Jump to content

henkg

Moderators
 • Content Count

  4,146
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Spannend hoor. Jullie zullen de eersten in het dorp zijn (?). Bedenk wel dat zonder elektriciteit de WP niet werkt (een CV -al dan niet i.c.m. een hybride warmtepomp- trouwens ook niet, want ook de gewone CV-pomp heeft elektriciteit nodig). Laat de houtkachels dus maar staan, voor het geval dat. Zeker met die krakkemikkige bovengrondse elektriciteitskabels bij jullie. Maar dat hebben jullie vast ook wel bedacht. O ja: al een plek voor de WP bedacht? Want die dingen maken geluid. Ver van het huis plaatsen betekent verliezen door de lengte van aan- en afvoerleidingen. Dichtbij (en trillingsvrij gemonteerd) kan wel, zolang het geluid niet ergens tegen weerkaatst. Op ca. 500 meter hemelsbreed van mij zijn er zeer onlangs een stuk of 6 vrijstaande huizen gebouwd. Verplicht gasloos, dus met volledige WP. Ik heb nog geen gebruikerservaringen gehoord. Voor de mee-lezers: mijn hybride warmtepomp (v.a. okt 2019) werkt prima. Zowel CO2- als financieel aantrekkelijk omdat de overproductie van mijn zonnepanelen naar de WP gaat.
 2. 2021. Liggen we vóór, of achter, ten opzichte van eerdere jaren? Of zien we de trekvogels eerder of later, of zelfs beestjes die we nooit eerder zagen? De opwarming van de aarde is voor mij een feit. Eén minder warm jaar doet dat niet te niet. Wel merk ik dat mijn druiven dit jaar aan de late kant zijn, want: Gisteren (ja, gisteren pas) mijn druiven gesnoeid. Dubbel Guyot snoei, dus zo'n beetje alles eraf, op per stok twee 2020 ranken na, de nieuwe gesteltakken. Vandaag gekeken of ze erg bloedden: ^ Nee dus. Hier de restanten van een 2020 gesteltak en een 2020 rank. Verder zie ik dat alleen de pruim begint te botten. Het overige fruit slaapt nog. En de aardbei frigostekken (ca 3 weken geleden uitgeplant) zijn wel aangeslagen, maar spuiten niet echt de grond uit.
 3. Eens met @redzebra. Dit topic gaat om goedkoop (niet te prijzig) en zeker ook om simpel. Met toch een goede lichtopbrengst voor zaailingen. Weinig moestuinders willen (kunnen) aan de slag met losse onderdelen waar nog een koeling (heatsink of ventilator) en stroombron (LED driver) bijgezocht moet worden. Iets aanschaffen waar alleen nog een snoer met stekker aan gemonteerd moet worden is een stuk makkelijker. Ik ben benieuwd naar de meetwaarden van Redzebra. Zowel Lux op 10,0 cm afstand (met app) als energieverbruik (energiemeter). Aan de andere kant, ik ben soms ook een 'nerd', uitzoeken wat de 100% perfecte oplossing is. Als aparte hobby. Maar voor de doorsnee moestuinder schrikt dat eerder af dan dat het helpt.
 4. @redzebra (en anderen): Inmiddels een andere telefoon. Zonet Lux Light Meter (Doggo Apps) geïnstalleerd. Geeft nu op 10 cm afstand: 14.000 Lux. Toevallig? hetzelfde als vorig jaar met zowel een andere app als een eenvoudige luxmeter.. Ik neem de absolute waarde met een grote korrel zout. Vergelijken met een andere lichtbron (vorig jaar mijn 18W TL) zegt meer. Zie eerste post. Ik ben nog steeds zeer tevreden over mijn LED battens. Zonet ook maar even buiten gemeten: 12:15u, bewolkt maar niet somber en donker) )toevallig ook ongeveer 14.000 Lux. 12:20u, erg waterig zonnetje: 35.000 Lux. Nog even over Watt / Lumen / Lux , wat is een informatieve eenheid voor het verlichten van kiemplantjes?: Lumen en Watt zeggen mij weinig. Het gaat mij (én de plantjes) om de hoeveelheid licht die op de plantjes valt: Lux dus. Zie ook een eerder bericht van mij: https://www.moestuinforum.nl/topic/23476-chinese-groei-led-lampen/page/2/?tab=comments#comment-391496
 5. Bijzonder, dat verschil tussen de oude jaaringen en de nieuwere / jongere. Is er te tellen hoeveel jaar geleden die overgang was? Toen misschien geplant / herplant?
