Ga naar inhoud

Eefje78

Members
  • Aantal items

    315
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door Eefje78

  1. Eefje78
    Weer mooie garten perle oogst

     
    En de enige Little October oogst van dit jaar (van het balkon )

     
    Verder is dit nog leuk. Onze kruidenspiraal ziet er totaal niet uit zoals in boekjes beschreven is. Er staat wel rozemarijn, munt, citroenmelisse en mierikswortel in, maar verder is ie totaal overgenomen door 1 mega-courgetteplant die het blijkbaar enorm naar z'n zin heeft met z'n voetjes in al het materiaal wat we gebruikt hebben om de spiraal te vullen (en die als enige de slakkenvraat van het begin heeft overleeft) . Het zaad voor deze courgette kwam uit het buitenland, en hij geeft hele mooie lichtgroene courgettes. Het is jammer dat de meeste courgettes ten onder gaan (slakken?, niet bevrucht?, te vochtig?), anders had ie er denk ik al wel 60 gegeven. Maar nu hebben we ook af en toe een mooie.
     


     
    En verder hebben de aarbeienplantjes het enorm naar hun zin in de spiraal. Ze hebben hun uitlopers ook overal heen gegooid en ik heb ze lekker laten staan. Bijna alle gaatjes zijn nu gevuld met aarbeienplantjes . (De spiraal is ook alweer half ingestort, maar ik laat het, vind het leuk).
     

  2. Eefje78
    En uiteindelijk gingen toch de Garten Perle tomaatjes op het balkon het nog doen . Op een gegeven moment werden de bloemetje blijkbaar toch bevrucht, en met het warme weer van de afgelopen dagen zijn ze in grote getale afgerijpt.
     

     

     
    De pepers en paprika op het balkon doen het ook niet onaardig.
     

     
    Op de volkstuin hebben we weinig oogst dit jaar. Veeeel slakkenvraat. Ik was wat gedemotiveerd geraakt en een tijdje minder (ook hier op de site) geweest, met als gevolg dat het toen een soort oerwoud van onkruid was geworden . Nu maar weer bezig met een beetje opruimen .
  3. Eefje78
    Nog een paar fotootjes...
     
    Van deze hebben we er teveel, vandaar dat de oogst er een beetje aan gaat dit jaar:

     
    Toch hebben we wel dagelijks een lekker schaaltje aardbeien, en afgelopen week ook de eerste frambozen, tuinbonen en kapucijners:

     
    En hele schattige bloempjes op het balkon: 'gebakken eitjes'

     
    Verder groeien op het balkon de Garten Perle tomaten super, met heeel veel bloemetjes, maar nog steeds geen tomaatjes. Ondanks dat ik er andere bloemetjes omheen heb gezet (die alweer bijna overgroeid zijn) zijn er toch blijkbaar geen beestjes om de tomaten-bloemetjes te bevruchten.

     
    Dit is het paprika- en peperhoekje (met ook een komkommer, een pompoentje en nieuwzeelandse spinazie in een pot):

     
    De bevruchting daar gaat wel goed, door er tegen aan te tikken. De eerste pepertjes zijn in de maak:

  4. Eefje78
    Mooi weer vandaag! Lekker in de tuin bezig geweest. Nog wat laatste plantjes uitgeplant, tomaten opnieuw opgebonden en gedieft, nog het een en ander gezaaid (weer pluksla, en amsoi, radijzen, wilde rucola en nog wat), onkruid getrokken enz.
     
    We hebben erg veel slakken. Dus regelmatig op slakkenjacht. Vandaag vond ik in minder dan 5 minuten dit zooitje:

     
    Er zat ook 1 aparte bij. Wel mooi. Het blijkt (Google/Wiki) een grote aardslak te zijn. Kan tot 20 cm worden , dat was deze nog niet, al was ie wel groot.


