Ga naar inhoud

Beukwood's Blog

  • updates
    18
  • reacties
    33
  • bezoekers
    1487

In de winter toch het seizoen doorzetten


Ik kan in de winter altijd maar moeilijk accepteren dat het meeste gewoon echt niet groeit en dat het seizoen echt afgelopen is.

Om deze frustratie tegen te gaan zijn we in oktober even creatief bezig geweest:

 

509755FF-FFC7-4062-83EE-BFB3926612C733411576398223.jpeg

 

Mijn vriendinnetje waardeert mijn hobby niet zo heel erg dus daarom deze constructie in ons opslaghok achter een kast op zolder.

18 uur per dag branden de LED lampen. De plantjes zelf hebben nog nooit daglicht gezien.

15 minuten per 4 uur blaast de ventilator door de zolder zodat we circulatie hebben.

30 sec per half uur circuleren de voedingsstoffen.

De plantjes groeien hydroponics stijl waarbij een chip (alles verstopt in zwarte doos) de circulatie verzorgd en het waterniveau in de gaten houdt (led lampjes op zwarte doos geven niveau aan). Wanneer het waterniveau onder de 40% is gaat automatisch de kraan open. Vervolgens wordt er in seconden bijgehouden hoelang hij aan het bijvullen is. Hierna worden component A en B afzonderlijk in ratio toegevoegd aan het systeem ook met pompjes. Verder zitten er 3 overstroombeveiligingen op:

 

1.: extra opvangbak onder alles mocht er iets lekken

2.: is het systeem langer dan 120 sec aan het bijvullen (meer dan 40 liter water) dan blokkeert de chip een volgende bijvulsessie. (dit kan een scenario zijn wanneer een waterniveausensor niet werkt.)

3.: het hele systeem is aangesloten op het riool. Bij teveel water in het systeem stroomt alles direct het riool in.

 

Op dit moment groeit er:

 

Komkommer

Cactuskommer

Courgette

Cherrytomaatjes

Paksoi

Slamix

Broccoli (of bloemkool)

verder zijn alle paprikaplantjes (geel, oranje, rood, paars) nu aan het ontkiemen en die gaan de paksoi vervangen.

 

 

1E9E1F49-3A6E-4FFF-93A9-4CBE2F245ED864271576398308.jpeg

44E63494-64DF-42A8-884D-2091FF11BDFD77501576398335.jpeg

6E229ED5-A09E-4DC5-A385-9C26691B2D8736501576398325.jpeg

 

Doorzichtige slang gaat alleen nog ingetaped worden zodat hier ook geen licht en daarmee algenontwikkelingen kan plaatsvinden.

Hebben jullie nog tips?

6 reacties


Aanbevolen reacties

rorror

Geplaatst: (aangepast)

Ziet er goed uit, om tips te geven moet ik wat meer weten wat je nu gebruikt

Eventueel blauwewaterstop welke je bij sommige wasmachines moet gebruiken, kan ook afgesteld worden hoeveel liter max in 1x er door heen mag)

Wat voor chip? En wat voor opties kan je er op instellen (zelf geprogrammeerd of basis systeem gekocht?)

Wat voor Leds heb je hangen. (watt/accuteel watt/lumen/kleurenbereik(b.v.2700/4000/5000k?) )

Wat voor voeding geef je?

Wordt voeding automatisch bijgevuld? Op hoeveel afgesteld?

Heb je een zuurstof pompje in het water hangen? zo'n borrelaar?

Wordt het water elke week ververst?

Eventuele rook melder boven de installatie hangen.

Komkommer/paprika/of andere groot worden de planten, ga je denk ik problemen krijgen met het grote wortelgestel welke gemaakt wordt (krijg je waarschijnlijk niet meer door het gat heen. voorbeeld

) aangepast door rorror
Beukwood

Geplaatst:

Ik gebruik nu 2x een mars hydro sp-250 met 3900K.

Voeding: Kristalon Bruin NPK+S 3-11-38+4

samen met Calcinit. Van beiden voeg ik 1 gram per liter toe aan voedingsstoffen (komt neer op rond de 230 ppm als ik het meet)

chip is Arduino Mega 250 met 4 relais. Zelf geprogrammeerd dus volkomen flexibel (en lekker goedkoop)

 

Rookmelder en blauwwaterstop zijn goeie tips! Thnx!

