Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,435
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu, 2,5 week na mijn bericht van 19 juni. Ze groeien goed. Ook bij de Sonja zijn de eerste vruchtjes zichtbaar. Maar doorgroeien van vruchtjes, ho maar. De planten blijken eerst enkel bezig te zijn met groeien. Nu was ik aan de late kant met zaaien, en ik doe enkel buitenteelt. Geduld ... Planten (2x Marketmore, 2x Sonja) zien er prima uit.
 2. "Nog erger is de hoornaar". Ik moet dat corrigeren: De hoornaar blijkt een bedreiger/moordenaar te zijn voor b.v. bijen (jammer), en b.v. gewone wespen (wel prettig). Wel lastig voor mensen, maar een stuk minder lastig dan die gewone wespen. Toch heb ik veel liever die "gezellige" Franse veldwespen. Ondanks het feit dat ik -alweer een jaar of drie geleden- 3x gestoken ben, binnen een week. De steek valt erg mee: kwartiertje een licht zeurderig pijntje, daarna is het voorbij. 1e: Met blote rug leunen tegen een houten tuinbankje. Dat zat er net eentje cellulose te schrapen, voor zijn nest. Prik. 2e: Verwijderen van een gebroken dakpan. Precies daaronder zat een nestje. Prik. 3e: Plaatsen van een vervangende dakpan. Kon wel even zonder handschoenen, dacht ik. Prik. Tijdens warme perioden koelen Franse veldwespen hun nest met water. Bij mij staat er dan altijd een grote platte bak met water. Het duurt wel even voordat ze die gevonden hebben, maar daarna is het vliegplan ze bekend. Landen, water tanken, en terug naar het nest. Ook als je er vlakbij zit. Bak moet wel steeds op precies dezelfde plek blijven staan. Filmpje van 5 jaar geleden, toen heel veel bezoek gehad:
 3. Ja, de wespen komen eraan. Maar welke soort bedoel je? De gewone / Duitse / "limonade" -wesp is heel hinderlijk. Nog erger is de hoornaar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_wesp Maar de Franse veldwesp? Lust geen frisdrank, bier, slagroom, aardbeien. Helemaal niets dat wij mensen (ook) lekker vinden. Die steekt alleen als bedreigd vlak bij het nestje. De steek is minder pijnlijk. Verder heb je er helemaal geen last van. Wel voordeel: ze helpen bij de bevruchting van bloemen. Hoe die eruit zien: kleiner, slanker, oranje voelsprieten. En, vooral tijdens de vlucht zichtbaar: idioot lange, hangende achterpoten. Ook is de vlucht zwevender, en een stuk minder lawaaiig dan de vlucht van de gewone wesp. Nestjes (van 10 tot maximaal slechts 100 stuks ("vakjes"). Vaak onder dakpannen. Lekker laten zitten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_veldwesp En, voor de angsthazen: die hele kleintjes, die als een kolibrie kunnen stilhangen in de lucht, geluidloos. Dat zijn geen wespen, maar zweefvliegen. Die kúnnen niet eens steken.
 4. Er klopt iets niet? Lachen, die elektrische slow-cooking pan op je houtfornuis. Slow cooking: is een oude bereidingswijze. Niks nieuws onder de zon. Vroeger had men een petroleumstelletje. Tegenwoordig is daar een dure elektrische pan voor nodig. Bij mijn weten is slow cooking niks anders dan garen bij temperaturen (een stuk) lager dan 100 graden. Met name voor vlees. Denk aan de runderstooflappen van je oma. Die stonden 10+ uren op. Niet te sudderen, maar bij b.v. 85 graden. Ideaal voor taai, droog vlees. Poten van wilde gans, haas, en zo. Vorige week kreeg ik een stoofje van voorpoten van reebok. Dat had 16 uur "geslowcooked". Niks nieuws onder de zon dus. En wat is dan sous-vide? Bij mijn weten enkel de gecontroleerde constante (lage) temperatuur, samen met de truc om in vacuumzakken te garen in een bak met water. Verder vergelijkbaar met slowcooking. Hopelijk komt de plaatselijke hobby-jager binnenkort weer eens langs met een paar wilde ganzen. (Vorige week had ie er tien geschoten. Helaas wilde de de boer/landeigenaar ze alle tien wel hebben.) Garen van de poten moet hier wel overdag: mijn inductiekookplaat stopt automatisch na 2 uur (ik ga de handleiding maar eens lezen, misschien is dat automatisme uit te schakelen). Apart topic "sous-vide / slowcooking" maken?
