Jump to content

Merel

Members
 • Content Count

  224
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oosterwold

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @TomP Dank je wel! Ik lees dat de eerste keer behandelen in oktober/november is, dan heb ik nog even. Ik ga vooralsnog aankijken hoe het zich ontwikkelt.
 2. Wij hebben een kas van Dave Storm. Erg blij mee. Volgens mij prima prijs-kwaliteit verhouding. Alhoewel een kas via marktplaats natuurlijk altijd voordeliger is. Maar wat me vooral opvalt in je vraag, is het deel waarin je stelt dat je de kas in je voortuin wilt plaatsen. Ik weet niet hoe het bij jouw gemeente geregeld is, maar vaak mag je in de voortuin niets bouwen. Dus dat zou ik even navragen bij de gemeente.
 3. @irenevb en @roeier, dank weer voor de antwoorden! Leerzaam! Kennis over onze grond is me veel waard, want dan weet ik tenminste welke kant we op moeten. Hier staat de brandnetel ook voornamelijk aan de slootkant; aan de kant waar de boer nog boert. En het eerste jaar was ons hele landje één groot akkerdistelveld; dus dat klopt dus ook wel. Overbemesting dus. Terwijl je ook wel eens verhalen hoort over dat de grond in de Flevopolder al redelijk uitgeput is door de intensieve landbouw en dat er op delen ook al eens gebruik is gemaakt van 'diepploegen'. Maar of dat echt zo is, weet ik niet. Heermoes hebben we gelukkig niet, maar paardenbloemen wel. Heb ze niet genoemd omdat ik ze geen probleem vind. Maar verdichte kleigrond hebben we helaas wel. Zeker als het droog is geweest is de grond niet om door te komen. Ik heb niet veel kracht en moet bij elk plantje wat ik de grond in wil hebben, mijn man om hulp vragen. Heel irritant. Daarom hebben we ook voor die moestuinbakken gekozen. Lekker veel ruimte voor veel compost en dan kan ik zelf wat doen zonder hulp te hoeven vragen. Heel verhelderende informatie over de voeding in de grond en over de verdichting. mijn oorspronkelijke vraag begon met de constatering dat ik vond dat de tuinbonen maar traag groeien. En ik denk dat de verdichting niet erg meehelpt. Maakt niet uit; elk jaar zal het beter gaan. Ook wel leuk om op te bouwen en te leren. Wel jammer dat we geen spruiten hebben staan. Daar kan ik dan niets aan aflezen. En ik ben benieuwd naar de wortels; of die inderdaad tegen zullen vallen.
 4. @TomP, @Flup en @Yuras, dank jullie wel voor jullie antwoorden. Ik hoop zo dat Tom en Yuras gelijk hebben ;-). Ik durf het in ieder geval nog even aan te kijken. Dan ga ik kijken hoe het zich ontwikkelt en of er nog knobbels/gezwellen/bulten verschijnen. Yuras, ik las al iets over dat je de stam van een fruitboom kan kalken. Is dat wat je bedoelt met lakbalsem? En hoe schoon je een wond op?
 5. @irenevb Dank voor je antwoord weer :-). Ik wist niet dat je kunststof en metalen zeven kan combineren. Fijn dat dat kan, want dan is het probleem opgelost. En ik koop er meteen van die droogmatjes bij om te voorkomen dat zacht fruit door de zeef kan zakken. De timer komt er sowieso op. Dank voor de tip.
 6. @irenevb Echt? Maar dat betekent dat als je brandnetels hebt, je juist geen brandnetelgier of brandnetels als mulch moet gebruiken omdat er al genoeg stikstof in de grond zit? Begrijp ik dat goed?
 7. Beste mensen, eind 2018 hebben we een Mirabelle de Nancy in onze tuin gezet. Ik was er zo blij mee. En vorig jaar aten we de eerste pruimpjes. Echt leuk. Gister zag ik verontrustende onregelmatigheden op twee takken en de stam. Ik ben bang voor vruchtboomkanker. Weet iemand of dit inderdaad kanker is? En zo ja, wat te doen? Die twee takken kunnen we eruit halen. Volgens mij is dit het goede moment en zou de boom dat moeten kunnen hebben. Maar die stam? Hoe moeten we dat aanpakken? Enerzijds wil ik het graag even aankijken omdat ik hoop dat het weggaat of stopt, maar aan de andere kant hebben we meerdere fruitbomen en ik wil niet dat dit boompje andere bomen besmet. Wie heeft er raad?
 8. Ik wil graag een voedseldroger kopen en ik heb al heel veel info hier gevonden, maar één ding vraag ik me nog af: welke keuze is beter: kunststof of rvs? En waarom? Waar hebben jullie voor gekozen?
 9. Wij hebben afgelopen winter een kuub groencompost en een kuub champost gehaald bij Van Doorn Soest. Er komt in ieder geval geen onkruid op. Hoe de planten groeien kan ik nog niet zeggen. Dus vooralsnog tevreden. Los gestort is er veel voordeliger dan die big bags. Wij hebben een aanhanger en daar storten ze een kuub in.
