Ga naar inhoud

martin.b

Members
  • Aantal items

    122
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    ZLD / Spanje

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Bedankt jootje, dat moet goed zijn. Goed dat ik nog even heb gewacht om zowel de wortel als de bessen proberen te eten
  2. Weet iemand de naam van deze plant? Iemand vertelde dat het een kardinaalshoed zou zijn, maar als ik deze opzoek dan ziet een kardinaalshoed er naar mijn idee compleet anders uit. (locatie zeeland)
  3. Net terug uit Spanje, en het resultaat is bedroevend. De Moringa oleifera (wonderboom) had ik eind juli op 3 plekken geplant. Deze zijn alle 3 gesneuveld terwijl ze op het moment van aanplanten er gezond uitzagen. De 2 Argania spinosa hebben het wel overleeft, maar was ongeveer net zo groot als de laatste foto. De Ceratonia siliqua (johanesbrood) had ik op 4 plaatsen gepland, en hier is er 1 exemplaar die het overleeft heeft. Dus er is niet veel over van de kiemplantjes, en ik had nooit verwacht dat de Moringa oleifera het niet zou overleven. Ik weet helaas niet of dit fout is gegaan de de "shock" van het verplanten, door de droogte, door teveel (felle) zon, of doordat ze domweg zijn opgegeten, want ze zijn eetbaar, en ik kon zelfs geen verdroogd blad meer herkennen. In december zal ik kijken of er nog enige groei te bekennen is op de 3 overgebleven bomen, en ga volgend jaar nogmaals een poging ondernemen om de Moringa oleifera gelijk in Spanje op te kweken.
  4. Toch maar weer een update. Op 4-7 zien de "wonderbomen" er zo uit Hierna maak ik de fout door tijdens de zeer hoge temperaturen de planten niet te verplaatsen waardoor 2 "wonderbomen" compleet verbranden doordat de temperatuur oploopt tot 60 graden (in het tuinhuis) Hierna de boel snel verplaatst naar buiten, en dit zijn de fotos van 13-07 De "verbrande" wonderboom: (kijken of hij alsnog gaat overleven, want een beetje wonderboom zou dit moeten overleven) 1 (van de 2) Argania spinosa Een Ceratonia siliqua (johanesbrood) Een Moringa oleifera (wonderboom) Mijn Coffea arabica wordt vermoedelijk helemaal niks, Er is 1 spriet die na verloop van tijd omval/wegrot. Ik heb er nu nog 3 staan, maar ik vermoed dat deze niks gaan worden. De Ensete ventricosum (banaan) lijken niet te kiemen, de Glycyrrhiza uralensis (zouthout) idem. Hetzelfde voor de Macadamia integrifolia en de Tamarindus indica (tot nu toe) Over 1 week kan ik in ieder geval toch wat gaan planten in Spanje, al met al nog geen slecht resultaat. Of ze de warmte in Spanje gaan overleven is op dit moment lastig te voorspellen.
  5. Ik heb dit jaar al diverse malen artisjok gegeten. Ik heb vorige jaar artisjok uit zaad gekweekt (of was het 2 jaar geleden?) 4 weken geleden heb ik reeds kunnen oogsten Als dit het eerste jaar is, dan is het normaal dat je niet of nauwlijks oogst heb Is dit het 2e jaar, dan moet je zorgen voor meer voeding. Mijn artisjok is op dit moment ongeveer 2 meter hoog.
