Ga naar inhoud

Jerina

Members
  • Aantal items

    6
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Jerina

  1. Een vraagje, wat zijn de afmetingen van de houten bak voor de ham, Jorieke? Past daar een hele grote ham in? ( Van 1,5 jaar oude pitrain van boven 150 kilo slachtgewicht schat ik. ) En komt er ook zoveel vocht uit de ham dat je een 'plas' onderin de bak krijgt? Of heb je daar geen last van omdat de grote hoeveelheid zout dat wel opneemt? Jullie hebben ook ham in een plastic bak gehad, maakt het nog uit, plastic of hout? Alvast bedankt!
  2. Dag, Ondertussen heb ik heel wat op internet gezocht en over dit onderwerp gelezen, maar nog steeds is mij nog niet alles duidelijk. Vorige jaar onze eerste 2 varkens naar de slacht gedaan. Over een paar weken de volgende 4. Vorig jaar wat buikspek laten zouten, roken en drogen door de slager. Nu willen we het zelf gaan doen. Heb begrepen hoe je het moet doen, zoals het hier aan het begin van dit topic staat. dag of 6 zouten, dan afspoelen, drogen, en eventueel (koud) roken. Mijn vraag is, kun je het spek gewoon zo eten als je het gezouten en (een week of 3,4) gedroogd heb? Of moet je het per se bakken? (zoals het in jullie houten kistje met insectengaas hing) Van onze vorige varkens hebben we het spek gewoon in dunnen plakjes gesneden en op brood gedaan, maar nu denk ik achteraf dat je het misschien wel had moeten bakken...? Het was toen sowieso niet warm gerookt. Wij vinden het een mooi idee om vlees te 'conserveren' zonder het daarbij in de vriezer te doen. Dus zouten en drogen, maar hoe lang moet het zouten en drogen zodat het ook lang houdbaar is? Naast buikspek willen we ook graag 'hammetjes' zouten en drogen. Niet in een keer een hele poot, zoals jullie doen. Heb je daar toevallig ook tips/ recept voor? hartelijke groeten Jerina
  3. Ik heb een hele moeilijke vraag. Ik weet niet of iemand hier ervaring mee heeft, of iemand weet die deze vraag kan beantwoorden. Op ons erf staat een taxusbosje van ongeveer 30 taxussen. Niet als haag, maar als alleenstaande struiken. Gemiddeld zo'n 3 meter hoog en diameter van een halve tot een hele meter. Nu willen wij daar een varkenswei van maken. Ons idee is om in het vroege voorjaar 2 biggetjes te nemen. Nu weten we dat taxus heel erg giftig is. Ook de wortels. Alle takken zijn al weg, nu de stronken nog. Omdat een trekker er niet mooi bij kan, wordt alles er met bats en bijl uitgespit. Zo veel mogelijk wortels halen we eruit. Maar er blijven zoveel kleine worteltjes in de grond zitten..... en zo af en toe vergeet je natuurlijk ook een dikke... Zouden deze achtergebleven wortels nog giftig zijn in het komende voorjaar voor de biggetjes? Ze gaan natuurlijk wroeten.... Takjes en naalden zijn voor het uitgraven van de stronken allemaal al weggehaald. Toch zullen er nog wel wat naalden in de grond zitten. Als iemand een persoon weet die hier een antwoord op heeft.... ik hou me aanbevolen!
  4. Na een zoektocht.... probleem gevonden! Het zijn emelten. (larven van de langpootmug). Ze leven in de grond, komen 's nachts naar boven en trekken het jonge groen van plantjes (en gras) mee hun holletje in. Ik zag ze bij de spinazie, maar ook bij mijn aardbeienplanten. Dit is een stukje wat vorig jaar gras was, dus vandaar dat ze daar zitten. Nu nog een manier vinden om er vanaf te komen. Heb gelezen over aaltjes die de emelten 'opeten', maar dat moet in september/oktober. Verder wel gif gevonden, maar of ik dat nu tussen mijn plantjes wil gebruiken..... Eerst maar goed zoeken en vangen met de hand.
  5. In de kas heb ik allerlei soorten sla gezaaid. En buiten heel wat rijtjes spinazie. De plantjes kwamen mooi op. Het eerste paar bladeren (na de kiembladeren) kwamen er al aan. Maar nu zie ik dat zo hier en daar plantjes uit de rij verdwijnen..... steeltje net boven de grond is door. Ook liggen hier en daar de kiembladeren 'afgeknipt' naast de steel. Dit zie ik ieder jaar weer. Als de plantjes wat groter zijn, gebeurt het niet meer. Welke insecten doen dit? Een slak kan het volgens mij niet zijn, geen slijm sporen en de 'vraatsporen' die aan de blaadjes te zien zijn, zijn echt heel klein. Zouden mieren dit doen? Kan ik me niet voorstellen. Een keverachtige? Zo jammer om te zien..... mooie plantjes die goed opkomen, en dan een weekje verder 'vallen ze één voor één om'. Iemand die hier ook last van heeft? Of weet wat de oorzaak is? En of je er misschien wat tegen kunt doen? ( naast extra veel zaaien)
  6. Ik heb net spinazie gezaaid. Ook witte kool. Het heeft al 2 weken ongeveer niet geregend. De grond is niet heel droog, omdat het natuurlijk nog niet zo warm is, maar het bovenste laagje voelt wel erg droog. Zou je het spinaziebed (en de kool) water moeten geven, zodat het zaad meteen begint met kiemen? Het gaat voorlopig nog niet regenen, vandaar mijn vraag. Zou het anders pas beginnen met kiemen als het geregend heeft? Heb al heel wat moestuinervaring, en toch loop je tegen dingen aan...... is dit nu beter of dat???
×
×
  • Nieuwe aanmaken...