Jump to content

Patrick68

Members
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Patrick68's Achievements

 1. @tielse flipje en @weknow Bedankt voor de aanvullende antwoorden op mijn vragen. Ik ga ermee aan de slag en proberen er een mooi en gezond boompje van te maken. Ik zal over een paar maanden nog een foto plaatsen van het (tussentijdse) resultaat.
 2. @weknow en tielse flipje bedankt voor het leerzame advies. Op basis van de reacties heb ik op bijgesloten foto aangegeven waar ik dan zou moeten snoeien. weknow is rood en tielse flipje is blauw. Klopt dit? Wat is de reden dat ik pas in de zomer het beste de dikke linkertak kan snoeien? De kans is dat er dan appels aan hangen die door de snoei verloren gaan. Wat is het nadeel als ik deze tak ook nu inkort? En ga ik nu voor rood, of blauw..? Bedankt weer voor de reactie.
 3. Allen, Bedankt voor jullie reacties. De appelboom staat nu vier jaar in onze tuin en is destijds als laagstam-boompje bij een kweker in Boskoop gekocht. Het eerste jaar gaf de boom geen appels. Jaar twee kwamen er ongeveer negen appels aan de boom en afgelopen zomer een stuk of zeven. Vorige winter (eind februari 2020) heb ik het boompje voor het eerst een beetje gesnoeid. Voornamelijk de recht omhoog groeiende takken en naar binnen groeiende takken verwijderd. Ik heb wat foto's toegevoegd waarop de gehele boom is te zien. Ik heb de eerste twee jaar geprobeerd om de buitenste twee gesteltakken met gewichtjes iets horizontaler te laten groeien. Rechts is dat beter gelukt dan aan de linkerkant . Het is inderdaad niet echt een symetrisch boompje. Mijn vraag ging met name om de horizontale gesteltak aan de rechterzijde. Is het verstandig die iets in te korten zodat deze de appels gemakkelijker kan dragen? En is het -kijkend naar de reactie van weknow- ook slim om een van de twee dikkere horizintake takken uit te kiezen als hoofdtak/stam? Zo ja op welke hoogte kan ik dan het beste de overgebleven (in vermoed de) dikke linkertak afzagen met als doel dat er vanuit een naar buiten staande knop een nieuwe horizontale gesteltak ontstaat naar links groeiend? Alvast weer bedankt voor de aanvullende reacties op mijn vragen.
 4. Beste forumleden, Zodra de vorst is verdwenen, wil ik mijn Elstar snoeien. Nu is het afgelopen jaar een gesteltak hard gesnoeid. Toen er appels aan hingen, boog de tak helemaal door. Aan het eind van de tak zitten inmiddels veel vertakkingen. Waar kan ik deze gesteltak het beste snoeien? Zie de foto's voor de bewuste tak. Bedankt voor de reacties.
 5. Dit jaar heeft onze Elstar redelijk veel appels gegeven. Een wat lage lange horizontale zijtak (+/- 50 cm lang) werd zo zwaar dat de appels (slechts 3 stuks op deze tak) bijna de grond raakten. Ik heb deze tak in de zomer ondersteund. Mag ik straks tijdens de snoei deze tak inkorten? En zo ja, hoe ver? Of kan ik deze tak het beste in stand houden en blijven ondersteunen? Bedankt voor de reactie(s).
×
×
 • Create New...