Jump to content

maurits

Members
 • Posts

  30
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  veenhuizerveld

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Weet iemand welk ras dit is? Ik was wat aan de late kant, waardoor de eerste vrucht nu voorzichtig lijkt te gaan kleuren. Qua vorm en grootte zou de soort kunnen zijn Yellow Pear, Red Fig of Vivavera. Maar ik kom er niet echt uit.
 2. Simon, wat je zegt in de eerste alinea zegt m'n buurman ook allemaal. Daar heb ik die ene plant van gehad om te proberen. Ik laat de moed niet zakken dus. Wat betreft bemesting weet ik niet of ik genoeg heb gedaan. Toen ik de plant kreeg stond het in een ruime plastic pot met zwarte aarde. Ik heb een groter gat gegraven in de tuin zodat er nog een ruimte bleef voor een band van zo'n 10 cm nieuwe potaarde rond de originele kluit. Later heb ik nog drie handjes gedroogde koemest toegevoegd rond de voet. Gedroogde koemest is niet heel slappe voeding denk ik, terwijl een courgetteplant best wel honger heeft. Ook 5cm houtsnippers eroverheen om het vocht nog beter vast te houden.
 3. Dat is leerzaam van die 24 uur. De dichtstbijzijnde courgetteplanten staan hemelsbreed 400 meter verderop bij de buurman (geen volkstuinencomplex hier). Ik zag die tweede vrouwlijke bloem opkomen aan mijn plant, maar geen enkel mannetje. Dat leek mij een goed moment om dat handmatig bestuiven eens te proberen. Bewaren in de koelkast kan tot tot 3 dagen daarna effectief blijven heb ik begrepen. Maar dan moet je niet 24 uur wachten met knippen waarschijnlijk.
 4. Van mijn enige courgetteplant heb ik nu een tweetal vrouwlijke bestoven bloemen (hoop ik). Bloem 1 was in de gelegenheid om op natuurlijke wijze bestoven te worden door een manlijke bloem, direct ernaast. Beide bloemen stonden op dezelfde ochtend open op 27 juni. De manlijke bloem heb ik de volgende ochtend vroeg afgeknipt en in een doosje in de koelkast gelegd. Ik heb wat video's bekeken over hoe handbestuiven in z'n werk gaat. Op 30 juni ging bloem 2 open. Met de kelk uit de koelkast heb ik toen de nieuwe open bloem handmatig bestoven. De foto is van 1 juli. Meetellende de dag van bestuiven is courgette 1 dan 5 dagen geleden bestoven (door insecten hoop ik). En cougette 2 is dan twee dagen geleden bestoven. Ik las dat de courgettevrucht na bestuiving in een groeispurt gaat. Maar dat zie ik hier niet gebeuren. Misschien is bloem 1 niet of niet goed bestoven. Met de handmatige bestuiving kan naar mijn gevoel niets zijn misgegaan. Er was sprake van genoeg materiaaloverdracht, dit was duidelijk zichtbaar. Geeft de foto wel of niet een normaal beeld voor de verschillende groeistadia van de vruchten?
 5. Van meteen elke ongerechtigheid rigoreus opruimen ben ik ook geen voorstander van. Maar ik heb wel wat leesonderzoek gedaan naar de combinatie bladluis/mier + tomaat. En ik werd er niet heel blij van. Onder andere het graafwerk rond het wortelgestel. Ik weet niet hoe dat er onder de grond uitziet, maar als ik zie de hoeveelheid zie die de mieren naar buiten werken, dan komt die tomatenplant mogelijk wiebelig te staan. Om nog maar te zwijgen over de functionaliteit van ontblote wortels. Ik heb twee rijtjes van 6 planten staan, waarvan de eerste drie planten nu bezoek hebben van parasieten. De overige negen planten lijken nog vrij van luis, maar dat zal niet lang kunnen duren. De buiteste plant heeft de grootste opgraving rond de voet, daana volgen de andere twee met graafwerken van afnemende omvang. De kale grond is het gevolg van het verwijderen van de hele toplaag aan bestaande vegetatie deze lente. Het perceel is tientallen jaren als goed bemeste moestuin in gebruik geweest. Daarna is er een paar jaar niks gebeurd. Vervolgens heb ik (antikraker) tijdens de warme periode een tijdje terug de tuin halfom gespit, het losse spul laten drogen en daarna met de greep de kluiten uitgeschud. Die oogst heb ik direct naast de moestuin op een berg gegooid in de hoop dat het een beetje wil composteren. Daarna zou ik het als compost weer terugbrengen op de tuin later. Ik heb alles afgestoken en tijdelijk verwijderd en ik heb niet omgespit, omdat ik laat van start ben gegaan in de moestuin. Ik wilde niet poot- en zaaiwerk moeten doen in de achterkant van nog springlevende graskluiten. Twee jaar geleden heb ik dat wel gedaan en ik vond het niet voor herhaling vatbaar. Het perceel ziet er verder kaal uit omdat ik niet het hele stuk al benut op dit moment. Wel heb ik wat groenbemester gezaaid om onkruid te weren. De groenbemester staat op een stukje wat ik zeker niet ga inzaaien dit seizoen. Vroeger als kleine jongen thuis hadden we ook een moestuin. Maar dat is zo lang geleden dat ik weinig er meer van herinner. Ik ben dus een herintreder zonder kennis. Ik houd mij aanbevolen voor de meest uiteenlopende tips van hen met wat meer ervaring, oa. met betrekking tot mijn aanpak van tijdelijk ontplaggen. Ik merk dat ik het leuk vind om in de tuin bezig te zijn. Tijdoverschot heeft ook te maken met de geringere mobiliteit vanwege het rondwarende coronavirus. Als ik weer ZZP-werk zou hebben dan wordt het weer anders. Maar ik heb nu tijd zat om de tuin bij te werken.