 6. Nee, ik ga het hier niet over de TK verkiezingen / politiek hebben. Dit jaar ga ik behoorlijk weinig eenjarigen telen. Maar wel: ^ Mijn Excel-lijstje, met o.a. planning. Tekst in rood: dat is de uitkomst van een formule die geëvalueerd wordt o.b.v. datum planning en de datum van vandaag. Die zie ik alleen als ik het document open. Iets fabrieken met een email-notificatie zou kunnen, maar dat is me veel teveel werk. Goed, de allereersten waren de Chinense pepers (Madame Jeanette, eigen zaadoogst). Bekend trage groeiers. Gezaaid op 1 februari. Prima opkomst. ^ Eergisteren verspeend / verpot, naar P9 Eind februari werd het tijd om de annuum pepers te zaaien, dit jaar alleen Cayenne. Opkomst was matig, dus op 10 maart maar wat bijgezaaid, samen met een testzaai van tomaat Balkonstar (zaad van 2017). Bij elkaar heb ik nu genoeg Cayenne: ^ Cayenne rechts, Balkonstar links (beetje gefileerd, maar die gaan toch weg. Te vroeg voor tomaten). Pas over ruim een week zaai ik de tomaten. Alleen Roma VF. En wat Balkonstar om vers zaad te gaan winnen. Zo zit ik niet met veel te grote planten die nog niet achter de ramen (of zelfs al naar buiten) kunnen dan wel moeten. Want plek onder de LED lampen is beperkt. De knolselderij, Monarch. Trage kiemers, zeggen ze. Dat viel ook dit jaar erg mee. Gezaaid 28 februari, opkomst na acht dagen. ^ Ze staan nu in de badkamer, achter een raam. Binnenkort verspenen.
 7. "Waardoor we aardig wat inkijk hebben" Grappig. Stadsbewoners begane grond, zonder voortuin, beleven 'inkijk' heel anders. Toch aardig dat je de paar gastplanten van je broertje buiten het zicht wilt houden.
 8. Voor mensen die een STC-1000 thermostaat overwegen: De STC-1000 wordt geleverd zonder aansluitmateriaal (zoals netsnoer, contrastekkers, installatiedraad, WAGO lasdoppen, kastje). Voor niet handige of luie mensen: kijk eens naar een Inkbird ITC-308, die is kant en klaar te gebruiken. Duurder dan een kale STC-1000. Maar als je een STC-1000 netjes wilt inbouwen, dan komen er kosten bij. Dit is netjes (op het kroonsteentje linksonder na, een WAGO klem is beter): ^ Als jij dit plaatje "eng" en ingewikkeld vindt: Niet aan beginnen, het gaat hier wel om 230 Volt. Brandgevaar door o.a. slecht aangebrachte contacten. Ben je wel handig met elekriciteit? -> gewoon doen, leuk om zelluf te maken. Voorbeeld Inbird: https://nl.aliexpress.com/item/1005001889350589.html?spm=a2g0z.12010612.8148356.3.17637f5fJMuMKi
