Alles dat geplaatst werd door Moestuinmeneer
-
Zwarte luizen op Labbonen
Ja misschien ga ik dat ook eens proberen, zaaien in het najaar. Toppen oogsten, klinkt inderdaad leuker Maar ook al is de moestuin een produkt van menselijk ingrijpen, de ene ingreep is de andere niet. Ik houd zelf van een zo natuurlijk mogelijke moestuin. Ik probeer de wijsheden uit de natuur na te bootsen en mijn ingrepen te beperken. Daarnaast ben ik benieuwd hoe een tuinboonplant uit zichzelf zich goed genoeg kan voelen om niet standaard bedolven te worden onder de luizen. Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat luizen een plant kunnen helpen (iets met de sapstromen ik weet het niet precies meer). Toch heb ik het idee dat tuinbonen met de gangbare hoeveelheden luizen er eerder onder lijden.
-
Zwarte luizen op Labbonen
Leuk dat je dat gaat uitproberen, ik ben benieuwd naar het resultaat! Ik vraag mij af waarom tuinbonen altijd last lijken te hebben van veel luizen. Alsof er iets is waardoor ze zich nooit optimaal voelen. De mate van belaging geeft mij het idee dat ze een zwakke prooi zijn, ook al zaai je ze vroeg genoeg. De top eruit breken, vind ik toch een kunstmatige ingreep. Heeft iemand hier een idee over of heeft iemand misschien ervaring met tuinbonen die er goed gezond bij stonden en geen of weinig luizen hadden?
-
Zwarte luizen op Labbonen
Ik ga op mijn handen zitten en wacht totdat de lieveheersbeestjes en/of andere beestjes die luizen lusten aan de slag gaan.
-
Tomaten spiralen
Of 2 spiralen tegenover elkaar schuin in de grond steken en van boven aan elkaar vastmaken, daar wordt het ook een stuk stabieler van. Eventueel op een rijtje met bovenin een horizontale bamboestok die ze allemaal met elkaar verbindt. Hier zetten we de tomaten bijna altijd tegen een losse, rechte stok, maar bijvoorbeeld in Italië is het heel gebruikelijk om tomaten tegenover elkaar langs schuine stokken te laten groeien. 3 spiralen in een driehoek en van boven samengeknoopt staat echt als een huis!
-
Pissebedden
Ja bij mij helpt het echt! Op de site van de link kun je bij de reacties lezen dat het bij veel meer mensen werkt. Ik voel de symptomen (hevige jeuk, hard niezen enz.) ongeveer een kwartier na inname duidelijk afnemen en een tijd later komt het weer terug. Als ik dan opnieuw een paar pissebedden doorslik, neemt het weer af. Er zijn mensen die zeggen dat ze er meteen een heel seizoen vanaf zijn. Dat is bij mij dus helaas niet zo. Ik heb soms echt hevige hooikoorts, dan is het effect niet sterk genoeg en blijf ik teveel last houden. Maar bij een gemiddelde aanval zakt de jeuk ed. tot een acceptabel niveau of verdwijnt (tijdelijk) helemaal. Ben benieuwd hoe jij het ervaart, als je het aandurft . Ik moest over een grote drempel heen in het begin, maar nu gooi ik er zo een paar naar binnen met een slok water. Liever neem ik echter iets anders, zodat het beestje niet dood hoeft. Maar als ik ergens ben en opeens slaat de hooikoorts toe en ik heb niets bij me, ben ik heel blij en dankbaar als ik ergens een paar pissebedden onder een steen vandaan kan pakken.
-
Pissebedden
Ik heb eens rond gezocht, maar ik lees nergens op internet dat het gevaarlijk kan zijn. Het lijkt mij niet gevaarlijker dan met je blote handen in de moestuin werken zonder meteen daarna heel goed je handen te wassen. Kijk hier maar eens voor wie interesse heeft: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/98429-last-van-hooikoorts-slik-een-levende-pissebed.html#post Of het nog tegen hooikoorts werkt na verhitting weet ik niet. Ik vond het leuk eens uit te proberen om ze te bakken, maar vanwege de kleinheid van het beestje vind ik het te bewerkelijk. Als je er echter duizenden hebt, zoals Juna, kun je misschien zelfs wat mensen uitnodigen voor een maaltje Maar goed, wie een slechte weerstand heeft, kan misschien beter geen rauwe beestjes uit de tuin eten.
-
Wat is de beste mulchlaag stro/hooi/bladeren?
Mijn voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk afwisseling. Dus zowel bladeren, stro, hooi, plantenresten enz. De mulchlaag composteert namelijk en om een gezonde bodem op te bouwen is een afwisseling van groene en bruine materialen van belang. Stro en herfstbladeren zijn voorbeelden van bruine materialen. Vers grasmaaisel en onkruidresten zijn groene materialen.
-
Pissebedden
Je kunt pissebedden ook opeten! Ze smaken naar garnalen, echt waar. Daar stammen ze namelijk vanaf. Ook werken ze goed tegen hooikoorts. Ik wil zelf geen dieren meer eten en dus ook geen insecten, maar in de tijd dat ik dat nog wel deed, heb ik het uitgeprobeerd. Je kunt ze smoren in boter of olie, dan ruik je al een visgeur. Dan wat moed verzamelen en proeven: en jawel hoor, garnaalsmaak. Tegen hooikoorts kun je ze eerst met wat aanhangend water invriezen (is denk ik de minst dieronvriendelijke methode) of als een pilletje levend doorslikken. Zo proef je er verder niets van.