  6. Puur als referentie, zo ziet een spruit/kiemplant van een Moringa oleifera er uit na 12 dagen. Deze boom zou snel groeien, en zeer goed tegen droogte kunnen. Tevens is deze boom zeer nuttig en eetbaar (zie link wikipedia)
  7. De zaden die in backorder zaten zijn ondertussen binnen, en ik heb zowel de Moringa oleifera als de Macadamia integrifolia in de kiempotjes gedaan. (sinds 2 weken gok ik) de Actinidia arguta 'Issai' heb ik in de koelkast geplaatst, en die zal ik pas over 8 weken proberen te gaan ontkiemen. De tussenstand is dat ik 2 mooie Argania spinosa heb ontkiemd. Tevens een stuk of 5 Ceratonia siliqua (johannesbrood) Een stuk of 8 Coffea arabica En tot mijn verbazing staan er reeds 4 stuks Moringa oleifera (wonderboom) als spriet boven de grond terwijl ze nog maar iets van 10 dagen geleden geplant/zaait zijn En ik zie ook een heel klein groen sprietje op de plek van een Glycyrrhiza uralensis (zoethout). Ik hoop dat het inderdaad zoethout is. De macadamia zou eenvoudig zijn om te kiemen, maar volgens de beschrijving zouden de zaden moeten zinken om kiemkrachtig te zijn. Mijn zaden gingen drijven, op 1 exemplaar na, dus ik zie het somber in. De zaden zien er zo uit: Je zou met een hamer deze moeten open tikken, maar het resultaat is dat ik 1 zaad nooit meer heb kunnen terugvinden, en 1 compleet in moes heb geslagen. Hierna deze zaden tussen de bankschroef geplaatst om ze te kraken, en dat werkt een stuk beter. Hier een foto van een Argania spinosa waarvan ik er dus 2 (van de 4) heb weten te ontkiemen. (op de achtergrond 2 stuks Ceratonia siliqua oftewel johannesbrood) Ook zie ik een plantje boven komen waarvan ik niet weet of het wederom een Ceratonia siliqua is, of een Tamarindus indica. Ik neem aan dat ik deze over enkele dagen/weken zal kunnen herkennen. Al met al geen slecht resultaat tot nu toe. Wordt vervolgd.
  8. Een update: Alles wat ik als experiment heb geplant/gezaaid is dood. knoflook is wel flink groot geworden, maar alsnog dood gegaan (gebrek aan water) Sla is verbrand, eeuwige moes is verbrand. Citroenboom/Appelboom/Sinaasappelboom wel wat gegroeid, en daarna zo goed als dood (gebrek aan water) Het enige wat ik nog kon terugvinden was rucola, en deze was vrijwel niet eetbaar. (extreem bitter door gebrek aan water) Over 4 weken ben ik weer op locatie, en ik ga als eerste optie toch maar gebruik maken van een tijdmechanisme en een pompsysteem. Tevens zal ik diverse bomen gaan planten die ik vanuit zaad aan het opkweken ben. Deze bomen zouden het in een droog klimaat goed moeten doen. blog/martin.b/tropische_bomenstruiken_ontkiemen_update_2_b-5237.html Ik zal weer eens een update maken betreffende de bomen.
  9. Soms begrijp ik niet goed waarom een plant het plezieriger vind om tussen de tegels te groeien, dan op een mooi stukje grond. Vorige jaar heb ik wilde rucola gezaaid, en die zou ieder jaar terug moeten komen. Ik kon echter maar niet ontdekken waarom ik wel de rucola kon ruiken, maar niet kon zien. Totdat ik eens beter tussen de tegels ging kijken.
  10. Een update zodat ik ooit nog het verloop kan teruglezen van dit experiment. Onderstaande foto's zijn van 13-06 Er is nog een Argania spinosa boven gekomen Dat is geen slecht resultaat. (2 van de 4 op dit moment) De wortel is in verhouding extreem lang. Maar de vorige heeft het verpotten ook overleeft, dus deze zal het ook wel overleven. Tevens zijn de koffieplanten allemaal ontkiemd Van de overige 2 zaden is helemaal niks terug te vinden Ensete ventricosum Tamarindus indica Vooral de Tamaindus zou ik heel graag een boom willen opkweken omdat deze zo goed bestand is tegen droogte. Maar ik moet niet klagen met het huidige resultaat. 5 stuks Ceratonia siliqua, en 2 stuks Argania is niet slecht. Het wordt tijd om de Glycyrrhiza uralensis uit de koelkast te halen, en kijken of dit wil kiemen. Wordt vervolgd.
  11. Omdat ik nog diverse emmers over heb (van mijn vorig mislukt experiment) en ik alsnog wil achterhalen of het mogelijk is om met een 12 liter emmer een tomaat te kunnen kweken, ben ik enige weken geleden gestart. Tomaat er in proppen. Is nog lastig zonder teveel schade, de tip is om een papieren koker te maken rond de bladeren, en deze klein op te rollen met plankband. Hierna gaat het een stuk makkelijker om zonder schade de plant door het gat te plaatsen. En zo hangen ze dan. Dat was op 10 mei. Ze zijn ondertussen een stuk steviger. 1 tip: Prik een stok(je) langs de tomaat. Dit voorkomt het knakken van de steel. Na 2 geknakte tomaten was het wel duidelijk dat dit echt noodzakelijk is. (er staat nogal wat wind). Ondertussen zijn ze voorzien van een bewateringssysteem. Ik moet nog wel nadenken over voeding en over een timer.
