Jump to content

diesel4666

Members
 • Content Count

  269
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Belgisch Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bedankt voor alle reacties. Ik heb het andere topic ook doorgelezen. Weer wat wijzer geworden. ­čśë - Ik zit op zandgrond, dus heb ook niet zoveel schrik over de grond die niet voldoende gaat opwarmen. - Ik weet ook niet hoe fel dat stikstofgebrek in de praktijk zal zijn. Ik snap de theoretische logica hierachter, maar of dat in die grootteorde is dat de planten een tekort aan stikstof zullen hebben... We zullen dit jaar eens opvolgen wat het gevolg is in de moestuin. Er ligt nu een kleine 10cm bovenop de bedden. - Ik heb ook een deel van de compost bij de bessenstruiken gegooid. Als er een significant stikstofverbruik door de verdere vertering plaatsvindt, denk ik dat meerjarigen daar wel minder last van zullen ondervinden door hun uitgebreider wortelstelsel. - Een derde deel heb ik in de bakken in de serre gedaan. Ik gok dat dat een 80-liter bakken zijn (ingegraven), waar ik telkens twee tomatenplanten in kweek. Dit is nu dus pure nog-niet-voldoende verteerde compost. Dit is misschien wel een slecht idee??? @redzebra: Ik ben in het verleden ook wel eens wat zaken gaan halen bij Eurocompost, vnl. houtsnippers. De prijzen zijn er echter hoog, en ben er ook weggebleven door slechte kwaliteit. (De laatste keer dat ik er wortelhoutsnippers ben gaan halen, kreeg ik gewoon volledig gemalen conniferen mee) - compost van eurocompost: 30euro/m3 - compost van vlaco: 1euro/100kg Misschien moet ik volgend jaar reeds in september/oktober als ik mijn moestuin opruim van die vlaco compost gaan halen. Zal dan wel tegen volgend seizoen verder verteerd zijn...
 2. Ik ben afgelopen weekend een remork compost gaan halen op het containerpark van onze gemeente. Dit is compost van Vlaco.be, die groenafval onder gecontroleerde condities tot compost verwerken. Heb deze in het verleden nog al gebruikt, en steeds tevreden. Deze keer valt me echter de geur heel hard op: het stinkt echt naar mest, terwijl compost normaal naar bosgrond moet ruiken. Andere mensen valt de geur ook op. Nog iemand dit al meegemaakt? Kan dit zijn omdat de compost nog volop bezig is met de vertering? (de hoop gaf nog best veel warmte af)
 3. Het wordt gebruikt als schouw voor haarden in woningen. Gaat zeker voldoen aan de eisen voor de rocket stove. https://www.colli-net.com/media/pdf/nl/coref/brochure_coref_15nl.pdf -> op pagina 4 vind je de mogelijke afmetingen. -> op pagina 6 vind je accessoires, zoals een deurtje. Drukweerstand: minstens 60 N/mm┬▓ Weerstand tegen thermische schokken tot 1.250┬░ Smeltpunt: hoger dan 1.500┬░C Porositeit: lager dan 8%. Dichtheid: 2,2 Ondoordringbaar voor gas, ongevoelig voor zuur en corrosie
 4. Ik zou beginnen met de basis. Het lijkt wel of die vloer er vanop een afstand in gegooid is. Ik zou die toch zeker in de chappe/stabilis├ę leggen.
 5. Knap gedaan en ziet er erg kunstig uit. Schouwpotten kan je misschien ook gebruiken. Die heb je ook in veel kleine maten.
 6. Hier een jaar of 5-6 geleden verhoogde bedden met Douglas (3 dik) gemaakt. De 5 bakken in de moestuin zijn nog steeds in goede staat. Ik gok dat nog een jaar of 2-3 erbij mogelijk zal zijn. (ik schat dus dat die een jaar of 7-9 wel kunnen volhouden) E├ęn verhoogd bed met de aardbeien (even oud) was wel al redelijk gerot onderaan waar het contact maakte met de grond. Was ook helemaal wit uitgeslagen van de schimmel, met lange witte slierten doorheen de planken. In deze bak had ik pure compost met druppeldarm. Dus die grond is altijd wel heel vochtig