 6. Ik heb vanochtend nog een betere foto gemaakt van de zwarte vliegjes. De mierenfamilie zit gewoon aan het ontbijt gezamenlijk. Ik ben er nu wel van overtuigd dat het niet om vliegjes gaat maar om bladluis. Op de andere foto is te zien hoe de de uitgegraven hoop grond langzaam hoger wordt. Dit zal duiden op meer mieren onder de grond, wat weer zou verwijzen naar meer bladluis. Ook onder de grond dan, want er zit heel weinig bladluis op de bovengrondse plant. Kan je trouwens aan de vorm van de heuvel ook afleiden of de luizenhouderij hoofdzakelijk onder de grond plaats vindt? De hoop uitgegraven grond wordt namelijk 'omhooggeboetseerd' langs de stam van de plant. Het ziet er wel bijzonder uit. Bouwen de luizenminnende mieren hun onderkomen altijd op deze wijze, los van wel of niet het luizenteeltbedrijf onder de grond? Ik heb brandspiritus staan. Dus een mengsel van zeepwater-spiritus ligt voor de hand.
 7. Ik zie al enkele dagen dat twee van mijn dertien broccoliplantjes wat lichtgrijze vlekken heeft in het blad. De vlekken hebben een scherpe aftekening (onderste afbeelding). Ook zie ik op een enkel blad gebieden met een paarsige zweem (foto 2 en 3). https://www.moestuinforum.nl/topic/65-verkleuring-blad-jonge-bloemkool-plant/ zegt dat dit duidt op stikstofgebrek. Is er in mjn geval ook sprake van stikstofgebrek? Verder zitten er veel zwarte mieren in de grond in het koolbed. Moet je dit tegengaan?
 8. Hoi, Een aantal van mijn tomatenplantjes (30cm) hebben onlangs gezelschap gekregen van roodachtige mieren. De mieren graven zich in de grond rond de plantvoet en dat lijkt me niet goed. Is dit iets wat je beter tegen kunt gaan? Zal dit beeld verergeren in de toekomst? De mieren werken grond omhoog tijdens het graven en fabriceren heuveltjes (in dit geval rond de plantvoet). Volgens het vertaalde artikel https://nl.ezgardentips.com/tomato-plants-ants-22688 zou het dan kunnen gaan om de familie Solenopsis. Komt deze soort ook voor in NL? Verder zitten er wat kleine zwarte insecten (met iets wat lijkt op vleugeltjes) op de onderkant van de bladeren. De mieren klauteren op en neer langs de planten en nemen nota van de stilzittende vlliegjes; de mieren houden dan halt bij zo'n vliegje. Maar wat ze precies doen kan ik niet bepalen, daarna lopen ze weer verder. Dit is geen bladluis toch? Zoniet, wat zijn de zwarte vliegjes dan wel? De aantallen zijn laag dus waarschijnlijk niet verontrustend. De relatie mier-vlieg valt mij op en ik wil graag weten wat dit betekent voor de tomatenplant. Vooral ook omdat mieren op de tomatenplant altijd in combinatie schijnt te zijn met bladluis.
 9. Tomatenplanten komen uit een lommerrijke kas van de buurman en hebben enkele weken buiten kunnen afharden in de zonnige en droge periode van even geleden. Die overgang was iets te abrupt denk ik achteraf. Maar ik heb geen kas en was nog niet bekend met het fenomeen afharden in de buitenlucht. Aardappels en tomaat staan niet verweg van elkaar. Maar de aardappels zitten strak in het groen. Zo te zien lijken mij dat wel happy campers.
 10. Mijn tomatenplantjes van 25 cm hoog hebben krullende bladeren. Er lijkt ook sprake te zijn van droge vlekken midden op het blad. Krullend blad zou duiden op stress door oa. kou of teveel water las ik op Moestuinweetjes.com. Koud is het niet echt maar de temperatuur is wel behoorlijk omlaag gegaan onlangs. En kurkdroog is het ook niet meer bepaald. Kan deze gecombineerde schok de reden zijn van het plantbeeld op de foto's?
 11. Die bamboestokjes van mij zijn helemaal niks. Ik zat net dat andere forumbericht te lezen over courgette. En naast die planten stonden echt bezemstelen in de grond.
 12. De zon en temperatuur gingen een tandje terug. En er kwam aardig wat regen. Daarom heb ik nog maar geen schaduwvoorziening gemaakt. De plant lijkt bij te trekken voor nu.
 13. De windstoppende plank achter de planten had ik eventjes weggehaald bij het installeren van het touwwerk. Maar wind afstoppen deden de planken ook niet echt. De windafbuiging doet een zekere luchtstroomversnelling ontstaan achter de planten langs. Een stuk steigerdoek zal beter werken, eventueel dubbelgeslagen voor meer windbreking.
 14. Ok, bedankt voor de tips. Ik ga dat proberen.
 15. De plant komt rechtstreeks uit de schaduwrijke kas bij de buurman. Nu staat de plant in de volle grond en 8 uur in de volle zon. Ik begrijp dat met afharden het verschil wordt overbrugd in gemiddelde temperatuurwisseling in de kas versus die in de open lucht. Maar er bestaat dus ook zoiets als zonnebrand. Tijdelijk halfschaduw creeren, is dat een optie in dit geval?
×
×
 • Create New...