Jump to content

rorror

Members
 • Posts

  2,819
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Alphen aan den Rijn

Recent Profile Visitors

3,021 profile views
 1. Heb even gezocht op google naar de symtomen/uiterlijk van het blad. Ik ben hier terrecht gekomen: https://hgic.clemson.edu/factsheet/rose-diseases/ Even naar beneden scrollen naar kopje 'Rose Mosaic'
 2. Roetdauw is een teken van luizen. De mijne heeft ook elk jaar wel dopluis. Ik spuit deze in met afwasmiddel en spiritus. 1 knijpje afwasmiddel en 1 shotglaasje spiritus op een liter water. Goed inspuiten, blad voor /achter + de takken, 30min laten intrekken, en even met de tuinslang schoonspoelen. Volgende dag zal je zien dat de dopluizen al verkleuren. Eventueel na een week herhalen. Afleggen gaat misschien makkelijker dan stekken. Ik heb afgelopen 2jaar elk jaar 40stekken genomen met stekpoeder, totaal zijn er maar 6 aangeslagen. Wellicht zijn andere er beter in dan ik. Voor de rest moet je deze plant elk jaar op rupsen controleren. Want die zitten er rond deze tijd ook weer in, en die eten rap door. Heb er gister nog 6 van dood gemaakt.
 3. Als ik de fotos zo zie lijkt het wel op mineers schade. Niet alle mineerssoorten maken rare gangen, sommige blijven meer op hun plek, waardoor de gangen niet goed zichtbaar zijn.
 4. @acpronk Hard gewerkt zie ik! Staat er netjes bij!
 5. Ik heb dit vaker in de zomer, dat als ik mijn potten watergeef, dat al het water langs de raden wegloopt. Omdat de bovenste grondlaag hydrophobic is geworden. (uitgedroogd0 Met een drupje zeep in het water, wordt oppervlakte spanning doorbroken en dringt het direct de bodem in. Drupje zeep, wordt wetting agent genoemd in onderstaande artikel. https://icl-sf.com/global-en/news/why-water-won-t-infiltrate-hydrophobic-soils/
 6. Ziet er uit als cocosvezel. Daar zitten geen voedingstoffen in, dus nu één keer vloeibaar bijmesten, en ze zullen gaan groeien. Of overpotten in potgrond.
 7. Ik denk dat je als eerst na moet gaan wat voor zeep het is. Zelf gebruik ik dreft tegen luizen, spuit al het blad onder, en spoel het daarna af van de bladeren, maar het komt wel in de bodem. Ook gebruik ik soms een drupje zeep in water, om de oppervlakte spanning van uitgedroogte grond tegen te gaan. Heb in online versies wel mensen gezien die hun bad water in de moestuin gebruiken, en die planten zien er gewoon goed uit:
 8. heb je het blad wel eens helemaal slap zien hangen? als je dat niet gezien hebt lijkt water tekort uitgesloten.
 9. Ja dat kunnen ze en willen dat zelfs graag. Mag ik vragen hoe vaak je in de afgelopen 6 weken water hebt gegeven. 6x in 6weken, 3xin 6weken? 2 xper week? Behalve water geven, vind ik het blad er wel heel raar uit zien als het alleen om droogte ging. Had eens verwelkingsziekte in een framboos, en dit lijkt er wel enigsinds op.
 10. @redzebra Ik denk dat je gelijk hebt, had een paar weken terug de data van oude wiki naar nieuwe wiki overgezet en daar zaten deze afbeeldingen bij.
 11. Op de helft(14) van het verplanten van de pepers naar eindpot, dit jaar elke pot maar 1 peper of paprika. Nu nog even wachten tot de 6potten waar de knoflook instaat nog iets groter van bol zijn, voordat de pepers er in gaan. Za 28mei ga ik bij iemand een natuurstenen tafel ophalen met metalen poten. Die had ook nog wat van die plastic aldi/action sier potten staan die niet meer werden gebruikt dus die gaan ook mee. En dan kunnen daar de laatste pepers ingeplant worden. Vorig jaar stonden mijn pepers pas op 1juni volledig buiten terwijl ze er toen slechter uitzagen. Dit jaar dus zo'n 10potten meer pepers. Ik hoop op meer paprika's, verwacht wel te veel pepers. Heb ze van vorig jaar nog niet eens allemaal op 🤣 Vandaag verder, cherry tomaten maatje groter verpot. 16 Snijbonen gelegd. Verder lijkten de rodebieten het ook goed te doen, zijn nu ongeveer 1,5cm bolletjes.
 12. @Ruderalis Even wachten met bemesten totdat de planten de bladeren niet meer laten hangen. Anders meer kans op bladpunt verbrandingen. Als de bladeren nu hangen, is de waterdruk intern niet goed genoeg. Als er dan ook nog eens te veel voedingsstoffen in de baan zitten waar het water ook door heen moet maakt het alleen maar erger. (vergelijk het met een snelweg met 3banen voor alleen watertoevoer, of 1baan watertoevoer met 2banen voedingstoffen, terwel de omstandigheden er nu om vragen om 3banen open te houden voor water.)
 13. @Roger Van den Eynde Als het kleine gaatjes tussen de nerven van het blad is, zoals de eerste foto laat zien. Denk ik ook aan bladwesplarva. Zitten aan de onderkant van het blad. Als je alleen grote happen hebt uit de zijkanten van het blad, gok ik eerder op taxuskever of rupsen. Slakken zou je gemakkelijk kunnen herkennen door slakken sporen. Nu zo periode zonder regen, dan zou je dat glimmerige van het slijm op bladeren moeten zien. Maar om echt uitsluitsel te kunnen geven waardoor jouw aardbeien blad wordt aangetast. Post even een fototje van jouw planten.
 14. Mijn pepers hebben ook een stilstand binnen gehad, nadat ze uit de groeidoos zijn gegaan naar onder het buro. Pas toen ik van acpronk 2lampen extra had overgenomen, waren ze weer gaan groeien. Heb zelfs nog piep kleine pepers die al die maanden niet gegroeid waren, en pas vorige week gingen groeien toen ze naar buiten gingen. Hoe slecht je pepers er vandaag ook uitzien, dat ze er verlept bij hangen etc, kunnen ze goed tegen. Ze passen zich snel aan, en binnen een paar weken herken je ze niet meer terug. Hier hebben ze het ook zwaar, het is bloedheet op het terras. In de schaduw 29,5graden, In de zon loopt de thermometer op tot boven de 47graden. De helft van de pepers heb ik in de schaduw moeten schruiven omdat alle bladeren er verwelkt bij hingen. Vorig jaar deed ik als het 27graden of meer via het nieuws werd voorspeld ze onder een schaduwdoek. Nu zit ik te denken dat ik dit misschien zelfs boven de 25graden maar moet gaan doen, zoals een dag zoals vandaag.
 15. Waarschijnlijk is het zo warm dat de wortels niet voldoende vocht kunnen aanvoeren om bladtranspiratie bij te kunnen houden. Meer hitte wegnemen, of af en toe even in de schaduw zetten, zodat het wortel gestel zich aanpast /groeit en het wel kan bijhouden. Opletten met niet te veel water geven, want als de pot zijknat is kunnen wortels ook niet ademen /functioneren. Gele onderste bladeren is stikstof gebrek. En een paar onderste gele bladeren bij tomaten maakt niet uit, die neem je toch later weg in het seizoen. Zou dus nu met dit warme weer niet bemesten (hogere kans op verbranding met warm weer). Pas als het vergeling echt erg wordt, dan pas kleine dosis bemesting.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.