Jump to content

henkg

Moderators
 • Content Count

  4,051
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. henkg

  Vijf uur spuiten.

  O-ringen: Ik heb een doos met 32 maten, per maat 10 stuks. Daar kan ik er wel eentje van missen. Meet even de binnendiameter. Dikte is altijd 3,5 mm, buitendiameter is dan dus 7 mm groter. Via PB, met je adresgegevens, dan stuur ik die O-ring op. (Ook nog een Gardena o-ringetje nodig?, gaat in een moeite door)
 2. Voor adviezen kan de locatie ook van belang zijn. Jouw locatie is Amsterdam. Maar zandgrond én hellingen van 45 graden zijn daar volgens mij echt niet. Dus: om welke locatie / streek gaat het hier?
 3. @appelvrouw: Bij mijn weten bestaat jullie eau de vie voor 50% uit ethanol. Als je wilt uitkomen op 20%: 20/50 = 2/5. Dus twee delen (2/5) eau de vie, en drie delen (3/5) vruchten + suiker geeft in totaal 20% alcohol. Aan de tweede foto, bovenste potten, valt te zien dat er ruim voldoende eau de vie in zit. Is schudden nodig? Het mengt dan wel wat beter, en bij het gebruik ga je toch een beetje roeren. Bij de uiteindelijke presentatie, het consumeren, zie je die mooie laagjes toch niet meer. Maar wat zonde van die eau de vie! Die moet gewoon zo in een glaasje, eventueel met een theelepeltje water. Voor bij het kampvuur, en in de winter bij de snorrende houtkachel.
 4. Zwembadje van maken? Bijna alles is er al, en veel mooier dan zo'n knalblauw plastic badje, of een spierwitte jacuzzi. Als moestuinbak: Inderdaad de afwatering in orde maken. Misschien zit er vijverfolie in: een paar grote gaten daarin maken. En als je dat netjes doet, dan kunnen volgende bewoners er weer makkelijk een vijver van maken. Ook ik heb bakstenen geteld, en kom ook niet hoger uit dan ca 60 centimeter effectief. Onderin opvullen met iets om te besparen op grond? Tja, hangt er ook van af wat je wilt gaan telen. Alleen ondiep wortelend spul, of (misschien pas wat later) ook iets dat liever wat meer diepte heeft. Voor het berekenen van de inhoud neem je uiteraard de binnenmaten. Nu is (alleen als voorbeeld, je moet zelf goed gaan rekenen) 3,5 * 1 * 0,6 meter ongeveer 2 m3. Los gestort heb je dan 2,5 m3 nodig (de grond klinkt nog wat in). Dat red je niet met zakken à 40 liter. Het aan huis laten leveren van 2,5 à 3 m3 zal goedkoper zijn. De hamvraag. Welke grond? Tja, geschikt voor een moestuin, en van een betrouwbare leverancier. Welke dan, dat weet ik niet.
 5. Er wordt hier nogal wat verbouwd … En met verbouwen bedoel ik nu: geklust aan en om bestaande huizen, ook wat nieuwbouw. Zo heb ik gisteren een stuk of tien statiegeldloze pallets kunnen scoren. De plankjes ga ik gebruiken als aanmaakhout voor de houtkachel, de balkjes voor het stoken tijdens het voor- en naseizoen. Of in de winter, als eerste blok (en daarna essenhout). Vurenhout brandt snel (voordeel), maar is snel op (nadeel). Maar als je uitgaat van het gewicht is er weinig verschil met “echt” stookhout. Een groot weggooipallet weegt ongeveer 13 kilo. Mooi meegenomen (letterlijk) toch? Maar hoe best zo’n pallet te slopen, voor de kachel? Meppen met een moker, of wrikken met een koevoet gaf veel te veel gebroken planken. Zelf een loswrikhulpmiddel maken vond ik teveel werk, daarbij hoef ik geen lange hele planken. Daarna heb ik de reciprozaag gepakt (gebruikt zaagblad: een korte, met nogal fijne vertanding). Dat ging veel beter. Een zaagsnede door een plankje: 1 seconde. Door een balk: minder dan 10 seconden. Dat lijkt ook te doen met een handzaag, maar het zijn wel heel erg veel zaagsnedes. Dat hout moet natuurlijk wel ergens in, afgedekt tegen regen. Dit is het geworden: Twee kleine pallets op de grond, drie halve grote verticaal, de vier horizontale latten bovenaan komen van de vierde halve grote. Op de voorgrond zie je wat ik van statiegeldloze pallets overhoud: blokjes (nog met spijkers, die vis ik wel uit de aslade), vierkante stukjes van de plankuiteinden, en plankjes. Een deel van die plankjes, in drieën gekloofd dient als aanmaakhout. De kippenrenplank voor mijn kat moest wel iets hoger. Vandaar die twee verse Douglas balkjes. Arie merkt geen verschil, en gaat gewoon nog het dak op. ^ Nee, geen verschil ... Totale kosten van het hok: nul. Het restje bitumen golfplaat had ik nog over van houthok1. De