Ga naar inhoud

sgtbean

Members
  • Aantal items

    12
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door sgtbean

  1. Inderdaad zoals Daniel aangeeft gebruiken als mulch. Andere optie is helemaal eraf halen en composteren. Als je phacelia nog in augustus zaait, dan kun je hem eigenlijk laten staan en sterft ie vanzelf af in de winter. Als het dan tijd zaaien is in het voorjaar is alles wel zo'n beetje verteerd en opgenomen in de grond.
  2. sgtbean

    wortels zaaien

    Ik zaai ze tegnwoordig met een handzaaimachientje --> Deze om precies te zijn Gaat als een tierelier en je zaait niet meer te dik. Perfect een cm of 4 - 5 uit elkaar. Ook handig voor allerlei bladgroen. Vaak kleine priegelige zaadjes die je al snel te dik zaait.
  3. Je kunt het met een paar latten vastzetten, of ingraven. Blijkbaar de meest gebruikte manieren hier in Europa. Ik wil zelf voor een folietunnel gebruik maken van zogenaamd "wiggle wire" om de folie vast te zetten. In de US veel gebruikt, maar hier nergens te krijgen. Blijkbaar vinden we de latten-methode wel goed genoeg . Wel in de UK verkrijgbaar (geen aandelen): http://www.northernpolytunnels.co.uk/w-wire-wiggle-wire-polythene-fixing-system.html
  4. sgtbean

    Wiggle Wire

    BUMP Niemand? Iedereen zet z'n folie vast met planken, schroeven, en sleuven graven in de grond? Gr Edwin
  5. sgtbean

    Wiggle Wire

    Hallo mensen, misschien wil ik voor volgend jaar een foliekas bouwen, en zie op veel Amerikaanse sites het zogenoemde wiggle wire veel gebruikt worden. Dit systeem lijkt mij heel makkelijk en eenvoudig te gebruiken, je kan er je kas netjes mee afwerken en je kunt gemakkelijk om deuropeningen en dergelijke heen werken. Alleen kan ik nergens iets vinden over dit spul buiten Amerikaanse sites. Wordt het uberhaupt in europa verkocht? Gebruikt men hier een heel andere term voor dit spul? Hebben we hier een veeeeel eenvoudiger systeem en is het daardoor niet interessant hier? Weet iemand hier meer van? gr Edwin
  6. OK, dus is eigenlijk meer om de spruiten al een voorsprong te geven. Ik ga ze in ieder geval morgen maar oogsten, het schijnt morgen droog en warm te zijn dus dat lijkt me het beste. Ik kon ze niet echt eerder poten want het stuk grond waar ze moesten komen was nog niet ontgint (nieuwe moestuin)
  7. Hallo kenners, ik vraag me dit al een tijdje af, maar krijg het nergens echt duidelijk bevestigd. Mijn pootaardappelen moeten volgens de verpakking 90 tot 110 dagen groeien. Nu heb ik het pootgoed ongeveer 4 weken laten voorkiemen. Mag ik die nu aftrekken van de 110 dagen? Dus anders gezegd: ze zijn met 30 dagen de grond in gegaan, moeten ze dan nog 110 dagen in de grond staan, of (110-30=) 80 dagen? Normaal vond ik dat niet zo belangrijk, maar nu vandaag bevestigd dat de phytophthora erin zit, en dus moet het loof eraf. Ben me nu af aan het vragen of ze na dik 2 maanden in de grond + 4 weken voorkiemen hun groeiperiode eigenlijk ook al gehaald hebben. Ik kan natuurlijk een riek eronder zetten en kijken, maar ik dacht nu is het moment voor deze vraag... Iemand?
  8. Hallo Collo003, ik heb wel echte phytophthora. Vanochtend bevestigd. Dus kan wel degelijk. Als het weer zo vochtig en toch relatief warm is, gaat het snel. Heb ook al tomaten met besmetting. Nog niet in de tuinkas, maar buiten is het een beetje drama... Weer is niet optimaal voor dit soort planten...
  9. Aardpeer, Bit, Cyberpater: dank dank dank voor de reacties en goede tips. Bemesten... ja, aangezien toen ik de grond bemestte nog niet zeker was wat waar zou komen te staan, is gewoon de hele moestuin bemest. Dat was een week of 6 voordat er plantjes de moestuin ingingen. Dus het zou best kunnen dat er dus teveel mest op het bonenbed is gekomen - teveel als in teveel voor de bonen. De grond is zoals Bit al zegt niet zo droog als ie eruit ziet. Een centimeter of 2 onder de oppervlakte zie je dat er vocht in zit en op 5 centimeter is het wel duidelijk dat ie echt niet uitgedroogt is. Maar ik ga straks eens op onderzoek of er niets van ongedierte in de grond te vinden is.
  10. Sokrates: Ik heb 12 groepjes van 3 a 4 plantjes. Van die 12 groepjes zijn er 5 aangetast. Binnen elke aangetaste groep zijn ook alle plantjes aangetast. Bij de gezonde groepjes zijn er tot dusver geen plantjes aangetast. Het is trouwens ook niet zo dat een bepaalde rij aan te wijzen is; het is vrij random welke groepen aangetast is en welke niet... Veenmollen hebben we inderdaad niet zover ik weet. Woelmuizen daarentegen.... Maar ik kan overbewatering of juist te kort aan water wel ongeveer uitsluiten als ik het goed begrijp?
  11. Inmiddels twee dagen verder en zijn 5 van de 12 plantgroepjes gesneuveld... ik heb ze er maar uitgetrokken. De nieuwe boontjes zijn gezaaid, maar zou toch graag weten waaraan ze zijn overleden? Anders heb ik straks helemaal geen bonen. Als iemand een idee heeft, dan hoor ik het graag!
  12. Hallo moestuinkenners, sinds een dag of twee is een aantal van mn jonge stamslaboonplantjes (dubbele woordwaarde) aan het omvallen. Eerst krijgen ze slappe blaadjes, die een beetje opkrullen. Dan kiepen ze gewoon om. Nu heeft mn vader me wel verteld voor het planten dat ze niet veel water nodig hebben. Alleen vraag ik me nu af of ze toch teveel - of juist te weinig? - water hebben gekregen. Ik heb 1 plantje eens uitgegraven om eens beter te kunnen bekijken, en heb toen maar meteen foto's gemaakt. Ik heb wel al veel zitten zoeken op internet en dit forum, maar kan nergens een sluitend antwoord vinden wat dit fenomeen veroorzaakt. En voordat ik nieuwe boontjes zaai (zou nog wel kunnen) en tegen hetzelfde probleem aanloop, wil ik toch graag weten of ik iets fout heb gedaan of dat ik gewoon pech heb. Misschien dat de meer ervaren moestuinders hier wat meer licht op de zaak kunnen werpen. De foto's van de plantjes voordat ze omkiepen, en van het uitgegraven plantje:
×
×
  • Nieuwe aanmaken...