 9. De resultaten: Poten, ca. 8 uur gestoofd in boullion, bij ongeveer 95 graden: helemaal gaar, prima geslaagd. Maar lang niet zo sappig (soppig?) als poten van vleeskuikens. Ooit ga ik confit proberen. Nadeel: dat moet in ganzenvet, dat is behoorlijk aan de prijs. Gehakt maken en worstjes draaien: Vlees malen had ik al eerder gedaan, dat ging ook nu weer goed. Met schijf 5 mm. Maar daarna, worstjes maken. Eerste probeersel, van de poten: de DIY vulpijp bleek niet goed te werken. De vleesmolen vereist dat je ook bij het vullen een maalschijf monteert, anders past de vulpijp niet. Bij gebruik van een fijne maalschijf was er teveel weerstand, er kwam bijna niks uit de vulpijp. (1) Tweede probeersel, aangepaste vulpijp, en de meest grove maalschijf (8 mm). Dat ging iets beter, maar lang niet perfect. Wel worstjes gevuld. Derde probeersel. Het gehakt was -na voormalen met schijf 5 mm, en daarna kruiden- erg compact. Dat heb ik wat soepeler (natter) gemaakt met olijfolie. Nu ging het vullen heel wat beter: ^ Worst van ganzenborst, in schapendarm. Portioneren in aparte worstjes moet nog. Mijn elektrische vleesmolen blijkt dus niet echt geschikt te zijn voor het draaien van worstjes. Misschien wel voor dikke braadworst, niet voor dunne worstjes. Maar om nu ook nog een aparte worstvuller te kopen? De smaak: - Van de gemalen poten heb ik gehaktballen gemaakt, want worstjes maken lukte niet. Die smaakten prima, niet taai, boven verwachting. - De worstjes (van borst). Helemaal goed, zowel de naturel variant (zout/peper) als de knoflook variant (zout/peper/knoflook). Droog vlees? Ik heb alles gemalen met ruim een kwart varkensspek (mag iets meer zijn). De worstjes zijn -na aanbraden en garen- gevacumeerd in porties, en ingevroren voor later gebruik. Ga ik hiermee door? Ja, als ik weer een paar ganzen krijg. Ondanks het vele werk dat je bij elkaar er aan hebt.
 10. Zie: https://www.verenigingafvalbedrijven.nl/nieuws/ook-dit-jaar-geen-landelijke-compostdag Toch zijn er hier en daar (maar waar?) gemeenten / regio's die iets organiseren. Zoals in de hele provincie Zeeland. Beetje raar, daar (hier dus): Eens per jaar mag je één zak meenemen, terwijl je het hele jaar door gratis zelf mag scheppen. Zoveel als je wilt.
 11. Pas morgen komt het totale smaakoordeel. Want: Vandaag worstjes draaien. Van de borst twee soorten, en van alleen poten een derde soort. Alles in huis, ook een passend vulpijpje voor schapendarm. Dat ik wel zelf moest maken, want het enige pijpje dat meegeleverd werd bij de vleesmolen was veel te dik. Restje PVC pijp 15 mm. Taps uiteinde gemaakt m.b.v. een crème brulée brandertje, en een pollepel om mooi (warmgestookt) uit te ruimen. Ik weet nu nog niet of het goed werkt. Want: nog nooit eerder gedaan, zelfs nog nooit zien doen. En hopelijk heb ik wat opgestoken van diverse Youtube filmpjes ...
