Ga naar inhoud

maurits

Members
  • Aantal items

    52
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    veenhuizerveld

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Door zojuist het woord 'extract' toe te voegen aan mijn zoekterm kreeg ik ineens veel meer bruikbare hits. Google 'rozemarijn extract maken'.
  2. Haha oke, alleen voor de decoratie dus. Daar ben ik mooi ingetuind dan. Ik vond het wel een leuk kadootje om weg te geven. Maar ik wil niemand bewust om zeep helpen uiteraard. Dit keer als nieuwgierige onderzoeker ga ik het proces nog eens overdoen. Zonder takjes maar met kunstmatig voordrogen en breken van de blaadjes.
  3. Mijn oog viel op flessen olijfolie in de handel met een paar takjes rozemarijn erin. Ik dacht: dat kan ik ook maar dan beter. Met de omschrijving rozemarijnolie wordt meestal bedoeld olie voor huidverzorging. Die moet op een specifieke manier bereid worden: voordrogen (ivm rotting) en blaadjes een beetje breken met stamper/vijzel. Olie verwarmen, rozemarijn toevoegen, olie afkoelen en filteren. Het preparaat is dan heel beperkt houdbaar. Maar dat heeft niets van doen met smaak. Maar met wat jij nu zegt zou het helemaal niet mogelijk zijn om smaakolie te maken met rozemarijn. Dat kan ik ook niet geloven, want ik zie de afbeeldingen van die fles+takjes op internet. Hoe doe ik dat nu precies?
  4. Op de bonnefooi heb ik wat verse rozemarijn en tijm met koude olijfolie geprepareerd voor consumptiedoeleinden. Maar nu ik me verdiep in de houdbaarheid van dit procedé lijkt er verschil te bestaan tussen bijvoorbeeld rozemarijnolie voor op de huid en voor consumptie. De meeste instructies die ik vind gaan echter over rozemarijnolie op de huid. Deze olie wordt warm gemaakt met het kruid erin en dan weer afgekoeld en gezeefd. De bewaartermijn is één week. Maar ik ben juist geinteresseerd in olijfolie-extract voor warme/koude consumptiedoeleinden. Daarnaast heb ik de 2 flessen echt ramvol gepropt met kruidentakjes. Dit zal waarschijnlijk een geconcentreerde smaak opleveren waardoor je spaarzaam zal moeten gebruiken. Mijn vragen zijn als volgt. 1) Wat is een optimale tijdsduur voor de olijfolie om te trekken bij kamertemperatuur? 2) Wat is de houdbaarheid van mijn geprepareerde kruidenolieën ongeveer bij kamertemperatuur? 3) Niet-voorgedroogde rozemarijn schijnt de olijfolie op termijn sneller doet schiften. Met hoeveel tijd wordt de houdbaarheid verkort? 4) Rozemarijn en tijm kunnen worden ingebracht tijdens warme bereiding op het vuur. Geldt dit ook voor een olie-extract dat onder in de pan nog heter wordt, of is het beter om op het laatste moment het olie-extract toe te voegen zodat het korter aan warmte wordt blootgesteld?
  5. Waaslander, ik begreep dat 6400K een goed spectrum geeft voor de opkweekfase. Daarna in de doorgroeifase naar oogsten toe moet je het specrum aanpassen (andere lampen). Ik vond de info op internet hierover niet zo eenduidig. Maar ik denk nu dat daglicht goed genoeg is voor de vroege kweekfase van het gemiddelde planttype.
  6. @redzebra Ik woon antikraak. Voor 'doorzonners' vertaalt dat waarschijnlijk naar 'erbarmelijke 'leefomstandigheden'. Bijvoorbeeld alleen 's avonds heb ik de houtkachel aan, wat aanzienlijke invloed kan hebben op de pottemperatuur. Ik vind het wel belangrijk om dit aan te geven, omdat het zulke verschillende huiselijke biotopen zijn. Ik had vorig jaar een setup 'binnenshuis met één warmingsmatje en een dubbele led van 1500mm. Plastic erover tijdens kiemen. Met een thermometer kon ik de pottemperatuur monitoren. Ik haalde met gemak een temperatuur van 25 °C met de losse potjes direct op de mat (geen bakje ertussen). Met de kachel aan ging de temperatuur nog wat omhoog uiteraard. Na kiemen de verwarming in stand gelaten maar de plastic afdekking verwijderd en TL bijgeschakeld. Ik heb nog niet veel kweekervaring. Ik nam dus het zekere voor het onzekere en zaaide de hele inhoud van de zakjes met tomatenzaden (cherry en cherry-pruim). Ze kwamen allemaal op vanzelfsprekend waardoor ik nu een overkill aan tomaten ga oogsten uit de moestuin. Maar dat niet alleen. Tussentijds heb ik ook nog een stuk of twintig zaailingen vroegtijdig ter aarde besteld in mijn composthoop. Ik heb daar van geleerd. TL-bakken had ik al heel lang liggen van een klus ooit. Beknibbelen op hardware is daarom niet terzake. Maar twee armaturen volstaan ook denk ik. En de planken kunnen versteld worden, of weggenomen zodat er meer groeiruimte is. Ik focus voorlopig op vroeg voorkweken om buiten te kunnen uitplanten. Ik zou wel een kas willen, om mij te bekwamen in warme gewassen. Maar een kas kun je beter niet nabootsen op matjes in een wat tochtig oud bakhuis.
