Ga naar inhoud

Elfje77

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Alen dank voor het welkom. We hebben de oude bokken al aan de aardbeien. Dat was al exotisch. En volgens onze Groningse 70+, nog altijd actieve aardappelboer (een echte grote aardappelboer), hebben wij de perfecte moestuin. Als een Groningse boer dat tegen "import" zegt, dan doen we toch iets goed
  2. Hier doen we er niets mee. De aardappelen staan net boven de grond en onze aardbeien zijn een heel oud ras en of het nou regent of heel droog is of dat het een beetje vriest, ze lijden geen schade. Alleen als het echt een hele poos droog is en de andere planten al lang water hebben gehad, dan pas hebben ze ook wat nodig. Ook de kas heeft een heerlijk temperatuurtje ondanks scheurtjes in het zeil. Maar als de aardappelen verder boven de grond zouden hebben gestaan, zoals we wel eerder hebben gehad, dan aarden we ze aan of we gooien er dekzeilen overheen. En in de kas zet ik dan waxinelichtjes onder terracottapotten neer.
  3. Na diverse aardappelen te hebben bestudeerd zijn het vogels. Volgend jaar dieper poten. Maar ze komen prachtig op, dus die fase hebben we gehad en weer wat geleerd voor volgend jaar. Dank jullie wel voor het meedenken.
  4. Elfje77 plaatste een blogpost in Elfje77's Blog
    Nog geen foto's, vergeten , maar wel lekker bezig geweest. Uiteraard geschoffeld en onkruid met de hand eruit getrokken. Courgetteplantjes van thuis in de kas geplaatst, nog wel in een potje, tot ze naar buiten kunnen. Meloenbed met zwart plastic bedekt om hem lekker op te warmen. Raapstelen, winterprei en mizuna gezaaid. Rabarber geoogst en jam van gemaakt. Lavas geoogst, moet nog klein gesneden worden en in de diepvries. Morgen een tomatenrek maken achter mijn kastomaten. Nog meer zaailingen naar de kas verplaatsen. Bewatering van de paprikaplanten en de tomatenplanten regelen. (flessen met een tuit). En foto's maken
  5. Wij vermoeden ook dat het de iets minder diep liggende aardappelen zijn. Afdekken is hier niet echt handig, want het is een stuk van 400 m2 aardappelen Normaal maken we allemaal aparte gaten, maar voor zo'n 1000+ aardappelen hadden we er geen zin meer in, dus we hebben de aanheler gebruikt om een geul te maken en daarin hebben we ze gepoot. Dat kan hier en daar wat hoger en wat lager liggen. Wildcam hebben we niet. De aardappelen die opgekomen zijn, die hebben nergens meer last van. En de opgegraven aardappelen hebben we vervangen door nieuwe poters. Gaten kunnen we op het hele stuk niet vinden (500 m2). N.a.v. de reactie hebben we gezocht en niets gevonden. De aardappelen vinden we gewoon naast hun plekje. Het hele veld is schoon, dus op zich niet aantrekkelijk voor muizen, want we zitten op het Groningse platteland en daar zijn enorm veel roofvogels. Dan zou alleen onder de grond interessant zijn, anders zijn ze een hele makkelijke prooi. Mocht ik er weer eentje vinden, dan zal ik de suggesties meenemen om de vraatsporen goed te bestuderen. Alvast bedankt trouwens voor het meedenken allemaal.
  6. Net weer even wezen kijken en ja hoor, we hadden er 1. Dus gelijk foto's gemaakt. Dus hierbij de foto's.
  7. Geen foto's kunnen maken net, want vannacht was er niets gebeurd. ik ga er zelf morgen heen en dan zal ik even kijken en zoeken of ik nog een aangevreette kan vinden en zal ik die fotograferen met duidelijke details. Wordt vervolgd.
  8. Hi, Ik zal ons even voorstellen. Wij zijn een koppel wat al een paar jaar moestuiniert. Wij hebben een stuk van 1000 m2, waarvan we nu 800 m2 gebruiken. De andere 200 m2 ga ik nu inrichten volgens het no-dig principe van Charles Dowding. Verder probeer ik 12 maanden per jaar verse groenten en kruiden te kunnen oogsten uit de tuin. Hiervoor gebruik ik de kennis uit het boek 'the year-round vegetable garden" van Joseph de Sciose. De groenten maak ik zoveel mogelijk in met mijn pressure canner en de jam en producten op zuur maak ik in met behulp van kokend water. Vriendje houdt zich vooral bezig met aardappelen, aardbeien en spekbonen. Hij doet ook al het zware en grove werk. Dus spitten, glad harken en bouwwerken. Zelf hou ik mij bezig met het uitzoeken van de soorten, het zaaien, planten, experimenteren, inmaken en kennisvergroting. Onze moestuin bevindt zich aan 2 kanten van een pad aan het eind van een klein moestuinencomplex. Aan de ene kant hebben we een kerstbomen en een kleine aardappelboer en aan de andere kant paarden, want dat stuk is te drassig om op te kweken. Bij het andere stuk hebben we ook paarden aan de ene kant en andere moestuiniers aan de andere kant. De moestuiniers zijn vooral traditionele moestuiniers,, welke genieten van mijn geëxperimenteer Sterker nog, eerst dachten ze dat ik onzin uitkraamde, totdat ze zagen dat het echt zo was, zoals het hele jaar door sla hebben, voor de winter wortels zaaien, die zeer vroeg al geoogst kunnen worden, een tweede pootseizoen sjalotten. Niet dat ze het zelf nadoen, maar ze volgen het vol interesse en zijn zeer ondersteunend. Helemaal biologisch zijn we niet, maar we proberen het zo natuurlijk mogelijk te doen, maar wel haalbaar.
  9. We zullen foto's maken en hier plaatsen. Plaats delict is de moestuin . Deze is omheind met een kleine opening achteraan om naar de achterliggende sloot te kunnen. Dit jaar hebben we gekozen om dat omheinde stuk enkel te gebruiken voor vroege en late aardappelen, onze honderden aardbeien staan er en er is een deel gereserveerd voor bonen. De grond is eerst gefreesd, schoongemaakt en daarna zijn de aardappelen in rijen geplaatst. Er zit geen patroon in de aantasting. Het enige wat we kunnen bedenken is dat die aardappelen iets minder diep in de grond hebben gestaan. Vriendje gaat nu kijken of er alweer een aantal aangetast zijn en maakt dan gelijk foto's. Dus die zal ik zo plaatsen als hij terug is.
  10. Wij moestuinieren al een aantal jaren op een stuk van 1000m2. Ieder jaar poten wij vroege en late aardappelen. De late moeten wij er nog indoen, maar de vroege staan er al in. En voor het eerst kunnen we iedere keer dat we op de moestuin komen een aantal vroege aardappelen terug stoppen. Ze worden opgegraven en aangevreten. Een aantal staan al boven de grond en die worden met rust gelaten. Ook een vriendin van ons die een aantal 100 meters verderop haar aardappelen heeft gepoot heeft ditzelfde probleem. Heeft zij ook nog nooit gehad. Weet iemand welk dier dit doet? We zien geen gaten, holen of pootafdrukken. Zelf denk ik muizen, vriendin denkt reeën en vriendje denkt vogels. Wat denken jullie?