Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,604
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Die ken(de) ik niet. Ík zie iets tomaat-achtigs, en ik zie stekels. Dus even met Google gezocht op 'stekel tomaat' Aha: Litchi tomaat. Ook kwam deze link bovendrijven (anno 2011). https://www.moestuinforum.nl/topic/2347-litchi-tomaat-solanum-sisymbriifolium/ Ene Jorieke moppert daar volop over de Litchi tomaat: het komt nooit meer goed tussen die twee.
 2. Wat ik lees: Wordt veelal als kiemgroente gebruikt, voor het jonge blad. Maar ik lees ook dit: te telen als knol/wortel: https://www.marysheirloomseeds.com/products/red-daikon-radish
 3. Verbruik thermostaat STC-1000: 0,8W standby, 1,4 Watt als een relais ingeschakeld is. LED driver naar 12V? Zou prima moeten werken. Als die ook in de doos moet: de restwarmte moet wel afgevoerd. Passief, ventilatiegaten maken. Benodigd vermogen? Chinezen zijn nogal optimistisch. Beter ruimer nemen. Bij afgenomen vermogen van 24 W minstens een 40 W driver nemen. En beduidend meer als die LED-driver ook je USB (van 12V naar 5V) moet gaan voeden. Idee voor USB: Auto-stopcontact toevoegen. Zoiets: https://nl.aliexpress.com/item/1005001657774209.html?spm=a2g0o.productlist.main.11.2948423148WMuJ&algo_pvid=fff0c337-ed51-4475-ad25-fed16c16dbbc&algo_exp_id=fff0c337-ed51-4475-ad25-fed16c16dbbc-5&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000017015039154"}&pdp_npi=2%40dis!EUR!13.27!2.87!!!!!%40210218bf16742812217496817d06b0!12000017015039154!sea&curPageLogUid=4uh26Amj1uUM Met jouw "nerd"-project help je wel 'mijn' topic om zeep. Idee was: eenvoudig, begrijpelijk en simpel. Is niet erg: het blijkt dat de niet-nerds geen interesse tonen. Anyway: Voor de plantjes gebruik ik mijn zo simpel mogelijke variant. Die in dat vierkante doorzichtige Curverdoosje. Doet alles wat ik wil, voor de zaailingen. Mijn luxere versie is voor met name wijn maken en bier brouwen.
 4. Aan/uit frequentie in de praktijk: precies zoals Redzebra schrijft. Hangt uiteraard af van het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de ingestelde temperatuur. Mijn chinense pepers staan nu op 26 graden, aan/uit verschil 1,0 graden. Voor later (annuum pepers, paprika, en nog later tomaten vind ik 24 graden warm genoeg. Meting stroomverbruik over 24 uur, instelling 26 graden: 108 W. Matje is 12 Wh. Dus totaal 9 uur aan, 15 uur uit. Bij een prijs van 0,40 per kWh (prijsplafond NL) is dat € 0,05 per 24 uur. Exclusief verbruik thermostaat.
 5. Voor de kabel zou je ook kunnen kijken bij een watersportwinkel. Zoekwoord 'dyneema' Dyneema is een bijna rekvrije (<1%) gevlochten kunststof lijn. Niet echt goedkoop, wel makkelijker op maat te maken en te bevestigen (met knopen). Heeft een grotere diameter t.o.v. staalkabel, en is toch soepel. Een dunne staalkabel zal meer slijtage op de schijf van de katrol geven. Zoiets bedoel ik, € 3,60 per meter: https://kokwatersport.nl/product/m-ropes-flyer-hmpe-blauw-8mm/69597#product-properties (het leggen van knopen in Dyneema is eigenlijk 'not done', je verliest dan behoorlijk wat treksterkte. Geen bezwaar voor deze toepassing, dat 8 mm lijntje uit de link heeft een breeksterkte van ruim 2000 kg.)
 6. Misschien kom je hier iets verder mee? : https://www.staalkabelstunter.com/nl/katrol-met-spitse-draaibare-haak.html?id=187164019 Staalkabels / draadklemmen hebben ze daar ook, en veel meer. Kabel moet wel soepel genoeg zijn om probleemloos over de schijf van het katrol te lopen. Watersportwinkel is ook een optie. Door kwaliteitseisen hogere prijsklasse (tot idioot hoog, door titanium, high tech lagering). In de zeilwereld wordt een katrol een 'blok' genoemd.
 7. Advies gevraagd over aanschaf hobbykas. Die heb ik nog steeds niet. Waar: Eigen tuin, aan huis, tuin is 7 meter breed, met een perfect bestraat middenpad van een kleine meter breed. Bruikbare lengte tuin is ruim 40 meter. Ik denk aan een kas met een nokhoogte van 250 cm, goothoogte 200 cm, van Dave Storm hobbykassen. Afmeting: 240 cm breed, lengte 500 cm. Maar iets langer zou ook goed kunnen. Met die breedte past de kas tussen een al aanwezig bestraat pad, en de schutting op de erfgrens. Die schutting van 150 cm hoog staat richting Noord-Oost, daar zal ik geen last van hebben. De zon-kant (van ZO tot NW) is volledig schaduwvrij. Er blijft dan nog 50 cm tussen kas en schutting over, zodat ik er -heel af en toe- achterlangs kan om onkruid onder de duim te houden. Over dat bestrate middenpad: daar blijf ik liever vanaf, dat is professioneel bestraat. Verder: - Is 240 cm (of zelfs maar 220 cm) wel breed genoeg? - Eén of twee (automatische) dakramen? - Beste plek voor de deur (aan een van de kopse kanten). Op ZW of op NO? - Tuindersglas 4mm verticaal, maar wel gehamerd glas op het dak? - Jullie kas: groot genoeg, of achteraf toch aan de kleine kant? Jullie tips / ervaringen / ideeën hoor ik heel graag!
