Ga naar inhoud

Stijntje113

Members
  • Aantal items

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Heerlen
  1. Met. Hij hangt nog op. Hopelijk is hij niet te erg uitgedroogd... Ik zag net wel dat hij vers (voor het zout) 12,7 woog en na het zouten was hij nog 10,3
  2. Zouten jullie het spek met een vaste hoeveelheid per kilo? Zo ja, hoeveel? Of leggen jullie hem helemaal in het zout? Ik zelf doe dat wel en trek hem dan vacuum. Dan kun je hem wat langer laten liggen met minder risico dat hij te zout wordt.
  3. Dat ziet er allemaal heel erg lekker uit! Volgende week krijg ik weer een half varken en dan gaat er weer een ham in het zout. Begin december ben ik van plan om de vorige aan te snijden ( van begin Februari) Toen die van mij in het zout deed was hij 12,7 kilo. Nu was er nog 7 over. Dat vond ik relatief weinig. Hebben jullie een idee hoeveel gewichtsverlies jullie hebben gehad? Zijn er richtlijnen? (ik heb hem niet dichtgesmeerd met reuzel oid)
  4. Dankjewel. ja op de 1e & 2e foto zie je het. Bovenkant lijkt echt oranje. Ik moet zeggen dat na 1 nacht in de ijskast het al een stuk minder was. (foto's doen het niet meer omdat ze op photobucket stonden...) Ik heb een hele tijd terug een oude rookkast gekregen van iemand. Hij is redelijk doorgeroest enzo maar om deze ham te roken was hij wel handig. (lekker groot) Voor de BBQ heb ik zo'n cold smoke generator maar die zorgt maar voor heel weinig rook. Voor een afgesloten bbq is dat prima maar voor deze kast heb ik gebruik gemaakt van een eierdoosje gevuld met houtmot. Heb ik 3x bijgevuld. (ong 5 uur rook denk ik) Dus niet super zwaar gerookt maar hopelijk houdt het wel de beestjes weg
  5. Dat ziet er lekker uit!! Gisteren heb ik de poot uit het zout gehaald maar daarbij viel me op dat een gedeelte van het vlees wel oranje lijkt. Iemand een idee hoe dit komt en of het kwaad kan? Dit is de bovenkant van de ham, de onderkant lijkt wel de typische "ham kleur" te hebben. Hij lag met de oranje kant naar beneden in het zout. Misschien dat hij daar vochtiger is gebleven? Ook lijkt er op sommige delen een hele lichte groene gloed te zitten. Maar dat komt door het vet denk ik. De poot heeft 38 dagen in een bak met zout gelegen. Hij begon met 12,7 kilo en weegt nu 10,3. Ook zag ik verschil in kleur aan de huid kant. Ik denk dat door het verschil in druk (door de gewichten) komt, en dat heb ik nu op meerdere foto's gezien dus dat zal wel normaal zijn. (rits met foto's doen het niet meer omdat ze op photobucket stonden...) Deze foto is van gisteren nadat hij een dag in de ijskast had gelegen. Ik heb hem vannacht gerookt. (geen foto van)
  6. Lekker! Leuk om al die verschillende dingen te zien/lezen.
  7. Ja, ik heb daar nu ook natte pekel voor.. Qua kruiden heb ik gewoon gekeken wat mij lekker leek. Het recept heb ik uit een slagersboek. Maar het komt er kort op neer dat je een pekel van 18 Be moet maken, meer is het niet. Is mijn 1e keer dus ik moet even kijken hoe het gaat. Over een dag of 2 haal ik hem eruit en dan drogen.
  8. Ziet er lekker uit Jorieke! Nog bedankt voor je reacties mbt gedroogde ham. Ik heb de ham nu in het zout liggen. (helaas geen foto's) Zelf ga ik het buikspek zouten en een stuk van de rug (soort canadian bacon) Als het goed uitpakt wil ik de volgende keer meer gaan drogen en ook droge worst maken. Nu had ik alleen verse worst gemaakt.
  9. Dankjewel voor de reactie. Dan gaan we het ook zo eens proberen. Ik heb een hoop italiaanse filmpjes bekeken afgelopen weekend. Taal was wat moeilijk te volgen maar ze waren soms wel goed duidelijk te volgen (qua beeld) Met het uitbenen heb ik wel wat ervaring maar de ham niet. Ik zal ook wat foto's online zetten als ik het gedaan heb.
  10. Dankjewel voor je reactie Jorieke, heb je een verwijzing naar de manier van River Cottage? Ik was het zelf eigenlijk precies van plan om te doen zoals jullie het doen alleen had hij het idd ook over het uitduwen van de bloed ader en na het zouten 2 dagen spoelen.. Vandaar dat ik me afvroeg of jullie dit ook deden en of het echt nodig was.. En jullie zetten hem dus ook niet in de ijskast maar koel weg, correct?
  11. Ik heb een andere vraag, ik krijg volgende week een half varken en van de achterpoot wil ik ook een ham gaan maken. mijn vraag is, ontzouten jullie de ham ook na het droogzouten? Ik heb namelijk met een slager gesproken en die zegt dat je 2 dagen moet ontzouten in een bak met water. En dan het water ook nog 2-3 keer moet verversen. En jullie zetten de ham in het zout ook niet koud weg, correct? Wel koel maar niet koud.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...