of stro meer ziet? Bvd
-
Beste, Ik heb ongeveer 50 m2 aan grond waar ik groentes op verbouw. Nu kunnen we biologische koeienmest bestellen, maar kan ik niet echt vinden hoeveel m3 ik nodig hebt. Kan iemand mij er meer over vertellen?
-
@ Ik kan dus de Jostabes ook wat dieper in de grond zetten zodat je meerdere delen vanuit de grond krijgt zodat je het ook makkelijk kan verjongen? Ik heb namelijk ook een rode bes die 1 stam heeft met daarop allemaal takken. Als ik deze ook wat dieper zet, krijg ik meerdere gestelstakken die ik kan verjongen als ik het goed begrijpt? Heeft het invloed op de hoeveelheid oogst? (Wat is de beste tijd om dit te doen als dat kan?)
-
Helder. Bedankt voor de reacties.
-
Beste, Ik heb vorig winter een Jostabes geplant, alleen vind ik hem raar en onlogisch groeien (zie foto). Ze groeit zijwaart en uiteindelijk worden de takken te lang en gaan ze laag hangen. Hoort deze nu gesnoeid te worden?
-
Beste mede-tuinierders, ik heb in de winter een Jostabes gekocht en aangeplant. Deze is goed aangeslagen en gegroeit, maar hij heeft dit jaar niet gebloeit en dus geen vruchten gegeven. Is dit normaal voor een 1 jarige Jostabes?
-
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb ze net overgeplant in grotere potten. Potgrond gemengd met wat zaai en stek grond. Laat ze vanaf nu buiten in de schaduw voor een paar dagen en dan de zon in. Ik heb een foto toegevoegd. Ik heb nog een vraagje: wanneer zou ik ze in de grond kunnen zetten? Is dat na een bepaalde datum of na een bepaald leeftijd van de stekjes?
-
Beste medetuinierders, Ik heb een weekje geleden pompoen en courgette gezaaid in een kweekkasje. Deze heeft op een lichte plek gestaan en zijn nu uitgekomen. Ik heb nog nooit voorgezaaid dus ik weet niet of deze te dun en te lang zijn geworden zoals ik wel eens lees. Ik heb een foto toegevoegd. Met de witte kaartjes zijn pompoenen, de andere zijn courgettes. Ik heb ze nu overdag buiten in de schaduw staan. Iemand tips of gaat het goed zo?
-
Beste mede-tuinierders, ik heb deze winter bij een kweker frambozen met kale wortel gekocht, 3 x "Polka", 3 x "Fallgold" en 3 x "Malling Promise". Deze waren allemaal 30 cm hoog en ik heb ze niet gesnoeid tot op het heden. Ik heb deze dezelfde dag in de (losse) grond gezet en een mulchlaag van houtsnippers ong. 5 cm dik erover gestrooid. Nu zie ik buiten overal al frambozen opkomen en blad aanmaken, maar dat is bij mij niet het geval, op een framboos na, een klein blaadje. Ik weet dat je met je nagel een stukje schors kan weghalen om zo te zien of de plant nog leeft en dat heb ik gedaan maar bij allemaal zijn ze nog "groen" van binnen zeg maar. Is dit gewoon een kwestie van geduld of heb ik iets verkeerds gedaan? Groet, Marco.
-
Dat was ik even vergeten inderdaad. Merci!
-
Dat is fijn om te horen! Ik zal het jaarlijks omspitten. Ik wil gaan mulchen op en een beetje rondom de bak. Helpt dit ook tegen uitlopers of komen die daar ook door omhoog?
-
Beste medetuinierders, ik heb op het forum rondgezocht maar kon niet echt een antwoord vinden op de volgende vraag: Ik heb 2 herfst en 1 zomer framboos gekocht en deze wil ik samen met een japanse wijnbes opbinden in de hoek van de tuin. Om het woekeren tegen te gaan heb ik een "bak" gegraven met 60x40 tegels. Deze heb ik strak tegen elkaar gezet en rechtop, zodat ze ongeveer 60 a 70 cm diep zitten. Ik heb foto's toegevoegd voor een beter beeld. Ik heb dit gedaan omdat het op de grens van de tuin is en ik nog 2 buren heb waar ik geen frambozen naar toe wil hebben. Nu hoorde ik iemand zeggen dat ze alsnog door de dunne kiertjes weten te komen. In hoeverre klopt dit, en in welke mate is dit? Komen er elke maand nieuwe uitschieters van 40 cm omhoog of valt dit wel mee? Ook zei hij dat ik rondom de bak worteldoek kan doen, wederom mijn vraag of iemand hier ervaring mee heeft?
-
Beste mede-tuinierders, Ik ben sinds kort een trotse eigenaar van een moestuin. Nu heb ik thuis nog 2 eenjarige blauwe bessen staan die ik graag in de tuin wil hebben. Ik weet toevallig dat blauwe bessen van zure gronden houden, dus mijn vraag is ook hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ze hebben allebei 1m2 qua oppervlakte, en dat is 30 cm van 2 percelen verwijdert. Nu vraag ik me af of ik de blauwe bessen allebei in een kuip in de grond kan graven evt. bodem eruit voor het doorwateren, of in de volle grond zetten en evt. rondom 60x40 tegels in de grond zetten om ze een afscheiding in de grond te krijgen. (Geld dit ook voor ander kleinfruit zoals verschillende bessen en frambozen die dichtbij een perceel voor groenten staan?) Ook lees ik dat ik het beste turf kan mengen met compost en dit in het plantgat gooien voordat de blauwe bessen erin gaan, tast dit de PH van omliggende grond ook aan?
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.