Jump to content

DiederikS

Members
 • Posts

  9
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Westzaan
 • Hobbies
  Planten, planten, planten!
 • OCCUPATION
  Zoekende

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. En? Je had volgens mij een mooie, rustige dag voor de ramen. Ik zou nog een foto van mijn fundamentoplossing tonen. bij deze: De onderste schroef zit zo'n 6 cm in beton gegoten. Ik heb gekozen voor een verschuifbare verankering omdat ik denk dat de grond wel eens niet gelijkmatig zou kunnen gaan verzakken. Zo kan ik nog wat pielen met ondersteuning tussen fundament en ligger als dat nodig mocht zijn.
 2. Ik kan je meeste vragen niet beantwoorden. Neem vooral de tijd en ga niets overhaasts doen. Neem als het kan 2 accuschroevers mee, en extra bitjes. De boel was bij mij vooral met zelftappende schroeven vastgezet, enhad best wat andere onderdelen. Heb je wel geprobeerd de funderingspalen eruit te krijgen? - Nee, ik was wel klaar met het afbreken en had geen zin om de boel uit te gaan graven. Die ramen zijn trouwens een ellende om eruit te krijgen. Neen een paar plankjes mee van verschillende diktes en iets van 80 cm lengte (meer dan 75 cm in ieder geval). Je kan die als ondersteuning gebruiken om de ramen uit de sponningen van de ramen te trekken. Je moet de ramen daarvoor een stukje open zetten (plankje ertussen), anders krijg je het glas niet over de goot heen. Ik had trouwens een klein steigertje mee, dat scheelt een slok op een borrel. Wellicht ten overvloede: je haalt eerst de zijramen eruit.
 3. Spannend! Ik zal zoveel mogelijk vragen nu beantwoorden, ben alleen een beetje gaar. Vraag dus vooral door als ik iets vergeten ben. Ik heb het idee dat jij toch andere dakprofielen hebt. Kan je een paar foto's extra toevoegen? Eentje waar je het einde van het profiel goed ziet, eentje van de onderkant en eentje van de bovenkant. Hoe zitten de profielen aan de onderkant vast? Ik heb de funderingspalen laten staan. Zelf een gat gegraven, volgegoten met beton en daar flinke RVS m10 schroeven uit laten steken (10cm lang, met de kop in het beton, schroefdraad recht omhoog). Ik heb het alu fundament van de kas daarop vastgezet met een L-vormig hoekanker (Hoekanker zwaar type A 95x210 60x6 SV). Ik heb zelf 12,5 kilo beton per poer gebruikt, maar dat is in een ondergrond van grove steenslag, waar nog wel een paar kilo rommel aan de poer blijft klitten. Ik zal er morgen een foto van maken. Mijn kas stond verder niet op beton ofzo, dus dat was erg simpel te sjouwen. Ik heb 'm zelf op stoeptegels gezet zodat hij overal ondersteund wordt (zie foto). Ik heb het idee dat ook de staande profielen anders zijn aangebracht dan bij mij. Ik denk dat de mijne m8 waren, cm of 8 lang, met een 13mm kop. Ze zitten er helaas alweer in, dus opmeten wordt lastig. Ik heb een vrachtwagen gehuurd voor het vervoer. De grootste die je kon krijgen op een B-rijbewijs. Een aanhanger raad ik af, het glas is erg kwetsbaar. Het moet rechtop staan, met alleen maar platen van dezelfde grootte tegen elkaar. Wij hadden ze op een paar lagen karton gezet, en een deken tussen glas en vrachtwagenwand gedaan. Daarna voorzichtig met spanbanden vastgezet. Een algemene tip: verkijk je niet op het afbreken. Wij waren uiteindelijk bijna de hele dag bezig, en doodop aan het einde. Dat heeft wel twee glasplaten gekost omdat ik ze niet netjes genoeg tegen de wand had gezet. Ik was er helemaal klaar mee, en dat is niet handig met zulk kwetsbaar spul.
 4. Dank je, @sluipwesp. Ik heb die klemmen er nu niet ingedaan (kreeg ze er niet heel uit). Mijn kas staat redelijk beschut. Wat is je advies? Wel klemmen erin?
