

S.J.
Members-
Aantal items
16 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dit is al mijn derde topic, mijn excuses hiervoor, maar zo blijft het ook overzichtelijk voor mensen die in de toekomst naar deze onderwerpen op zoek gaan. Het is mijn eerste zaaijaar, dus vragen, vragen, vragen! Met betrekking tot IJsheiligen (15/5): ik weet dat dit de (vage) grens is voor nachtvorst buiten. Ik zit binnen momenteel met enkele kruidenpotten die ik dolgraag naar buiten zou verplaatsen. Ze zijn binnen gezaaid, gekiemd, en gegroeid. Het gaat om dille, rucola, bieslook en kaneelbasilicum. Mijn vragen: - Kan ik die potjes, eens IJsheiligen voorbij is, onmiddellijk buiten zetten? Of moet ik ze eerst laten wennen door ze een paar uur per dag buiten te laten staan? Dit zou een heel werk zijn, gezien het aantal potjes. Ik heb geen tuin of kassen, enkel een stenen terras. - Kan ik nieuwe plantjes, eens IJsheiligen voorbij is, rechtstreeks buiten zaaien in een grote pot (dus zonder ze daarna te verplaatsen)? Ook dit heeft dus betrekking of dille, basilicum en rucola. Van basilicum heb ik uit ervaring al geleerd dat ik hem ten alle tijde best binnen laat staan, wegens een vrij felle, rechtstreekse zon, vrij veel wind, en hoge kans op schimmels of luizen. Maar ik zou toch nog eens willen proberen mijn nieuwe plantjes buiten te plaatsen.
-
Perfect, dankjewel! Nu we toch over basilicum bezig zijn : - Wanneer top je ze af? Vanaf drie rijen blaadjes? Of enkel als ze beginnen te bloeien? - Het nevelen doe je over de hele plant? Of enkel over de grond?
-
Ik heb eerder fijn zand liggen. Zal eens bij een plantje proberen en zien wat het geeft. Met van onderaan laten drinken bedoel je de pot in een schaaltje water zetten, laten drinken, en schaaltje dan wegzetten? Want permanent in water laten staan lijkt me niet zo'n goed idee op het eerste zicht.
-
Zijn die kleine vliegjes fruitvliegjes? Ik dacht dat het een soort witte vlieg was. Vreselijk irritant die beestjes. Wat ook zou moeten helpen zijn zo van die gele vliegenvangers. Te koop als gele kartonnetjes met lijm op gesmeerd. Kan je ook zelf maken. Wel opvallend dat het vooral voorkomt bij supermarktplantjes. Ga ik in het vervolg toch ver van wegblijven.
-
Hallo allemaal, even een specifieke vraag die ik uit een andere topic overplaats: Hebben jullie ervaring met het bedekken van de bovenkant van de potgrond met een deklaag? Ik heb de indruk dat er vaak schimmel ontstaat in mijn kruidenpotjes binnen (kleine witte brokjes, daarnet zelfs een zwam bovengehaald)... Ik heb nog wat zand liggen, en ik dacht dat dat misschien een goede deklaag zou zijn. Water kan er nog door, oppervlakte is bedekt, niet schadelijk voor de grond/plant, beperkt uitdroging, vertraagd schimmelgroei, ... Of zie ik dit fout? Zijn andere materialen beter geschikt, of is het de moeite niet waard?
-
Kennen jullie toevallig geen remedies tegen luizen? Ik heb op het internet al gelezen over het inwrijven van de plant met een water-zout mengsel (gaan ze dood van), of het besproeien van de planten met een zeepoplossing.
-
Met van onderaan laten drinken bedoel je de pot in een schaaltje water zetten, laten drinken, en schaaltje dan wegzetten? Want permanent in water laten staan lijkt me niet zo'n goed idee op het eerste zicht. Bedankt voor de tips. Vanmiddag haal ik zo'n lange bloembak om nieuwe rucola te zaaien. Die zet ik dan onmiddellijk buiten. Met de radijzen en erwtenscheuten is het ook zo gelukt! Jammer van de zonnebrand, maar ik ben blij dat het dat (maar) was. Dacht eerst aan schimmel. Nu voel ik me bijna schuldig dat ik alle aangetaste blaadjes heb verwijderd. Maar hij zal snel wel terug opschieten. Als ik een ding hieruit heb geleerd heb is dat bijna elk kruid buiten goed en gezond kan opgroeien, maar dat je basilicum best binnen zet. Anders is het om problemen vragen. Zou ik de rucola die binnen is opgegroeid naar buiten verplaatsen, of gaat de schok dan te groot zijn?
