Ga naar inhoud
  • Aantal items

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    wilsele
  1. Stel, zoals bij mij het geval was, uwe eik wordt opgevreten door honderden rupsen? Wat doet ge? M.a.w.: kiest ge voor de rupsen of voor uwe eik. Die eik kan nog 200jaar CO2 uit de lucht halen. Als ge kiest voor de rupsen (motten) dan kunnen hun nakomelingen nog 100 eiken vellen. En zeg nu aub niet dat ge ze manueel uit de boom gaat plukken. Dat gelooft geen mens! Trouwens véél succes ermee want ze zijn giftig!
  2. Mij niet verkeerd citeren Erny ! Trouwens ge moet mij niet geloven, het is mijn ervaring. Zelf in dit zeer natte jaar. En ja de slakken gaan dood. Maar als ge s'nachts met uw zaklamp en schaar de slakken doormidden knipt zijn ze ook dood niet..
  3. Da's een geweldige dooddoener. Nog zo een dooddoener : Of nog een :
  4. Da's juist, ik gebruik middelen in de siertuin. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat ik constant rondloop met de spuit. Ik heb verleden jaar 2x gespoten tegen insecten : 1) Ik heb een jonge eik in de voortuin (2.5m hoog) die vergeven was van de rupsen. Die heb ik behandeld en er een net overgegooid. Had ik dat niet gedaan was ie zeker dood nu. Maar hij is er doorgekomen en staat vandaag mooi. 2 Een nieuw aangeplante taxus haag van 20m lang was aangetast door schildluis. Die heb ik ook gesproeid. Zeep water hielp absoluut niet. Dit jaar nog geen insecticide gebruikt. Wat ik wel altijd doe is bio slakkenkorrels (escar-go) strooien in het vroeg voorjaar. Dan heb je de rest van het jaar zeer weinig last van slakken.
  5. Opgepast, jullie begrijpen mij verkeerd, of beter, ik heb het verkeerd of onduidelijk uitgelegd : Ik neem geen standpunt in tegen of voor gewasbeschermingsmiddelen in de moestuin ! Ik weet het niet, daarom net mijn vraag ! Als ik zeg 'moedig'. Dan bedoel ik de moed hebben om toe te geven dat iemand wel af en toe middelen gebruikt. OK jullie gebruiken allemaal niet en jullie uitleg is duidelijk gemotiveerd.EN ik geloof jullie ook. En ik vind dat zeker moedig en de moeite waard!! MAAR Ik blijf erbij dat er meer gebruikt wordt dan toegegeven. (Niet door jullie) Ik wou eigenlijk het standpunt van deze mensen(de gebruikers) kennen, maar dat zal dan waarschijnlijk niet gebeuren zeker.... De tuinwinkels & -centra liggen namelijk vol met 'toegelaten' bestrijdingsmiddelen, ze verkopen goed dus worden ze ook gebruikt! @erny Ik heb bij wijze van voorbeeld 2 middelen genoemd 1) Pyretrum 2) bio slakken korrels. Beide stoffen zijn toegestaan in NL & BE......ZELFS in de BIO Landbouw. Er zijn er nog 10tallen anderen. Maar zoals ik zei het was bij wijze van voorbeeld.
  6. Er zijn ook slakken korrels die goedgekeurd zijn voor de biologische landbouw. Wat doe je eigenlijk met de 'nachtelijk' gevangen slakken?
  7. Ik begrijp dat het een gevoelig punt is, spuiten tegen kwalijke insecten, schimmels of slakkenvraat. Maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er toch meer gebruik gemaakt wordt van deze middelen dan men hier laat uitschijnen. Er zijn toch waarschijnlijk middelen die weinig of geen kwaad kunnen zou ik durven te veronderstellen...?? Ik denk bvb aan pyrethrum spray, van natuurlijke oorsprong (uit chrysanthium planten) zeer laag toxisch en zeer vlug afgebroken door zonlicht. Zeep is toch ook niet bedoeld om op te eten en bevat ook scheikundige producten.....niet? Iedereen is natuurlijk tegen onnodig gebruik van deze middelen. Maar wat voor zin heeft het om een gewas te planten/zaaien als het daarna wordt opgegeten door slakken, vliegenlarven, schimmels of aaltjes...... Ik ben op zoek naar moedige mensen die op een gefundeerde manier gebruik maken van bestrijdingsmiddelen en dit kunnen/willen toegeven en toelichten.