 5. Zo, de kas is nu bij ons als IKEA bouwpakket. Tijdens het afbreken viel het me op dat er onder de afdichtrubbers soms klemmetjes zaten (zie foto). Nu vraag ik me af of die echt nodig zijn? Bij andere kassen van deze grootte die met rubber strips werken heb ik ze nooit gezien, en het geeft - vind ik - nogal een lelijke afwerking met die bobbels onder het rubber. Een deel van de kas had die klemmetjes ook niet, wat we helaas pas merkten toen er een ruit naar beneden sodemieterde. Een tip: zorg dat je van elk bitje minstens twee exemplaren hebt, dan hoef je na de pauze niet alles met de hand uit elkaar te schroeven als je je nr 10 moersleutelbit in de modder hebt zien verdwijnen...
 6. Wat een fijne, behulpzame reactie! Ga ik uitprinten en meenemen. Deze kas is niet van Stalpaert, maar van de firma Broers uit Westland, zeg maar het Walhalla van de kasbouw. Aardige mensen, hebben met goed advies gegeven over de afbraak, mag altijd terugbellen als ik er niet uitkom. De kas staat op de hoeken op een poer, en is verankerd met ijzers die tegen de onderste ligger zijn geschroefd. Ik ga zelf ook zoiets doen, maar de ijzers met beton ingieten. Ik vertrouw de ondergrond waarop ik de kas ga zetten niet helemaal (flinke laag hardcore op veen), dus ik wil de ankers verstelbaar houden zodat ik nog kan bijstellen als de boel onregelmatig verzakt. Da's nog even wat gepuzzel, maar daar kom ik wel uit (of het metaalbedrijf dat 100 meter verder zit). Ik vind het laten dragen op vier punten niet geweldig, in de huidige locatie lijkt hij ook een pietsje door te zakken, dus ik ga 'm zelf om de 73 cm ondersteunen. Een doorlopend fundament is een crime op deze ondergrond, dus daar begin ik maar niet aan. Ik ga de boel ophalen met een bus waarin ik twee glasbokken van palets ga aanbrengen. Alleen moet ik nog iets verzinnen op die liggers van 4 meter... Nou ja, het wordt een interessant project.
 7. Dank voor je reactie! Ik ben eens op onderzoek gegaan. Met een halve naam de leverancier gevonden, net aan de lijn gehad. Inderdaad eerst de voorgevel leeg maken (als al het glas aan de zijkanten eruit is), en dan steeds een dakspijl weghalen zodat je het glas er zijwaarts uit kan trekken. Toevallig vond ik op Youtube een filmpje waarop deze firma een andere kas opbouwt: Bouw kas 2016. Helaas niet helemaal compleet, maar het idee is duidelijk.
 8. Gegroet! Ik neem een kas over van iemand. De kas is twee jaar geleden neergezet (waar hij niet bij was) en voor zover ik kan zien is het afbreken en opbouwen van de boel vrij voor de hand liggend, op het dak na. Er wordt gebruik gemaakt van een profiel waar de zijkanten van de glasplaten zijn ingeschoven. Elke plaat is met twee metalen s-dingetjes gezekerd aan de rand van de goot. Voorzover ik kan zien is elke stijl tussen de glasplaten één profiel dat zowel de onder als de bovenkant van de glasplaat omvat. Het is dus niet zo dat ik de bovenkant van de stijl eraf kan schroeven om bij de glasplaat te komen. Hoe krijg ik het glas eruit? * Naar beneden eruittrekken kan pas als de goot verwijderd is, maar dan liggen ze meteen allemaal los. Lijkt me niet de bedoeling. * Naar boven eruittrekken lijkt me ook niet de bedoeling, er zit een noklat in de weg, en je zou op 2.65m hoogte met een glasplaat in de weer moeten. * Van de zijkant af werken? Stijl verwijderen en dan de glasplaat, en dan de volgende stijl, etc? Lijkt me de enige oplossing, maar ik ben geen kenner. Overigens vind ik die schroeven door de goot heen best opvallend... Hopelijk kan iemand mij advies geven & alvast bedankt! Nok, je ziet dat de stijlen tegen de nok worden aangetrokken met een verbindingsstuk en zwevende moeren. Stijl en s-klemmetjes vanaf de goot gezien. Onder het einde van de stijl zit (aan de binnekant van de kas) weer een zwevende moer. Eronder komt een tapschroef in de goot uit. Onderzijde stijl aan de gootkant. De goot dient kennelijk als een soort bevestigingsrail. Zijkant goot. Je ziet de s-klemmetjes weer goed, en de tapschroeven. Detail hoekstijl en s-klem Hele kas
×
×
 • Create New...