Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,497
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Die Lunterse pippeling heeft geen best leven gehad, als ik de minieme wortelstronk en en dikte (dunte?) van de stam zie. En de pitjes van de appels zouden nu toch echt wel bruin moeten zijn. Water, grond, mest? (in die volgorde). Daarnaast: misschien een makkelijker ras zetten? Een laagstam. Elstar of zoiets. Met weinig zorg zou je dan in ieder geval wel rijpe, eetbare appeltjes krijgen.
 2. Glorie van Boskoop (blauw) en Vroege van der Laan (wit) waren tientallen jaren geleden zo'n beetje de enige druivenrassen die geschikt waren voor het Nederlandse klimaat. "Die moet je nemen!" werd de standaard, gedurende vele jaren. Soms tot op de dag van vandaag. Er is echter veel gebeurd met het ontwikkelen van nieuwe, betere rassen, die geschikt zijn voor NW-Europa (waaronder dus NL). Een aantal jaren geleden zou Regent (blauw) een goede keuze zijn. Velen zijn overgestapt, maar daarvan komt men deels terug. Niet terug naar de Boskoop, maar héén, naar een ander nieuw ras. Ik heb Rondo staan, als wijndruif (is ook geschikt als tafeldruif) Wat je in ieder geval niet moet doen is wijnmaken van Glorie van Boskoop. Ik heb het geprobeerd. De vinificatie (het proces) was perfect, maar de wijn was gewoon vies: een zeer onaangename bijsmaak. Wit: een vervanger van de Van der laan zou de Bianca kunnen zijn. Met beide heb ik geen ervaring. Laat je in ieder geval niet leiden door de aanschafprijs (gratis stek van de buuv t.o.v. kopen (op onderstam) á 8,- per stok. Druivenstokken gaan láng mee, aanschafkosten per jaar zijn bijna nihil.
 3. De Sonja wedstrijdkomkommer was leuk. Prima ras voor "de langste". In het begin veel mannelijke bloemen. Gevoelig voor meeldauw, waardoor je vrij vroeg moet ruimen. Altijd heb ik (ook) Marketmore staan. Geeft ook in het begin veel vrouwelijke bloemen, blijft (bij mij) steeds vrij van meeldauw. Goede smaak. Misschien zijn er nog betere soorten voor buiten, maar Marketmore is voor mij een blijvertje. Zo stonden ze er gisteren bij: Er zitten nog veel kleintjes aan, maar dat wordt niet meer wat (buiten). Er verschijnen zelfs nog bloemen. Laatste pluk, gisteren, vlak vóór de eerste foto:
 4. Zonet mijn appeltjes geplukt: Links: Rode Boskoop, rechts Schone van Boskoop. Elk ca. 25 kg (op de gok). Beide van laagstam. De Elstar (en stoofpeer Gieser Wildeman) ga ik zeer binnenkort ook plukken. Daarna ook een wat uitgebreider verhaal hierover, in mijn blog.
 5. Ik heb een potje (van 180 ml) gevuld (ingeklinkt door een klein beetje aan te drukken). Gewogen. Gewicht van leeg potje eraf. 62 gram netto. Rekensom: (1 / 180) * 62 = SG 0,344. Zeg maar 1/3e van het gewicht van water. (Excuus aan jou voor deze uitleg, maar er kunnen mee-lezers zijn die moeite hebben met eenheden, en volumes t.o.v. gewichten.) Volstrekt off topic: wat is zwaarder: een kilo kippenveren of een kilo lood?
