Mijn naam is Alexander, ik woon in Kerkrade en heb afgelopen jaar het onbenulle idee gehad om wat zaden en aardappelen uit Zuid Amerika mee te smokkelen naar Nederland. Zaden van de: Cultivar Capsicum Baccatum (Aji Amarillo), Cultivar Capsicum Chineses (Aji Panca en Aji Lemon); en de Cultivar capsicum Pubescens (Rocoto). De zaden van de Capsicum Baccatum heb ik in Februari/Maart ontkiemd en heb afgelopen week de vruchten mogen proeven. Om een uitstekend klimaat voor de planten te blijven behouden heb ik ze meerdere malen moeten verkassen. Van binnen naar buiten, naar binnen, naar buiten, etc.... Het resultaat (de smaak) was verbluffend. De planten komen van origine uit Peru en de Chili's zijn belangrijkste ingredienten in de Peruaanse Keuken. Niet vanwegen de scherpte, maar meer vanwegen de tiperende smaak. Als je een beetje googelt naar de woorden: "Aji de Gallina", "Causa LimeƱa", Lomo Saltado, Anticucho, Ceviche, dan zal je deze chili's in al deze gerechten tegenkomen. Het zijn, zoals je misschien weet meerjarige amazone planten, dus kunnen absoluut onze winters niet aan. De planten bloeien normalerwijze hun hele leven en groeien dus ook hun hele leven, tot dat de temperatuur daalt onder de +/- 10 grade celcius, dan vallen alle bloemen uit. Gelukkig de vruchten niet waardoor er dan wel nog een product overblijft. Ook heb ik aardappelen meegenomen uit Peru. De olluquito (Ullucus tuberosus) en de papa amarilla (een specifice Solanum tuberosum soort). Ook deze (eenjarige planten) zijn met succes gelukt. In Nederland wonen ongeveer 4000 peruanen, die goud betalen voor deze lekkernij. En deze producten zijn niet te verkrijgen in Nederland en al helemaal niet vers. Volgend jaar 2012 ben ik dringend op zoek naar een iets grotere moestuin (1 a 2 hectare) met en zonder kas, voor het produceren van deze planten. Dus die genige die net als ik brood in zien, laat gerust iets van je weten. Ik heb voldoende genetica voor 10 hectare. Groetjes, Alexander