  8. Hallo Tuinier, Ik ben een beginnende moestuin tuinier, pas eind verleden jaar begonnen. Mijn ervaringen zijn nog pril en mijn voorlopige successen zijn heel wisselend. Ikzelf gebruik geen gewasbeschermingsmiddelen in mijn moestuin. Niet omdat ik er principieel tegen zou zijn maar omdat ik er gewoonweg niet genoeg van weet. (In mijn siertuin gebruik ik wel insecticide, fungicide ed.) Mijn vraag aan de ervaren tuiniers op dit forum : * Welke gewasbeschermingsmiddelen gebruik je af en toe ? * In welke omstandigheden ? * Preventief of curatief ?
  9. Ja, de infectie leek toch het meest op de maden van de uien vlieg. jammer.....maar helaas. Mijn struikbonen kwamen ook al aangetast door bonenvlieg uit de grond............ Die ben ik opnieuw begonnen door ze eerst op te kweken in potjes. Dat lijkt te werken tot nu toe. Maar heb ze nog maar een paar dagen uitgeplant, dus dat is bang afwachten. Het enige dat goed gelukt is was de winterspinazie. Eind verleden jaar gezaaid en goeie oogst in Maart. De winter ui, verleden jaar geplant is redelijk goed maar zeer onregelmatig in dikte. Het loof is wel nog niet gestreken? De warmoes (snijbiet) had redelijk veel dorre vlekken in het blad, dus weinig opbrengst, maar wel lekker. Mijn erwten en peulen zijn aangetast door galmug. Die heb ik (tegen mijn zin in) gespoten met bio pyrethrum. Had eigenlijk verwacht dat tuinieren wat gemakkelijker zou zijn Maar gelukkig heb ik véél geduld, groene vingers en werk ik graag in de tuin dat helpt.
  10. Dus jullie denken dat het een infectie is met uienvlieg en dus geen infectie met stengel aaltjes? Dan begrijp ik het opzet van kweken onder gaas. Bij een stengel aaltjes infectie zou gaas geen nut hebben. Boontjes en sla heb ik al op een ander veld. Welke bladgroenten kunnen nu nog gezaaid of geplant worden?
  11. Maar nu mijn vragen : 1) Kan ik dit in de toekomst vermijden...? en HOE? 2) Mag er nog ui op dit veldje de komende jaren ?? 3) Wat kan ik NU nog op dit veldje zetten? Wat is resistent tegen deze aaltjes ??
  12. Hallo allemaal, Ben dit jaar begonnen met een groententuin. Het loopt allemaal niet van een leien dakje vrees ik. Ik had een 80 tal plant ajuintjes gepoot begin april. Ze stonden 14 dagen geleden nog zéér mooI. Allemaal mooi opgekomen. Nu 14dagen later zien alle stengels er bizar opgekruld uit en de ajuin zelf is aan het rotten in de grond !! Het regenweer van de laatste 14d zal er geen goed aan gedaan hebben. Maar als ik één van de uien pel zie ik witte aaltjes tussen pellen. Aantasting door stengel aaltjes veronderstel ik dus !! Ik heb alles direct opgeruimd en zal de afval wegdoen en dus niet op de composthoop. Maar nu mijn vragen : 1) Kan ik dit in de toekomst vermijden...? en HOE? 2) Mag er nog ui op dit veldje de komende jaren ?? 3) Wat kan ik NU nog op dit veldje zetten? Wat is resistent tegen deze aaltjes ?? Groenten kweken, t's toch niet gemakkelijk allemaal !
  13. Mijn 'Tuinpaleis' is ook aangekomen ! Ik heb een 'Kiwi' model gekocht 3.6mx1.9m. Heb verleden weekend alles uitgepakt. De fundering al eens ineen gestoken om de grondmaat correct te kunnen meten. Voorlopig zet ik de serre nog niet op. Bedoeling is dat ik eerst zelf een verhoogde fundering maak want dit kasje is belachelijk laag . 123cm goot hoogte, ge moet er bij wijze van spreken in kruipen !! Bedoeling is om het ganse bouwwerkje 50cm hoger te zetten. Daarna nog de nodige verstevigingen aanbrengen want het alu kader van dit kasje is verschrikkelijk dun. Gaat nog wat voeten in de aarde hebben eer alles naar mijn zin is. Maar geen probleem dit tuin-seizoen is toch al ver gevorderd. Als het klaar is tegen Augustus ben ik tevreden.
  14. OK JHoppenBrouwers, bedankt voor de foto Ik zie nu wat het probleem is. Dat raampje ligt er gewoon 'los' op als het dicht is.... Eigenlijk toch allemaal een beetje raar hoor. Maar ja voor die prijs kan je geen kwaliteit verwachten. Er zal nog wat werk aan zijn om er iets fatsoenlijks van te maken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...