     
    De schade die ze toebrengen is echt wel erg dit jaar. Ik heb geen enkele pompoen meer over. En de courgettes zijn ze ook dol op. Ze gaan erg hardhandig te werk en beginnen bij het hoofdstammetje. Als dat door is, kunnen ze rustig de rest van het plantje opeten want dat is dan natuurlijk ten dode opgeschreven. Enkele plaatjes van de schade:
     



     
    Ik strooi gebruikte koffie rond de planten en dat ging een tijdje eigenlijk wel goed. Nu met het vochtige weer, waarbij de koffie wegspoelt en de slakken actiever zijn, blijkt het niet voldoende. Ik heb nu ook wat bloempotten zonder bodem rond de planten gezet, en weer nieuwe koffie. Eens kijken of dat nog wat wil helpen.
     


     
    Mijn 2 augurkenplantjes zijn ter ziele gegaan. Zelfde beeld als sommigen hier op het forum met hun komkommers hadden. Die staan er hier dan vooralsnog wel prima bij:

     
    Als je echt wilt (en ik wil dat echt ) kun je zien dat de eerste aardbei rood begint te worden:

     
    Peultjes hebben we inmiddels ook. Volgend jaar ga ik wel meer plantjes op een kleiner oppervlakte zetten. Het is de soort 'Carouby de Maussane', een soort reuzenpeul. Groot zijn ze inderdaad (zie lucifer op de 2e foto)!


     
    De kapucijners zijn ook op dreef:

    Gek is dat sommige kapucijner-peultjes niet paars, maar groen zijn.


     
    Dit jaar voor het eerst vingerhoedskruid in de tuin (stekje van mijn moeder)! Zo mooi!

     
    Dit zijn ahum....de raapstelen, en de rucola . Er komen zoveel hommels op af, vandaar dat het er nog staat.
     
    En dan nog een paar plaatjes van het balkon.
    Dit zijn de tomaten Garten Perle. Ik begrijp niet waarom ze geen tomaatjes maken (eerder heb ik hierover al een topic geopend). Na het bloeien vallen de bloemetje gewoon af en blijft een kaal steeltje over. Er zijn op het balkon wel minder bijtjes enzo natuurlijk, maar daarom tik ik ze regelmatig aan.


     
    En dit is het paprika- en peperhoekje. Met op de achtergrond een komkommer, en een klein klimpompoentje.

     

  5. Eefje78
    Een paar fotootjes....want het ziet er allemaal alweer helemaal anders uit dan in de vorige updates.
     
    De tomaten:

     
    Courgettes, met een rijtje wasbonen ernaast, en een vergeten ui van vorig jaar :

     
    De peulen en sugar snaps gaan bloeien. Peulen (Carouby de Maussane) paars, en sugar snaps wit.



     
    De kruidenspiraal in wording, met op deze foto te zien een pompoen (die ik er langs ga leiden), rozemarijn, munt, citroenmelisse, salie en een aardbeienplantje.

     
    De verschillende stokbonen zijn uitgeplant. Ertussen staat een pompoen, en nog wat doorgeschoten spinazie. Om alle plantjes heen ligt een hoopje koffie. We hebben erg veel last van slakken en dit helpt (zolang het droog is althans) heel goed.

     
    Ook de capucijners beginnen te bloeien:

     
    Een groeiconstructie voor de komkommers gemaakt, en uitgeplant. Op de achtergrond oerprei:

     
    Bij de tuinbonen verschijnen de eerste peultjes. En ook de eerste luizen. Gisteren allemaal getopt. De toppen waar nog geen luizen in zaten (de meeste) gaan we vanavond eten in een omelet. Smaakt eigenlijk gewoon naar tuinboon.

     
    Tot slot een overzichtje van 24 mei:

     

  6. Eefje78
    'k Had 2 duifjes op 't balkon....met een nestje in wording. Maar ik heb natuurlijk op het balkon, met groen tapijtje, tussen m'n plantjes, onder het bankje, helemaal geen zin in zo'n smeerboel die duiven er altijd van maken. Dus heb duifjes verjaagd en nest verwijderd. Gelukkig lagen er nog geen eitjes in. Maar nu blijven ze terugkomen....ik heb de boel inmiddels driedubbel gebarricadeerd, en hoop dat ze het binnenkort gaan begrijpen.

