Ga naar inhoud

TotemF1

Members
  • Aantal items

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Havelte
  1. Mijn tomaten staan in grote potten op de kasgrond. De kas heb ik eigenlijk voor de winter. Het laten overwinteren van mijn citroenen, oleanders en andere planten die niet tegen vorst kunnen. Verder het zaaien en opkweken van planten voor de tuin. En dit jaar voor het eerst tomaten in potten. Gezaaid met zaad Totem F1, gekocht op kasteel Villandry met de wereldberoemde moestuin. Zaad kwam goed en snel op, veel weg kunnen geven en nu 5 planten in de kas met heel veel tomaten, vind ik. Daar ben ik zeer tevreden over. op de enkele neusrottomaat na. Heb ze in gekochte potgrond geplant, die voor een aantal weken voeding geeft. Ben benieuwd wanneer ze gaan kleuren.
  2. Klopt, zijn erg lekker die kleintjes. Pluk ze ook snel. En wat bestuiven betreft. Dit jaar heb ik eigenlijk zelden bijen in de tuin gezien. De bramen zijn door hommels bestoven, geen bij te zien. Best wel dramatisch.
  3. Dit jaar veel gebeurtenissen die voor het eerst voorkomen. Misschien omdat het in het voorjaar zo droog en warm is geweest? Snijbiet is snel geschoten. De tweede helft peultjes werden krom. Vroege andijvie ook geschoten Uien rotten weg of worden niet groot En de courgette geeft tot nu toe vruchten die niet langer dan 12/15 cm worden en ong. 1,5 cm dik. Al jaren geweldige courgettes gekweekt. Lekker, veel, genoeg om uit te delen. Nu veel courgettes maar blijven klein. Zou bijmesten met kali helpen.
  4. Het is in ieder geval geen vraat aan de wortels. De planten staan in een smalle strook langs de schutting. Bij de buren ligt het terras of gras. Ik heb 1 x in het voorjaar Culterra gegeven, en bij vergelen van het blad van verschillende planten ook wat kieseriet en kalk. Op 1,20 m van de braam staat een roos. Heeft nergens last van. Er staan nog meer klimrozen aan de schutting. Verschillende wijnbessen zien er nog goed uit, hoop dat de eerste bessen rijp worden deze week. Mijn geweldige en fantastische buren gebruiken wel chemische bestrijdingsmiddelen, en dat is hun goed recht. Geen idee of er zoiets gebruikt is. De braam is gigantisch en onder de braam groeit van alle. Blijf denken aan virus of andere ziekte. Ik wacht af of de rest blijft leven en of het volgend jaar niet meer voorkomt.
  5. Inmiddels zijn de takken helemaal afgestorven en heb ik ze weggesnoeid. En nu zie ik aan de takken donkere vlekken. Dat kan haast niet anders dan een virus of schimmel zijn, denk ik. Er vlak naast wel, tot nu toe, gezonde takken. Hoop dat deze bessen nog rijp worden.
  6. Nu het foto'tje. Wilde even wachten tot het duidelijk zichtbaar was. Sommige planten leven nog. Inmiddels gezocht naar rode spikkels. Geen enkel blad vertoont rode spikkels. Ga nieuwe scheuten elders in de tuin planten. Andere planten langs de schutting met de buren hebben nergens last van. Er staat ook een 2 jaar geleden geplante braam, met wel tussen 5000 / 7000 bessen. Nergens last van (tot nu toe). Zouden de wortels van de braam teveel voeding wegnemen? Blad wijnbes vertoont wel magnesiumgebrek. Heb ik in voorjaar al kieseriet onder gestrooid. Kortom blijft een raadsel.
  7. Dank voor jullie antwoord. Ik geef de 3e fase mest Plant-Prod Oplosmest, 7+11+27+sporen, 1 eetl op 5 liter water. Dit jaar voor t eerst gebruikt, bij opkweken 1e fase 28+14+14, dan 2e fase (20+20+20) Tot nu toe zeer tevreden, tot ik neusrot ontdekte. Zal vanaf nu de 2e fase gebruiken en wat kalk oplossen en bijgeven. Het zijn voor mij allemaal experimenten, het laten groeien vind ik het leukst. Hoop wel dat ze rijp gaan worden.
  8. Er staan meerdere wijnbessen langs de schutting. Ze vernieuwen zich elk jaar. Ook dit jaar weer dikke scheuten met veel bestrosjes. Een maand geleden verwelkte ineens een tak, leek te verdrogen. Twee weken geleden aan een andere struik ook een verdrogende tak. En nu begint weer een tak te verdrogen, terwijl we toch bakken en bakken regen gehad hebben van de week. In al de jaren (ong 15) dat ik wijnbessen in de tuin heb is dat nog nooit voorgekomen. Wie weet wat er aan de hand is en hoe ik kan voorkomen dat het weer gebeurt.
  9. TotemF1

    Nieuw lid

    Hier wat foto's van het voorjaar. En in de zomer
  10. Hier heb ik 5 stamtomaten TotemF1 in grote potten in de kas staan. Zijn geweldig uitgegroeid, veel bloemtrosjes. Geef iedere ochtend ong. 1 liter water, om de andere dag met meststof met kali. De grond lijkt me altijd wel vochtig. Ik doe dat omdat ik in eerdere jaren altijd gebarsten tomaatjes had. Zou door onregelmatig water geven komen. De randen van de onderste bladeren lijken wat uitgedroogd. De trossen ontwikkelen zich en vandaag zie ik ineens neusrot. Ik zal kalk extra geven, kijken of dat helpt. Misschien nu ook geen extra kali meer geven. Waarom niet de aangetaste vruchten verwijderen?
  11. TotemF1

    Nieuw lid

    Al jaren probeer ik met vallen en opstaan een moestuintje te onderhouden. Naast het huis. En soms is er weinig tijd want tijd voor een verbouwing nodig. Dit jaar lijkt alles prima te gaan, maar........................ Deze zomer kromme, dikke peulen. De courgettes worden niet langer dan 15 cm De tomaten krijgen zwarte plekken. Daar ga ik later wat vragen over stellen. Mijn tuintje is niet zo groot, ik ga dan ook geen sluitkolen telen. Duurt lang, te veel ruimte en ik hou niet zo erg van kool. Het uploaden van foto's lukt nu niet. Komt later.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...