Ga naar inhoud

Sonny7

Members
  • Aantal items

    12
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Sonny7

  1. Sinds de start van deze inmiddels enorme droogte periode laten onze appelbomen honderden appels vallen. Ik vermoed door de droogte, ook al zien de bladeren er eigenlijk nog prima uit. Wat denkt men er hier van? Inmiddels heb ik al 4 kruiwagens vol met appels op de composthoop liggen en ligt de grond alweer bezaaid met appels (zie foto). Mijn vraag is dan ook, kan ik nog iets met deze appels? Als in sap maken? Andere verwerking etc. De smaak is nog behoorlijk zuur, maar lang niet zo slecht als ik zou verwachten. Iemand nog ideeën hierover of er ervaring mee?
  2. Dat vermoeden had ik inderdaad al... Helaas wordt het moeilijk om de frambozen schaduw te geven. Ze staan de hele dag vol in de zon. Doordat er zeer veel blad is aangevreten door de rozenkevers en krijgen de frambozen minder schaduw van het blad. In combinatie met de hoeveelheid zon/droogte zal dat het verklaren Kortom, volgend jaar beter!
  3. Dit jaar hebben wij extreem veel bessen (rode/zwarte/kruis), alleen de frambozen blijven wat achter dit jaar. Dit komt ook mede doordat het blad in het voorjaar is aangevreten door de rozenkever/johanneskever (er waren er extreem veel dit jaar). Echter, nu de frambozen verder rijpen krijgen steeds meer frambozen rare plekken (grijzig). Het lijkt wel alsof er een schimmel op de framboos zit al heeft het niet veel weg van de grauwe schimmel (al helemaal niet waarschijnlijk vanwege het droge voorjaar?). Heeft iemand enig idee wat onze frambozen aantast? Zie foto's hieronder:
  4. Dank voor jullie reacties en uitgebreide advies. Dit is uiterst handig!! We zijn ons er van bewust dat de situatie niet meer optimaal/duurzaam is. De bomen hebben ook een dermate hoge leeftijd dat de ‘rek’ er wel aardig uit is. Op advies van een pomoloog hebben we voor deze oplossing gekozen. We hopen dat de boom hierdoor nog een heel aantal jaren kan blijven staan. Zoals gezegd, de gehele hoofdstam is inderdaad hol vanaf de grond t/m een meter of 3-4 hoog. We hebben nog een drietal van deze oude beestjes staan en hopen er nog lang van te genieten. Ze zijn prachtig. Qua snoeiwerk hebben we voornamelijk gekeken naar takken die bij storm zeer veel wind vangen (uitgaande van storm met een westcomponent). Ongeveer een kwart tot eenderde van de kroon is uitgedund. Ook takken die elkaar kruisen hebben we verwijderd. We hopen dat de boom nog genoeg vitaliteit heeft en dit zal compenseren met de aanmaak van nieuw blad (wortel-blad evenwicht).
  5. Helaas is de boom compleet hol. Vanaf de grond tot circa 3-4 meter hoogte. De pen hebben we inmiddels afgeslepen met een haakse slijper en we hebben de eindplaatjes een kleurtje gegeven (donkergroen). Van een afstandje valt het amper op De boom is al compleet hol, hier loopt inderdaad ongetwijfeld water in. Ik kan deze afdekken, maar in de stam zitten verschillende holtes waar het water naar binnen kan en zo naar beneden stroomt door de stam. Ik vrees dat dit niet veel toegevoegde waarde heeft We gaan zien hoe de boom zich houdt de komende jaren. Ik heb goede hoop vooralsnog
  6. Hierbij nogmaals een update. Afgelopen weekend hebben we de appelboom d.m.v. een draadeind weer aan elkaar verbonden. Dit ging wonderbaarlijk goed en de twee stammen kwamen netjes naar elkaar toe. Ik heb het idee dat het geheel weer zeer stevig is. Ook hebben we een heel aantal takken uit de kruin gezaagd zodat deze minder 'topzwaar' is. Nu afwachten hoe de appelboom gaat reageren dit voorjaar. Ik heb goede hoop
