Ga naar inhoud

wijo

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door wijo

  1. Geplaatst:

    Ik heb het dit jaar geprobeerd. Ook begin maart gezaaid. De eerste plantjes werden allemaal al totaal opgevreten door ws. slakken. Gelukkig had ik nog wat plantjes over en deze vijf planten staan nog te groeien in de tuin.

  2. Geplaatst:

    Ik zet dan een grote bloempot of emmer met bodem er uit en insectengaas er over op de plant. Meestal zijn alleen jonge planten het slachtoffer van slakke. Bij pompoenen of courgette kunnen ook nog wat grotere planten het slachtoffer worden, dus daarom raad ik een grotere pot aan en er zo lang mogelijk boven laten staan.

  3. Geplaatst:

    Ik neem aan dat er af en toe bestuursverkiezingen zijn. En ik neem aan dat je gelijkgestemden hebt binnen de vereniging? Ik neem aan van wel anders zou ik daar niet bij willen horen. Als je wat wilt veranderen, probeer dat soort bestuursleden uit het bestuur te krijgen door nieuwe kandidaten naar voren te schuiven en probeer zoveel mogelijk medestanders naar de verkiezingen te krijgen.

    Je kunt zelf ook een extra vergadering aanvragen als een bepaalde meerderheid van de vereniging dat wil. Dat zou je in de reglementen op moeten zoeken.

     

    Maar misschien speelt er meer dan alleen het onderhoud van de tuin? Is er al een strijd binnen de vereniging en dat het bestuur of enkele bestuursleden nu zijn macht laat zien door op de regels te gaan zitten?

  4. Geplaatst:

    En wanneer is er dan wel een risico? Als je met zaden gaat werken?

     

    Van oorsprong bevatten courgettes de giftige stof cucurbitacine, maar telers zijn er via plantenveredeling in geslaagd het gehalte van deze stof tot praktisch nul terug te dringen. Niettemin komt het soms voor dat zelf gekweekte courgettes toch te hoge concentraties cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak, men raadt daarom af om courgettes en pompoenen die bitter smaken te eten.

     

    Uit de telegraaf:

    Duitser dood na eten courgette

     

    20 AUG 2015

     

    HEIDENHEIM - Een 79-jarige Duitser is overleden na het eten van een zelf gekweekte courgette. In de groente zat waarschijnlijk een door de plant zelf aangemaakt gif. Dat komt normaal gesproken niet meer voor, maar duikt in heel zeldzame gevallen nog eens op.

    De man en zijn vrouw werden na de maaltijd twee weken geleden ernstig ziek. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw herstelde, maar de man ging steeds verder achteruit en stierf uiteindelijk.

     

    Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma's weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken. Als een courgette of een komkommer veel bitterder smaakt dan gebruikelijk, kan dat wijzen op cucurbitacine.

  5. Geplaatst:

    Als je zelf poters achteruit wilt houden, neem dan alleen poters van gezonde stammen. Wanneer je een stam rooit met alleen maar kleine aardappeltjes er in, kan dit een zieke stam zijn. Neem dus alleen poters van stammen waar grote, normale aardappelen aan zitten en neem daar de kleinere aardappelen van. Ook niet die hele kleintjes want ze krimpen nog iets en dan houd je ook net niets over.

  6. Geplaatst:

    Te veel water is niet goed. Te weinig water ook niet. En kraanwater direct uit de kraan is te koud. Ik denk dat het niet eenvoudig is om bonen in de pot te telen. Je zou de pot kunnen afschermen van de zon om uitdroging te voorkomen. Ik denk dat de pot in zon ook wel eens te heet kan worden voor de wortels. En dat is ook niet goed.

  7. Geplaatst:

    Oorzaak is een te snelle groei. Ik zou 'm niet langer in de tuin laten staan want de kool gaat daar rotten door inregenen en niet meer goed opdrogen. Mijns inziens kun je deze kool het beste verwerken. Ook op de kop hangen onder een afdakje zal rotting niet altijd voorkomen.

  8. Geplaatst:

    De landbouwers zijn het wettelijk verplicht. En moestuinders volgens mij ook maar daar wordt niet op toegezien. De buurman, die niet spuit, phytophtora krijgt en vervolgens niets doet, mag van mij geroyeerd worden als lid. Hij zadelt anderen met een probleem op.

    Hetzelfde geldt eigenlijk ook met de coloradokever. Het enige wat de zogenaamde biotelers bereiken is, dat de anderen juist meer met gif gaan spuiten. Ik zie dat hier gebeuren.

  9. Geplaatst:

    Bij ons hetzelfde gedoe. Wel- en nietspuiters. En dan zijn de welspuiters vaak nog de klos door overgewaaide infectie van de nietspuiters. Bij ons ziet het bestuur er niet op toe, dat het spuiten ook door iedereen gedaan wordt en dat vind ik jammer. Twee tuinen verderop bij mij staat zo'n aangetast veldje. Tot nu toe bij mij nog geen besmetting gelukkig.

    Bij aardappeltelers is volgens mij bestrijding tegen phytophtora verplicht. Rondom ons volkstuinencomplex is er geen boer, die aardappelen op zijn akkers verbouwd. Volgens mij om de reden dat sommige volkstuinders niet spuiten en daardoor het besmettingsgevaar groter wordt.

     

    Je kunt er zelf voor kiezen om vroeger met telen te beginnen of te gaan telen met een resistent soort.

  10. Geplaatst:

    Zo te zien heb je de wortels ingekort? Ik doe dat nooit. Ik plant ze in het plantgat en giet dan water net naast het gat zodat er ook zand in het gat stroomt. Omdat ik de wortels niet afknip heeft de plant m.i. daardoor meer houvast.

    Ik denk ook dat het vogels zijn, die dit gedaan hebben. Ik heb dit hier nog nooit meegemaakt, terwijl hier duiven genoeg zijn. Of muizen? Zullen muizen dit ook doen?

  11. Geplaatst:

    Kolen kweken blijft een uitdaging!

     

    Vorig jaar dacht ik echt dat ik op de goede weg was maar dit jaar loopt het terug een stuk minder.

     

    Dit jaar heb ik enorm veel (kleine) rupsen.

    Vorig jaar zag ik rupsen voor het eerst eind augustus wanneer de planten al groot genoeg zijn om tegen een stootje te kunnen.

    Maar dit jaar is mijn eerste oogst erdoor aangetast (overal rupsen tussen de roosjes van de bloemkool bv), en nu zijn de zaailingen ook het slachtoffer.

     

    bloemkool125321467146143.jpg

     

    Als ik eerlijk moet wezen, dan moet ik zeggen dat je plantjes er ook niet uitzien. Erg armetierig en sprieterig. Zwakke plantjes worden ook sneller slachtoffer van ziekten en plaaggeesten. Ik denk dat je moet kijken naar je opkweekmethode. Volgens mij staan ze nu in ieder geval te nat. Zie ik water onder in de bak staan? En heb je ze ik een bak opgekweekt? Is dat niet te warm? En hebben ze wel voldoende licht gehad? Dat lange sprieterige lijkt er op dat ze te donker hebben gestaan tijdens de opkweek.