Ga naar inhoud

sunbreeze

Members
  • Aantal items

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door sunbreeze

  1. Ok Bit, goed om te horen dat phacelia goede resultaten kan geven. Ik hoop dat dat hier ook zo is. Ik heb inmidels de groenbemesters ontvangen: phacelia, japanse haver, blauwe lupine en boekweit. Wie heeft er ervaring met deze planten? En vooral: zou ik ze kunnen mengen en allemaal tegelijk inzaaien? Mijn plan is dus om vanaf midden mei dit stuk grond te bebouwen met groenten, en hoop dat de groenbemesters tot die tijd nog iets kunnen helpen om de grond losser en voller te maken met organisch materiaal. Alleen omdat groenbemesters normaal (geloof ik) voor de winter gezaaid worden ben ik ergens ook bang dat t helemaal niet werkt en ik mn kostbare zaadjes verspil. Iemand een idee?
  2. Bedankt Weknow voor je verhaal over hoe je jouw grond aan het verbeteren bent. En Bit, voor al je kritische punten! In het verleden is deze grond wel bewerkt geweest, in ieder geval met druiven. De oudste dennen die hier staan zijn ongeveer 50 jaar, daarvoor was het nog bewerkt. Ik zal eens aan de buurman vragen wat en waar ze precies verbouwden, hij moet toen n jonge vent geweest zijn. Zijn moestuin ligt precies ter hoogte van het terras waar ik het over had, en dit is horizontaal en het laagste deel. Je merkt ook aan de grond daar dat daar meer organisch materiaal in de aarde zit dan op hogere terrassen. In de buurt zie je inderdaad dat men vrijwel overal de grond zoveel mogelijk bedekt heeft met planten. Grondwater weet ik nog niet, maar, ja het zal erg droog zijn. Veel mensen hier gebruiken een druppelirrigratie systeem, wij verwachten gewoon dagelijks met de gieter rond te gaan! In ieder geval denk ik wel dat hier een goede moestuin van te maken valt, een bevriende boer heeft ook al eens gezegd dat het goede grond is. Geeft de burger moed! Natuurlijk verwacht ik niet direct een fantastische opbrengst, maar wil ik zo biologisch mogelijk de grond hier verbeteren en gezonder maken. PH waarde ken ik helaas nog niet. In april gaan we even naar Nederland, en ik zal een paar grond samples meenemen om daar te testen. Maar gezien de enthousiaste kolen is het mogelijk inderdaad niet zo zuur. Maar toch blijft nog de vraag hoe ik de komende drie maanden het beste dit terras kan bewerken. Het idee van groenbemesters voor een periode van drie maanden in de lente, is dat erg ongebruikelijk? Bijvoorbeeld een maal frezen, dan inzaaien met groenbemester en in mei helemaal bedekken met gewassen en mulch? Compost hebben we helaas nog niet zo veel, al kan ik uit ons deel van het bos hierachter wel prachtige humus verzamelen, en die evt verrijken met kippenmest. PS: goed plan om hier ook een blog aan te maken!
  3. Veel interessante informatie ook voor mijn grond te vinden hier, en zou graag even mijn afweging hoe een stuk van mijn grond te bewerken voorleggen. Of kan dit beter in een apart topic? Dan hoor ik dat graag! Het grootste terras van de grond (aan de Kroatische kust, momenteel 10-20 graden overdag), 17 x 18 m, is bijna ontdaan van snoeiafval en een berg zand, en daarom bijna klaar om bewerkt te worden. Hier hebben tot vorig jaar veel stugge struiken gestaan. Op alle bovenliggende terrassen staan dennebomen, maar hier stonden alleen struiken. Momenteel blijft er een stuk zware klei over, waarop bij regen zoals weknow beschrijft plassen blijven staan en die bij droogte hard wordt en barst. Op de toplaag ligt wel allerlei organisch materiaal, en bij het verwerken van het snoeiafval heb ik wel de meeste bladeren kunnen bewaren, totaal plm 250 liter. Ik ben van plan hier bladaarde van te maken, maar misschien kan ik het ook eerder al als mulch gebruiken. Mijn vragen over compost en mulch en mest zal ik in een ander topic onderbrengen . In ieder geval vraag ik mij af hoe ik het beste met dit stuk grond aan de slag kan. Ik dacht dat de makkelijkste optie zou zijn om het nog in te zaaien met een groenbemester (ik verwacht binnenkort phacelia, gele mosterdzaad en boekweit, en geloof ik ook nog gerst e.d. bij de post). Maar het is natuurlijk al voorjaar en ik weet niet of dat nog wel zin heeft nu. Ik vind het acceptabel om het bv nu te zaaien en in mei met de volgende lichting verder te gaan. Ik weet alleen niet of dat haalbaar is. Alternatief is spitten en frezen, of kan het beter allebei? Of zou het bijvoorbeeld zinvol zijn om dit stuk de komende maanden met mulch te bedekken in de hoop dat het eind lente al luchtiger is geworden door het bodemleven? Momenteel is er echt grof geweld nodig om een schep de grond in te krijgen namelijk... Alvast dank voor jullie ideeën!