gebruikte RVS schroeven reken ik even niet mee. Onder een ander afdak ligt nog een aantal weggooi pallets. En, gezien het aantal verbouwingen hier, ik leg de reciprozaag -mét volle accu- in mijn autootje. Want die grote passen daar niet in. PS. Hele planken van deze pallets slopen. Dat ging wel vrij makkelijk door eerst alle balkjes tussen de planken door te zagen. Plank verticaal zetten, en de korte balkjes voorzichtig lostikken, met een moker. Daarna even de spijkers uittrekken. PPS. Een reciprozaag gebruik ik voor bijna alles waarbij er niet op de millimeter precies gezaagd hoeft te worden. Maar wat is een reciprozaag? Ik heb twee accu's. Die passen ook op mijn accuboormachine en accuheggenschaar. Consumentenspul: bij zagen of heggensnoeien is de accu in een kwartiertje leeg. Maar dan is er die tweede accu. Opladen duurt een uurtje. Tussendoor vind ik wel een ander klusje, zoals onkruid verwijderen.
 6. Schieten op dieren mag niet, ook niet op ratten, ook niet op eigen terrein. In het buitengebied zou het wat gemoedelijker kunnen zijn, maar daar (en hier) maag het ook niet. Maar als je toch een luchtbuks gaat aanschaffen, neem er een kogelvanger (geschikt voor zo een zware buks!) plus schietkaartjes bij. Om eerst goed te oefenen en de scope perfect af te stellen. Een kogelvanger vangt de loden kogeltjes op. En honden en katten tijdelijk opsluiten. O ja, een kogeltje draagt vér. Bij dat type buks, en een horizontaal schot, "zakt" de kogel minder dan een meter, op 100 meter! Misschien interessant: https://www.jagersvereniging.nl/op-pad-met-rattenjager-wil-peperkamp-de-jager-juli-2019/
 7. Staan ze binnen? Rozemarijn en munt doen het buiten veel beter. Basilicum vind ik een twijfelgeval: zo licht mogelijk binnen, buiten in halfschaduw. Die potten, daar zit toch wel een gat onderin? De rozemarijn mag wel in een grotere pot (en fors gesnoeid, als je op termijn een mooie bolle struik wilt)
 8. Zoals Weknow schrijft: afblijven tot februari of zo (op een beetje watergeven na). Je kunt je wel gaandeweg gaan verdiepen in: - Waar in de volle grond is de beste plek voor jou? - Meer voor de sier (over een pergola, als zon- of windscherm, of juist voor een goede opbrengst? - Hoe dan snoeien. Hoe hoog / hoe breed kun je / wil je gaan? - Probeer het soort (tafeldruif of wijndruif / wit of blauw) en het ras te achterhalen, later is dat misschien lastiger. Misschien wel het beste weetje: Bij de snoei kun je veel fout (beter gezegd: minder goed) doen, maar alleen in het allerergste geval raak je een jaartje achterop. Zelfs dan: ie wijnstok met steeds uitbreidende wortels groeit echt wel door. En de stok heeft wel een paar jaartjes nodig voor een leuke opbrengst.
 9. Leuk, zo'n fotorondje om het huis. Ik heb ook niet te klagen over mijn directe omgeving, maar ben toch een beetje jaloers. Verder: ik zag dat je -in je gewone berichten- een aangepaste "verhuur" link hebt. Veel werk, al die foto's en uitgebreide beschrijving. Enorm veel goede recensies!
 10. Concentratie gietwater Kristalon: Enkel Kristalon: 1g/L. Tomaten in pot (en potgrond of zo): begin niks, later vloeibare meststof voor terrasplanten, concentratie zoals op fles vermeld Vanaf beginnende vruchten: de helft van de terrasplantenvoeding + de helft kristalon rood of oranje (0,5 g/L), voor de extra kalium. (Zo doe ik het ook voor aardbeien in pot / bak.) Peper: Zoals tomaat, maar minder keren in de tijd, pepers hebben immers lang niet zoveel mest nodig als tomaten. Hoe vaak? Daar kan ik geen antwoord op geven. Zoals bij elke meststof. Van b.v. koemestkorrels (voor volle grond) geef je immers ook niet iedere dag een handje.
 11. Vooropgesteld: Ik weet vrijwel niks van mulchen, laat staan mulchen met houtsnippers. Maar ik lees weleens wat ... Houtsnippers (als ingewerkt in de grond) zouden voor een gebrek aan stikstof zorgen. Jij hebt ze weliswaar niet ingewerkt, maar als je elk jaar een laagje aanbrengt, dan kan ik me voorstellen dat de onderste laag net zo ageert als bij inwerken in de grond. Frappant is dat alleen erwten en bonen het wél goed doen. Ja: die hebben hun eigen stikstof-fabriekjes. Als test heel binnenkort een stuk bijmesten met iets met een heel hoog stikstofgehalte (t.o.v. P & K), en het verschil met de rest gaan zien?
 12. henkg

