Ga naar inhoud

Holtuinder

Members
  • Aantal items

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zuid Salland
  1. Ik zie ze langs de kant van de weg hier en daar aangeboden worden voor een prikkie. Flinke planten ook. Ik fiets veel (woon-werk) door Salland en Twente. Zelf heb ik er ook nog wel een paar over. Maar je moet maar net in de buurt zij he? (Holten)
  2. Vandaag de tomaten van hun pot bevrijd, dat ze maar groot en rood mogen worden! Het restant aan tomaat heb ik nog maar even achter de zonnebloemen weggezet, weggooien kan altijd nog. Verder de spruitkolen en 3 palmkolen de grond in. Dit is de tweede poging. Bij de eerste poging zijn de meeste (op één na) gesneuveld. De pompoenen kunnen zich gaan herstellen van de stormschade. Tot slot wat probleempjes: Sla wil nog niet lukken. Ik heb direct in de bak sla gezaaid, daarvan is er één aan het groeien. Beetje mager, maar het was nog koud en nat. Ik heb daarom maar binnen in een kweekbak wat sla gezaaid, maar die is heel dun en slap. Ik heb de sla duidelijk nog niet in de vingers. Het wemelt op het moment in mijn tuin van de kevertjes, 100den kevertjes. Ze vreten alles waar ze op landen. Ze zien er zo uit op de tuinbonen: Maar aardbei lusten ze ook: Kool lusten ze trouwens ook, niet erg kieskeurig dus. Weet iemand wat het voor beestjes zijn? En hoe kom ik er weer af?
  3. Over een paar dagen eens proberen dan!
  4. Update van mijn bezigheden gisteren: Eerste palmkool in de bak gezet, maar de wind had er toch erg veel vat op. Ik heb hem een beetje bescherming gegeven dmv een oud plastic potje. Nu hopen dat ik groot en sterk wordt. Verder heb ik nog stamslabonen gezet, Ik heb in het midden van elk vak van 30x30 3 bonen in een driehoekje vlak bij elkaar gelegd. Eens kijken wat dat oplevert. het grote vak zit dus vol met bonen, het middelste vooraan met rode bietjes. Die twee zielige plantjes links in de bak zijn eeuwige spinazie. Die had ik als rij gezaaid, maar er hebben maar 2 plantjes het gered. Ik heb er weer nieuw zaad ingebracht. Tot slot heb ik de stokken voor de peultjes wat verbeterd. Mooi zo in het avondlicht...
  5. Ik gebruik dit topic maar als een tuindagboek, dan kan ik later zelf ook zien wanneer het mis ging Vandaag krootjes gezaaid. Vijf vakken totaal met 9 zaadjes per vak. Toch 45 krootjes straks! (hopelijk) Voor het planten even de zaadjes geweekt. Ik heb de zaadjes vrij ondiep geplant, ze liggen nog geen centimeter onder het oppervlak. Ik hoop dat dat goed is... Verder kan ik niet veel ongedierte vinden. Ik heb een enkele rups van een kool getrokken, en een enkele luis gevonden in de tuinbonen. De tuinbonen heb ik eergister met een brandnetelthee gegoten, dat leek wel nodig. Ik weet echter nog niet wat nu aan mijn bladeren eet, er zijn uit sommige koolbladen stukken geknipt. Als ik op zoek ga naar beestjes bij die bladeren vind ik steeds dit beestje: Het zijn geen bladrandkevertjes, weet iemand wat wel? Eten ze blad? Of zijn ze nuttig?
  6. Ja ik las vandaag hier ergens dat je inderdaad 4-5 koolrabi's op 30x30 cm kunt zetten. Ik dacht dat ze daar veel te groot voor zouden worden. Ik had er 2 in een vak, maar in elk vak is er wel één dood gegaan. Daarom nu nog maar 3x1. Later deze week eens kijken wat ik verder nog kan zaaien.
  7. Hallo medemoestuinders, Bij deze een impressie van mijn nieuwe moestuin. Ik heb 8 bakken gemaakt van larix-planken. Ik hoop dat ze het een beetje lang willen volhouden zo onbeschermd in de grond... Ik was begonnen met een aantal spruitkolen en koolrabi's. De kleine plantjes vielen echter helaas één voor één om door beschadiging door de wind en ik denk vogels. Wat er nog staat gaat het wel redden denk ik. Hier één van de koolrabi's die het heeft gered tot nu toe. Hij staat tussen de aardbeien en de bieslook. Ok, het voelt een beetje vreemd zo alles door elkaar te zetten, maar dit jaar experimenteer ik met het vierkante meter concept. Waarschijnlijk plant ik volgend jaar per bak. Dan kan ik makkelijker de kolen beschermen tegen rupsen en vogels. Radijs ging heel goed, dit is de tweede zaai. Maar radijs is geen kunst... Hier staan een aantal palmkolen en spruitkolen klaar om de tuin in te gaan. Ik heb ze in bakken staan tegen de wind. Onder de omgekeerde bakken staan tomatenplanten, die komen tegen het gaas aan de achterkant bij de heg. Omdat ze nog aan de kleine kant zijn kon ik ze nog beschermen tegen regen en wind. Van de week zullen ze bij goed weer wel de grond ingaan. Al houd ik er nog een paar reserve in pot... Tot slot een vraagje: (al heb ik geen idee of in de seizoenstopics ook vragen beantwoord worden) hier heb ik een bosuitje / minipreitje gezaaid, ik heb alleen geen idee wat ik er nu mee moet. Hoe nu verder met deze sprietjes uitdunnen? Verspenen?
  8. Holtuinder

