Jump to content

Linda_hoogenboom

Members
 • Posts

  7
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Oss
 1. Nou van mijn bakken kwam gisteren niks meer maar hier het recept en resultaat van Lotte. 300 gram meel (50/50 tarwe bloem en tarwe meel) 8 gram gist (1 zakje) 180 gram water 3 gram zout En een veel te grote vorm. ongeveer een uur gerezen en toen gevormd. En nog een uur of 2,5 gerezen. Lotte heeft alle ingredienten in de kom gedaan en geroerd tot het niet meer nat was. Toen heeft ze er een bol van gemaakt. Daarna even rijzen. Toen de bol tot een worst gevormd. Even rijzen en afbakken een 10 minuten op 225 en 20 minuten op 175. Het resultaat.
 2. Daar had ik met het no knead brood geen last van, maar ik moet ook wel zeggen dat ik een recept heel makkelijk aanpas aan wat mij uitkomt. Zo kijk ik ook naar het brood en bepaal aan de hand daar van of ik het af ga bakken en niet aan hoe lang het al staat. Maar ik ben nu veel met de kleine aan het bakken en die wil het helemaal zelf doen, dus dan moet je wel het een en ander aan je recepten sleutelen. Ze kan namelijk nog niet lang kneden en heeft natuurlijk ook niet het gedult om een hele dag te wachten voor het brood in de oven kan. Maar dat weerhoud ons niet. En als het mis gaat zijn de dieren daar weer heel erg blij mee, dan krijgen zij een extraatje. Zo heeft ze net even gauw een deegje gemaakt en dat staat nu te rijzen. Dat kan ze dan nog precies vormen voor ze naar bed moet en dan bak ik het straks of morgen ochtend af. Ik kneed meestal wel, maar niet zo lang, met een minuut of tien heb ik al een mooi soepel deeg en met een eerste rijs van 45 minuten en een tweede rijs van een uur word het een mooi niet te compact brood. Dat ook in de oven nog een rijs heeft. Ik maak wel de bovenkant van het brood nat voor ik het in de oven schuif en ik heb in de oven een bak water staan.
 3. Ik bak alles wat ik maar kan. Roerdeeg, kneeddeeg, vloeibaar, voor alles geld of veel kneden of langer laten staan. Het echte no knead beslag moet volgens de gebruiks aanwijzing in een hete pan, maar ik heb al vloeibaare beslagbroden gemaakt zonder dat te doen. Dus het is maar wat u zelf aan durft. Ik zal morgen even een verslagje plaatsen van een deeg dat niet gekneed is, maar gewoon afgebakken, dus niet in een hete pan. Het staat vanacht in de keuken te rijzen en gaat morgen ochtend de oven in. Verder staan mijn zuurdesem starters op dag 4 vandaag, één is tarwe meel, één is tarwe bloem en één is boekweit. En ik ga deze week één starter opzetten met kefir in plaats van water. Verder houd ik van experimenteren, dus hebt u een recept, maar duft u het niet aan laat maar horen.
 4. Thea- Voor "gewoon" deeg gebruik ik ook een beetje meel en een handdoek, maar bij vloeibaar deeg gaat dat niet en dan gebruik ik folie met olie of water erover.
 5. De eerste rijs doe ik in een beslagkom, daarna giet ik het uit in een bakblik en laat het nog even flink omhoog komen. Afdekken voor de eerste rijs doe ik door het folie met zo min mogelijk lucht ertussen op het "beslag" te leggen dit plak vast, maar dat is niet erg, voor de tweede rijs doe ik folie dat ingesmeerd is met wat olie of water erover (afhankelijk van hoeveel ruimte ik in mijn vorm over heb), dan plakt hij niet vast aan het brooddeeg. Ik roer het niet meer tussen de eerste en tweede rijs ik giet het alleen over. Ik zal even foto's en een uitgebreide beschrijving maken wanneer ik vanavond alles klaar zet en morgen na het bakken als u dat wilt. Ik laat alles gewoon op kamertemperatuur staan rijzen, bij mij is dat gewoon in een hoekje op het aanrecht.
 6. Ik ben Linda. Ik ben 31, heb een dochtertje van 4. En samen proberen we zoveel mogelijk in de tuin te laten groeien. Ook zelf kipjes en konijntjes houden vinden we helemaal te gek. Daarnaast experimenteren we graag in de keuken.
 7. Jorinke123- De reden dat uw brood niet zo luchtig is heeft met tijd en hoeveelheid gist te maken. Laat het lang staan om de gluten te laten ontwikkelen dan mag er niet te veel gist inzitten. Gluten houden de lucht vast. Deze komen door kneden of door lang staan. Dus wanneer u het s'avonds klaar zet om smorgens te bakken dan is er genoeg tijd voor de glutenontwikkeling. Vier uur is daar te kort voor en dus minder gluten minder luchtig brood. Zet u het een avond tevoren klaar verminder dan wel de gist, deze groeit vanzelf aan in de loop van de nacht. En wanner u er teveel gist in doet dan worden de gluten weer opgegeten door de gist. Dus zoek de balans tussen tijd en hoeveelheid gist. Ook kan het rijzen beter te koud (en iets langer) als te warm voor de kwaliteit en de smaak van het brood. Ik hoop dat u hier iets aan heeft.
×
×
 • Create New...