Jump to content

henkg

Moderators
 • Content Count

  4,194
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. En hoe bevalt mijn onkruidbrander (type dakleerbrander, op propaangas), na drie weken? Het onkruid in mijn grotendeels betegelde voortuintje (tegeltjes van 15 x 15 cm, dus veel spleten) stond enkel-hoog tot kuit-hoog. Dat er her en der aarde op de tegels lag hielp ook niet echt. Of juist wel, voor het onkruid dan. Eerst grof geschoffeld, want branden van hoog onkruid is zinloos. Dat gaf op 30 m2 ruim twee GFT kliko's vol. Ja, zo erg was het. Pas daarna gebrand, ging snel en makkelijk. Branden lijkt effectief, maar mijn beoordeling komt pas later. Omdat het sindsdien niet of nauwelijks heeft geregend, waardoor veel minder hergroei dan gemiddeld. Wordt vervolgd ... Ter vergelijking zou ik eigenlijk ook stukjes moeten behandelen met zo'n klein gasbrandertje met gasflesjes ter grootte van een spuitbus, en met een elektrische brander/föhn.
 2. Ja, deze dip: Gisteren dus iets minder dagopbrengst (23,2 kW). Heel ruw geschat heeft dit grapje me € 0,15 gekost ... (Voor mede-eigenaren van zonnepanelen: je ziet een vrij platte grafiek, van heel vroeg tot heel laat. Dat komt doordat de ene helft richting ZO ligt, en de andere helft richting ZW.)
 3. Het was (en is) onbewolkt, dus goed gezien. - Vergiet: had te grote gaten, nauwelijks iets kunnen zien - Karton met gat 1 mm: beetje kleine projectie, onscherp. Wel redelijk goed te zien. - Eclips brilletje: perfect! O ja: nu is het dus nieuwe maan. Net zoals het bij een maansverduistering altijd volle maan is. Dat is misschien van belang voor je zaai- oogstkalender (?) Voor mij betekent het: dan is het twee dagen later springtij (handig om te weten bij zwemmen in zee)
 4. Altijd leuk. Maximaal (18% in NL) om 12:22u. Daarbij: i.t.t. een maansverduistering hoef je hiervoor niet 's nachts je bed uit. Vandaag ga ik alvast op zoek naar mijn eclips-brilletje, en leg ik het vergiet al klaar. (En de grote drinkbak van de Franse veldwespen kan mooi dienen om via de weerspiegeling in het water veilig de zon te zien.) Vergiet? / Weerspiegeling?, zie: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/maan-neemt-hap-uit-zon
 5. henkg

  Laurier stekken?

  Ik heb helaas geen uitlopers, laat staan dat ze al heel goed geworteld zijn. Ik moet het dus doen met topstekken, en die wortelen bij mij heel erg langzaam, of helemaal niet.
 6. henkg

  Laurier stekken?