  7. Het proces van zaailingen voorkweken heb ik vorig jaar voor de eerste keer toegepast. En wel op tomaat en aubergine. De aubergines hadden wel de neiging om dun en sprieterig te worden. Ik las dat dit komt door niet optimaal doseren van licht en warmte. Vandaar mijn vraag. De aubergines staan inmiddels enige tijd buiten, maar ze zijn nog steeds wat ielig van silhouet (zie foto). Ze produceren wel voldoende vrucht naar mijn idee.
  8. Het zijn geen fluoriserende TL-bakken met handwarme transformators. Het zijn lege koude bakken met LED-buizen. Vorig jaar had ik 1 ledbak binnen hangen met dat eenzame warmtematje op de foto. Het matje heeft slechts een regelaar. Maar toch kon ik de pottemperatuur laten schommelen rond de 23 °C. Dat was in de huiskamer met 's avonds de houtkachel aan. De binnenmuren geven de opgenomen warmte overdag weer af. Ik vermoed dat mijn bakhuissetting gelijkenissen zal vertonen met een onverwarmde kas. Ik begrijp uit je reactie dat de pottemperatuur dus kunstmatig hoog gehouden wordt terwijl het kunstlicht erboven 's nachts wordt uitgeschakeld. Dat was mijn vraag. Bedankt.
  9. In het oude bakhuisje heb ik een stelling geplaatst om volgend voorjaar zaden voor te kweken. Ik heb een dubbele 1500mm LED-TL met 6500K (daglicht) kort boven het plantbed hangen. De kweekpotjes staan 24/7 op een warmtematje van 45W. Wanneer het zaad ontkiemt schakel ik de TL erbij met een tijdklokje, zeg 14 uur per etmaal. Laat je dan de grond continu doorwarmen of schakel je de verwarming gelijk met de verlichting? Warmte en licht worden dan beide toegediend via dezelfde tijdklok. Gelijk schakelen lijkt mij logischer vanuit de jonge spruit's habitat bezien.
  10. Mooi! Ik hou erg van de rijke Mexicaanse keuken.
  11. Ik heb enkele rijtjes mais staan. Sommige kolven zijn vol en erg zacht. De bladen zijn opengedrukt waardoor grote misvormde grijze korrels te zien zijn. Weet iemand wat dit is?
  12. Ik heb verspeend in P9 potjes gevuld met universele plantgrond van Welkoop (NL). Vandaaruit met kluit en nog wat extra plantgrond eronder in de zandgrond gezet. De plantgrond van Welkoop is wat turfachtiig, het is geen zwarte potgrond. Ongeveer 1x per maand voeg ik een handvol gedroogde koemestkorrels toe per tomaatplant. De voedingsstoffen spoelen dan successievelijk de bodem in. Dosering van water bepaal ik aan de hand van de vochtigheid in de bodem. Een beetje krabben met twee vingers om te kijken tot op welke diepte het vocht nog wordt vastgehouden. Met dit droge weer geef ik elke 3 dagen een flinke plens water in het kuiltje rondom de stam. Is dat regime oké?
  13. De cherrytomaat wordt aangeduid op de verpakking met 'Yellow Clementine'. De cherry-pruimtomaat wordt aangeduid met 'Bolstar Baloe F1'. De bladverkleuring toont zich hoofdzakelijk bij de cherrytomaat. Zelf voorgezaaid in de huiskamer op 16 april. Daarna éénmaal verspeend, overdag buiten 's nachts binnen. En na ijsheiligen aan het touw gezet buiten in de moestuin. Op de verpakking lees ik ook dat de cherrytomaat zeer grote trossen produceert. De term multiflora kende ik nog niet.
  14. Meerdere van mijn tomatenplanten maken bloemtrossen ook aan de lagere takken; vooral de cherries de cherry-pruim wat minder. Die lage takken met de bloemen gaan al een beetje doorhangen tot vlakbij de grond. En dat terwijl er nog geen vruchtgewicht aanhangt. Die takken bind ik dus op (zie rode pijl). Kun je tijdens de groei van de plant invloed uitoefenen op de hoogte waar de bloemtrossen verschijnen? Onderste takken in een vroeger stadium wegknippen zodat de potentiele kiemenlocaties hoger komen te liggen is een logische gedachte. Ik heb niet zo snel gehandeld met bladknippen dit jaar. Klopt het dat opknippen DE methode is om de vruchtzetting naar omhoog te verplaatsen? Zijn er nog andere methoden eventueel?
  15. Ik heb twee soorten tomatenplanten in de moestuin onder afdak (cherry en cherry-pruim). Ik zie nu op sommige bladeren, voornamelijk van de cherry-soort, scherp omlijnde bruine vlekjes ontstaan. De afgetaste bladeren steken onder het afdak uit en krijgen dus relatief veel neerkomend regenwater te verduren. Maar bij andere planten steken de buitenste bladeren ook buiten het afdak maar die bladeren mankeert niks. Ik heb afbeeldingen op internet vergeleken met mijn blad. Maar de verschillen die ik tegenkom doen mij twijfelen of mijn aantasting een gebrek is of een beginnende ziekte. Wie kent de aandoening op het blad? Foto 1 aangetast blad, Foto 2 plant waar het aangetaste blad aanzit Foto 3 rij met afdak waar de plant instaat
×
×
  • Nieuwe aanmaken...