Jump to content

henkg

Moderators
 • Content Count

  4,078
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Boodschappen gedaan, o.a. knoflook: 5x2 bollen. Gewone Spaanse, van AH. Heb ik al jaren, als enige soort. Heel tevreden over, zowel over de teelt in NL als over de smaak. Hardnecks, bloemstengel krult. Gemiddeld ongeveer negen grote tenen per bol. Zakje met twee bollen: € 0,89. 94 mooie tenen, van 10 bollen. Restje (een stuk of 30 kleine teentjes) staat niet op de foto. En de 10-10 regel, daar maak ik (uiterlijk) 11-11 van. Dat is vroeg genoeg.
 2. henkg

  Saffraan kweken

  Het valt niet mee om iedere dag te checken op bloei. Wakker geschut door bericht van Ktrijn: zonet weer drie geoogst. Waarom bloeien die krengen niet keurig allemaal tegelijk? Gelukkig hoeft de voedseldroger maar een minuut of twintig aan, op slechts 45 graden, en de restwarmte draagt bij aan de CV.
 3. henkg

  Saffraan kweken

  19 september gepoot (rechterhelft: grotere bollen ca 8 cm diep, linkerhelft: kleintjes ca 5 cm diep) En nu, vandaag, al na 24 dagen dus, de eerste bloem: Eigenlijk voor de klaagbank: Ik moet vanaf nu elke dag kijken of er een bloem oogstbaar is. Misschien een week of twee lang, want de opkomst is onregelmatig ...
 4. Nuttige link voor kruiden: https://www.biogroei.be/kenniscentrum/overwinteren-kruiden (Met de huidige zachte winters kunnen b.v. rozemarijn en laurier prima buiten blijven, zeker als ze beschut staan. En snijselderij is niet één- maar tweejarig: groei (en oogsten van blad) in eerste jaar, bloei en zaadvorming in tweede jaar.) Verschil tussen één-, twee-, meerjarig, en vaste/overblijvende planten is makkelijk te googlen. Zo'n beetje alle groenten: in ons klimaat eenjarig, die gaan zo wie zo dood. Op aardbei na, die is overblijvend en redelijk winterhard, met de huidige winters. Niet compleet, aanvullingen zijn welkom ...
 5. Nou, over mijn laatste probeersel 2019 (zie vorige bericht hier) was ik niet helemaal tevreden, want voor mij niks van paardenbloem te herkennen. Vandaag weer een flesje opengetrokken. Nog steeds niets (herkenbaars) van paardenbloem, maar mense, mense, wat goed geslaagd! De hardheid is weg, weinig zuur, toch nog fris, Prima kleur, geur, en smaak. Na zwenken geen tranen, maar een prachtig afdalend gordijntje. Maar of en hoe ik dit ga of kan reproduceren, al dan niet met paardenbloem?
 6. Rob, dank voor de link. Foto van daar, voor de andere volgers van dit topic:
 7. Peper: madame Jeanette (de echte). Vroeg gezaaid (eind januari, uiteraard binnen). Later buiten gezet, in potjes, vier plantjes. Een beetje verwaarloosd. Pas ergens in juli naar een grote bloembak verpot, en op een zonniger plekje gezet. Zijn buiten gebleven, wel zeer beschut. Ongeveer 3 weken geleden (het werd beduidend kouder) naar binnen gehaald, ze staan sindsdien op een vensterbank, boven een CV radiator (dus vaak een beetje water geven!) Afrijpen gaat nu redelijk goed. Eigenlijk boven verwachting. Nu al ruim dertig rijpe pepertjes geoogst, hier de tweede pluk: Ze zijn lekker. Loeiheet, zeer fruitige smaak. Ongeveer dertig vruchten zijn nog groen ...
 8. Nou, ik heb ze op 8 februari gepoot, dan gaan ze op Sinterklaasdag eruit. Rob: waar heb je die 10 maanden "hier" groeitijd gelezen, linkje?
 9. Onlangs mijn gember (gepoot in januari, heeft altijd binnen in huis gestaan) geoogst. Matige opbrengst: Die rechtsonder zijn de gepote wortelstukjes (nog heel goed bruikbaar), meer op de achtergrond de nieuwe. (Een paar stengelstukjes heb ik ook bewaard, maar ik weet nog niet of die ook te gebruiken zijn)
 10. Wanneer kurkuma oogsten, daar worstel ik ook mee. Bij mij staan ze in een 40 L pot, binnen, in huis. Nog steeds mooi groene bladeren. Best wel een mooie kamerplant. Is er voor knolvorming een klimaat signaal nodig, zoals naderen van de langste dag, of juist een afname van licht en/of temperatuur? Ik wacht nog maar even met oogsten ...
 11. Gisteren mijn peertjes geplukt, Gieser wildeman: 20 kilo, van één laagstam
 12. Bij een zo groot aantal, en kleinere (jongere) plantjes dan op hun website aangeboden zal de prijs veel lager zijn? Een offerte vragen kan natuurlijk altijd ...
 13. Over de benodigde bovenruimte (kopruimte heet dat) in de fles / het vat: Dat is sterk afhankelijk van de gistsoort. Voor bierbrouwers is de Westmalle gist (kun je zelf opkweken uit het depot van een gekocht flesje) berucht. Met die gist raakt minstens 2/5 gevuld met schuimvlokken. Voor de zekerheid niet meer bier (wort) dan de helft! Bij wijngisten volstaat een kleine kopruimte (maar echt niet kleiner dan op appelvrouw's foto), voor de eerste felle gisting. Bierbrouwers hebben weer het voordeel dat de gisting, en klaring, vrij snel gaat. In drie weken tot een maand kun je gaan bottelen. Eén keer overhevelen om de droesem kwijt te raken, opgeloste bottelsuiker toevoegen (voor de prik) en direct daarna bottelen.
 14. Wat kan helpen: Langs je volkstuin gaan, op een moment dat er veel volk is, op een zaterdagochtend of zo? Praatje maken. Daar vragen om adressen van kwekers. Met wat geluk krijg je van medetuinders stekken aangeboden, gratis!
 15. henkg

  Áppelsap!

  Altijd heel leuk om dit soort dingen te lezen. Ik lees: 280 kg appels, bruto. Hoeveel liter eindproduct heeft dat gegeven? O ja (Hollander éé): wat kost dat persen, steriliseren en bottelen nou?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...