Jump to content

maurits

Members
 • Posts

  37
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  veenhuizerveld

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik heb precies de helft van de sugar snaps nu gescheiden in de grond gezet. Morgen ga ik nog wat extra tweedehands lage bouwhekken (2.50 x 1.20 meter) scoren om het restant van de plantjes tegenaan te zetten. Maar die plant ik dan per bakje zoals jij adviseert. Kan ik meteen op een objectieve manier vaststellen in hoeverre de plantjes opgewassen zijn tegen scheuren van de wortels.
 2. Hallo, Ik heb binnenshuis sugar snap gekiemd. Ik had 4 zaadjes per P7 potje laten kiemen. Waarschijnlijk had ik tussentijds die 4 plantjes moeten overpotten omdat de wortels nu nogal in elkaar zijn gedraaid. Ik heb ze dus voorzichtig gescheiden van elkaar en zojuist uitgezet buiten in een geultje van potaarde. Hoe groot is de kans dat zij deze mishandeling niet overleven?
 3. Mijn originele vraag ging over de onlogica van de instructie van de producent van het zaaigoed achterop het pakje. Ik ben een beginner maar ik lees tamelijk conflicterende informatie. 1) Zaaien buiten in de maand april is een vreemd advies wanneer veel tuinders beweren dat de kiemgrond best 20-25 C moet zijn. Die grondtemperatuur wordt nooit bereikt in Nederland in de maand april. Misschien wel op zonnige dagen in juli/augustus. 2) Uitplanten van gekiemde zaden buiten één de maand later is een moeilijke opgave wanneer de zaden niet hebben kunnen kiemen door te lage grondtemperatuur. 3) Violetta Lunga 3 is een tamelijk vroeg ras. Maar het advies van de producent om buiten te zaaien in april is veel te laat volgens velen op het forum. Best begin je in januari in de kas (ik heb geen kas). Ik heb al gebeld met De Bolster over deze tegenstrijdigheden. Maar zij zijn een verkooporganisatie en telen niet zelf. Of ik mijn vraag per email wilde stellen, dan konden zij het doorsturen aan de teler. De moed begon mij in de schoenen te zinken. Niet omdat het kweken niet meteen zou gaan lukken, maar omdat ik boven moet zien te krijgen of de producent a) Nederlands onvoldoende beheerst, of b) onvoldoende onderlegd is op het gebied van flora en biologie. Is de instructie op het pakje dus onmogelijk? Dat kan haast niet anders.
 4. Ik heb een tijdschakelaar nu staan op 05.00 - 24.00 uur, omdat ik ergens gelezen had dat in het begin de mediterrane plantjes veel meer licht nodig hebben dan de Nederlandse zon hen geeft in het voorjaar. Leek me wel logisch. Ik ben van plan om de kunstmatige lichtduur dus stapsgewijs aan te passen zodat ik op 15 mei de natuurlijke daglichtduur heb bereikt. Zit ik goed met mijn vertrekpunt van 19 uur zon per dag?
 5. Nou, het kiemen lijkt te zijn gelukt. Ik had drie zaadjes per potje uitgezet. Ik heb eerst een electrisch warmmatje onder de potjes geschoven waarmee ik een grondtemperatuur gerealiseerd heb van ongeveer 25 C. Na ruim een week kwamen ze boven. Vervolgens heb ik een dubbele LED-TL bak erboven gehangen (daglicht, 6400 K). Enkele uren daarna is deze foto genomen. De plantjes zijn echter bedoeld om in de moestuin buiten overgeplant te worden. Welke stappen moet je nemen om de plantjes uit deze onnatuurlijke situatie te wennen aan het buitenleven? Bijvoorbeeld, wanneer laat ik de pottemperatuur zakken? En hoe lang ga ik door met kunstlicht?
 6. Bedankt voor de tips. In de winter verwarm ik binnen met een houtkachel (die ik nu weer even ga aansteken, brrr). Verder heb geen stabiele warmtebronnen die de potaarde ruim boven mijn kamertemperatuur houden. Ik snap de dwingende tijdlijn voor mediterrane gewassen op de meer noordelijke breedtegraden. Toch vraag ik mij af wat er terecht gaat komen van aubergines wanneer je buiten zou voorzaaien in april? Als de producent bedoeld 'koude kas buiten' dan was dat wel vermeld. Ik ga zo'n heat matje kopen voor 25 euro en twee daglichtbuisjes. Baat het niet dan schaadt het niet; er is namelijk nog genoeg te leren voor mij.