 

Dit systeem heb ik zelf een hele zomer gehad op basis van 12 volt zonnepaneeltje in mijn broeikas. Toen stonden er 70 planten in. (zie onderstaande foto aan het begin van het seizoen)

02F7A8EE-0690-421A-A3BC-4B28B79ACA1176391576533650.jpeg

Ik heb wel gemerkt dat eind van het seizoen de buizen vol zitten met wortels maar doorstroming werd alleen de laatste maand gehinderd. Dit was toen opgelost door 30 sec per 30 minuten te pomen. Om blokkering in dit systeem te voorkomen heb ik in dit systeem een flexibele pvc buis in de buis gestopt zodat er altijd doorstroming is naar het einde.

 

Kan zuurstofpompje nog voor verschil zorgen?

 

Wordt het water elke week ververst? in principe niet. (verdamping zorgde er in mijn kas aardig voor dat water wat verdampte in verhouding stond met voedingsstoffen.

rorror

Geplaatst:

Intressant om te lezen.

Mooie lampen heb je ingebruik.

De voeding welke je geeft kon ik nog niet. Is dit speciaal voor hydrocultuur kweken? Want ik zat laatst ook naar de juiste voedingstoffen te zoeken. Aangezien gewone vloeibare mest vaak nog door bodem leven moet worden omgezet tot iets bruikbaars voor de plant.

Borrelaar, ik heb veel op youtube gezien dat ze de borrelaar voor extra zuurstof gebruiken of rottend water tegen te gaan?. (Maar die werken dan wel met echt stilstaand water.)

Stinkt jouw water?

 

Ahha je gebruikt een arduino chip. Hoopte ik al. Mijn arduino nano is onlangs gesneuveld. (Chip doorgebrand oops). Ik zat toen ook te klooien om relays te schakelen. Schakelde wel een miniseconde, maar bleef niet ingeschakeld. Nooit achter gekomen hoe dat uiteindelijk werkte.

Zou graag je code eens willen zien, dan bestel ik wel een nieuwe chip op aliexpress (zijn maar 2of 3euro ofzo).

 

Wat ik meet in mijn kweekhok. Het onderste apparaat is de stroomtoevoer naar het geheel.

Meet het huidige wattage gebruik. Je kan er je prijs per kilowatt uur instellen, en zie je dus ook de kosten wat de setup verbruikt. Daarboven een hoop tijdschakelaars, om 3 lampen in te schakelen. Gaan op verschillende tijden aan. één van 7:00 tot 23:00, de tweede van 8:30 tot 21:30, en de derde van 10:00 tot 20:00.

Zo probeer ik een beetje een zon na te bootsen welke feller wordt. En de warmte stijgt dan ook gestaagd die dag. 's nachts 20/21 graden. Overdag 24, en op zijn heetst 27.

In de kast, dat zwarte apparaatje(draadloos) meet de tempratuur en luchtvochtigheid. In de huiskamer komt dat dan op mijn 'weerstation' te staan. Zakt de luchtvochtigheid onder 50%, dan weet ik dat ik water moet gaan geven die dag. Daarna stijgt het weer richting de 60% luchtvochtigheid.

De vierde tijdschakelaar, schakeld elke 15min een computer ventilator in en uit. (Gewoon een oude 12v adapter gepakt, stekker er afgeknipt en ventilator er op aangesloten.) Die hangt in de kast, en zorgt voor de luchtcirculatie. De aluminiumfoli, zit aan alle kanten van de kast, omzoveel mogenlijk licht te weerkaatsen.

 

Wat voor schimmels bedoel je, want ik heb daar op dit moment geen last van.

Beukwood

Geplaatst:

De voeding die ik heb wordt volgens mij door de professionele kwekers gebruikt. Is ook relatief goedkoop. Heb 3 jaar geleden 1 zak Kristalon Bruin gekocht voor rond de 30 EUR voor 25 kg en 1 zak Calcinit met ook een vergelijkbare prijs. Afgelopen jaar misschien 3 kilo totaal gebruikt voor 60 peper en paprikaplanten (omgerekend dus rond de 5 EUR aan voeding voor heel seizoen)

 

Mijn water stinkt niet omdat het dus toch 1x per half uur circuleert. Afgelopen jaar 7 maanden lang op dit principe gedraaid.