 5. Drie dagen geleden heb ik mijn knoflook geoogst. Gisteren gesorteerd en opgebonden. Teelt in bloembakken, pas op 28 januari de teentjes geplant. Soort: gewone Spaanse, van AH. Heb ik al bijna tien jaar. Een keurige oogst, zeker voor teelt in bloembakken (maatje XL, die bloembakken zie je op de foto): Netjes opgebonden (behalve die meest rechtse: de kleinste bollen, en sommige andere al zonder buitenvlies, die moeten het eerst op). Streng links: 40 – 45 mm diameter Streng midden: 35 – 40 mm Streng rechts: 32 – 38 mm Ze hangen nu na te drogen, gewoon in de keuken (niet in de zon), en daar blijven ze ook, tot ze op zijn. Hoe netjes opbinden tot strengen, zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/17760-hoe-staat-de-knoflook-erbij-2015-2016/page/15/?tab=comments#comment-301030 De teelt, uitgebreid: Veel te laat heb ik de teentjes geplant, in bloembakken, om tijd in te halen. Van uitplanten in de volle grond kwam het echter niet meer. Luiheid, andere dingen te doen, wie zal het zeggen. Ik had er een stuk of 80 staan. Plantafstand hoogstens 5 cm. Twintig daarvan zijn tussentijds geoogst, voor het loof, met name de sappige stengels. Er bleven er 60 over. Telen in bloembakken heeft voordelen en nadelen. Voordeel is -mits ze vlakbij huis staan- dat je meer controle hebt over de waterbehoefte. Met warm weer moest ik 2x per dag water geven (dat verraste mij). Mest: Met 40 stuks per bloembak is het zaak om zeer regelmatig iets bij te mesten (elke paar dagen, maar niet teveel per keer). Anders dan bij vollegronds-teelt, daar heb je een veel grotere buffer, voor water, en voor mest. Vloeibare mest voor terrasplanten, later wateroplosbare Kristalon rood of oranje, dat bevat veel Kalium. Wanneer zijn ze klaar voor de oogst. Ze moeten eerder geoogst worden dan uien. Het loof mag nog niet helemaal verdord zijn, want dan komen de aparte tenen bloot te liggen, de vliezen die de tenen rondom omgeven zijn dan verdwenen. Ze zijn dan minder goed houdbaar. Maar wannéér zijn ze klaar? Door de potteelt -en het steeds en vaak watergeven- merkte ik dat de waterbehoefte vrijwel opeens stopte. Het oogst-sein? En inderdaad: opgraven van een paar testkonijnen bevestigde dat ze klaar waren.
 6. Zeekraal. Een heerlijke zilte groente. Snijden mag, maar alleen met vergunning. Zonder vergunning mag je de schorren niet betreden, en op het snijden van zeegroenten (lamsoor en zeekraal staan hoge boetes. Terecht, het is kwetsbare natuur. Dit jaar was ik weer eens ingeloot voor een snijvergunning. Hierboven ongeveer 4 ons. Rauw in een salade; kort roerbakken; gewoon even koken: allemaal heel lekker. Hier een stukje van het schor vlak bij mijn huis: Snijden doe je rondom laagwater, anders is het wel erg soppen. Laagwater blijkt voor een enkele zeilende toerist een onbekend fenomeen te zijn: Vastgelopen. Geen fatsoenlijke zeekaart, geen idee van eb en vloed? Maar voor alles is een oplossing. Nu, vrijwel geen wind: gewoon wachten, 6 uur later is het weer hoogwater. Wel ongemakkelijk wachten: de plee doet het niet, de accu's kunnen gaan lekken, je kunt niet koken, de kastjes aan de hoge kast storten leeg als je je openmaakt, onder 45 graden helling is een dutje doen in je kooi ook niet aangenaam. Nu even mijn eigen "toerisme": Bij warm weer en een watertemperatuur van minstens 18 graden stap ik even op de fiets. In 2 minuten ben ik hier: Stukje Oosterschelde. Heel klein in vergelijking met het Noordzeestrand. Wel véél dichterbij voor mij, en erg rustig. Dompelen, en, omdat ik er dan toch ben, ook een stuk zwemmen. Bij extreem warm weer soms 3x per dag. Tot zover. Wonen in het buitengebied heeft voordelen, maar vergeet de nadelen niet.
 7. En, is er na 3x stoken nog ruim voldoende aardbeiensmaak? (Ik ben ook erg benieuwd naar de aangezoete 4e en 5e batch. Is dat nou valsspelen, of -omdat er minder keren gestookt hoeft te worden- een manier om de volle aardbeiensmaak te behouden?)