 6. henkg

  Herfst 2022

  Het is weer voorbij, die mooie zomer, die begon zowat in mei Ik dacht dat er geen eind aan zou komen, maar … Stom deuntje, wel zeer toepasselijk op dit seizoen. Dat de zomer voorbij is, is ook te merken aan de opbrengst van mijn zonnepanelen, De laatste twee zeer sombere dagen leverden net genoeg op om op nul-verbruik te komen. Het goede nieuws is dat mijn zomer-overproductie van ca. 1.800 kWh in de spaarpot zit. Daar kom ik de winter ruim mee door, zelfs incl. verbruik van de hybride warmtepomp. Lang leve de salderingsregeling. Voor mij, hier: een nogal verdorde tuin, deels overwoekerd door onkruid. Veel wilde braam! Toch geen klachten. Eergisteren weer even gezwommen, vlak bij huis. Nr. 70 dit seizoen! In het kort: Alles wat het echt moest doen, deed het. Grootfruit: Giezer Wildeman, Elstar, Goudrenet: prima (de Goudrenet en de Elstar zijn al deels geplukt, Wildeman moet nog wel een paar weken.) Pruimen (Reine Victoria en Mirabelle de Nancy): na 8 jaar nog steeds nauwelijks opbrengst. Die gaan in de kachel. (Wijn)druiven: redelijk. Ze moeten nog geplukt. Komkommers: top! Tomaten: redelijk Pepers: nog niet eerder zo’n goed seizoen gehad. Tuinkruiden: OK. Alleen is alle munt volledig opgevreten, door het munthaantje. Binnen twee dagen was alles tot op de grond afgevreten. Mijn speciale Brave Hendrik doet het prima, over een week of twee / drie oogsten. Maar het seizoen is lang nog niet klaar, eigenlijk begint het pas: Pepers: Pepperflakes /-poeder maken; ook sambal Stoofpeertjes in bulk bereiden en in porties invriezen Deel van goudrenet naar appelmoes; de rest is voor appeltaartjes en zo Wijnmaken van de druiven Omzagen van de drie pruimenboompjes, en verwerken tot haardhout. En ik ga natuurlijk weer rapen. Aardappelen en uien. Dit jaar veel percelen met aardappels, erg weinig met uien. Wel veel tarwe, maar daar heeft deze raper niks aan. O ja: de saffraan moet nu nog geplant, net zoals -wat later- de knoflook Geen foto’s? Vooruit dan maar: Mijn komkommers Marketmore (de Sonja heb ik al ruim een maand geleden geruimd: meeldauw): Zeker die rechtse wordt nu minder, maar geeft nog steeds. De linker (staat meer in halfschaduw) gaat nog redelijk goed. Net zoals vorig jaar geeft die linkse (halfschaduw) ook meer opbrengst dan de rechtse. Dus niet alles heeft véél zon nodig. Gerelateerd aan akkerbouw en erfgoed: de Open Monumenten Dag op 10 september. Groepjes mensen gewogen op een ouderwetse weegbrug (oud, niet meer in zakelijk gebruik, maar nog volledig operationeel). De mensen kregen een origineel weegbriefje mee. Meer info over deze weegbrug: https://philippuslandt.nl/weegbrug/ De weegploeg tijdens de na-zit. Ik: met pet. Het mechanisme van de weegbrug: Werkt net zo als zo’n ouderwetse baby-weegschaal, met schuifgewichtjes. Enige wezenlijke verschil: niet tot ca. 10 kg, maar tot 30 ton.
 7. Twee jaar braak, nu vol met onkruid: goed teken. Dat onkruid heeft er dus helemaal geen last meer van. Eventuele bestrijdingsmiddelen zullen inmiddels deels zijn afgebroken, restanten zijn naar het grondwater afgevoerd, door regenwater En vanaf "jouw" grondwater diffundeert het naar ander grondwater, eerst in de directe omgeving, geleidelijk steeds verder. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om die middelen te gebruiken: je hebt er zelf last van, insecten hebben er veel last van.
 8. Om de dag een handje rijpe Cayennes, Al een paar weken. Niks bijzonders. De Mdme Jeanette begint nu ook af te rijpen. Nog velen zijn onderweg. De Jeanette geeft dit jaar mooie vruchten. Fors aan de maat ook: de grootsten zijn ca. 5 cm lang. Misschien hoeven de planten -in dit uitstekende peperjaar- niet eens meer naar binnen om af te rijpen. (Zowel Cayenne als Mdme Jeanette: buitenteelt in potten, wel zeer beschut.)
 9. Wat denken jullie, worden deze nog rijp? Ras: Brown Turkey. Die met een blosje is op weg, maar die nu nog groen zijn?
 10. Gisterenmiddag sprak ik toevallig een lokale hobby-jager. "Dan ganzenjacht is bijna voorbij, maar ik heb wel een paar eenden voor je, vanochtend vroeg geschoten". Daar zei ik geen nee tegen: Straks aan het werk, maar nu eerst de messen slijpen.
 11. Hier werkt de link https://itvstudios.nl/koken niet. "Deze pagina is helaas niet meer beschikbaar". Eitje bakken? Het bakken van een eitje, volledig naar de voorkeur van de eter, ook daar is ervaring, basiskennis, en productkennis voor nodig. Wel / niet hele dooier; wel / niet nog een beetje snotterig; wel / niet een krokant randje. Die link doet het nu al niet meer. Is dit idee voor een Tv-programma alweer afgeblazen? Jammer, want kijken lijkt me toch wel leuk. Combinatie van schaterlachen en kromme tenen. Een vorm van ramp-toerisme, zónder daarbij enige hinder te veroorzaken.