 7. Ik zoek advies over aubergine zaadjes laten kiemen (violetta lunga 3). Ik heb gisteren 3 zaadjes per kweekbakje geprepareerd. De kweekbakjes staan in een grotere bak met op een bed van kiezels en een laagje water. Mijn opstelling op de foto is op de vesnterbank naar het zuiden. Volgens de aanwijzingen kan je voorzaaien in maart-april in de kas, terwijl buiten zaaien in april kan. Er wordt niets gezegd over groeitemperatuur, ook niet over kiemtempertuur. Op internet lees ik dat de kiemtemperatuur van minimaal 20° moet zijn en ook voorwellen van de zaadjes in water wordt aangeraden. Maar wanneer je buiten zaait in de buitentemperatuur in april is lang geen 20°. Vraag 1: Hoe kritisch is dan die aangeraden kiemtempertuur? Vraag 2: Gaat mijn opzet lukken zo binnenshuis op 10° maar wel met voldoende zon. Of moet er losse verwarming onder de kiembakjes?
 8. Weet iemand welk ras dit is? Ik was wat aan de late kant, waardoor de eerste vrucht nu voorzichtig lijkt te gaan kleuren. Qua vorm en grootte zou de soort kunnen zijn Yellow Pear, Red Fig of Vivavera. Maar ik kom er niet echt uit.
 9. Simon, wat je zegt in de eerste alinea zegt m'n buurman ook allemaal. Daar heb ik die ene plant van gehad om te proberen. Ik laat de moed niet zakken dus. Wat betreft bemesting weet ik niet of ik genoeg heb gedaan. Toen ik de plant kreeg stond het in een ruime plastic pot met zwarte aarde. Ik heb een groter gat gegraven in de tuin zodat er nog een ruimte bleef voor een band van zo'n 10 cm nieuwe potaarde rond de originele kluit. Later heb ik nog drie handjes gedroogde koemest toegevoegd rond de voet. Gedroogde koemest is niet heel slappe voeding denk ik, terwijl een courgetteplant best wel honger heeft. Ook 5cm houtsnippers eroverheen om het vocht nog beter vast te houden.
 10. Dat is leerzaam van die 24 uur. De dichtstbijzijnde courgetteplanten staan hemelsbreed 400 meter verderop bij de buurman (geen volkstuinencomplex hier). Ik zag die tweede vrouwlijke bloem opkomen aan mijn plant, maar geen enkel mannetje. Dat leek mij een goed moment om dat handmatig bestuiven eens te proberen. Bewaren in de koelkast kan tot tot 3 dagen daarna effectief blijven heb ik begrepen. Maar dan moet je niet 24 uur wachten met knippen waarschijnlijk.
 11. Van mijn enige courgetteplant heb ik nu een tweetal vrouwlijke bestoven bloemen (hoop ik). Bloem 1 was in de gelegenheid om op natuurlijke wijze bestoven te worden door een manlijke bloem, direct ernaast. Beide bloemen stonden op dezelfde ochtend open op 27 juni. De manlijke bloem heb ik de volgende ochtend vroeg afgeknipt en in een doosje in de koelkast gelegd. Ik heb wat video's bekeken over hoe handbestuiven in z'n werk gaat. Op 30 juni ging bloem 2 open. Met de kelk uit de koelkast heb ik toen de nieuwe open bloem handmatig bestoven. De foto is van 1 juli. Meetellende de dag van bestuiven is courgette 1 dan 5 dagen geleden bestoven (door insecten hoop ik). En cougette 2 is dan twee dagen geleden bestoven. Ik las dat de courgettevrucht na bestuiving in een groeispurt gaat. Maar dat zie ik hier niet gebeuren. Misschien is bloem 1 niet of niet goed bestoven. Met de handmatige bestuiving kan naar mijn gevoel niets zijn misgegaan. Er was sprake van genoeg materiaaloverdracht, dit was duidelijk zichtbaar. Geeft de foto wel of niet een normaal beeld voor de verschillende groeistadia van de vruchten?
