Jump to content

Tjitte

Members
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Sneek
 1. Ik heb prachtige jonge plantjes in de tuin. Rode kool, broccoli, diverse soorten sla. Nu blijkt dat bij een groot aantal plantjes kleine gaatjes in het blad zitten. Zeer klein maar de plant ziet er meteen zielig uit. Naar mijn mening geen slakken daar ik deze nog niet heb gezien, de gaatjes zijn volgens mij te klein en vind geen 's alles oren. Daarnaast heb ik de koolgewassen afgedekt met doek. Wie kan mij vertellen wat de mogelijke oorzaak kan zijn? Wat kan ik hier tegen doen en hoe groot is de schade voor de verdere groei? Groet Tjitte
 2. Ik heb mijn moestuin al deels ingericht. Toch zou ik graag wat tips willen horen van de ervaren moestuinder. Mijn schema ziet er alsvolgt uit: 1.Peul 2. Kool 3. Blad 4. Vrucht 5. Wortel. Zaaibed 6 en 7 zijn nog leeg. Vervolgens 8 en 9 voorzien van wortelgewas (Uien en knoflook). 10. Rabarber. Wat is mogelijk om in de zaaibedden 6 en 7 te zaaien/planten? Ik doe geen aardappelen.
 3. Vandaag de overige zaaibedden aangelegd en de eerste zaadjes uitgezaaid. Een van de zaaibedden hebben wij (Wabe en Tjitte)voorzien van uien. De beide buitenste regels met ui, de binnenste regel met sjalotjes. Voldoende ruimte over om uit te dunnen hoop ik? Het zaaibed daarnaast hebben wij voorzien voor 1/3 deel met knoflooktenen. Kijken of dit gaat lukken. Wat zijn gewassen die goed bij deze gezaaide gewassen te combineren zijn? Kan dit in hetzelfe zaaibed. Wat voor gewas kan het beste naast het zaaibed met knoflook gezaaid worden? Groet ut Snits (Us Tûn).
 4. Kom nu net van "Us Tûn". De frees is vandaag door de tuin geweest. Prachtige losse grond geworden. Het begint er steeds beter uit te zien. Thuis al een teeltplan gemaakt. De aardeienplanjtes staan in het begin. Daarnaast de framboos. Vervolgens twee ruime zaaibedden aangelegd voor de bonen. De eerste stokken voor de beeldvorming geplaatst. Een van de zaaibedden heb ik in drieën opgedeeld. Een deel heb ik bezaaid met Radijs. Niet te veel want ik las dat de plantjes ruimte nodig hebben. Na twee weken kan het tweede deel worden ingezaaid. Om 20:30 uur werd het al donker waardoor ik jammer genoeg moest stoppen. Morgen verder met het indelen van de zaaibedden. De knoflook/uien en sla komen dan aan de beurt. Foto's volgen nog. In de zaaibakken thuis gaat het ook als een tierelier. De bakjes met rodekool heb ik uitgedund. Ik heb het idee dat de plantjes minder snel groeien. Misschien maar beter ook. De prei is aardig opweg. Halverwege begint de steel om te buigen. Klopt dit? De broccoli doet het fantastisch. Nog even en ik kan gaan verspenen.
 5. Tjitte

  Us Tûn

  Hey Wilke. Ja, inderdaad leuk. Wij zullen het regelmatig gebruiken om tips& tricks met elkaar te delen. Ik hoop dat wij deze week de tuin kunnen gaan frezen. Wij staan te popelen om te gaan zaaien (sla/radijs). De aardbeiplantjes doen het goed. De framboos hebben wij verplaatst en er staat zowel een appelboompje (Elstar). Nu nog de kippen. Wabe heeft al een paar op het oog. Heerlijk! Iedere ochtend verse eieren ut eigen Tûn.
 6. Ik moet dus nog even wachten tot de echte blaadjes tevoorschijn komen. Uitdunnen lijkt mij de juiste optie. Hoeveel plantjes ik wil gaan planten? Ik ga ervan uit dat 1 steeltje met blaadjes een rodekool gaat worden. Wij zijn met twee gezinnen dus ik kan er wel een paar gebruiken. Ik heb inmiddels twee potjes gevuld met twee plantjes. Even experimenteren. Ik heb de plantjes in de garage staan. Gemiddelde temperatuur ligt rond de 11 graden. Misschien dat ik ze wat rust moet gaan geven? Wel voldoende licht begrijp ik. Hoe kan ik voorkomen dat ze zo snel groeien? Bij het verspenen zal ik zelf water moeten geven. Momenteel worden ze in de kweekbak zelf voorzien van water door een doek onder de zaaibak.
 7. Beste tuinders. Vorige week hebben wij onze moestuin (kleigrond) met een aantal kruiwagens compost opgehoogd. Nu is mijn vraag: Moet ik nog bijmesten? Ik weet dat bepaalde gewassen meer mest nodig hebben. Of zit er in de gemiddelde compost voldoende voedingstoffen. Als ik extra mest moet gaan gebruiken, wat is dan de meest geschikte mest? Of is dit afhankelijk van het gewas? Groet ut Fryslân
 8. Bedankt voor je reactie. Nu heb ik wat teveel zaadjes in 1 bakje gezaaid. Stom maar goed, het is nu eenmaal zo. Ik hoop dat het goed gaat komen. Gisteren en vandaag heb ik de kleine kiemplantjes buiten geplaatst in de zon. Even een uurtje snuffelen aan de buitenlucht. De plantjes zijn nu te hoog om de bak af te dekken. Ik heb de bakken zonder deksel bij de ruit geplaatst. En nu maar hopen dat ze doorzetten. Groet ut Fryslân
 9. Tjitte

  Us Tûn

  Bedankt, en voor jou ook een goede oogst in 2012
 10. Beste tuinders. Daar wij, Wabe en ik (Tjitte) beginners zijn op het gebied van een moestuin opstarten en onderhouden, heb ik (Tjitte) de volgende vraag: 2 weken geleden heb ik rodekool/broccoli/zomer- en herfstprei gezaaid in zaaibakjes. Nu zijn de plantjes van de broccoli en rodekool al zichtbaar. Het stengeltje is voorzien van twee hele kleine blaadjes. Is nu het moment aangebroken om te verspenen of moet ik nog wachten? Groet. Tjitte
 11. Tjitte

  Us Tûn

  Beste tuinders. Wabe en ik (Tjitte) hebben sinds eind 2011 onze eigen moestuin in Sneek aan de Domp. Wabe is druk bezig gewees om het tuinhuisje te plaatsen. Zelf ben ik mij gaan verdiepen in de groenten e.d. Wat vinden wij lekker en is mogelijk om in "Us Tûn" te oogsten. Via internet heb ik een teeltplan kunnen vinden. Dit moet het komende jaar geen probleem gaan opleveren. Het voorjaar is begonnen en wij staan te popelen om te beginnen. Groet en veel succes het komende jaar.
×
×
 • Create New...