 

Balen van je chipje. Ik heb er altijd een paar op voorraad voor het geval er eentje sneuvelt met name in mijn broeikas met vocht en onder de 15 graden willen er nog weleens wat sneuvelen

Kan je de hele code toesturen als je wilt maar voor je relais schakelen heb je in principe alleen dit nodig aan code:

 

#define relais 5

 

void setup ()

{

pinMode (relais, INPUT_PULLUP);

digitalWrite(relais, HIGH);

}

 

void loop ()

{

digitalWrite(relais, LOW);

delay(1000);

digitalWrite(relais, HIGH);

}

 

relais 5 zegt dat je pin 5 gebruikt.

(delay 1000 specificeert dat 1 sec (1000 ms) de relais aangaat)

 

Heel gaaf jouw systeem! de luchtvochtigheid is dus je indicatie om water te geven daar?

Ik had vroeger nog weleens last van schimmels op de planten als de luchtvochtigheid te hoog was of als er geen luchtcirculatie in een broeikas was. Merk dat ventilator de meeste problemen in ieder geval oplost Hier op zolder misschien nog een beetje spannend omdat het dak zo laag is dus verwacht wel moeilijker de luchtvochtigheid te kunnen verlagen als de planten flink verdampen. (in de zomer met 30 graden verdampten 60 planten rond de 100 liter per dag!! )

rorror

Geplaatst:

Bedankt voor de code, daar heb ik inderdaad genoeg aan.

 

Met zoveel planten, is ventileren de enige optie om vocht kwijt te raken.

Als je een dakraampje hebt, is zo'n motortje wat ze in de kassen gebruiken misschien een idee om het raam open en dicht te doen automatisch. Eventuele buiten sensor er op dat je alleen kan ventileren als de luchtvochtigheid buiten lager is dan binnen. (denk aan regen en mist, wat luchtvochtigheid verhoogt).

 

Ik heb al zo vaak bij websites gekeken voor voeding voor planten waarvan ik denk dat het goed is. En vaak kom ik naar lang zoeken uit bij zakken van 25kilo. Dus als ik dat zo hoor, moet ik misschien ook eens gaan kijken naar die voeding.

Geef je ook micronutrients of zit dat niet in zo'n zak?

Beukwood

Geplaatst:

Reactie duurde even maar ik zit de hele tijd te vechten met het forum zelf (kan steeds maar geen berichten plaatsen)

 

Micronutrients zitten in zo'n zak ook! Hierin heten ze gewoon sporenelementen (vandaar de S in de NPK+S aanduiding) Dit zijn in principe alle mineralen die nodig zijn voor de plantopbouw).

 

Het dakraampje met motortje aansturen was ik al een tijdje mee bezig (stond vorig jaar al op de planning maar kwam er niet aan toe).

Nu met een weekje vrij mijn 3D printer hard aan het werk gezet:

 

Hier de 'luxaflex' weergegeven in het 3D tekenprogramma zoals het er vanaf de buitenkant uitziet.. Het stukje links is inmiddels ook afgedekt.

5E0F1B1D-EE26-46C2-A5AF-B2BD33A2B76490961577661416.jpeg

 

De onderkant ziet er zo uit:

FDE79ED2-D9F0-42BE-91C1-0A4D6DDC2FF0-116411577661306.jpeg

 

De chipjes die je ziet doen het volgende:

Temperatuur en luchtvochtigheidssensor

Lichtsensor

Een datalogger die op een SD kaart bijhoudt wat er in de kas gebeurt. Hier zit ook een batterij in die tijd en datum registreert.

Een steppenmotor waarmee de luxaflex opengezet kan worden.

2 ventilatoren die achter de luxaflex zitten en die actief de warme lucht uit de kas gaan blazen.

 

Deze unit wordt met een USB kabel op het 12-volt zonnepaneel boven mijn kas aangesloten.

 

Ik zit nog even te vechten met het uitprinten van een transparant dekseltje hiervoor maar deze unit is ook zo goed als af om rond maart/april in het dak van mijn kas te zetten.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...