  suikermais dieven?

  Ik haal ze er ook af. Een tweede kolf aan dezelfde plant wordt toch niet groot en rijp (heb ik getest). Gewoon afscheuren, naar beneden trekken. Enigszins vergelijkbaar met het oogsten van rabarberstengels.
 13. henkg

  Tomaten Topic 2020

  Ziet er uit als stengelrot (botrytis). Wellicht veroorzaakt door die scheur in de stengel. https://edepot.wur.nl/111988 https://www.moestuinforum.nl/topic/6076-stengelrot-bij-tomaat/ Ik ken de mate van besmettelijkheid niet. Ik zou deze plant nu ruimen (zeker in kas/serre).
 14. Ontkalken van leidingwater, voor planten die absoluut niet van kalk houden. Allereerst: in leidingwater is een kleine hoeveelheid kalk nodig. Zonder die kalk is het water te zuur waardoor drinkwaterleidingen aangetast kunnen worden. Sommige waterbedrijven voegen kalk toe, om het zuurgehalte te beperken. Dat is zelfs wettelijk verplicht. Nog uit te werken idee, eerst theoretisch: Als ik nou eens citroenzuur toevoeg. Dat reageert met de kalk. Restproduct is voornamelijk CO2. Daar moet ik wel wat voor gaan rekenen: hoeveel gram citroenzuur per liter leidingwater, hoelang duurt de reactie. Uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid kalk. Die verschilt per leverancier, en ook daarbinnen. De bedoeling is niet aanzuren, maar om net voldoende zuur toe te voegen, zodat het gehalte aan kalk lager wordt, en het toegevoegde citroenzuur volledig omgezet wordt. Theorie (en later testresultaten?): dat gaat wel even duren. Scheikundige reacties, molecuulgewichten: die kennis is heel ver weggezakt. Wordt vervolgd, misschien pas na de oogstmaand ..
 15. Eindelijk een beetje regen. 16 mm in anderhalve dag. Prima voor de tuin. Bijna vergeten dat je dan ook dingen binnen moet halen: verrekijker, zwembroek en zwemhanddoek aan de waslijn, nog wel wat meer. Zwemmen? Ja, nu al 5x gezwommen (beter: gebaad) in zeewater van 18 a 19 graden. Komende week sla ik maar even over: te koud vóór en ná het zwemmen. Nu verplicht niksen, want buiten te nat. En 's ochtends vroeg is het wel erg kil in huis, maar daar is wat aan te doen. Het zonnetje in huis: Arie. Een opportunist, zoals elke kat. Hij neemt gewoon een baaldag op:

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...