Jump to content

henkg

Moderators
 • Content Count

  4,111
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Op verzoek van HuubvG heb ik een kleine kiemtest gedaan (ik kreeg een paar zaadjes extra). Gezaaid: 4 januari. Heel bewust heb ik ze het niet echt makkelijk gemaakt, om te gaan zien of ze veeleisend zijn (lastig voor beginners). In gewone potgrond, niet "verdund" met scherp zand. Vrij diep gezaaid (0,5 cm), iets te vochtig gehouden, bij kamertemperatuur. Opkomst: na 6-7 dagen, Score was 4 uit 5. Nu, 9 dagen na zaaien: Met de zaden is dus niks mis mee. Deze? Die gaan vandaag nog in de kliko. Het is nu immers nog veel te vroeg in het seizoen.
 2. Mijn kiemtest van zelfgewonnen zaad van Madame Jeanette, gezaaid op 23 oktober 2020 (Zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/24509-peper-en-paprika-topic-2020/page/21/?tab=comments#comment-410487) Nu, dinsdag 12 januari 2021 (dat is na bijna 12 weken) met een opkomst van ca. 80%, staan ze er zo bij: Klein, laag gebleven, veel teveel in één ondiep bakje,onder één LED balkje van 18 Watt, huiskamertemperatuur, geen verzorging op af en toe een beetje water na. Deze gaan binnenkort in de groene kliko, opnieuw zaaien vind ik wel zo makkelijk. Want ik heb méér dan genoeg zaden. Maar wanneer dan zaaien? Als ik eind januari zaai, daar 12 weken (~3 maanden) bij op tel, dan zou ik begin mei bloeiende planten moeten hebben (?). Dat vind ik zeker niet aan de late kant, eerder aan de vroege kant. Mijn stelregel blijft: zeer trage pepers zaai ik eind januari. De snellere groeiers zoals gewone Cayenne: niet eerder dan begin maart.
 3. Zo'n ding heet een aanaarder / vorentrekker. In je lijst mis ik nog: - schrepel (voor mij een onmisbaar handgereedschapje) - bollenplanter/aardappelpoter (ook handig -vooral bij zware grond- bij het uitplanten van zaailingen die in P9 potjes staan). Wat ook helpt: meekijken: "gluren bij de buren". En even uitproberen: misschien vind jij sommige dingen niet handig in het gebruik. Later aanschaffen kan altijd nog,
 4. Mooi hoor, om in je eigen brandstof te voorzien. En nog CO2 neutraal ook. Wat zijn jullie favoriete haardhout-soorten? O ja: hoeveel kuub verstoken jullie in een heel jaar?
 5. Ja Huub, natuurlijk ga ik weer meedoen!
 6. Hier is de Brazilian Starfish nog rustig bezig met afrijpen. Plantjes staan gewoon buiten! Twee weken geleden heb ik de toen rode pepers geplukt. Deze zijn pas daarna (deels) afgerijpt. (Het is hier -vlak bij huis- nog net niet onder nul graden geweest.)
 7. Mijn ervaringen met hout in de tuin. Steiger (voorjaar 2017). Planken en balken boven water. Douglas. Nog meer dan prima. Kan in totaal 10 a 15 jaar mee (?) Douglas palen in het water: zonet even erin geprikt. Kan in totaal ca. 8 jaar mee (?) Schutting (voorjaar 2017), planken bovengronds: Douglas. Gaat in totaal wel 15 jaar mee (?) (Schuttingpalen zijn van hardhout, Angolim vermelho, zou 25+ jaar moeten meegaan) Voor verhoogde bakken zou ik Douglas gebruiken, want veel goedkoper dan goed hardhout. Ik weet echter niet hoe de planken die contact met de grond maken zich zullen gaan gedragen. Voor de paaltjes in de grond: Kastanje (geen ervaring mee), of ander geschikt hardhout (niet elk hardhout is goed geschikt voor buiten) Terzijde (1): Palen druivenrek (geïmpregneerd vuren): na 5 jaar helemaal doorgerot. Terzijde (2): Stellage voor Bato bakken, boven de grond: onbehandelde vuren panlatten. Gaat in totaal misschien wel 8 a 10 jaar mee. Het is ook een kostenafweging. Zo zal alles van Azobe lang meegaan, en er ook nog eens netjes blijven uitzien. Je betaalt dan wel de hoofdprijs. Bankirai of Angolim vermelho is beduidend minder duur. Als je veel nodig hebt, loont het om eens te kijken bij goede leveranciers van hardhout. Goedkoper, en betere kwaliteit dan in de gemiddelde bouwmarkt.
 8. Over mijn testzaai van madame Jeanette, met zelf gewonnen zaden: 1e keer: 3 uit 5 2e keer: 4 uit 5 Zaden zijn dus kiemkrachtig genoeg: De 2020 plantjes die ik eerder had binnengezet, om de vruchten te laten afrijpen (ging perfect) staan er nog steeds. Ze gaan zelfs nog steeds prima. De eerste nieuwe vruchtjes zijn onderweg: Ik laat ze voorlopig dus maar staan. Ze gaan binnenkort zelfs een beetje mest krijgen, laatste keer was meerdere maanden geleden.
 9. henkg