  7. Eefje78
    Duidelijk gevalletje van balkon = vol . De deur kan nog net open.
    (en dat ondanks als die bakken die 3 dagen terug naar de tuin zijn gegaan, zie vorige update).
    Overigens aan de andere zijde ook nog een balkon, met meer ruimte, maar minder zon.
     

     
    't Blijft gelukkig niet zo, van de week de bonen naar de tuin, en over niet al te lange tijd de cougettes, pompoenen, komkommers en augurken.
  8. Eefje78
    Zo, dat was een mooi dagje gisteren! Droog, zonnetje en iets hogere temperaturen. Het ziet er voor de komende week ook beter uit . Gisteren de hele dag op de tuin bezig geweest. Eerst op het balkon plantjes selecteren en het een en ander overpotten.
     
    Hier staat alles te wachten in de gang

     
    3 tomaten houd ik op het balkon, nl de 3 Garten Perles (met dank aan Jet/Appelvrouw ). Ze staan al bijna in de bloemetjes. Daarachter spinazie:

     
    De bonen binnen zijn enorm op zoek naar het licht. Vanaf morgen staan ze ook 's nachts buiten:

     
    Van deze bonen heb ik er vorige week 2 gekocht van een Engelse dame op een marktje. Het zijn runner beans. Het schijnen een soort pronkbonen te zijn, maar die je jong wel als hele peul eet. Ze hebben heeeele grote bladeren :

     
    Ik kreeg ook nog een walnootboompje zomaar kado van iemand :

     
    Op de tuin hebben wij ook hulp gekregen tegen de slakken! :

     
    Met een muizennestje liep het iets minder goed af. Ik had een zak met gebruikt zaagsel/hooi van mijn cavia in het schuurtje staan. We leegden de zak op de kruidenspiraal, als opvulling. Er zaten wel een paar gaten in inderdaad. Vervolgens zagen we een muis verdwaasd de hele tijd heen en weer rennen in het schuurtje op de plak waar de zak had gestaan. En toen we later bij de kruidenspiraal bezig waren, opeens gepiep: 2 naakte ieniemienie muisjes....Ik vond het zo sneu dat ik ze weer terug heb gezet in het schuurtje met wat zaagsel/hooi e.d., in de hoop dat moedermuis ze nog zou vinden....Ik zag haar echter niet meer, dus ik denk dat ze haar zoektocht al had opgegeven
     
    Ook de tomatenplanten uitgeplant!

     
    De tuinbonen staan goed in bloei:

     
    Zijn het geen prachtige bloemen?


     
    Inmiddels hebben we ook een rek gebouwd voor de bonen die binnenkort naar buiten gaan. Er staan nu alleen de gekke grote gespikkelde bonen die niet meer konden wachten (zie vorige updates):

     
    De eerste nieuwzeelandse spinazie is ook uitgeplant:

     
    De 'knoflook' die ik had geplant in september (gekregen van de tuin-buurman) blijkt bij nader inzien knolletjes-vormende oerprei te zijn. Ook goed!

     
    Tenslotte ook nog salie, herfstprei en 18x mais uitgeplant. En meiraapjes, radijs, pluksla, dille, selderij en korenbloemen gezaaid. Voor sommige soorten wat laat, maar de zon is ook laat, dus ik probeer het gewoon nog maar.
     

  9. Eefje78
    Gisteren naar de tuin geweest, tussen de buien door. Alle spruitkoolplantjes uitgeplant, onder een net.
    Morgen eten we weer raapstelen, want die groeien erg hard.
     
    Ik vond een verstekeling in de koude bak. Vind ik leuk . De moederplant stond vorig jaar minstens 10 meter verderop. Hoe deze kleine nou in de koude bak terecht komt.... Helaas is de foto niet helemaal scherp, maar je zien al mooi het roze hart van deze melde.

