Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

karamel noten fudge taart


Dravik2

Aanbevolen berichten

bij deze mijn recept van de taart die op de mtfd te proeven was

het orginele recept is van internet geplukt http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/06/choco-fudge-notentaart.html

maar deze versie kon naar mijn een beter karamel fudge smaak krijgen door de bereiding wat anders te doen.

de orginele versie is wat romiger en heeft een minder sterke karamel smaak. (ook heel lekker)

de ingredienten zijn zo goed als het zelfde het enige wat ik soms nog toe voeg is wat grof zeezout.

de versie op de mtfd was wat zachter doordat de taart niet zo lang in de koeling had gestaan en bij deze versie heb ik geen zeezout gebruikt en alleen walnoten ipv een mix van pecan en walnoot.

 

voor de bodem

1 pak bastogne

150g roomboter (gesmolten)

 

voor de fudge

125g roomboter (in blokjes)

400ml gecondenseerde melk/dulche de leche

2el honing

150g suiker

250g walnoten (niet al te fijn gehakt) (maar een mix van walnoot en pecan vind ik zelf lekkerder)

100g melk chocolade (maar ik denk dat goede pure chocolade ook prima kan aangezien de rest van de taart zoet genoeg is)

grof zeezout (niet perse nodig)

 

1. voor mijn versie maken we van de gecondenseerde melk dulce du leche. dit doen je door een gesloten blik 3 uur in kokend water te zetten (zorg er voor dat het blik geheel onder water staat tijdens het koken) de dulce de leche is lang houdbaar zo lang het blik dicht blijft dus dit kan ruim van te voren gedaan worden. Ik heb zelf een aantal blikken in de kast staan dan hoef ik niet elke keer nieuwe te maken en dat scheelt toch behoorlijk wat tijd

 

2. voor de bodem maken we fijne kruimels van de bastogne en deze mengen we met de gesmolten boter en dit doen we in een ingevet of met bakpapier beklede taartvorm (24cm of 26cm) en dit plaatsen we in de koelkast

3. na dat de bodem in de koelkast is gezet gaan we bezig met de rest van de fudge vulling hiervoor gaan we van de 150g suiker en een klein beetje water karamel maken. dit doe je door de suiker en een klein beetje water in een pan met een goede dikke bodem te gooien en dit op het vuur te zetten (half hoog) als het mengsel begint te koken mag het vuur op laag.

na een poosje zul je zien dat de suiker geheel begint te smelten en langzaam bruin word. als dit gebeurt mag je het een beetje roeren om de laatste klontjes suiker ook goed op te lossen/smelten. als de karamel een mooie lichte bruine kleur heeft mag de pan van het vuur omdat anders de karamel zal gaan verbranden en bitter word.

4. door de nog gesmolten karamel roeren we nu de dulche de leche als dit goed is gemengd voegen we de klontjes boter toe en lossen dit ook op en als laatste doen we de honing er bij en roeren we tot het een mooi glad mengsel is mocht dit niet zo goed gaan kun je het mengsel nog een beetje verwarmen maar pas op dat de bodem dan niet aanbrand.

5. vervolgens mengen we de noten er door en storten dit op de bodem en zetten dit weer in de koelkast

6. als laatste smelten we de chocolade au bain marie (in een schaal boven een pan warm water) en gieten een dun laagje over de taart. optioneel kun je vervolgens nog een klein beetje grof zeezout over de chocolade stooien. (de combinatie van zout met chocolade en karamel geeft een vollere intensere smaak)

 

hopelijk hebben jullie er wat aan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...