 8. De eerste zaai 2023. Chinense peper. Madame Jeanette. Trage kiemer, en trage groeier. Volgende zaai pas midden/eind februari (annuum pepers, paprika en zo). Tomaten pas eind maart. Er komt een tweede matje bij. De reeds gekiemde bakjes verhuizen steeds naar een van de drie andere boekenkastvakken met alleen verlichting, om ruimte te maken voor de volgende zaai. Nu al licht? Is alleen voor de foto. Piepschuim plaat kan -na kiemen- hoger, door er wat onder te zetten. Meer over de opstelling (thermostaat, warmtematje, LED-batten), zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/38552-een-thermostaat-bij-je-warmtematjes/
 9. De zaai-kriebel was niet meer te onderdrukken, en ik wilde toch de eigen zaadoogst 2022 van Madame Jeanette testen. Hier de opstelling, met de simpele versie van de inbouw: 17,3 graden? De grond staat nog op te warmen, tot de ingestelde temperatuur van 26 graden (Madame is een koukleumpje). Verlichting? Dat hoeft nog niet voor het kiemen, wel even voor de foto. Voor de zekerheid heb ik de temperatuursensor in een plastic hoesje (geknipt van een gripzakje) gestoken. Want ik weet niet helemaal zeker of de sensor 100% waterdicht is.
 10. Geinig. Ze hebben schik (denk ik). Zonder enige kennis denk ik dat ze te zijner tijd samen, of snel na elkaar, naar de slager moeten. Of nummer twee wordt een tijdje de sullige oom van twee nieuwe pubers.
 11. Als je wel in het kozijn wilt en mag schroeven: Plank op lengte vensterbank, liggend op de stenen vensterbank. Aan weerszijden een latje (3 x 3 of zo) horizontaal aan het kozijn schroeven, pal boven de plank. De plank is dan een soort lade geworden. Voor de gemoedsrust ook nog een verticaal gat in beide latjes, en daaronder in de uiteinden van de plank. Een losse pen (spijker?) in elk van die twee gaten voorkomt het uitschuiven van de plank (de lade). Zo kun je ook een hogere etage erbij maken. Dan met een latje onder, en een latje boven. In het midden van de plank een verticaal stutje eronder, tegen doorbuigen. Na het binnen opkweken is alles makkelijk weer weg te halen, latjes kun je laten zitten tot het volgend jaar. Een opstaande rand aan de plank (kamerzijde) schroeven is inderdaad ook nuttig. Ik gebruikte daarvoor stukken oude MDF plint. Naast het tikken tegen potjes, net zolang tot ze van de plank afschoven, vond mijn kat het in zijn jeugd ook leuk om de roerhoutjes uit de potjes te trekken. Daarop stond wel het soort geschreven ... ^ Uit archief: Seizoen 2017 is begonnen: de eerste gekiemde zaailingen Nog een tip: een forse sisal krabplank tegen de muur bevestigen. Beste plek hier: op de looproute tussen woonkamer en keuken / bijkeuken (daar staan de bakjes). En voor later: een chipluikje. elke kat kan eruit (indringers via een raam), alleen jouw (geregistreerde) kat kan er weer in. Dag en nacht. Mijn chipluikje (Sureflap) doet het nu al zes jaar, probleemloos.
 12. Ik wil ook eens een (één) Nashi peer gaan zetten, nog aan te schaffen bij fruitbomen.net. Maar welke soort? Ik denk aan de meest gangbare: Nijisseiki, struikvorm. Goede keus? Na hoeveel jaar de eerste oogst? Kan ik deze, in struikvorm, en met snoeien, op uiteindelijk maximaal ca. 2,5 meter houden?
 13. Het zaaien kan nu beginnen, de bestelde zaden zijn binnen. (Kán nu beginnen, maar ik wacht braaf op de beste zaaimomenten per soort.) Op 3 januari besteld, bij zaadhandelvanderwal.nl . Veertien zakjes. Op 6 januari ontvangen, alle veertien. Allen: houdbaarheidsdatum op zakje: 1-2025. Heel netjes dus.
 14. Met de Kerst (2022) heb ik mijn appelwijn oogst 2022 gebotteld. Een soort vin nouveau dus. En geproefd: een positieve verrassing. Eerdere probeersels waren matig tot redelijk. Maar deze: helemaal goed. Zuiver. Niet te zuur, niet te zoet, geen overheersende appelsmaak. En dat terwijl ik er dit keer nauwelijks iets aan gedaan heb: suiker toegevoegd om tot een wijn van 11% te komen; beetje tannine; en uiteraard wijngist (voor Bordeaux rood/wit). Niet ontzuurd (ik heb niet eens het zuurgehalte gemeten). Lekker makkelijk dus. Het succes schrijf ik toe aan de gebruikte appels: Rode Boskoop (eigen oogst), ze waren groot, rijp, en zoet. (Wijn maken van appels of zelfs appelsap: ideaal om te oefenen met het maken van wijn. zo zie je hoe het proces verloopt, tegen weinig kosten.)
×
×
 • Create New...