     
    De vergeet-met-nietjes schieten overal waar je ze de kans geeft de grond uit:

     
    De veldsla die de winter is doorgekomen staat nu echt in bloei, schattige kleine witte bloempjes:

     
    De aardbeien in de muur van de kruidenspiraal staan ook in bloei:

     
    De tomaten beginnen unhappy te worden binnen, heb ik het idee. Ik zou ze graag gaan afharden maar het is nog steeds zo koud. Na de komende 2 koude nachten ga ik er toch mee beginnen. In ieder geval overdag. Vandaag scheen het zonnetje waardoor toch een prima temperatuur op ons balkon, dus mochten ze vast even . Op de voorgrond staat spinazie, en rechts op de foto mierikswortel.

     
    Weet iemand toevallig wat voor plantje hier tussen mijn koriander staat? Het heeft iets weg van kamille maar dat is het niet, het is veel steviger.


     

  10. Eefje78
    Pfff, wanneer komt dat mooie weer nou?
    Het weer van de laatste dagen is echt ideaal slakken weer. Alle 20 pas uitgeplantte spruitkoolplantjes zijn verdwenen, niets meer van over. En ze stonden onder een netjes, dus moeten slakken geweest zijn denk ik. Ook bijna al m'n sla is opgegeten, en de raapstelen in de volle grond....
    Op het balkon worden de tomaten te groot, ze moeten echt naar buiten. Vannacht met de storm waren ze allemaal platgewaaid, en 1 geknakt . Dus stond ik midden in de nacht in pyama met al m'n plantjes te slepen... Nu houd ik ze het weekend maar binnen met die koude nacht op komst. Maar op Hemelvaarstdag wil ik ze echt uitplanten!
  11. Eefje78
    Bij ons op de klei begint het nu echt weer TE nat te worden:
     

     
    Toch gisteren nog wel even daar geweest, want ik vond dat de netten boven de tuinbonen en kapucijners verwijderd moesten worden. Ze begonnen door de mazen te groeien, en daarnaast wordt er door slakken toch wel behoorlijk van gegeten. Nu kunnen tenminste de vogels erbij om de slakken op te eten . Voorlopig groeien ze overigens nog wel harder dan dat ze worden opgegeten gelukkig. De kapucijners zijn nu echt aan de groei, dan heeft een tijd geduurd. Blijkbaar vinden ze het nu pas prettig worden.
    Verder nog wat meiraapjes gezaaid.
     
    Kapucijners:

     
    Tuinbonen:

     
    Dit zijn de sugar snaps inmiddels:

     
    Vorig jaar hadden we 2 soort-van-aardpeertjes-maar-dan-anders (naam vergeten) plantjes geplant maar daar gebeurde verder weinig mee, dus ik was ze eigenlijk een beetje vergeten. Blijkbaar hebben ze zich ondergronds toch vermeerderd want nu komt er ineens van alles boven (ook zevenblad zoals je ziet ):

     
    En dit vind ik dan ook leuk: veldsla vorige herfst gezaaid, de hele winter + strenge vorst periode overleefd, en nu begint ie door te schieten:

     
    Op het balkon staan inmiddels toch de gekke bonen die ik ter experiment in een potje had gestopt (veel te vroeg dus). Ik weet dat bonen de mei-maand niet mogen zien, maar ik neem de gok toch maar. Ik hoop dat ze iets langzamer gaan groeien in de kou buiten. Ik gaf ze een stokje 2 dagen terug (omdat de grootste steeds in het touwtje van het rolgordijn klom ), maar daar is ie alweer bovenuit gegroeit. Groeit zo'n 3 cm per dag .Ik durf ze nog niet echt in de tuin te zetten, want nu kan ik ze op hele koude nachten tenminste nog maar binnen halen.

