

DeKlusjesman
Members-
Aantal items
31 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dorian startte met het volgen van DeKlusjesman
-
Slecht dat het niet op de zakjes staat In juni nog zaaien [*]Andijvi, [*]sla, [*]boerenkool, [*]winterbloemkool, [*]winterspitskool, [*]palmkool, [*]overige winterkolen(zie zakjes), [*]spinazie, [*]wortelen, [*]radijs, [*]boontjes
-
ach de bladeren kan je toch niet eten
-
Welke groente komt er volgend jaar niet meer in?
DeKlusjesman reageerde op Jorieke123's topic in Huiskamer
Komijn heeft volgensmij veel warmte nodig. Met een warme en lange zomer lukt het misschien. -
De slakken eten inderdaad niet vanaf buiten naar binnen
-
Welkom Augustionno, Tomaat, paprika en pepers kunnen prima samen in een tuinkas. Over tomaten en komkommer naast elkaar in de volle grond verschillen de meningen. Tomatenplanten zouden stoffen afscheiden waar de komkommer plant mogelijk minder goed van groeit en vice versa. Daarom raad ik je aan de komkommer plant in pot (10L) te zetten (deze kan je wel ingraven in de grond van je kas). Of als je de ruimte hebt de komkommer plant iets verder van de tomaten te zetten .
-
Het forum is er voor om vragen te stellen dus laat maar komen Het beste is om hiervoor advies te vragen bij het tuincentrum. En om resistente rassen te telen. Ik spuit zelf met Bordeauxse pap en Profilux wg. http://www.edialux.be/nl/problem.asp?lid=1&id=95
-
Norbert, welkom op het forum. Allereerst is het van belang het aardappelveld regelmatig te controleren, ook al eerder in het seizoen omdat ze dan de eerste eitjes afzetten. Waarschijnlijk zijn daarvan nu de larven je aardappelplanten aan het belagen. Vernietig de eitjes (onder aan het blad: rood/oranje) en pluk alle kevers die je tegenkomt van de plant. Nu de eerste larven de aardappelplanten aan het belagen zijn zou ik spuiten met Spruzit van ecostyle. Is gewoon verkrijgbaar bij elk tuincentrum. Succes
-
Hallo Hanneke, Ik vrees dat je daarmee de groei uit de tomaat hebt gehaald. Is dat je enige tomatenplant? Wat ik je wil aanraden is als er nog dieven ontstaan in de top van de tomaat deze te laten zitten. Mogelijk kan je deze dief dan verder uit laten groeien en naar boven lijden. Laat ook de andere dieven lager op de stengel groeien als die er nog zitten. Verder zou ik gewoon proberen en kijken wat er nog van komt. Kijk ook even hier voor wat meer informatie over het toppen van tomaten: https://www.moestuinforum.nl/tomaten-toppen-dieven-en-bladsnoei-t45.html#p80 Hou ons op de hoogte van de vorderingen als je wilt.
-
De klassieke manier om artisjokken te bereiden is in een blanc. Breng water met citroensap en een snufje zout aan de kook. Roer bloem aan met witte wijn. Voeg het papje toe aan het kokende water en kook even door. Pers een citroen uit in een kom koud water. Verwijder de buitenste harde blaadjes van de artisjok. Snijd met een scherp mesje het hooi eruit en breek de steel af. Leg de artisjokbodems in het citroenwater, dit voorkomt verkleuren. Verwijder eventuele harde stukjes die zijn blijven zitten aan de artisjokbodem. Doe de artisjokbodems in de kokende blanc en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de artisjokken in het vocht afkoelen.