 12. Van meteen elke ongerechtigheid rigoreus opruimen ben ik ook geen voorstander van. Maar ik heb wel wat leesonderzoek gedaan naar de combinatie bladluis/mier + tomaat. En ik werd er niet heel blij van. Onder andere het graafwerk rond het wortelgestel. Ik weet niet hoe dat er onder de grond uitziet, maar als ik zie de hoeveelheid zie die de mieren naar buiten werken, dan komt die tomatenplant mogelijk wiebelig te staan. Om nog maar te zwijgen over de functionaliteit van ontblote wortels. Ik heb twee rijtjes van 6 planten staan, waarvan de eerste drie planten nu bezoek hebben van parasieten. De overige negen planten lijken nog vrij van luis, maar dat zal niet lang kunnen duren. De buiteste plant heeft de grootste opgraving rond de voet, daana volgen de andere twee met graafwerken van afnemende omvang. De kale grond is het gevolg van het verwijderen van de hele toplaag aan bestaande vegetatie deze lente. Het perceel is tientallen jaren als goed bemeste moestuin in gebruik geweest. Daarna is er een paar jaar niks gebeurd. Vervolgens heb ik (antikraker) tijdens de warme periode een tijdje terug de tuin halfom gespit, het losse spul laten drogen en daarna met de greep de kluiten uitgeschud. Die oogst heb ik direct naast de moestuin op een berg gegooid in de hoop dat het een beetje wil composteren. Daarna zou ik het als compost weer terugbrengen op de tuin later. Ik heb alles afgestoken en tijdelijk verwijderd en ik heb niet omgespit, omdat ik laat van start ben gegaan in de moestuin. Ik wilde niet poot- en zaaiwerk moeten doen in de achterkant van nog springlevende graskluiten. Twee jaar geleden heb ik dat wel gedaan en ik vond het niet voor herhaling vatbaar. Het perceel ziet er verder kaal uit omdat ik niet het hele stuk al benut op dit moment. Wel heb ik wat groenbemester gezaaid om onkruid te weren. De groenbemester staat op een stukje wat ik zeker niet ga inzaaien dit seizoen. Vroeger als kleine jongen thuis hadden we ook een moestuin. Maar dat is zo lang geleden dat ik weinig er meer van herinner. Ik ben dus een herintreder zonder kennis. Ik houd mij aanbevolen voor de meest uiteenlopende tips van hen met wat meer ervaring, oa. met betrekking tot mijn aanpak van tijdelijk ontplaggen. Ik merk dat ik het leuk vind om in de tuin bezig te zijn. Tijdoverschot heeft ook te maken met de geringere mobiliteit vanwege het rondwarende coronavirus. Als ik weer ZZP-werk zou hebben dan wordt het weer anders. Maar ik heb nu tijd zat om de tuin bij te werken.
 13. Ik heb vanochtend nog een betere foto gemaakt van de zwarte vliegjes. De mierenfamilie zit gewoon aan het ontbijt gezamenlijk. Ik ben er nu wel van overtuigd dat het niet om vliegjes gaat maar om bladluis. Op de andere foto is te zien hoe de de uitgegraven hoop grond langzaam hoger wordt. Dit zal duiden op meer mieren onder de grond, wat weer zou verwijzen naar meer bladluis. Ook onder de grond dan, want er zit heel weinig bladluis op de bovengrondse plant. Kan je trouwens aan de vorm van de heuvel ook afleiden of de luizenhouderij hoofdzakelijk onder de grond plaats vindt? De hoop uitgegraven grond wordt namelijk 'omhooggeboetseerd' langs de stam van de plant. Het ziet er wel bijzonder uit. Bouwen de luizenminnende mieren hun onderkomen altijd op deze wijze, los van wel of niet het luizenteeltbedrijf onder de grond? Ik heb brandspiritus staan. Dus een mengsel van zeepwater-spiritus ligt voor de hand.
 14. Ik zie al enkele dagen dat twee van mijn dertien broccoliplantjes wat lichtgrijze vlekken heeft in het blad. De vlekken hebben een scherpe aftekening (onderste afbeelding). Ook zie ik op een enkel blad gebieden met een paarsige zweem (foto 2 en 3). https://www.moestuinforum.nl/topic/65-verkleuring-blad-jonge-bloemkool-plant/ zegt dat dit duidt op stikstofgebrek. Is er in mjn geval ook sprake van stikstofgebrek? Verder zitten er veel zwarte mieren in de grond in het koolbed. Moet je dit tegengaan?
 15. Hoi, Een aantal van mijn tomatenplantjes (30cm) hebben onlangs gezelschap gekregen van roodachtige mieren. De mieren graven zich in de grond rond de plantvoet en dat lijkt me niet goed. Is dit iets wat je beter tegen kunt gaan? Zal dit beeld verergeren in de toekomst? De mieren werken grond omhoog tijdens het graven en fabriceren heuveltjes (in dit geval rond de plantvoet). Volgens het vertaalde artikel https://nl.ezgardentips.com/tomato-plants-ants-22688 zou het dan kunnen gaan om de familie Solenopsis. Komt deze soort ook voor in NL? Verder zitten er wat kleine zwarte insecten (met iets wat lijkt op vleugeltjes) op de onderkant van de bladeren. De mieren klauteren op en neer langs de planten en nemen nota van de stilzittende vlliegjes; de mieren houden dan halt bij zo'n vliegje. Maar wat ze precies doen kan ik niet bepalen, daarna lopen ze weer verder. Dit is geen bladluis toch? Zoniet, wat zijn de zwarte vliegjes dan wel? De aantallen zijn laag dus waarschijnlijk niet verontrustend. De relatie mier-vlieg valt mij op en ik wil graag weten wat dit betekent voor de tomatenplant. Vooral ook omdat mieren op de tomatenplant altijd in combinatie schijnt te zijn met bladluis.
×
×
 • Create New...