  4. De bonen zijn inmiddels overleden. Of zo groot gebleven als ze waren, maar dan met steeds minder mooie blaadjes. Ik snap het nog steeds niet, de rest van de planten gaan volgens mij heel goed. Ik ga bij iets stabieler goed weer over een week of twee nog eens wat bonen zaaien, in de volle grond, en ben benieuwd of ze dan iets meer zin hebben!
  5. We hebben ze wel geplant, ze staan er goed bij, maar na de opmerkingen over 'toch knolvoet' nog eens gaan kijken. Een van de twee uitgegraven planten had inderdaad nog knobbels, maar de andere niet. In de knobbels zaten inderdaad larfjes. Ik weet alleen niet of dit nieuwe knobbels zijn of dat de oude niet goed zijn weggehaald. Waarschijnlijk gelukkig toch geen knolvoet dus. Is het verstandig nog wat actie te ondernemen? Of gewoon even afwachten hoe de planten het verder doen? Hieronder en foto waarin een van de larfjes (slecht) te zien is.
  6. Mooi, dan gaan we ervoor!
  7. Zojuist kregen we van een tot nog toe onbekende buur een bosje van zijn koolplanten. Heel aardig, maar er zitten alweer (wat-is-er-aan-de-hand-met-mijn-bonen-t11905.html) knobbels op de wortelen, alleen nu anders. De buurman zei dat je ze er gewoon af moest breken - ze voelen hard aan, en zijn een beetje hol van binnen - en ze dan met de groene stam tot 10 cm in de grond moet zetten, op 40 cm afstand van elkaar. Iedereen heeft deze kolen hier staan, en ze kunnen heel oud worden, gezien de dikke en hoge stammen van sommige (5 cm doorsnee en 60 cm hoog). Maar toch ben ik voorzichtig; ik zou de grond niet willen besmetten - als dat natuurlijk niet al het geval is, maar waarvoor ik geen aanwijzingen heb. Onze eigen kolen doen het 'als kool' tot nu toe. Dus, hierbij wat foto's. Ik ben benieuwd wat jullie ervan denken, en vooral wat het advies is. Hieronder een foto van onze eigen kool, zelfde soort:
  8. Bedankt voor je reactie Bit, het lijkt er qua grond best op dat dit zo is als je schetst. De kolen die het erg goed doen pleiten ook voor die hypothese. We hebben wel eens gevraagd in de tuinwinkel hier wat ze voor onze grond zouden aanbevelen, maar de taalbarrière maakt de communicatie niet makkelijker. In ieder geval hebben we een zakje npk 7 - 14 - 21 (24) aanbevolen gekregen, maar vraag me nu wel af of dat wel goed is. Wat denken jullie?
  9. Bedankt voor je uitgebreide nieuwjaars reactie Jorg! Ik ga er ook vanuit dat het stress is. Het verplanten, de temperatuur schommelingen en de regen die niet vaak, maar heftig kan vallen zal er allemaal, net als de beperkte ruimte voor gezorgd hebben dat ze het moeilijk hebben. Ik geef ze nog een kans. Ik ben begonnen aan het boek over soil, het lijkt me erg zinvol en leerzaam inderdaad. Ik ga me erin verdiepen. De grond is denk ik plm 40 centimeter diep bewerkt. De diepste helft alleen met een pikhouweel, en de laag daarboven ook gezeefd. We hebben helaas niet de mogelijkheid om takken te hakselen (geen hakselaar), dus blijft verbranden als meest gunstige optie over denk ik, want ongehakseld lijkt het me niet goed om ze op de composthoop te gooien. Andere ideeën hoor ik natuurlijk graag. Mbt de as las ik dat deze niet gebruikt moet worden op een grond met hoge pH. Is er een manier om een indicatie van de pH te krijgen zonder officiële meetinstrumenten? Hebben dennen bijvoorbeeld sowieso een bepaalde invloed op de zuurgraad? Alvast dank!
  10. Dank Stan! Goed nieuws voor t nieuwe jaar. Volgens jaar zoeken we wel uit wat er dan mee aan de hand is. Magnesium gebrek? En wat dan? Goed nieuw jaar in ieder geval.
  11. Deze plant heeft een mooie wortelkluit, en veel bladknoppen met gelend blad dat makkelijk afvalt. Dit zijn de wortels van het kleine plantje, hier veel knobbeltjes te zien. Dit is een van de akkertjes. De tuinbonen vooraan doen het geweldig - tot nu toe... De kolen achteraan gaan ook goed op wat luis en een rups hier en daar na. Bij de andere bonen staan ook bieten, en die gaan ook vrij goed. Daar op de wortels tot nu toe geen knobbeltjes gezien. Stan, bedankt voor de link naar de aaltjesschema's. Als jullie naar aanleiding van deze foto denken dat het aaltjes zijn zal ik me daar verder in verdiepen. Ik zie uit naar jullie reacties. Alvast erg bedankt.