-
Je kan kiezen voor slakkenkorrels (wel van eco style, dat is veilig voor de dieren die slakken eten) Koperkraag (kopere ring/draad rond de pot / plant Ondergrond waar slakken niet van houden (kleine steentjes) Koffiegruis slakkenvallen met bier (plastic bakje ingraven en half vullen met bier)
-
Hoe kan ik de katten van de buren uit mijn tuin houden
DeKlusjesman reageerde op Bamboe's topic in Tuinvragen
Daar zijn verschillende manieren voor: •Planten die geur afgeven die katten niet graag hebben. Geranium macrorrhizum , Aloysia triphylla, Ruta graveolens, Dictamnus, … •Planten met doornen zoals Berberis soorten, Crateagus, … •Het planten van bodembedekkers zodat de bodem heel goed is dichtgegroeid. Hierdoor gaan katten niet echt worden afgeweerd maar zijn ze wel minder geneigd om daar te lopen. •Afschrikmiddelen zoals GET-OFF van edialux. •Verschillende huis- en tuinmiddeltjes: peper strooien, mottenballen (geen aanrader giftig), citroenschillen, koffiedik ( gaat tussen de potten en in de vacht zitten) en hertshoornolie, dit is een via apotheek of drogist te verkrijgen goedje dat vreselijk stinkt. Olie op takken aanbrengen en die op doorgangroutes in de grond stekken. Katten en honden blijven uit de buurt. -
Als het echt een pleksgewijze verdorring van bladeren is, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een schimmel. Hiertegen moet u zo snel mogelijk en herhaaldelijk spuiten met een bestrijdingsmiddel tegen schimmels. Deze schimmel in buxus zet zich vrij snel voort, zeker bij donker, vochtig weer. De schimmel komt meestal voor aan de kant waar weinig zon komt en de plant niet gemakkelijk opdroogt. Best is ook om de buxus te snoeien en alle snoeiafval te verwijderen. De snoeischaar moet goed worden ontsmet om besmetting van andere buxusstruiken te vermijden. Hierna kunt u met de bestrijding beginnen, die u na 10 à 14 dagen nog eens herhaald.
-
Hier kunnen 2 redenen voor zijn: •Verplantingsstress: een taxus die verplant is, krijgt heel vaak het eerste jaar (soms zelfs langer) een roodbruine schijn. Dit verschijnsel noemt men verplantingsstress. Het verdwijnt in de loop van het seizoen en de haag wordt weer mooi groen. Het komt enkel voor bij nieuwe aanplantingen. •Natte voeten: een taxus kan niet tegen natte voeten. Als een taxusplant teveel last heeft van te natte grond gaat hij kapot. Hij krijgt eerst een roodbruine schijn die snel overgaat naar het volledig ros worden en afsterven van de plant.
-
In een tuinvijver is een pomp het kunstmatige hart achter iedere waterbeweging. Er zijn pompen met een lage capaciteit die in een ton of waterornament een bescheiden straaltje water omhoog brengen. In grote en kleine vijvers kunnen pompen die uitgerust zijn met speciale filters, behalve voor een klaterende fontein of stromend beekje, vooral ook voor helder water zorgen. De benodigde capaciteit De capaciteit van de pomp staat vermeld op de verpakking of op de gebruiksaanwijzing. Meestal met een grafiek waarop twee gegevens belangrijk zijn: hoe hoog de pomp het water kan oppompen (de maximale waterkolom) en het maximale aantal liters water dat hij per minuut of per uur verpompt. Als het maximale aantal liters wordt verpompt, is de waterkolom nul en als de waterkolom tot maximumhoogte wordt opgepompt, staat het water stil. De vuistregel is dat er voldoende water stroomt als er niet meer dan tot halve maximumhoogte (boven het vijveroppervlak) opgepompt hoeft te worden. Voor een laag fonteinstraaltje van 50 cm boven water is een pomp met een capaciteit van 30-40 liter per minuut voldoende. Voor een beekje is meer capaciteit nodig. Pompen met afstandsbediening Met een pomp met afstandbediening kunt u de prestatie van uw fontein- of waterval vanuit uw stoel regelen. Behalve aan- en uitschakeling kunt u zelfs de pompcapaciteit vermeerderen of verminderen. Vijverfilters Filtersystemen zijn nodig als het zelfreinigend vermogen van de vijver wordt overvraagd. Een vijver met kooikarpers waarin weinig of geen planten groeien, kan zelfs niet zonder filtersysteem. De lamp van UVS-filters produceert UVC-straling. Algen, microben en ziektekiemen die aan deze straling worden blootgesteld sterven af. Bij ‘Garden specialties’ UVC-filters komt het licht direct zonder stralingsverlies in aanraking met het vijverwater. Daarom is de werking uitzonderlijk hoog. In het 2-kamersysteem wordt door middel van een spraybar het vijverwater langs de borstels geleid, deze filteren het grove vuil en daarna wordt het water door middel van een tussenschot naar de tweede kamer geleid. Hierin bevinden zich drie verschillende lagen profielschuim welke het laatste zwerfvuil aan het water onttrekken.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.