     
    Verder heb ik nog een tomatenbos in huis . Ik wilde dit weekend wel beginnen met afharden overdag, maar het is veel kouder dan ik gedacht had (en dan beloofd was, toch?):

     
    De nieuwzeelandse spinazie (met dan aan Nicolette van dit forum voor het zaad! ) vind ik zulke leuke plantjes:

     
    Gisteren ook nog wat courgettes en de komkommers en augurken verspeend. En bonen gezaaid: stokslabonen en gele wasbonen. Met regenachtig weer, is er binnen ook nog genoeg te doen.
  12. Eefje78
    Ook nog 3 fotootjes van hetgeen (oa) op de vensterbank groeit:
     
    Die gekke bonen worden grooot (zie eerdere foto's in eerdere updates):

     
    Trots op mijn nieuwzeelandse spinazie (want eerdere jaren nooit gelukt):

     
    En een deel van de tomaten:

  13. Eefje78
    Deze week alleen even een fotootje van de eerste oogst :
     

    (Sluikreclame voor de V&D op de achtergrond haha )
     
    Vandaag lekker stamppotje gegeten met raapstelen, een klein beetje aangevuld met de eerste rucola en spinazie.
    De aardappelen helaas niet van eigen oogst.
     
    Verder deze week niet erg in de tuin bezig geweest. Thuis nog zonnebloemen en bonte salie gezaaid en nog wat van die gekke grote bonen te kiemen gelegd op nat keukenpapier. De eerste 6 die ik ter experiment had opgekweekt, puur om te kijken of ze nog kiemkrachtig waren maar waarvan ik het natuurlijk toen toch zonde vond om ze niet in een potje te zetten, zijn echt veels te groot voor binnen nu. En ze beginnen zelf bloempjes te krijgen. Maar ja, ze staan natuurlijk toch nog even voor het raam.
     
     

  14. Eefje78
    Gisteren in de tuin bezig geweest, en dit keer niet mijn fototoestel vergeten. Hierbij een paar fotootjes dus. Mn bezig geweest met onkruid trekken en opruimen (met al dat mulchen icm veel vogels wordt het gauw een zooitje ). Verder ook nog wat nieuwe dingetjes gezaaid: wortels, snijbiet, koriander, platte peterseli, gele mosterd en wat bloemen oa een zakje gemengde bloemen die bijen erg aantrekkelijk zouden moeten vinden.
     
    Om te beginnen een overzichtje:

     
    Raapstelen uit de koude bak kunnen bijna gegeten worden:

     
    De knoflook staat er goed bij, met 1 verdwaalde narcis ertussen :

     
    Tuinbonen door de mazen van het net:

     
    De peulen en sugar snaps op weg naar de hemel:

     
    Voor het eerst dit jaar krijgen we aalbessen (als ik de vogels tenminste voor ben):

     
    Zijn er bij jullie dit jaar ook zoveel lieveheerstbeestjes?

  15. Eefje78
    Dit weekend helaas niet naar de tuin geweest. Dus ook geen fotootjes van buiten. Ik werk nu (voor 3 maanden, zit steeds op andere lokaties) op een plek waarbij ik op weg naar huis op de fiets langs onze volkstuin kom. Een paar keer per week ga ik dan snel even kijken hoe alles gaat, en geef even wat water aan kleine zaailingen, maar dat heb ik ook nooit mijn fototoestel bij me. Dus alleen even wat foto's van binnen dit keer.
     
    Binnen afgelopen week best bezig geweest. oa Nog wat tomaten verspeend, en komkommers en augurken gezaaid. Vandaag heb ik courgettes en pompoenen gezaaid. Sommigen zullen dat vroeg vinden, maar vorig jaar deed ik het half april en toen vond ik ze toch nog wat klein half mei. Dus nu probeer ik het ietsjes eerder. Ik heb wat prei verspeend, ter experiment, om te kijken of ze dan harder groeien. Het groeien van prei gaat zo traag....
     