  7. Dank! Deze modules had ik inderdaad ook gezien en al doorlopen, hier gaat men voornamelijk in op de basisprincipes Ik heb een e-mail gestuurd naar Landschapbeheer Gelderland en ben nu in afwachting van hun reactie.
  8. Even een update; Na advies van verschillende experts hebben we besloten om de twee gespleten stammen d.m.v. een draadeind weer met elkaar te verbinden. We moeten alleen nog even de maat van de eindplaatjes bepalen, maar we wagen de gok. Ook zullen we de kruin wat uitdunnen, zodat de boom zich hopelijk zal herstellen en we er nog een aantal jaartjes van kunnen genieten!
  9. Sinds een jaar bezitten wij een oude boomgaard. Deze is lang niet onderhouden en gesnoeid. Vanaf dit jaar wil ik deze meer gaan onderhouden, maar daarvoor moet ik me eerst verdiepen in hoogstamfruit. Na wat zoeken op internet kwam ik een zeer interessant handboek tegen: https://landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Deel-1-Basiskennis-Hoogstamfruit-emailversieLR.pdf Auteur: Joke van den Ban ISBN: 9079847011, 9789079847013 Dit is 7-delig handboek: Deel 1: basiskennis hoogstamfruit Deel 2: Biologie van hoogstamfruitbomen Deel 3: Vermeerderen van fruitbomen Deel 4: Aanplanten van hoogstamfruit Deel 5: Onderhoud van hoogstamfruitbomen Deel 6: Oogst en gebruik van hoogstamfruit Deel 7: Ziekten en plagen in de hoogstamboomgaard Deel 1 is terug te vinden op internet en heb ik inmiddels ook gelezen. Echter ben ik ook op zoek naar het complete handboek (deel 1 t/m 7). Heeft iemand een idee waar ik deze zou kunnen aanschaffen? Op internet kan ik hierover geen info vinden. Ik hoop dat iemand me hier verder kan helpen!
  10. Dank voor je advies! Dit lijkt me ook een goede optie. Ik heb inmiddels contact gehad met verschillende pomologische verenigingen. Ze zijn allen niet erg hoopvol afgaand op mijn verhaal en foto's. Ook heb ik de contactgegevens van een expert in de buurt ontvangen, ik hoop dat hij een keertje de boom wil bekijken om na te gaan welke tactiek we het beste kunnen toepassen.
  11. Dank voor je advies! Ik zat ook te denken om er een deskundige bij te halen. Ik wilde het echter eerst eens hier proberen om te kijken wat de men er hier van denkt. De vorige eigenaar had de bomen ook al eens laten bekijken door een deskundige en hierbij kwamen ze tot de conclusie dat de bomen (we hebben er drie van staan) meer dan 100 jaar oud zijn, vandaar . Ook de opmerking dat het om half/laagstam zou gaan klinkt mij logisch in de oren. Echter, hoe kan het dat deze bomen dan toch 9/10 meter hoog worden? Sorry ik nog maar een beginner op dit gebied, maar wil er erg graag meer over weten en leren . Eerlijk gezegd ben ik ook bang dat één arm het niet gaat halen en we er misschien beter aan doen deze weg te halen, voordat deze op de andere bomen in de boomgaard valt en er meerdere sneuvelen. Bijgevoegd een foto van de (bijna) gehele boom van afgelopen november. Het gaat om de boom die in de midden van de gaard staat (3 hoofdtakken waarvan 1 is afgezaagd):
  12. Vorige week tijdens de storm is onze zeer oude appelboom (Groninger Kroon >100 jaar) gespleten. Het gaat om een hoogstamboom van circa 9-10 meter hoog. De boom is compleet hol van binnen en vorige week zijn de twee nog staande hoofdtakken gespleten (zie foto's). Beide hoofdtakken staan dus nog, maar ik ben bang dat één van de twee bij een volgende storm om zal waaien. We hebben de hoofdtakken nu met sjorbanden verbonden, zodat de twee takken wellicht aan elkaar zullen groeien (bovenste 2 foto's). Zou dit kunnen lukken? Zijn er nog andere maatregelen die we zouden kunnen nemen? Alle tips/adviezen zijn welkom! Foto's:
×
×
  • Nieuwe aanmaken...