Ga naar inhoud

Harro

Members
  • Aantal items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Eindhoven
  1. In reactie op de veronderstelling dat er geen goed plantgoed te verkrijgen is, kan ik melden dat ik prima geënt wortelgoed heb kunnen aanschaffen. Let hierbij wel op dat dit ruim op tijd op bestelling dient te gebeuren, omdat deze stokken slechts eenmaal per jaar worden uitgeleverd (op basis van de door handelaar opgenomen bestelling). Even naar de kweker lopen als je er aan denkt werkt dus niet….. En het containergoed (kluitgoed in pot) wat bij de tuincentra te verkrijgen zijn over het algemeen niet geschikt voor de wijnbouw (vaak een tafeldruif zoals de glorie van boskoop o.i.d.). De adressen waarvan ik weet uit eigen ervaring dat ze prima geënt wortelgoed leveren: Vitis-Vino (http://www.vitis-vino.nl/product-categorie/wijngaard/druiven-wijngaard/) Achthuizen (http://www.agthuysen-wijnbouw.nl/Wijndruiven.pdf) Bestelling gaat per stuk en bij grote hoeveelheden ongetwijfeld op staffel, maar voor de hobbywijngaard zonder problemen in bescheiden hoeveelheid. Wel ruim op tijd (voor eind februari) de bestelling doorgeven, om in april geleverd te krijgen.
  2. Dirk, Het plantgoed dat je in Nederland kunt kopen is naar mijn oordeel (en ervaring) helemaal prima. Waar je in Nederland rekening mee moet houden, is dat je rassen selecteert vroeg genoeg afrijpen. Mooie Franse Bordeaux rassen zijn perfect voor de zonovergoten locaties, maar zullen nooit tot volledige rijping komen in het Nederlandse klimaat. Daarnaast is het prettig om, in het soms erg vochtige klimaat in Nederland, rassen te gebruiken die een verhoogde schimmelresistentie hebben. Wat ik heb gedaan, is “afgekeken” wat de commerciële wijnbouwers in Nederland toepassen. Zij moeten er immers hun brood mee verdienen en zullen daarom een zeer weloverwogen keuze maken. Binnen deze verzameling van rassen die in Nederland commercieel worden toegepast, heb ik gekozen voor rassen die naar mijn idee het best passen binnen wat ik graag proef in een (rode) wijn. Vandaar mijn keuze voor Rondo, Cabernet-Cortis en Pinotin. Als ik in Zuid Frankrijk zou zitten, zou ik eerder gaan voor rassen als de Petit-Verdot of Tannat. Maar helaas moet ik het doen met het Nederlandse klimaat zijn deze rassen geen optie voor mij. Overigens is het “afkijken” bij de pro’s ook goed om inspiratie op te doen welke snoei- en groeiwijze toe te passen, inclusief de keuze voor het gewas geleidingsysteem. Mijn keuze is hierbij gevallen op het “Artos Systeem” (http://www.artos-weinbergpfahl.de), waarbij ik de EP1 (270cm, 2.10) eindpalen en de C50 (250cm, 2.10) tussenpalen gebruik, met twee vaste, gespannen draden die de troszone definiëren en daarboven twee niveaus van losneembare dubbele draden waartussen de loofwand opgroeit. Ook de bovenste draad tussen de palen is een enkele gespannen draad. (al de draden zijn: ArcelorMittal CrapalOptimum, 3.15mm). Voor kleine wijngaarden kun je overwegen een dunnere draad te nemen omdat de 3.15mm draad door zijn dikte/sterkte erg lastig verwerkbaar is. Mijn overweging om de 3.15mm draad te nemen is was dat de draad per gewichtseenheid wordt verkocht, waarbij ik genoeg lengte had bij 3.15mm en veel te veel over bij dunnere draad. Hierbij heb ik de verwerkbaarheid van de dikke draad onderschat, al is het wel allemaal gelukt. Het hele pakket; plantgoed, palen, draad, grondankers, etc, etc. is te verkrijgen bij bijvoorbeeld Vitis-Vino (http://www.vitis-vino.nl/).
  3. Ik heb in 2012 een bescheiden hobbywijngaardje ingericht van zo’n 40 stokken met: Rondo Cabernet-Cortis Pinotin Daarnaast heb ik ook een viertal andere druiven gezet, vooral als tafeldruif; Birstaler Muscat, Muscat Blue, Palatina en Bianca. Maar ook hiervan ben ik dit jaar (een rosé) wijn aan het maken. Dit seizoen heb ik voor het eerst geoogst. De Rondo was het eerst aan de beurt en is een mooie (lekkere) druif om zo te eten en is geeft ook een mooie intense gekleurde rode wijn. Deze wijn heb ik inmiddels volledig van het gist en staat te rijpen in ballon(mand)flessen. De wijn is nu al best prima en zal naar verwachting nog veel beter worden. De alcoholische vergisting is achter de rug, zodat ik binnenkort de malolactische fermentatie kan opstarten. Bij oogst (18 September) was het mostgewicht ongeveer 1080 en was het geen optie om de druiven nog langer te laten hangen vanwege beginnende botrytis aantasting in een paar trossen en val van bessen uit de trossen. De Cabernet-Cortis heeft me zeer positief verrast met een mostgewicht van 1094! De oogst heeft 28 September plaats gevonden, zodat de pulpgisting nog in volle gang is. Over de smaak van de wijn valt nog weinig te zeggen, maar deze lijkt ook veelbelovend. Als tafeldruif is deze minder geschikt dan de Rondo. De bessen zijn vrij klein in vergelijking met de Rondo. De Pinotin heeft dit jaar (te) rijkelijk gedragen is (daarom) qua suiker wat achtergebleven op de Cabernet-Cortis en de Rondo, al sluit ik niet uit dat het mostgewicht nog boven 1075 zal uitkomen. Omdat de loofwand nog mooi vitaal is, laat ik deze druif nog verder afrijpen om nog wat meer suikers te krijgen. Deze druif heeft ook grotere bessen dan de Cabernet-Cortis (ongeveer even groot als de Rondo) en is lijkt voor zover ik kan oordelen ook prima voor verse consumptie. Op dit moment kan ik de Rondo en de Cabernet-Cortis zondermeer adviseren. De Rondo als je de druif ook als tafeldruif zou willen gebruiken en de Cabernet-Cortis als je een robustere wijn wil maken. Indien je de ruimte hebt, is het te overwegen om beide te zetten, zodat je en een goede tafeldruif hebt, en twee wijndruiven om mee te assembleren.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...