  12. Ongeveer 4 dagen na het eerste bericht heb ik de zaden in kiembakjes gedaan. (na de voorbereiding van weken in lauw water) Op 14-05 zie ik warempel 3 stuks kiemen omhoog komen. Het gaat om de Ceratonia siliqua oftewel http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannesbroodboom Op 22 mei zie ik in potje nr 1 een kiemplantje, en komt nr 4 van de Johannesbroodboom naar boven Het betreft de Argania spinosa, en daar ben ik toch wel blij om, omdat de kans van kiemen erg klein wordt geacht. Ik heb er ondertussen 3 stuks verplant in een potje, morgen doe ik die andere 2 stuks verplanten. Wordt vervolgd.
  13. Ik heb het altijd fascinerend gevonden om een boom te zien opgroeien vanuit zaad. Ooit een kastanje gezaaid toen ik nog op de kleuterschool zat, en deze boom is 45 jaar later flink gegroeid tot een boom van een boom. Maar nu is er een mogelijkheid om wat aparte soorten te gaan laten groeien, want met een flinke lap grond in Spanje is ruimte geen gebrek, en de temperatuur is ook een stuk gunstiger. Ik kwam uit op een bedrijf met de naam "onszaden" en heb de volgende zaken besteld Moringa oleifera 10 (backorder) Actinidia arguta 'Issai' 10 (backorder) Argania spinosa 3 Ceratonia siliqua 10 Coffea arabica 10 Ensete ventricosum 5 Glycyrrhiza uralensis 10 Macadamia integrifolia 5 (backorder) Tamarindus indica 5 Na enkele dagen 7 van de 10 zaden ontvangen . (3 worden als het goed is nageleverd) Vandaag begonnen met de voorbereiding m.b.t. het kiemen. Sommige zaden moet een paar weken in de koelkast, sommige moeten 24 uur worden geweekt, sommig zaden moet je afschuren. Geen idee of ik ooit 1 boom zal kunnen laten opgroeien, maar we gaan het proberen, en ik zal de voortgang (of de afgang) op deze plaats bijhouden.
  14. Ik zit in de regio Móra d'Ebre Hier ongeveer goo.gl/maps/34t18 Ik heb reeds diverse fruitbomen gepland, en ook kruiden. Ik heb geen idee of deze bomen en kruiden het zullen overleven, dat zal ik over 3 maanden kunnen concluderen. Ik denk dat het idee van absorptie geen succes zal gaan worden, en dat ik toch zal moeten nadenken over bewatering via een pomp. Op zich denk ik dat het wel mogelijk moet zijn om groente te verbouwen als ik zorg voor minimaal een halfschaduw plek, en uiteraard voldoende vocht.
  15. Bedankt voor de reacties @corjv Ik geloof je wel, maar het is lastig boren in rotsgrond, en ik moet een kleine duizend meter boren voordat ik grondwater heb, dus dat gaat niet werken Maar ik heb wel wat nagekeken over tuinturf, en dit heeft inderdaad een hoge absorptie waarde Ik weet niet wat het effect zou zijn als ik een paar kolommen zou maken en die vullen met tuinturf, ik zie teveel problemen om het uit te voeren. @RobO Bedankt voor de link over vochtabsorberende matten Op een paar punten sluit het Surplus Roofing wel aan, maar het is niet echt een DIY systeem. @loes Het water komt vanuit het noorden (bovenkant) en kan wegstromen aan de onderkant De foto is niet echt duidelijk, maar het is een hellend vlak wat afloopt. Afhankelijk van de constructie moet ik uiteraard voorkomen dat de grond in geval van zware regenval de "vijver" in zal stromen. @simonvb Dat is ongeveer hetgeen ik aan denk, maar dan in een extreem groot formaat Zoiets als een lont van een zibro kachel, maar dan een factor 30 groter. Dit is echter onbetaalbaar om dit te maken, vandaar Hoe langer ik er over na zit te denken, hoe meer ik neig om alsnog via een dompelpomp met tijdmechanisme en aangesloten sproeisysteem te gaan werken, maar eigenlijk vind ik dat geen uitdaging wat dat heb ik ooit al eens gemaakt. Ik heb nog 2 weken om iets te verzinnen, als er nog tips zijn hoor ik het graag.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...