 8. Hier zijn ze nog niet klaar. Teelt in bloembakken, begin januari teentjes geplant. Redelijk formaat bol. Stengels zijn grotendeels nog groen. Foto oogt geler dan in werkelijkheid. In de volle grond worden de bollen groter, maar dit jaar ben ik echt niet ontevreden. Wel heb ik vaak water gegeven, ook zeer regelmatig wat bijgemest. Elke plant heeft immers erg weinig substraat (gewone potgrond). Nog meerdere sappige vliezen om de tenen, en het begin van een bloemstengel. Over een kleine week ga ik er weer eentje testen. Verwachte oogsttijd: over ca. 10 dagen.
 9. @rorror: Bij mijn weten zijn er airco's die ook kunnen verwarmen, en (hybride) warmtepompen die ook kunnen koelen. Maar lang niet allemaal. Mijn buurman heeft zo een airco, wel in combinatie met 18 zonnepanelen. Ik kan wel eens vragen hoe dat hem bevalt.
 10. Ook hier zijn de eerste bloemen alleen mannelijk. Omdat ik niet op alleen een onbekend paard wed (Sonja dus, voor ook opbrengst) heb ik -zoals elk jaar- een paar Marketmore komkommers gezet. ^ Tel je mee? De eerste bloemen (en aanzetten daartoe) zijn allemaal vrouw. Ik tel zes vrouwen, nul mannen. Deze reserve ga ik toch ook maar speeltijd in mijn team geven. Marketmore is echter geen geschikte wedstrijdkomkommer: alle komkommers worden ca. 20 cm lang. Dus Sonja blijft een goede keuze, voor de wedstrijd. (En die eerste mannelijke bloemen: ach, dat heeft mijn favoriete Courgette ras ook. Gewoon wachten, komt goed ...)
 11. @Flup Je teelt in bakken. Hoe groot zijn je bollen geworden? Bij mij staan ze ook in bakken (het kwam niet van uitplanten in volle grond). Hier is het loof nog mooi groen, de bolletjes hebben nog 2 a 3 vlezige vliezen om de beginnende tenen.
 12. Met die stekels gaat het helemaal goed komen. Die verdwijnen tijdens de groei. Op het eind (oogstfase) is de huid vrijwel glad geworden, met nog minieme droge "stekelkorstjes" die je er makkelijk af kunt wrijven. Daarna worden de komkommers nauwelijks langer, wel dikker, maar iets minder lekker. Dat is in ieder geval mijn ervaring met Marketmore, ook een komkommer voor de volle grond.
 13. Eindelijk staan ze op locatie. Om en om, vlnr: Marketmore , Sonja, Marketmore, Sonja. Zeker de Sonja heeft te lang in een te klein potje gestaan, daarom is ze wat gelig. Trekt vast wel bij. Tijd genoeg. Perfect plekje, op het ZO, zeer beschut. Op 2 meter hoogte heb ik een (ijzer)draad gespannen. Daaraan hangen stroken tuingaas. Eerst het gaas aan de bovenkant U-vormig ombuigen, daarna over de draad hangen. Bij een schutting heb je niet eens een draad nodig: gewoon het bovenste omgebogen stuk over de schutting, en klaar. Sterk genoeg, en kan er later ook weer makkelijk af.
 14. In dat recept zitten wel meer fouten. Enkel op basis van verschillen tussen de drie kolommen tel ik al zes fouten. De opsteller ervan is wellicht 175 cm zwaar, met een schoenmaat van 43 milliliter Meest opvallend: In een groot brood zou 1,5 theelepel zout moeten, tegenover 2 EETlepel in een extra groot brood. Twee eetlepels zout: dat is 30 gram! (In een gewoon volkorenbrood van 800 gram zit 7 à 9 gram zout.)
 15. henkg

  Saffraan kweken

  Gisteren heb ik mijn saffraan gerooid. Alle blad was volledig verdord en lag al volledig los van de bollen (of was al weggewaaid). Aan de vroege kant. Ze staan in de grootste maat speciekuip, daarin gaat het allemaal wat sneller dan in de volle grond. 40 mooie bollen, maat 8 tot 10 (en ruim 50 stuks maat 5 tot 7, maar wat ik daar mee moet?) Vorig jaar heb ik op 20 september geplant. Weinig bloei. Dit jaar plant ik drie weken eerder.
×
×
 • Create New...