 12. Oogsten / winnen van tomatenzaden. Henkg past altijd de gistmethode toe. https://www.moestuinforum.nl/topic/35868-tomatentopic-2022/page/22/?tab=comments#comment-458012 Frans is voorstander van de zandmethode: https://www.moestuinforum.nl/topic/35868-tomatentopic-2022/page/22/?tab=comments#comment-458019 De gistmethode zou (volgens vage bronnen) ook enzymen in de zaadhuid afbreken, waardoor het zaad makkelijker kiemt (?). Deze methode wordt door sommigen "vies" gevonden. Zo'n potje dat gist, en waarop misschien soms een dun laagje schimmel komt: Bah! Anderen (zoals ik) hebben daar geen enkele moeite mee: Yoghurt, zuurkool / bier / cider / wijn maken: het zijn allemaal gist- fermenteerprocessen. O ja: brooddeeg laten rijzen. De gistcellen laten boeren (CO2) en pissen (beetje alcohol): Bah, vies. Onlangs heb ik -voor het eerst- ook de zandmethode toegepast (daar moest ik wel fijn zand voor aanschaffen, maar: alles voor de wetenschap). In de hoeveelheid werk dat je eraan hebt merk ik weinig verschil. Hieronder beide versies, van hetzelfde tomaten ras : Links gistmethode. Rechts zandmethode (die zien er wat gepaneerd uit). De bedoeling is om aanstaand voorjaar beide te zaaien, op hetzelfde moment, onder gelijke omstandigheden. (Het gebruikte zand heb ik eerst gewassen om eventuele kalk- of zoutresten uit te spoelen. Uiteraard eerst weer gedroogd voor gebruik.) Welke kiemt sneller, of beter? -> Dat weten we pas aanstaand voorjaar ... Heel interessant: een boek over 'rot': https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=rot+wateetons Voor de een leerzaam, voor de ander absolute horror.
 13. Heel veel soorten: dat begrijp ik ook niet. Je moet dan onthouden waar wat staat, en bij oogsten en bewaren moet je elke soort apart houden. Want anders kun je later de teelt- en smaakverschillen niet beoordelen. Al vele jaren zet ik enkel de gewone Spaanse, van AH. Twee bollen in een netje. Bij grote AH's soms ook verkrijgbaar in grootverpakking.
 14. Over de aanbieding blauwe bes van Lidl: Frans schrijft dat het ras Bluecrop is. Bij mijn Lidl hadden ze een ander ras: Duke. Ook niks mis mee. Keurige plantjes, beslist niet uitgedroogd (water geven is natuurlijk sterk afhankelijk van het filiaal). Even gezocht a.d.h.v. diverse codes op het kaartje. Met het EAN-8 nummer (20543136) vond ik (naast onderdelen voor Mercedes) o.a. een link naar https://www.neudorff.de/garten-themen/balkonpflanzen/obst/heidelbeere.html Dat zou weleens de kweker / leverancier kunnen zijn.
 15. Rorror, ik vind jouw houtas er nogal compact uitzien, "zanderig", relatief hoog gewicht. Daarnaast: vertrouw je je bron: schoon hout? Dit i.v.m. b.v. dioxine door geverfd of anderszins behandeld hout. Omdat ik nog een aantal zakken heb staan (eigen productie van inlands essen + beuken), maar eens bekeken en gewogen: Soortelijk gewicht: ca. 0,35 Dosering: Velt zegt: "1 a 2 soeplepels per plantgat" (voor tomaten en zo) Maar wat is een soeplepel? Soms wordt daar (ook) de lepel mee bedoeld waarmee je soep eet. Een eetlepel dus. Dat maakt nogal verschil: standaard eetlepel: 15 ml. Mijn grote bolvormige soeplepel (om op te scheppen): ruim 150 ml. Scheelt een factor 10. Met mijn (echte) soeplepel zou ik 1,5 * 150 * 0,35 = 79 gram houtas per plantgat moeten gebruiken. Als dat al klopt, dan zou ik de startdosering flink verlagen, en gaandeweg wat bijgeven. Houtas is immers snelwerkend, en daarmee snel uitlogend. Fouten met eenheden, maten en gewichten in recepten (vooral in kook-recepten): voor mij een bron van ergernis.
×
×
 • Create New...