Ga naar inhoud

frido

Members
  • Aantal items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Friesland
  1. Ik denk toch ook dat het met de leeftijd van de boom te maken heeft. Een hoogstam neemt toch vaak wel 8 tot 9 jaar voordat het vruchtdragen voorzichtig aan begint. De boom, iedere boom, wil eerst "klaar zijn "met groeien. Die groeitijd is per ras verschillend, een Sterappel hoogstam kan je wel 10 jaar laten wachten. Als je eerder fruit wil moet de appel op een traag groeiende onderstam geent zijn. Kwekers gebruiken bijvoorbeeld onderstam M9, dat levert een klein blijvend boompje dat al in het tweede jaar appel wil voortbrengen. Maar hoe zwakker (kleiner) de onderstam des te meer verzorging hij nodig heeft. Een hoogstam is meestal erg gezond.
  2. Als het boompjes bloeit moet ie ook vrucht kunnen dragen. Het is het meest waarschijnlijk dat de bestuiver voor dit ras niet aanwezig (meer) is. Om te kijken of de appel de moeite is om te bewaren, kan je het beste volgend jaar van iemand die een appelboom heeft die op ongeveer de zelfde tijd bloeit als jouw appel, een bloeiende tak afsnijden en die in een fles met water onder jouw boompje verder laten bloeien. Dan wordt ie wel bestoven! Tenzij je de pech hebt een tak te krijgen van een soort die geen goed stuifmeel maakt, zoals de Goudrenet. De Golden Delicious is wel een goede bestuiver, de Groninger Kroon ook, de Jonathan ook, en nog veel meer. Ook een appel sierboompje kan jouw eetappel bestuiven! Belangrijk is dat de bloei van beide soorten elkaar minstens gedeeltelijk overlapt.
  3. frido

    Perenroest

    Het is niet alleen de jeneverbes die als waardplant voor de perenroest fungeert. Er zijn verschillende conifeer-achtige struiken die familie van de de jeneverbes zijn, en waar de perenroest ook kan overwinteren. Bijvoorbeeld zo'n breed uitgroeiende lage conifeer. Een extra probleem is natuurlijk dat de jeneverbes-achtige ook bij je buren kan staan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...