 10. @Flup Je adviseerde het bijhouden van een tuindagboek. Maar dat is helemaal niets voor mij. Het lukt me nog niet eens om succesvol bij te houden wat ik waar heb gezaaid ;-)! Maar ik bedacht me wel dat ik digitale foto's moest hebben van afgelopen jaren en die zouden ongetwijfeld data hebben. En warempel. Mijn tuinbonen waren andere jaren minder hoog. Oftewel, mijn herinneringen hebben me voor de gek gehouden! Dank je wel voor de tip. En @roeier, wat een groot verschil tussen die 2 foto's. Wel heel gaaf om te zien. Ik kijk uit naar mei ;-). @eduro, ik las dat laatst ook inderdaad. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen.
 11. Beste @bartp, @rorror en @Patrijs, dank voor jullie reactie. Jullie hebben me gerustgesteld. Ik ga wat meer geduld proberen te betrachten. Tegelijkertijd ga ik vandaag brandnetelsplukken voor een nieuwe ton gier. En ik ga mijn buurvrouw vragen om paardenmest. Daar kunnen deze zomer dan de pompoenen op groeien en daarna kan het de tuin op.
 12. Dit jaar hebben we voor het eerst een moestuin(tje) bij ons huis. We wonen in Almere dus we zitten op kleigrond. De grond is t/m '16 gebruikt voor biologische akkerbouw. In '17 is er phacelia ingezaaid. Daarna is er niets gebeurd tot we gras in hebben laten zaaien in september 2018. Op de plek van de moestuin hebben we het gras eind vorig jaar weer weg geschept; moestuinbakken gemaakt; klei losgemaakt en een dikke laag (gekochte) compost (zowel groen compost als champost) opgebracht. En inmiddels hebben we tuinbonen, erwten, peulen, aardappels, uien, wortel, knoflook, sla en kolenzaailingen staan. In de kas staan inmiddels al meerdere tomaten-, komkommer- en peperplanten. Mijn probleem is dat ik het gevoel heb dat alles heel erg traag gaat. De tuinbonen heb ik al heel vroeg uitgeplant in de tuin; ze beginnen nu te bloeien, maar ze zijn nog maar 25 cm. hoog. In het verleden hebben we een moestuin gehad bij een volkstuinvereniging en in mijn herinnering ging het daar veel sneller. Kort geleden was ik bij een buurvrouw die paarden aan huis heeft en heel enthousiast paardenmest gebruikt en ik werd toch wel jaloers van wat ik bij haar zag. Ik vraag me nou af of we niet beter ook paardenmest op de tuin hadden moeten doen toen we de moestuin aanlegden eind vorig jaar. Maar goed, dat hebben we niet gedaan. Wat zouden jullie me aanraden? Nu nog bemesten? En waarmee dan? Ik kan zo paardenmest ophalen bij de buuf; dat is het probleem niet, maar kan ik dat nu nog gebruiken? Er staan hier ook heel veel brandnetels dus binnen korte tijd heb ik brandnetelgier beschikbaar. Zou dat voldoende zijn voor de moestuin? Ik heb een paar smeerwortelplantjes staan, maar die zijn nu nog te klein om te gebruiken voor gier of als mulch. Of misschien zijn mijn herinneringen door de tijd heen te rooskleurig geworden en heb ik meer geduld nodig? Ben benieuwd naar jullie mening!
 13. Hi Paddestoelengek, Dank voor je reactie. Dan ga ik ze daar kopen. Ik lees trouwens tegenstrijdige info over hoe oud de gezaagde boomstammetjes moeten zijn voordat je de deuvels erin doet. Ik lees 'vers gezaagde stammetjes', 'stammetjes tussen de drie weken en drie maanden oud' en 'stammetjes die minimaal drie maanden geleden gezaagd zijn'. Wat is jouw mening, @paddestoelengek? Onze stammetjes zijn nu ruim een week geleden gezaagd dus ik kan nog kiezen hoe lang ik wacht met het boren en vullen van de deuvelgaten. De laatste zin van jouw tekst begrijp ik niet goed. Bedoel je dat je sporen van de gekochte deuvels 'overzet' naar nieuwe, schone deuvels? En ik vind alles leuk, maar soms is het teveel en doe ik maar liever stapje voor stapje. Dus eerst maar eens shiitakes zien te oogsten . Ben heel benieuwd of dat gaat lukken. Wel leuke experimenten!
 14. Beste mensen, Ik heb wat eikenstammen liggen die een week geleden gezaagd zijn. Het lijkt me leuk om die stammetjes te gaan gebruiken om shiitakes op te gaan kweken. Als ik zoek op internet vind ik verschillende aanbieders van deuvelbroed. Maar ik zou eigenlijk wel benieuwd zijn naar jullie ervaringen. Waar kan ik goed deuvelbroed kopen voor shiitakes? Ik hoor jullie ervaringen graag! Alvast bedankt.
 15. Ik ook niet. Ik heb nog zo'n pot temperzon staan. Ik smeer dat er wel op als het noodzakelijk is.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...