    De situatie op dit moment :
     
    Dit zijn die rare bonen (eerdere delen van deze serie te zien in vorige update )

     
    Enkele van de tomaten:

     
    Dit jaar voor het eerst gelukt om tot ienieminie plantje te brengen: nieuw zeelandse spinazie

     
    De paprika's doen hun best, maar gaan niet hard

     
    Spruitjes:

  16. Eefje78
    Gisteren lekker de hele dag in de tuin bezig geweest. Helaas was ik mijn fototoestel vergeten, dus even geen fotootjes van de tuin. In de koude bak zijn de raapstelen en rucola lekker aan het groeien. De pluksla kwam goed op maar is nu alweer kaalgevreten .
    In de koude bak was de spinazie slecht gekiemd, in de volle grond veel beter. Ik heb er nog wat bijgezaaid. De snijbiet die in de koude bak slecht gekiemd was, heb ik nu ook buiten gezaaid. Tevens nog een stukje met verschillende soorten pluksla gezaaid.
     
    De peulen, sugar snaps en tuinbonen staan er goed bij en groeien heel goed. Voordeel is dat onze tuin nu, nu de bomen er omheen nog geen blaadjes hebben, nog goed zon krijgt. Dat wordt binnenkort weer anders helaas. De kapucijners zijn nog niet echt aan de groei, en worden al wel aangevreten.
     
    Gisteren hebben we hard aan de borders gewerkt, die als rand om de moestuin heen liggen. Vorig najaar hebben we de grote planten, hortensia's ed, die daar stonden verplaatst (en die zijn weer goed aangeslagen ). De grond is daar heel slecht, jaren lang niet tot nauwelijks bewerkt. We hebben het wat los gemaakt en er karton overheen gelegd, toen goed nat gemaakt en er een laag tuinaarde opgedaan. Vervolgens veel bloemen op gezaaid. We zullen zien wat het gaat worden. De theorie is dat het onkruid van onderen niet door het karton heen kan, geen licht krijgt en verstikt, maar dat de wortels die plantjes die erboven op groeien er wel doorheen kunnen als het goed vochtig is. Ik ben benieuwd of het wat gaat worden.
     
    De nieuwzeelandse spinazie is binnen trouwens gekiemd! Duurde lang en slechts 30% kiemde, maar ze zijn nu aan de groei.
     
    Thuis nog verschillende paprika's en pepers in potjes overgezet, van vandaag een deel van de tomaten. De vensterbanken raken behoorlijk vol
     
    Bij gebrek aan handige stokjes, etiketjes oid, heb ik walnotendopjes gebruikt om de naam op te schrijven
     
    Te weinig ruimte in de vensterbanken...
     
    De gekke bonen waarvan ik niet weet wat het zijn, die ik van iemand had gekregen...:
     
    ...waren op keukenpapier gekiemd...
     
    ...en heb ik in de grond gezet....(op de voorgrond)

     
    Ze zijn natuurlijk veels te groot voor in dit bakje, en het duurt ook nog erg lang voor ze naar buiten kunnen ben ik bang, dus die moeten nog even overgezet worden
  17. Eefje78
    Blijkbaar moest het duifje zo nodig een eitje leggen, dat ze het vanavond (gisteren heb ik het nestje in wording opgeruimd) in de net ingezaaide bak met sla heeft gelegd...
    Toch verwijderd, ik wil het echt niet op het balkon.
  18. Eefje78
    Wat een heerlijk weer vandaag!
    En flink aan de slag geweest.
    Oa de peulen en sugar snaps uitgeplant...

    En de kapucijners uitgeplant...

    De kapucijners hebben we tussen de aardappelen gezet. Ook de (vroege) aardappelen hebben we dus al gepoot. D'as nogal vroeg maar met de goede weersvoorspelling voor aankomende week durfde ik het wel aan, alhoewel het voornamelijk ook werd ingegeven door mijn overvolle agenda voor de komende weekenden. Dus was eigenlijk blij dat ik even tijd had om het te doen. Dat is natuurlijk niet de meest geschikte reden, maar ik hoop dat het goed komt.
    Ook de tuinbonen zijn uitgeplant.
    Verder wat raapstelen en radijs in de volle grond gezaaid, de opgekomen zaailingen in de koude bak (pluksla, spinazie, rucola, raapstelen) water gegeven enz.
     
