Ga naar inhoud
Moestuin seizoen van BonTon
  • updates

    43
  • reacties

    85
  • bezoekers

    3505

Entries in this blog

Geen omkijken meer naar. En als het  toch nodig is: De daken zijn scharnierend en kunnen aan een kant omhoog. Twee stokken eronder en je kunt overal bij.  Aankomende winter een 40 tal olla's maken en dan waarschijnlijk gaas of.....  aan de lange kanten. Er komen  pepers, paprika en struiktomaten in. 
Begint nu wel te lijken op wat ik in gedachten had. De hele fruitsectie opnieuw ingedeeld en een kooi gemaakt. In het groeiseizoen gaan er paalkappen op de palen, touwen random spannen en een vogel net eroverheen leggen. Verdere afwerking komt in het voorjaar.   Deze keer alle doornloze bramen weggedaan. "Ordnung muss sein" maar met die meterslange takken van de bramen kon ik niets. Probleem is altijd die "hebberigheid" Je wilt zo veel mogelijk soorten hebben en blijft het maar volstoppen.
Verschillende soorten aardappelen van de LIDL, alleen de Agria kwam niet op, die was dus als enige "behandeld"     De blauwe bessen die ik 2e hands heb doen dit jaar niets. In het najaar ga ik ze uitgraven en dan krijgen de wortels een betere of te wel zure grond.     Fruit genoeg om leuke dingen mee te gaan doen!       ]       Ergens daartussen groeit een kiwibes!     Geen idee welk ras het is.     Appel, peer een wannabee pruimelaar en een echte pruimenboom rechts in de hoek.    
Het frame bouwen dat lukt wel maar het spannen van het plastic met twee handen lukt met geen mogelijkheid dat is echt een job waar je vier tot zes handen voor nodig hebt. Vandaag is het circa 33 graden en het plastic is te week "to handle. " In het weekend de klus afmaken als de familie tijd heeft om een (of twee) handje(s) mee te helpen.              
Propagator is klaar!. Heul simpel gemaakt van een polystyreen doos voor het vervoeren van tropische vissen, een zo goed als passende plastic Curver box die daar weer ingaat en een JBL aquariumverwarming van 25 Watt. Vanwege de open ruimte tussen de plastic box en de iso bak de bovenzijde afgeplakt met tape. Mocht het wenselijk zijn dan kan ik de open ruimte alsnog vullen met isolatiemateriaal.   Een goede investering die jaaaaren meegaat. Dit weekend de zaden er in en dan kan het grote wachten
Sambal in de maak!. Ik hou het op twee varianten om het simpel te houden. Geel en rood, De gele is een bak Mme. Jeannet gemixt met de gele Aleppo en wat gele tomaten. De rode is Cayenne, Czechian wax, rode Aleppo en "verdund" met tomaten . Beide krijgen als toevoeging: zout, knoflook, sjalotjes en gele uien. De chocolate cayenne past hier niet bij en heeft ook geen hitte, deze zijn gepromoveerd tot "snackpepper" Die spannende verhalen over het maken van sambal met de Mme Jeannet kloppen een beet
Vandaag heb ik een koude kas gemaakt. Deze overleeft mij nog, de onderste laag is van dik azobe hout, de tweede laag van bankirai en de ramen zijn van aluminium.          
De basis is een, fundering van 40 x 60 tegels rondom.     Dak is een lichte constructie en kan in elkaar gevouwen worden. Echt soepel loopt het niet en voorlopig kruip er ik even in als er onderhoud nodig is. Binnenkort een aantal gaten wat vergroten en dat gaat de bovenkant smooth over de buizen.       Vanwege ik te laat was met zaaien van de peperplanten heb ik op diverse adressen planten gekocht.       Met hoge temperaturen wordt het echt heet als de boel volledig gesloten is. De blad