gehouden. Met ge├»mpregneerde vuren tuinpalen heb ik ook extreem verschillende ervaringen. Sommige staan gemakkelijk 15 jaar onaangetast, andere zijn na 5 jaar volledig doorgerot. Geen idee hoe dit verschil komt... (kwaliteit van impregnatie?) De kastanje tuinpalen staan hier ook een jaar of 5-6 en lijken voorlopig onaangetast en nog heel sterk. Mijn pa drenkte vroeger de onderkant van de tuinpalen ook altijd in met zwarte teer. (tot een 5-10cm boven de grond) Ik vraag me wel af of dit gezond is voor de bodem, en ook voor de groenten in de buurt. Ook voor ge├»mpregneerde palen stel ik me dezelfde vragen...
 7. De laatste jaren kweek ik meer kerstomaten dan gewone. Het zijn dikwijls smaakbommetjes, vaak wat zoeter dan gewone tomaten, en de kinderen zijn er zot van. Er zijn hier al veel soorten gepasseerd, maar mijn favoriet is al zo'n 6 jaar op rij de Sungold: lekker sappig erg zoet groeit zeer goed nooit ziekte in gehad 1 van de eerste vruchten van het seizoen ook 1 van de laatste vruchten van het seizoen zeer productief maar vooral geweldige smaak Dit jaar wil ik weer enkele nieuwe soorten proberen. Ik weet dat het erg subjectief is, maar wat is jouw favoriete kerstomaat?
 8. Ik zoek nog een 4-5 zaadjes van de "Kazakstan meloen". Bij DeNieuweTuin helaas uitverkocht. https://denieuwetuin.be/home/1108-kazakstan-meloen.html Ik kan ruilen met Sweet Granite of Minnesota Midget (eveneens van DeNieuweTuin), of andere groenten. Of wil gerust ook betalen.
 9. Vijgenboom staat gepland (ja, met een "D"), voor tegen een zuidmuur van het huis. Hazelaar hebben we al 3 grote exemplaren van staan. Kweepeer: online al mooie meerstammige boompjes van gezien. Maar de vrucht spreekt me niet erg aan.
 10. Voor andere geïnteresseerden, de Mispel kan ook een mooi meerstammig boompje zijn. Maar die vruchten spreken mij niet aan.
 11. Bedankt voor alle tips! Ik onthou vooral de Amelanchier, Cornus en de Prunus. Ik ga eens proberen uit te vissen welke vari├źteiten de lekkerste vruchten geven. Al wordt dat natuurlijk moeilijk zonder ze te kunnen proeven... Ik heb weleens een boek over voedselbossen (Martin Crawford) gelezen. De eerste reactie was: wauw, zoveel eetbare planten waar ik nog nooit van gehoord heb. Maar achteraf vraag je je af, of die vruchten eigenlijk ook wel lekker zijn? Hieronder een foto van Prunus Cerasifer Nigra. Geen idee over de smaak, maar in ieder geval prachtig boompje...
 12. Ja, perfect. Die zocht ik. Dank u.­čĄ¬
 13. Ik had de foto's toegevoegd als voorbeeld voor de meerstammigheid. Dus ik denk niet direct aan een perenboom met 2-3 stammen, maar eerder aan struikachtigen met een wat kale onderkant en een minimum aan 5 stammen. Enkele zullen van onderaf verlicht worden met een spot. Het gaat dus op de eerste plaats over de sierwaarde. Het gaat in totaal over een 8-tal plaatsen waar ik ze zou zetten, met uiteenlopende standplaats. (op zandgrond) (Dus niet per s├ę zoals op de foto's omringd met tegels) - 2 grenzend aan terras met hele dag zon - 2 omringd door groen met vnl ochtend en beetje middag zon - 1 redelijk beschut en op 1,5m van zuidmuur huis - 3 omringd door groen en bijna hele dag zon De meeste hebben wel de ruimte om tot redelijk wat meters uit te groeien.
 14. Wij gaan dit jaar onze siertuin aanleggen. Op het plan staan verschillende meerstammige boompjes voorzien. Krentenboompje zal er zeker bij zijn. Geen idee of dat lekkere (schijn)vruchten zijn, en of we de vogels kunnen voorzijn. Maar is in ieder geval een prachtige boom. Maar zijn er nog mogelijkheden voor meerstammige boompjes met eetbare vruchten?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...