-
Ok, bedankt voor de raad. De gewone basilicum heb ik weggegooid, leek inderdaad op een soort luis. Knobbeltjes waren geen beestjes, eerder ja... Knobbeltjes. Kaneelbasilicum hoop ik ook op zonnebrand, heb de blaadjes alleszins verwijderd en hoop dat hij terug opschiet. Ga ook nieuwe zaaien. Nog twee andere vragen: - Mijn rucola gaat ook niet denderend. In een volgezaaide pot van +/- 30 cm zijn er nog 5 plantjes over. De andere plantjes verdroogden helemaal. Nochtans vind ik op Google foto's van bakken volgezaaid met rucola. Wat zou het probleem zijn? Concurreren ze te fel met elkaar, en moet ik elk plantje in een apart potje zetten? Of krijgen ze teveel zon aan het raam binnen? - Gebruiken jullie iets om de bovenkant van de potgrond mee te bedekken? Ik heb de indruk dat er vaak schimmel ontstaat in mijn potjes (kleine witte brokjes, daarnet zelfs een zwam bovengehaald)... Zou een laagje zand werken als bedekking?
-
Uh oh, groot alarm. Ik heb vorig weekend al mijn kruidenpotten overdag even buiten laten staan om te genieten van het mooie weer, en nu zijn ze bijna allemaal naar de vaantjes... Ze stonden in totaal maar een paar uur buiten, en voor de rest gewoon binnen. Mijn gewone basilicum heeft overal knobbeltjes op de bladeren en stengels, en produceert een plakkerige vloeistof (precies hars). Ik vermoed luizen. De bladeren van de kaneelbasilicum beginnen een lichtbruine/rode kleur te krijgen. Ziet er net uit alsof er bouwstof op de bladeren hangt, maar het laat zich niet afwrijven. Het is echt het blad zelf dat verkleurt. Voor de rest geen knobbeltjes. Iets anders dan de gewone basilicum lijkt me. Mijn vraag: wat valt eraan te doen? Hele planten weg, of geïnfecteerde blaadjes verwijderen en het beste hopen? Ik zou niet willen dat ze de jonge rucola en dille aantasten... Help .
-
Hier een foto van mijn rucola. Van sommige plantjes lijken de blaadjes wat te verwelken of uit te drogen. Zwakke plantjes uittrekken? Staan er te veel in? Ik heb net de indruk dat er te weinig in staan. Of groeit de pot nog mooi vol zo?
-
Dag impy101, ik zie dat je mij verward hebt met een andere gebruiker. De post boven die van jou was niet van mij, en heeft ook geen betrekking op de openingspost. Wat ik zelf met de basilicum heb gedaan is ze per klein bosje verpot in een grotere pot. Zo hebben ze inderdaad meer ruimte, hoewel het nog steeds om een aantal plantjes per pot gaat. De radijsjes zijn deze week uitgekomen. De dille is daarnaast mooi aan het groeien. De rucola ook, maar sommige plantjes beginnen wat te verpieteren. Heb ik er verkeerd aan gedaan om meerdere plantjes in een grote pot te zetten (30 cm)? Normaal zou je zo toch een mooi bosje moeten krijgen? En hoe lang duurt het voor bieslook wat volwassener wordt? Die lijkt trager te groeien dan de andere plantjes. Ik las ooit ergens eens dat je ze na het schieten direct moet aftoppen, zodat de plant eerst al zijn energie steekt in zijn wortelontwikkeling, en dan pas in de plantontwikkeling. Klopt dit?
-
Dag Kruiddame, Ik ben ook recent begonnen met enkele kruiden en groenten binnen en op het terras te houden/zaaien. Je kan ze hier ook in mijn eigen topic zien: eerste-keer-goede-keer-t13442.html Dit heb ik staan: Terras - rozemarijn, stekje - Twee tijmplantjes, verpot - Bak met erwtenscheuten (als rauwkost), gekiemd uit gedroogde erwten - Sjalot, winkelexemplaren, verpot - Twee muntstekjes, verpot Binnen - Twee basilicumplantjes, opgekweekt uit stekje - Twee potjes kaneelbasilicum, zaailingen - Chinese bieslook, zaailingen - Rucola, zaailingen - Dille, zaailingen - (binnenkort) radijs, zaailingen Die erwtenscheuten kunnen ook makkelijk binnen.
-
Bedankt voor de antwoorden! Ik heb voorlopig enkel het kleine potje kaneelbasilicum overgepot, eerst een kijken hoe dat evolueert. Lijkt de bieslook jullie ok?
-
Oeps ja, die basilicum en bieslook is eerder tegen de 4 weken aan. Even vergist met de rucola en dille . Je weet toevallig geen antwoord op mijn vragen?
-
Dag matthijs0, bedoel je voor rozemarijn letterlijk een naaldje stekken? Want je moet wel een takje nemen, geen naald. Gewoon een zijtakje afscheuren, zodat er nog een "hieltje" aanzit, en dan in water laten stekken. Van mijn drie stekken vorig jaar is er een overgebleven. De rest werd zwart na verloop van tijd, en stierf af.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.