Ga naar inhoud

Bertj71

Members
  • Aantal items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Bertj71

  1. Zelf heb ik gisteren de meeste planten (die in bakken staan) binnengezet. Onze aardbeien staan nog niet in bloei... heb ik dus niks mee gedaan (hopelijk valt de schade mee... vorig jaar ook al weinig aardbeien gehad). Appelbomen en perenbomen staan redelijk hoog, dus ik ga er van uit dat die nog redelijk okey zijn. Heb ook geen super-boomgaard (moet wel leuk blijven).
  2. Onze fruitbomen (8 in totaal -- 3x appel + 3x peer + 2x pruimen) staan volop in bloei. Nu wordt er voor de nacht van dinsdag naar woensdag vorst aan de grond voorspeld. Doen jullie nog iets bijzonders om de bloesem te beschermen?
  3. Een element dat nog niet genoemd is: waar staat de ton? Schaduw, half-schaduw, zon? Wij hebben een groene GFT-container in de felle zon staan met deksel, zonder gaten. In de zomer komen daar dus ook larven en dergelijke in en is de zaak binnenin (gek genoeg) zeiknat. Ik vermoed dat jouw ton te nat is (dus deksel eraf) en wellicht in de felle zon staat (=> condens). De tip is dan inderdaad: meer beluchten door mixen met een hooivork. Andere tip is het installeren van een dikke regenpijp met 1000 gaten erin. Het toevoegen van papier/karton/houtsnippers laat het vochtgehalte ook zakken.
  4. Eerste compost-oogst Vorig jaar 2 mooie bakken van 1.2 x 1.2 x 1.2 meter gemaakt. Vervolgens, april 2013, de oude/droge/vol-met-grond composthoop van de vorige bewoners ontleed: stenen apart, grond apart, GFT in de bakken gedaan, alle dikke takken gehakseld. Op advies van dit forum het oude compost gemengt met vers tuin-materiaal.... en voila, prachtige compost voor mijn fruitbomen. En nu maar hopen dat ze 't lekker vinden...
  5. Ja, ik weet 't: er zijn al tientallen topics over gazon. Ik heb ze allemaal doorgelezen, maar elk probleem is toch anders. Wij hebben nu achter het huis een gazon van ongeveer 600 m^2. Dat is helemaal droog, vol mos en paardebloem en verre van egaal. Ik vermoed dat de (zand)grond nu ook niet voldoende voeding heeft voor gras. Het idee is nu om het gehele gazon opnieuw in te zaaien. Er zijn verschillende benaderingen: [1] Ik lees op verschillende websites (en hier op moestuinforum.nl) dat ik er met alleen frezen er niet kom, want dan heb ik duizenden graspollen. Zij raden aan freezen -> ploegen -> frezen.. [2] Op http://www.lemerij.nl/producten/tuinmachines/tuinfrezen-ploegen/ staat dat zij een hydraulische tuinfrees hebben die 35 cm diep gaat en [ik quote] "je heb direct zwarte grond". [3] Nog een alternatief is een graszodensnijder en opnieuw tuinaarde laten storten, maar dat klinkt als een duur grapje. 30 m^3 tuinaarde (5 cm over 600 m^2) kost al gauw rond de 500 euro.... [4] Doodspuiten -> frezen klinkt niet goed, maar is wellicht het ei van Columbus? [5] Oppimpen met onkruidverwijderaar, verticuteren en extra inzaaien klinkt erg bewerkzaam en wellicht niet een mooi resultaat. Iemand een advies-op-maat?
  6. Ik wil wel graag stekjes hebben.. 48 is misschiel wel wat veel, maar een stuk of 5 of 7 zou erg welkom zijn. Vledder is niet zo heel ver weg van mijn huis. Wanneer en waar kan ik ze ophalen? (misschien even een PM)
  7. Voor de goede orde: ik (de topic starter) heb bakken en geen kuil. Maar dank voor alle adviezen: in bak1 heb ik nu alle 'oude droge' compost van de hoop en is nu 3/4 vol. Bak2 is nog leeg, dus die kan ik inderdaad vullen met wisselend oud (uit bak1) en nieuw materiaal (uit de tuin). Persoonlijk leek mij compostbakken makkelijker dan kuilen (bij omzetten en inderdaad is de zuurstoftoevoer makkelijker). De tip van de PVC-buis had ik al gespot op internet en ga ik inderdaad nog implementeren!
  8. Heb ik, per se, groen verse aanvoer nodig? Kan ik het oude, droge compostmatriaal niet opnieuw leven inblazen door het voldoende vochtig te maken? (En wat is 'voldoende vochtig' in deze context)?
  9. Bertj71

    Huis met tuin

    Sinds februari hebben mijn partner en ik (en mijn tweeling van twee-en-een-half jaar) een huis met ruime tuin gekocht. De tuin is ongeveer 800 m^2 groot met een grind-terras, een terras met klinkers, twee appelbomen, twee perenbomen, twee kersenbomen. En natuurlijk genoeg gras om heerlijk op te voetballen. Wij hebben niet heel veel ervaring met tuinieren. We komen uit een rijtjeshuis met een gras-tuintje, maar mijn ouders hadden ook altijd een grote tuin en heb daar in mijn jeugdjaren (met plezier) veel in gedaan. En... de ervaring zal 't leren... denk ik dan maar. De eerste projectjes zijn een nieuwe compostbak, wellicht nieuw gazon (want nu vol onkruid) en natuurlijk een kleine moestuin om te beginnen (uit te breiden naar groter, als 't bevalt).
  10. In mijn tuin staat een composthoop (door vorige bewoners opgezet) die volledig uitgedroogd is. Ik heb inmiddels twee solide (goed geventileerde) echte compostbakken van 1.2 x 1.2 x 1.2 meter gemaakt en ben begonnen met het overhevelen van het compostmateriaal van de oude hoop naar de nieuwe bak. Het is mij duidelijk waarom de hoop niet werkte: veel dikke takken (complete dode bomen zelfs), veel zandgrond, weinig zuurstof dus, verkeerde locatie. Ik vind veel informatie op internet over het opzetten van een NIEUWE composthoop die langzaam wordt opgebouwd, maar niet veel over het opstarten van een composthoop met oud materiaal. Bij het overhevelen ben ik erg selectief te werk gegaan: zand afgevoerd, dikke takken en dode bomen apart (om te gaan hakselen) en alleen het half verteerde materiaal en droge spullen in de bak gedaan. Mijn vraag is nu: gaat dit nu goed? (want heel veel dor/droog materiaal, weinig 'vers groen'). Wat kan ik nog doen om het composteren goed op te starten? Omdat ik onderin nog geen compost heb, kan ik slecht checken of mijn compostbak wel vochtig genoeg is...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...