 12. Allereerst: vreemd dat er geen vergoeding is voor het terugleveren van elektriciteit. Veel watercentrales daar (stuwmeren), die in de zomermaanden weinig opleveren (?), want dan minder water. De zomerpiek van zonnepanelen zou dan voor een gunstige nivellering zorgen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat opwekken van duurzame energie door consumenten in Frankrijk in de kinderschoenen staat, veel meer dan in NL. Dus kijk uit voor cowboys. Is er in FR een soort milieucentraal.nl? Daar zou info te vinden kunnen zijn die onafhankelijk is van mooie verkooppraatjes van cowboys. Windenergie is theoretisch een optie. Want in de winter (juist dan heb je stroom nodig om de warmtepomp te laten werken) waait het ook. Echter: hoge investeringskosten. Denken jullie aan een lucht -> water warmtepomp, of aan een bodemwater -> water warmtepomp? Misschien is voor jullie (landelijk gebied, haardhout in overvloed) houtstook voorlopig het beste. Er zijn -moderne- houtkachels die ook voor warm CV-water kunnen zorgen (1), ze nemen dus deels de werking van de CV over. Wel CO2 productie door hout. Is biomassa: bij groei van bomen wordt CO2 opgeslagen, bij verbranding komt de CO2 weer vrij. CO2-neutraal dus (nou ja, niet helemaal, en denk ook aan fijnstof en zo). Zo: meer vragen dan antwoorden. Zoals Hoekman schrijft: rekenen, rekenen (en vergelijken!). Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het totale effect op CO2-uitstoot. (1) Mijn overbuurman Peter heeft een houtkachel, gekoppeld aan de CV, en vloerverwarming. Ik kan weleens gaan vragen hoe dat bevalt …
 13. Meten van de grondtemperatuur kan ook met een vleesthermometer. Zo'n analoge (onnauwkeurig, geeft wel een idee). Of een digitale, liefst met een alarmpje bij overschrijding van de ingestelde maximum temperatuur. Sensor schuin insteken, tot ongeveer halverwege. Niet tot de bodem, daar zal het wat warmer zijn. Ikea heeft een mooie: de 'Fantast'. Ook prima voor langdurige suddergerechten (die beter -net- niet mogen koken). Helaas duurt levering in deze tijden erg lang: een week of twee? Helemaal mooi is een thermostaat die de verwarming uit en aan schakelt. Is wel erg onhandig bij gebruik van een router (of mediabox) als warmtebron. "Ik heb even geen internet (of TV), want mijn plantjes kregen het te warm".
 14. De groente-la is weer leeg Net zo leeg als de dozen met aardappels en uien. De (raap)oogst van 2020 is nu op. Maar die groente-la. Daar lagen sinds een paar dagen de geleverde 50x aardbei frigostekken in. Enkel Ostara. Gisteren de bakken leeggemaakt en gevuld met nieuwe aarde. Vandaag de stekken geplant, 12 Bato bakken, hier de bovenste zes bakken: Dit jaar drie planten per bak. Van de 50 stuks hield ik er 14 over. Die staan nu in potten (12L en 20L), voor de weggeef. Mooie grote potten, deze (en meer) kreeg ik van de buurman, hovenier: Nog 6 Bato bakken te gaan. Daarin komen eigen stekken van Frau Mieze Schindler. Maar straks eerst: druiven snoeien. Hoogste tijd daarvoor! Begin volgende week, dan is het mooi koel. Hopelijk bloeden ze nog niet te veel. Hoewel dat geen kwaad schijnt te kunnen …
 15. De Madame Jeanette (zaai 1 feb) gaat goed, voor een Chinense peper. Gisteren de Cayenne gezaaid. Annuum, die groeien een stuk sneller dan Chinense pepers. 1 maart, dat zou ook mijn zaai-start voor paprika zijn, maar die zet ik niet dit jaar. 1 april wordt (zoals altijd) het zaaimoment voor de tomaten. Dus: 1 feb: chinense pepers 1 mrt: annuum pepers (en paprika) 1 apr: tomaten Dat vind ik allemaal vroeg genoeg, en het voorkomt deels ook "gevechten" om de goede plekjes. Eerst op de router, daarna onder de LED-verlichting, en daarna achter de ramen. Zo is er nu nog plek onder de LED-verlichting, voor de knolselder (lichtkiemer!), ook gisteren gezaaid. Die kunnen over ruim een week of twee naar de badkamer. O ja: hoeveel planten per pot (van ca. 10 liter)? Elke Madame Jeanette komt hier in een aparte pot, want deze soort groeit van nature bossig. De Cayenne gaat hier per drie, omdat die veel minder bossig opgroeien.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...