Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,295
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De enige manier is: Terugkijken, naar vorige jaren. Toen dacht je -ergens midden/eind april- : "Wat moet ik in huis met die nu al veel te grote planten? Volgend jaar zaai ik later!"
 2. Er zijn vele soorten kunstmest, in sterk verschillende samenstellingen. Wat staat er op de zakken? De meest algemeen gebruikte kunstmest is NPK 12-10-18, vrij universeel toepasbaar. Maar de dosering verschilt sterk per gewas. Dat geldt voor elke mest, kunstmest of organische mest. In het algemeen geldt: beter te weinig (minder goede groei) dan te veel (je planten gaan dood).
 3. Gisteren pepers gezaaid! Huh? Nu al? Ja. Het gaat hier om een kiemtest. ^Kiemtest Mdme Jeanette, eigen zaadoogst 2020 & 2021. Laagje scherp zand erover (3 a 5 mm) moet hier nog ... De échte zaai van Chinense pepers (trage kiemers, trage groeiers) doe ik pas begin februari. De annuum pepers (daar vallen meeste pepersoorten onder) pas rondom 1 maart, net zoals paprika's. En de tomaten: rondom 1 april. Dat is allemaal echt vroeg genoeg voor al dan niet beschutte buitenteelt, ook voor latere teelt in kas (de kans op vorst in de kas, eind april/begin mei, is groot). Vroeger zaaien kan wel, maar geeft alleen maar gedoe: een huis vol met groot groeiende planten die nog lang niet naar buiten kunnen.
 4. Ik beperk me nu even tot het spul dat op de verwarming moet en/of onder LED-licht moet. Alles wat tot 1 april moet worden gezaaid wordt hier voorgezaaid. Denk ook aan vroege lichtkiemers zoals knolselderij. Vereisten hiervoor: - Waterdichte onderkant, dus geen gaten maken. Het risico op lekken in de modem/router of ander warmtegevend elektrisch apparaat is te groot. - Niet te hoog: 6 a 8 cm). Direct na opkomst gaat dezelfde bak onder de LED's om verder te groeien. Bij mij: in de boekenkast, totale hoogte van een vak is ca. 30 cm. (Als ze hun kop beginnen te stoten, dan verspeen ik naar P9, en verhuis ze naar de vensterbank.) Dus geen grote trays, die passen niet op mijn bodemverwarming, en niet in mijn boekenkast. Mijn favorieten: ^ Deze ijsbakjes. Gaan jaren mee, als je ze niet maanden lang in de zon laat staan. (Gisteren gezaaid. Kiemtest eigen zaadoogst 2020 & 2021, peper Mdme Jeanette). Deze bakjes hebben een goed deksel, zodat ze ook te gebruiken zijn als koelkast- vriezerdoos. En om klein spul (b.v. schroeven) in op te bergen. ^ Deze mosselbakken, gaan ook jaren mee, als je ze niet maanden lang in de zon laat staan. Ook die stevige PET-vleesbakjes (mits niet te laag) vind ik prima bruikbaar. Al deze bakjes/bakken zijn bedoeld als eenmalige verpakking. Ik spaar ze op, en her-gebruik ze, vele malen.
 5. Een aanzetstaal slijpt niet of nauwelijks. Het vouwt enkel de door gebruik vervormde uiterste snijrand weer mooi terug. Zodat het mes weer beter snijdt. Maar na een tijdje (weken, paar maanden) dient het mes echt geslepen te worden, tot weer vlijmscherp. Keramische aanzetstalen slijpen wel enigszins, diamant aanzetstalen nog iets meer. Een heel fijnkorrelig geslepen mes is perfect voor het snijden van vlees en het fileren van vis. Voor groente werkt een iets minder fijnkorrelig geslepen snijrand beter. Door de minuscule karteltjes snijd je makkelijker door het harde buitenste velletje (b.v. bij tomaat). Iedere keer na slijpen (dat doe ik te weinig) denk ik: "Dat had ik veel eerder moeten doen". Wel even je huisgenoten, én jezelf, vertellen dat de messen weer vlijmscherp geslepen zijn. Een aanzetstaal is wel perfect voor tussentijds gebruik. Bij een groothandel in vis zag ik dat fileerders na een aantal snedes steeds heel even het mes aanzetten. Misschien wel eens per minuut.
 6. henkg

  Tips & Tricks

  Handige tips voor de doe het zelver: Alleen al de eerste tip: scharnieren maken van een (brom)fietsketting !
 7. Wat Patrijs schrijft, nu de grond in. Dat is in ieder geval een stuk beter dan pas in het aanstaande voorjaar. Bij mij staan ze ook nog niet boven. Omdat ik ze pas eergisteren gepoot heb ...
 8. Nieuwe ronde: zaaiseizoen 2022. Hoe bevielen mij die LED-balkjes de afgelopen twee jaren? (Zie beginpost van dit topic): In één woord: Uitstekend! Voldoet volledig aan mijn wensen. T.o.v. een verlichte én verwarmde propagator mis je de verwarming, nodig voor zaden die een hogere kiemtemperatuur vereisen dan kamertemperatuur. Maar dat is maar voor de eerste 5 tot 12 dagen. Kiemen op de vensterbank boven de CV, op de router of kabelbox en zo gaat ook prima. Net zoals bij een propagator moet je wel een plek hebben voor je zaailingen die groter worden, maar nog niet naar buiten kunnen. Een raam op het zuiden (of oosten, iets liever westen) voldoet ook prima. Het wordt nu tijd om zo een plek voor te bereiden. Plankjes voor het raam of zo. Als je niet mag (of wilt) schroeven in het kozijn dan is er wel een losstaand rek te verzinnen. Strak tegen het raam, want daar is het meeste licht. En, naar gelang de soort: zaai niet te vroeg. Als je b.v. tomaten al zaait begin maart, dan zit je half april al met planten van >= 40 cm. Die je nog een maandje binnen moet houden ... O ja: Dit topic gaat over zaailingen, simpel (en niet te duur). Goedbedoelde adviezen over specifieke RGB kleurtjes, het jaarrond telen onder kunstlicht, en zo meer: Die zaaien alleen maar verwarring bij de beginnende "voor"zaaier. Dat soort adviezen kunnen beter in een apart topic: "Fine tuning for nerds" of zo. Think big, act small.