  Knolselderij telen

  Felicitatie aan Frans. Ik ben dus geen recordhouder meer (2017: 1400 gram). Dit jaar had ik ze niet staan, maar komend jaar dus weer wel, want dit schreeuwt om sportieve wraak. Immers, zoals Tim Krabbe schreef in 'De Renner': 'Tegen je verlies kunnen is een verachtelijke uitvlucht, een belediging van de geest van de sport. Wie tegen zijn verlies kan, dient van sportbeoefening te worden uitgesloten'. Mooi proefondervindelijk bewijs. Knolselder mag nooit droog staan (en ook weer niet al te nat). Daarom hebben telers op klei vaak een betere oogst: klei houdt vocht veel beter vast. Mijn discutabele stelling: zeker op zandgrond telen in je huistuin(tje), beter niet in je volkstuin als je daar -tijdens droge periodes- niet iedere dag komt om water te geven. O ja: toch maar wel (knarsetandend!) een like uitgedeeld aan Frans' bericht ...
 10. Een pallet. Alweer. Dat gaat sinds een tijdje vanzelf, omdat: Buurman S. (part time vrachtwagenchauffeur) weet dat ik schone pallets wil hebben, voor de houtkachel. En de composthokken moeten volgend jaar ook eens vernieuwd. Hij belt alleen even aan als hij een hele stapel heeft. Slechts een paar? -> die vind ik gewoon in mijn voortuin. Een goede buur is beter dan ...
 11. Is tweedehands nergens te vinden (1x oude druk a 25,- , 1x redelijk recente druk a nieuwprijs, op boekwinkeltjes.nl). En hier, op het moestuinforum!, al helemaal niet. Echt niemand met een moestuin zal dit boek wegdoen. Dus inderdaad: nieuw kopen. Mooi Sinterklaas- of kerstcadeautje.
 12. Groot dilemma: Eind september heb ik mijn madame Jeanette (de echte) naar binnen gehaald. Alle pepers zijn daarna prima afgerijpt, de plantjes staan nu nog steeds op de vensterbank: Nu beginnen ze weer te bloeien, de eerste 10 bloemen heb ik zonet al bevrucht. Dilemma is: lekker laten staan en kijken of er nog een na-oogst komt, of toch maar opruimen? Want op "luizenmoeders" zit ik -over al weer twee maandjes- echt niet te wachten! Achter dat raam (lamellen zitten even dicht voor de foto) wordt het wel steeds eerder, en meer donker. Een betere plek heb ik niet, en bijverlichten vind ik verspilling van energie. Echt overhouden om in het 2021 seizoen ermee door te gaan vind ik teveel gedoe, opnieuw zaaien is veel makkelijker.
 13. Pepperflakes gemaakt. Beter: pepperpoeder. Want voor heel hele pepers zijn flakes te groot, behalve bij 2+ uur stoofgerechten, dan mengen alle smaken wel.. De madame Jeanette was al gedroogd, een paar dagen geleden kwam ik Habanero en Cayenne tegen, in de vriezer. Alles gedroogd tot echt kurkdroog, daarna in het koffiemolentje, en zie: Vlnr: Madame Jeanette, Habanero, Cayenne. Lijkt weinig, is méér dan genoeg.
 14. Zonet de kurkuma geoogst. Binnenteelt. Veel gedoe om bijna niks: Wel een mooie kamerplant. Eentje die met weinig licht mooi groen blijft.
 15. De zaadgids 2021 van zaadhandel Van Der Wal is verschenen. Ik vond hem nog niet op de mat, wel op de website: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/site/formulieren

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...