  12. Hierbij een systematischer reactie dan zojuist: - De bonen heb ik buiten in zaaibakken gezaaid, daar kwamen ze fantastisch op. Toen ze 10 cm (al wel aan de grote kant) waren in bakje van gevouwen papier geplant met potgrond. Deze heb ik toen in zijn geheel in de grond gezet. We waren daarbij in de veronderstelling dat het papier snel zou vergaan, en de tere worteltjes een goede basis zouden hebben alvorens ze de kleigrond met veel stenen in zouden groeien. De grond waar ze in geplant zijn was de eerste akker die relatief plantklaar was, maar inmiddels hebben we deze akker naar laatste inzichten - ik moet helaas toegeven dat we in eerste instantie 'maar wat deden' - dieper en beter klaargemaakt, zoals ik in vorige reactie schreef. De bonen moesten dus verhuizen, en bij de verhuizing was ook te zien dat die papieren bakjes meer kwaad dan goed hebben gedaan, de worteltjes hebben redelijk opgesloten gezeten. Toen heb ik ze dus maar uit hun bakjes gehaald en op een mooi bewerkt stukje akker herplant. En toch blijft het blad afvallen en verkleuren, al maakt de plant toch veel nieuwe bladknoppen en lijken de wortels toch vrij mooi. - De grond is af en toe heel droog en na een flinke bui erg nat, zeker in het begin toen ze nog niet op een goed doorlatend stuk kleigrond stonden hebben ze hier denk ik van te lijden gehad. - Ik heb de bonen net nog eens goed onder de loep genomen. De stengels zien er niet bruin of zwart uit. Doorgesneden zie ik ook geen problemen. Verder is de ene bonenplant, een grotere met prachtige wortels, en maar een paar kleine knobbeltjes (zie eerste foto), toch erg geel en kwetsbaar, ondanks de vele knoppen. Een kleinblijvend plantje heb ik daarna uitgegraven en dat heeft erg veel knobbeltjes, naast dat het al bijna geen blad meer had. Op de volgende foto. Herstel, de foto's stuur ik zo in volgend bericht. Internet werkt niet altijd mee in het Kroatische
  13. Veel dank voor alle uitgebreide reacties en vragen. Excuus voor de radio stilte, ik ben er zomaar vanuit gegaan dat ik automatisch via mail op de hoogte zou worden gesteld van reacties... Misschien even wat wijzigen in de instellingen. Ik ga zo proberen een betere foto van de knobbeltjes te maken. Verder, we zitten op een eiland in de adriatische zee. Momenteel varieert de temperatuur van 9 tot 18 graden. De dennen zijn pas gerooid, een maand geleden schat ik. Naast dennen hebben we ook een boel grite struiken en zo verwijderd. We zijn bezig de grond te verbeteren door ploegen, zeven, houtas erdoor mengen evenals potgrond. Onze compost is nog in ontwikkeling, hopelijk kunnen we die van de zomer gebruiken. Er is veel takkig/dennenaalden materiaal aanwezig, maar we weten niet zo goed hoe fijn dat moet zijn om door de grond te werken zodat die beter wordt. Voorlopig leggen we dat aan de kant/verbranden we het en strooien de as weer uit. Kortom, we zijn echte beginnelingen en stellen alle advies op prijs. Om n indruk te krijgen van wat we hier opbouwen kan je als je t leuk vindt kijken op www.sunbreezeblog.wordpress.com Ik kom zo nog even terug op de andere vragen en zet er n betere foto bij.
  14. Beste moestuinders, Ik ben recent in Kroatië begonnen land te ontginnen dat zeker tientallen jaren niet bewerkt is geweest. Er staan veel dennebomen, waarvan we er al een aantal hebben gerooid, en anderen staan er nog langs de rand van de akkertjes. De grond is zware rode klei en we verbeteren deze door de bovenlaag te zeven (van stenen ontdoen) en de onderlaag, ik schat tot 40 cm diepte, te breken met een pikhouweel zodat het water weg kan. Op advies van de tuinwinkel hier hebben we bonen gezaaid, het mediterrane klimaat staat dat schijnbaar toe. Alleen na uitplanten hebben een aantal plantjes veel moeite. De bladen vallen makkelijk af, en ze worden gelig, terwijl de nerf groen blijft. Ik heb er een uitgegraven en vond kleine knobbeltjes op de worteltjes, zie foto. Zijn dit gevreesde wortelknobbelaaltjes? En is het niet vreemd dat je dat op onbewerkte grond tegen zou komen? Ergens anders las ik dat het bladbeeld ook met tekort aan magnesium te maken kan hebben. En vooral wat moeten we hiermee? We hebben de afrikaantjes al gezaaid in zaaibakken, maar weet niet of dat wel helpt. Afijn, een boel vragen - eigenlijk nog veel meer, maar dat is later zorg - en hoop in jullie expertise en ervaring wat oplossingen te vinden. Alvast dank voor jullie hulp. Inhet midden zie je de knobbeltjes Dit is het verkleurde blad Hier het verschil tussen verschillende planten. Ze zijn een week geleden overgeplaatst, en hebben dus niet de hele tijd op deze manier naast elkaar gestaan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...