 9. Driekwart kilo peper (Cayenne en Mdme Jeanette) uit de vriezer gehaald. Ontdooid en van zaden ontdaan. Zit nu in de Stöckli (tot echt kurkdroog), daarna tot grof poeder malen in de koffiemolen. O ja: de uitgeschraapte zaden van de Mdme Jeanette (de echte) heb ik bewaard, ze liggen nu te drogen. Tegen verzendkosten (1 postzegel) te verkrijgen. Doe maar een PB met NAW. Kwaliteit eigen zaadoogst vorig jaar: kiempercentage 80%, nul afwijkingen van het origineel. Volgende klusje: ca 5 kilo perfecte bramen ontdooien en verwerken ...
 10. Ik las zonet: Bakproductenfabriek Koopmans heeft in sommige pakken oliebollenmix geen gist verwerkt. Daardoor rijst het deeg niet en mislukken de oliebollen. Koopmans adviseert de mix met productiecode L212447 niet te gebruiken. Op het pak staat de houdbaarheidsdatum 03-02-2022.
 11. Mooi experiment, mét resultaat. Een volgende alcoholstook, gaat die naar sinasappel smaken? Misschien lekker, maar een lavendelsmaak lijkt me minder.
 12. Welke bladvorm heeft een bepaald druivenras? Met Muscat Bleu als voorbeeld: Op de site van de Brabantse Wijnbouwers staan veel rasbeschrijvingen, vaak met een foto van het blad. https://www.wijnbouwersderlagelanden.nl/cursusse/druiventeelt/blauwe-druivenrassen/muscat-bleu/ Of die foto's een goed beeld geven: van mijn Rondo is het blad meer ingesneden dan het blad op de Rondo-foto van die site. Als je op die pagina één stapje teruggaat, krijg je een lijst van alle blauwe druiven. Ook te benaderen vanaf het hoofdmenu: keuze Kenniscentrum, submenu Blauwe druivenrassen.
 13. Ik schreef het hier al eerder: “ik ga ook maar weer eens aan de slag”. Dat is inmiddels gedaan. 13 liter stookwijn van ruim 3 kilo kristalsuiker gemaakt. Theoretisch zou dat 13-14 % alcohol moeten geven. Een kleine drie weken later: In vier delen van elk 3,5 liter gestookt in mijn elektrische keteltje (luchtgekoeld). Keteltje is 750W. Met een zelf gefabriekte regelaar (PWM controller) regel ik dat terug tot ca. 300W. Tijd (per 3,5 liter) vanaf verwarmen tot laatste bruikbare druppels: iets meer dan 100 minuten. Opbrengst totaal: 2,6 liter á 50% alcohol. Hier de stook-opstelling (in het ligbad: lekker makkelijk bij evt. knoeien): ^ De stook-opstelling. Na de allereerste druppels regel ik het wattage terug, van 750 naar 300 Watt. De ventilator is apart aangesloten en krijgt steeds de volle mep. Deze keer heb ik -van begin tot eind- alle stappen en stapjes nauwkeurig bijgehouden, vooral voor mezelf, om daarvan te leren. Veel te uitgebreid om hier te posten. Laat mij horen via PB weten of je geïnteresseerd bent in alle details, en ook de ondervonden probleempjes.
 14. Joep: Proost, en op naar het vervolg! De eau de vie van Appelvrouw: ik heb meerdere jaargangen mogen proeven. Was nooit bitter. Verre van dat: errug lekker. Als dat bittere een beetje smaakt (en ruikt?) naar amandelen, dan misschien ietsje blauwzuur? Zo zou ik nooit elke nacht met mijn hoofd op een pittenkussen van mirabellenpitten willen liggen. Eerst warm door de magnetron, daarna lichtjes vochtig door je hoofd. En dat de hele nacht, iedere nacht. Misschien ben ik te voorzichtig. Weet wel dat "natuurlijk" niets zegt over giftigheid. Vingerhoedskruid, Monnikskap, Eenbes, Scheerling, en veel meer. Over mijn herstart van maken stookwijn met suiker krijg je (Joep) een PB: is teveel off topic voor hier.
 15. Nou, is het toch nog enigszins redelijk gelukt. Gefeliciteerd. De 1e zure batch deed mij het ergste vrezen. Probleem te hoge temperatuur opgelost (er zat gewoon erg weinig alcohol in) Probleem kookplaatje opgelost (zelfde oorzaak) Nu 1560 ml pure ethanol totaal, lees ik. Daarvan uitgaande: door stookverlies bij 2e stook houd je ongeveer 1400 ml over. Je gaat dan waarschijnlijk 1400 ml / 0,43 = 3,25 L à 43% krijgen (met water tot 43% aangelengde 2e stook) Dat zijn 3,25 / 0,7 = 4,6 flessen à 0,7 liter. Proost. O ja, die corrosie. Koperverbindingen (koperoxiden, ook koperhydroxiden?) zouden niet of zeer slecht in water of organische oplosmiddelen (hier: ethanol) oplosbaar zijn. "Zouden niet ...": ik ben ook maar een leek.
×
×
 • Create New...