    Varkens

    Super leuk die foto's van je varkens! Ik zou het je graag na doen, maar denk dat ik net wat te weinig ruimte heb. Kippen kunnen natuurlijk wel.
  9. Zo wij hebben dezelfde forumverjaardag! Zet je ook wat fotootjes zo nu en dan?
  10. Maar even wat illustraties bij het verhaal: De boel is dus goed volgegroeid met pompoen. Ik heb zojuist na een topic op het forum hier ontdekt dat ik heel wat mannelijke bloemen heb en zo nu en dan een vrouwelijke. Ze raken in ieder geval goed bevrucht wat we hebben al een stuk of 10 pompoenen. Volgend jaar moeten hier dus squarefoot bakken komen. Misschien moeten we de pompoenen dan maar een andere plaats geven... Square foot en pompoen lijkt me niet passen. De boerenkool is nog precies zichtbaar tussen de pompoenen. Moet die boerenkool eigenlijk veel voedsel hebben? De Bloemkool viel wat klein uit in ieder geval. Die had duidelijk te weinig voedsel gekregen. Verder de composthopen: Ik heb er zoveel om er 2 te hebben voor de compost die ik in dat jaar maak. Dan heb ik er nog 2 over om blad van het vorige jaar te bewaren. Die meng ik dan door het grasafval en keuken afval om de compost wat beter te krijgen. Verder gebruik ik oud blad als bodembedekker bij struiken. Ik breng mijn blad niet meer naar de gemeente in ieder geval!
  11. Hallo allemaal, Ik lees graag op dit forum om tips te krijgen en van jullie te leren. Ik ben langzaam aan bezig ook wat te gaan verbouwen. Er is in onze tuin aardig wat plek om wat te verbouwen maar het meeste is onder bomen en er moet ook nog wat siertuin overblijven. Het plan is om een hoekje echte groentetuin te maken, ongeveer 30 m2. Daarnaast staan er twee mooie grote appelbomen en moeten er zeker een aantal bessenstruiken in de tuin. Ik hoop ook een keer tijd en geld te hebben om een kasje te zetten. Dat hoeft dus gelukkig niet in die 30 m2! De grond waarop we zitten is erg arme zandgrond. Ik ben begonnen flink compost te verzamelen, maar zal waarschijnlijk nog wel wat meer compost en andere meststoffen nodig gaan hebben. Dit jaar hebben we Pompoenen gezet waar volgend jaar de groente tuin moet komen. Ik had de grond van onder een oude composthoop verzameld en één van de pompoenen daarop gezet. Die is meters aan het groeien! De andere zaadjes zitten in armere grond. Die groeien heel langzaam. Misschien komt daar niet eens één pompoen aan. Ik heb verder interesse in het square-footgardening concept. Gezien de arme grond kan het geen kwaad bakken met goede rijke grond erop te zetten. Ik vind het ook leuk staan die verhoogde bakken. Ook het aquaponics systeem spreekt me aan. Misschien dat ik daar ook een keer aan begin. Mochten er mensen in de buurt wonen die ervaring en planten of zaden willen uitwisselen dan hoor ik het graag. Groeten van een tuinder in Holten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...