    Overduidelijk nu dat de lente er aan komt!
    Narcisjes op de composthoop :

    Klein hoefblad verschijnt in de tuin:

    En de fruitstruiken (hier: framboos) beginnen uit te lopen:

  19. Eefje78
    Mopper mopper, 4 weken loge in de kamer met het beste raam, al weeeken schilders aan het werk op beide balkons....met ook nog steigers voor de ramen dus nog minder licht. Zo kan ik mijn plantjes toch niet lekker laten groeien
     
    De sugar snaps zijn erg lang geworden, alhoewel de kapucijners en tuinbonen wel goed gaan. Zou het zo horen bij de sugar snaps? Eerste keer dat ik ze teel, maar ik denk toch niet dat het zo hoort. Nu zijn ze toch naar het balkon verhuisd, zodat ze hopelijk volgende week de tuin in kunnen. Langer binnen houden lijkt me geen goed idee. Nu maar hopen dat de schilders eromheen werken.....
  20. Eefje78
    Morgen ga ik tomaten zaaien. Vorig jaar heb ik ze half maart gezaaid, maar ik vond toen toch dat dat iets te laat was. Had ze half mei liever ietsjes groter gehad. Aangezien volgens de maankalender morgenavond vruchtgewassen de grond in kunnen, en anders pas weer half maart, wordt het toch morgen. Blijft natuurlijk een gokje. De afgelopen 2 jr zijn alle tomaten echter ten onder gaan aan de phytophtora net voordat ze dingen afrijpen. Dus ik ga het toch gewoon eens proberen, 2 weken vroeger. Misschien over 2 of 4 weken nog een zaaisel. Ivm weinig tijd morgen, nu alles al zoveel mogelijk klaar gemaakt.
     
    Helaas kom ik er net achter dat mijn kweekkasje niet compleet is...balen! Een paar weken terug kocht ik bij de Intratuin zo'n 3-deling ding met 27 vakjes, een onderbak en een overkapping. Ik had er al 1 van vorig jaar, daar staan nu de paprika's en pepers in. Nu blijkt dat de overkapping mist! Stom stom stom. Het bonnetje heb ik natuurlijk niet meer, en Intratuin is hier nou ook weer niet direct naast de deur. Toch maar weer met plastic folie aan de gang dus denk ik....(helaas moet dat er natuurlijk veel vroeger af).
     
    Edit: Niet goed gekeken...toch aanwezig! Wel blij
     
    Ik ga de volgende tomaten zaaien:
    Early Wonder (struik)
    Yellow taxi (struik)
    Kondine Red
    Grape
    Oranje van Goeijenbier
    Roma
    En een paar zaadjes bewaard uit een bakje met verschillende soorten grappige tomaatjes
     
    Gisteren bij vrienden een aantal hele grappige bonen meegenomen. Geen idee wat het zijn. Hebben de vorm van een tuinboon (maar wel iets platter), maar zijn gespikkeld van kleur. Ik ga eens proberen of ik er plantjes uit kan groeien. Alleen geen idee of ik ze nu moet planten (vorm van tuinboon), of toch later bij de 'gewone' bonen. 'k Ga dus beide maar proberen. Ik ga ze op keukenpapier leggen om te kijken of ze willen kiemen. Heb nu mijn camera niet hier, maar zal later eens een fotootje maken. Misschien dat iemand hier wel weet wat voor bonen het zijn?
  21. Eefje78
    Groene puntjes om vrolijk van te worden :
     

     
    En ook hier wordt ik vrolijk van. Gesnoeide kale takken van de appelboom van januari, die ik in de huiskamer in een vaasje had gezet. Helemaal uitgelopen en in de bloesem :
     

  22. Eefje78
    Gisteren ff naar de tuin geweest. Het was bladdag, dus het volgende gezaaid:
    - in koude kas: spinazie Vroeg Reuzenblad, snijbiet, rucola, raapstelen en pluksla (mengsel van Vreeken, en Amerikaanse Roodrand). Vorig jaar deed de sla het niet zo vroeg, maar toch gewoon nog een keer proberen
    - in volle grond (ik kon het niet laten ): spinazie Vroeg Reuzenblad
     
    Verder op een nat keukenpapiertje een aantal zaden van Nieuwzeelandse spinazie gelegd, in een doorzichtig bakje. Eens kijken of het wil kiemen of niet.
     
