Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    919

ZAAI (en schep, en plant, en wiedt, en...)


Raquette

3,512 views

 Share

Zo zit je binnen te koukleumen en met milde desinteresse naar de woestenij in je achtertuin te kijken; zo slaat de moestuinkoorts toe en realiseer je je dat je met veel dingen alweer achterloopt! Althans, zo gaat het bij mij. Het ene moment zal het mijn tijd wel duren...het volgende moment lig ik 's nachts in bed koortsachtig zaaischema's te maken en klussenlijsten af te werken.

 

Gelukkig realiseerde ik me meteen dat ik nou ook weer niet zó laat was...tomaten en pepers had ik begin/half maart al binnen gezaaid en het meeste andere kon prima nu. Maar dan moest het wel NU!! Althans, in mijn hoofd. Omdat ik part-time (thuis) werk en mijn tijd grotendeels zelf in kan delen, was ik deze week ook in de gelegenheid om lekker veel tijd aan de tuin te besteden. Nu hijgt die zaaikalender tenminste iets minder in mijn nek.

Iets minder:).

 

Vorige week liet ik al de nieuwe DIY zaaibak zien; deze week heb ik 'm geolied, bekleed met worteldoek, een mooi plekje gegeven en gevuld.

 

20160407190401HDR135841460059929.jpg

 

Hier bij het keukenraam stonden vorig jaar drie grote potten met kruiden, maar alle kruiden gaan dit jaar verplaatst worden naar de border achter de keuken. NB. Let ook even op de stromende regen waarin ik al deze klussen heb geklaard (krijg ik nu bonuspunten?).

 

20160407190417HDR196971460060165.jpg

 

En zo ziet dat er dan uiteindelijk uit...voor niemand te begrijpen, behalve voor mij:).

 

20160407190532HDR129161460060252.jpg

 

De keuken begint ook alweer aardig vol te raken! En dan staan nog niet eens op deze foto: zes citruszaailingen, een overwinterend perzikboompje, een bak met munt en twee cactusprobeersels. Naast de pol peterselie (supermarkt) heb ik koriander gezaaid, daar links naast staat basilicum en rechts wat tomaatjes die al echte blaadjes kregen. Binnen in de huiskamer staan nog meer tomaten, pepers, aubergines (nog steeds niet opgekomen ) en wat kruiden. En oh ja! Gisteren heb ik nog pompoen, courgette en komkommer gezaaid.

 

20160407190322HDR141831460060536.jpg

 

De achtermuur van het huis. Dit was een beetje een verwaarloosd hoekje, zoals ook aan de tegels te zien is; ik heb daar allerlei viezige bakjes met dode plantjes, halfvergane planken en pissenbeddenmetropolen weggehaald. In plaats daarvan kwam: een kratje vol 10x10 bakjes (okee, ik weet dat dat er nu ook een beetje vies uitziet, maar dat is allemaal de schuld van de regen). Daarin heb ik zaken zoals biet, wortel en radijs voorgezaaid. Het idee is dat ik die straks voorzichtig kan uitplanten zonder de wortels (erg) te storen. Vorig jaar ging dat perfect! De oplettende kijker ziet rechts van de bak trouwens twee rozenstekken, die zich staan te verheugen op de mtfd

 

20160407190507HDR196841460060959.jpg

 

Dit kasje staat op ons terras, dat was een bouwproject van vorig jaar. Had het opvallend goed overleefd, dus ik heb het weer ingezaaid, met sugar snaps, tuinbonen en spinazie. Als je (heel) goed kijkt zie je de sugar snaps omhoog piepen!

 

En na al het zaaien was het dan tijd voor project aardbei. Zoals ik al zei wil ik van de border achter de keuken een kruidenborder maken (met tegen de achtermuur frambozen). Dat betekende ook dat de aardbeien die ik daar ooit lukraak had uitgeplant, verplaatst moesten worden. Kwam dat even mooi uit, want in de border er tegenover stond deze van Salamandertje gekregen rabarber eenzaam te zijn:

 

20160407133723HDR114741460061281.jpg

 

Toen ik de aardbeien uitgroef, kreeg ik trouwens nog wel even een verrassing! In het najaar van 2014 had ik van iemand zeven uitlopers gekregen, die allemaal aansloegen. Afgelopen najaar had ik daarvan vast weer wat uitlopers opgepot (en vervolgens finaal vergeten waardoor ze met potje en al in de bodem vastgegroeid waren ). Enfin, ik dacht, 'ik zal nu een plantje of 12-14 hebben'. Hm ja...dat waren er dus 23.

Gelukkig was er een vriendin op bezoek, dus die kon ik vast vijf plantjes in de maag splitsen. De rest heb ik zo goed en zo kwaad als het ging over de border van vriend rabarber verdeeld. NB. Ik snap dat die rabarber megahoog en -breed wordt, maar mijn redenatie was dat er best een paar plantjes onder konden staan...toch?

 

20160407190444HDR118941460061694.jpg

 

Daarna had ik nóg twee plantjes over... De aardbeien zijn gelukkig hartstikke lekker. Ik weet helaas niet welk ras het is; ik kreeg de uitlopers van de mevrouw bij wie ik mijn vermiculiet en Makkelijke Moestuinzaden ging kopen. Zij kwam er mee aanrennen terwijl we alweer bijna de oprit af waren:). Nou ja, hoe dan ook: ze zijn heerlijk. Ik heb wat compost en koemestkorrels over deze border verspreid en ben heel benieuwd wat het gaat opleveren! Het liefst zet ik er nog wat bloemetjes tussen, maar dat wordt misschien wel erg druk

 

En toen was al het werk gedaan - althans, dat dacht ik. Maar wat blijkt?

Als je even pauze van je tuin wilt nemen, moet je vooral niet langs de Lidl fietsen...

 

Tot volgende keer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Oh wat leuk allemaal! Ik krijg bijna geen In meer om met vakantie te gaan, zo'n zin heb ik om ook te beginnen! Heb ik verdorie net die cd-dozen weggedaan.

Link to comment

Lekker bezig Raquette!

 

En met die rabarber. Soms moet je gewoon iets uitproberen. Werkt het daaronder niet dan heb je nog voldoende andere plantjes.

Link to comment

Heeee wat leuk om jou hier ook terug te zien! Ik zat me al af te vragen of er een recente moestuinupdate van jou was. Hoe gaat het op je balkon met alles?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...