  “De laurier is dood, lang leve de laurier” (vrij naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_koning_is_dood,_lang_leve_de_koning!) Mijn grote laurier in pot heeft de afgelopen winter niet overleefd. De opvolger is zijn nog onvolwassen zoon, nu bijna vier jaar oud: Over stekken: wat duurt dat láng: Afgelopen september heb ik stekken genomen. Van de acht lijken er nu drie aangeslagen te zijn. Heel voorzichtig. Bij twee zie ik een klein, vers blaadje, bij de derde zwellen er een paar knoppen op. Een score van drie uit acht is netjes, voor laurier. Maar waarom moet het zo vreselijk lang duren? De gouden tip ben ik nog nergens tegengekomen. Heeft een van jullie die tip wél? (O ja: de grote laurier is ook bij -8 / - 10 graden buiten gebleven. De zoon, en de jonge stekken heb ik wel tijdelijk binnengehaald.)
 7. Even terug naar de Franse veldwespen (waar vrijwel niemand hinder van ondervindt). Dit jaar zie ik er weinig. Ik kan het uiteraard niet goed zien, want ze lijken nogal op elkaar, maar misschien komen er nu slechts drie verschillende water tanken (om daarmee het nest te koelen). Nesten in de omgeving geruimd omdat ze er "eng" uitzien? Toch weer grappig om te zien dat ze in het begin van een zonnige periode grote moeite hebben om de juiste waterbak (degene die ik steeds bijvul) te vinden. Die moet steeds op precies dezelfde plek staan. Maar als ze gewend zijn, dan zijn het maanlanders (marslanders voor de jongeren): keihard afdalen, en pas op het laatste moment afremmen. En pas dan nog even een goed plekje op de rand vinden. Daar kan NASA een puntje aan zuigen. Filmpje van inmiddels alweer precies drie jaar geleden, ook bij zeer zonnig weer (want dan wordt het heet onder de pannen waar de nesten zitten:
 8. Bladluizen komen zeker niet af op mieren. Het is andersom: als er bladluizen zitten, dan komen er mieren. Mieren houden bladluizen als koeien, om ze te melken voor de honingdauw die de bladluizen afscheiden.
 9. Over rokjesdag gele lis dag. Nu, vandaag: ^Helemaal rechts, rechts van de schutting zie je natuur-export: daar zullen twee peulen aangespoeld zijn. Links van het steigertje ga ik het riet weghalen, en nog meer gele lis zetten. ^ Detail. Beetje te veel riet en jonge lisdodde pal voor mijn steigertje ...
 10. Zonet mijn eerste twee Rondo's opgebonden, de helft naar de eerste draad, de rest al naar de tweede draad (boven de gesteltak-draad). Een aantal ranken heb ik weggebroken, maar over een tijdje moeten er nog wat meer weg: het zijn er nu wat teveel. Tja, Rondo, dan heb je dat. Snoei: dubbel Guyot, ik kan tot 2,1 meter hoog. Ik laat twee etages trossen staan (bij Rondo: snelle groeier, veel groot gezond blad, en vroeg afrijpend). Dit jaar meerdere, maar kleine trosjes op de eerste etage (vlak boven de gesteltak dus). Die tel ik als één tros. Mijn bijbeltje (nieuwe handboek druiven) zegt: iedere tros heeft 6 a 7 bladeren nodig / .. / toppen na tweede blad laatste tros. (Dat "bijbeltje": daar staat heel veel in, maar vaak op onverwachte plekken. Maar er is geen beter boekje, dat ben ik althans nog niet tegengekomen. En daarbij: dat boekje is volledig uitverkocht, en tweedehands enkel tegen woekerprijzen te verkrijgen.) Iets heel anders, een vraag van mij, aan de wijnmakers: hebben jullie meerdere rassen staan? Mijn probleem was dat elk ras zijn eigen plukmoment heeft, vaak minstens een week verschillend van andere. Dat betekent dat je van minder producerende rassen misschien slechts 1,5 liter sap krijgt. Een enorm gedoe om alles apart te vergisten. Daarom heb ik sinds dit jaar alleen Rondo staan.
 11. Slechte planning! En hier heel herkenbaar ...
 12. Op je foto zie ik prachtige stekken van snoeihout van deze na-winter, als ze nu al echt goed geworteld zijn. Elk jaar maak ik er een aantal. Beter mee verlegen dan om verlegen. Juist dit jaar zijn ze hier snel en goed aangeslagen. Ondanks, of juist dankzij het koele weer?
 13. Weer een woord geleerd: "palenrammer". Ik kende alleen de benaming handhei.
 14. Vermeerderen van munt: stekjes nemen van aparte steeltjes kan. Gaat ook goed, Zowel eerst in water, als direct in potgrond (speciale stekgrond is voor munt echt niet nodig). Het kan ook makkelijker, én veel sneller. Mijn jaarlijkse vernieuw-actie: Met een broodmes een plak afsnijden, dan stukjes uit de plak snijden, oppotten. Na oppotten goed water geven, zodat nieuwe wortels snel in de onderliggende laag gaan groeien. Het mag zelfs een beetje drassig worden (bij munt). Daarna goed vochtig houden. Mijn verslagje van gisteren in beeld: (Laatste foto: een probeersel, om te gaan zien of munt echt zo'n vreselijke woekeraar is. Ik heb een aantal wortels genomen (juist niet de wit-gele sappige wortels, dat is me te makkelijk). In een pot gelegd, met later daar een dunne laag potgrond erover.) Zo heb je altijd een paar weggevertjes op voorraad. Wordt meestal meer gewaardeerd dan die obligate fles wijn. O ja: Munt is een vaste plant, die in de winter bovengronds helemaal afsterft. Niet weggooien, want in het voorjaar komt hij gewoon weer op. Deze (lekkere!) Marokkaanse munt heb ik al sinds 2013.
 15. Over de vijgenstek (Brown turkey) die ik van @angelakreeg: Toen al een mooie, vertakte en goed gewortelde stek. In 2020 ging ie prima, dit seizoen heeft ie echt de gang: Binnenkort verpotten, en volgend jaar in de volle grond.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...