    Bijna alle peulen en sugar snaps komen boven de grond kijken! Ze staan overigens nog binnen, in een koude kamer. De kapucijners en tuinbonen doen er iets langer over, maar daar komen ook al enkele van boven. Ik wordt zo vrolijk van die groene puntjes!
  23. Eefje78
    Nog ter aanvullig (typte dit net in een ander topic, maar ook goed om hier te plaatsen):
     
    'Mijn vriend is erg geinteresseerd in permaculture, en hij heeft een cursus van een half jaar (?) gedaan in Den Haag, en vele boeken gelezen. Hij zou het graag toepassen bij ons, maar dat is een beetje een dilemma: We hebben een volkstuin en het is maar de vraag hoe lang we hier blijven wonen, dus helemaal inrichten met vaste planten e.d. is voor ons niet zo handig.
    We passen wel een paar principes toe (maar zijn niet erg gestructureerd, dat moet ik er wel bijzeggen). Zo laten we de grond nooit 'kaal' liggen, altijd een mulchlaag erop, en planten nogal veel door elkaar heen. Verder proberen we zo veel mogelijk insecten te trekken met bloemen, en schuilplekjes, en trekken we niet zomaar alle onkruid eruit. Verder spitten we niet, en gebruiken natuurlijk geen gif en kunstmest. Zo rommelen we wat aan Ik ben nog best een beetje van het conservatieve moestuinieren, vind het soms lastig om mijn bedjes niet netjes te schoffelen enzo, dus onze tuin is een reflectie van deze twee werkwijzen door elkaar '
  24. Eefje78
    Tja, en dan ga ik toch ook maar een eigen topic aanmaken!
     
    Lijkt me heel leuk om hier het wel en wee van mijn tuin en balkon bij te houden. Heb het eerder niet gedaan omdat ik een beetje bang ben dat ik het niet optimaal zal kunnen onderhouden: aankomende zomer wordt erg druk op werk/studie. Maar ik kan het toch niet laten. Dus ik ga het gewoon proberen!
     
    We hebben een volkstuin van ongeveer 140 vierkante meter. Is kleigrond en voor een groot deel in de schaduw van bomen van de gemeente (waar we helaas dus niet aan mogen komen). Best wel een natte bedoening dus. Vorig jaar was niet best, maar het weer werkte ook totaal niet mee natuurlijk. Ondertussen zijn we gewoon lekker aan het experimenteren, dit wordt ons derde jaar. Heel erg gestructureerd zijn wel niet overigens. We gebruiken geen kunstmest en gif, wel compost, en we mulchen veel.
     
    Tot nu toe dit jaar heb ik pepers, paprika's, kropsla, prei, sugar snaps, peulen, kapucijners en tuinbonen voorgezaaid. Buiten gebeurt nog weinig, op wat knoflook na . Over een paar dagen ga ik in de koude bak zaaien: raapstelen, pluksla, spinazie. En volgende week ga ik de tomaten voorzaaien.
     
    Een paar fotootjes voor het eerste idee
     
    Overzichtje, met sneeuw, en de (nog niet af) kruidenspiraal die we dit najaar hebben gemaakt. Ons stukje loopt tot net achter het eerste huisje.
     

     
    Het hekwerk voor de peulen en sugar snaps staat al. Zoals te zien, alles ligt er 'gemulcht' bij
     

     
    En nog 2 overzichts-fotootjes van 29 juni vorig jaar:
     
     


×
×
  • Nieuwe aanmaken...