Jump to content

Beukwood

Members
 • Posts

  172
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid-Holland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De wind heeft hem vannacht weer rechtovereind gezet
 2. We zijn weer dik een maandje verder. De moestuin is klaar voor de nieuwe plantjes en de jonge plantjes hebben de afgelopen dagen mogen afharden. De laatste grond is ook geprepareerd: Wellicht nog beter nieuws is dat de gaten waar de muizen door konden binnenglippen op zolder zijn dichtgemaakt en dat we sindsdien geen vraatsporen meer hebben gezien. (Dankjulliewel voor alle tips!) Een paar weken geleden: Inmiddels: De perzik in de achtertuin laat zich ook weer van zijn beste kant zien:
 3. Beukwood

  Grond bijna klaar...

  Metamorfose! Woww!
 4. Goeie tip! Ik zal de kweekkasjes nog even vasttapen en gelukkig gaan de ventilatieroostertjes echt stroef ( die nu op 2 mm kieren staan! Het kweken van groenten is altijd een gevecht met de ‘natuur’. Zoals ik het altijd aan nieuwelingen beschrijf: Als je een zaadje in de grond stopt groeit hij in principe uit zichzelf tot het gewas en hier is geen mens voor nodig. Het is het ongedierte die voortijdig een einde aan het leven maakt en dit voorkomen is het belangrijkste met moestuinieren... ken je vijanden!
 5. Je slaat de spijker op de kop. Achterin de zolder zit een gat waar je zo naar buiten kan kijken vanuit de zolder dus de deur staat nog wagenwijd open. Onze buren hebben een veranda wat volgens mij de perfecte woning voor muizen is en ik heb in mijn schuur zelf weleens een muisje gezien. Ik denk dat mijn kleine vriend niet zo goed samen gaat met een kat Heb zelf nog geen muizenkeutels gezien maar de tip van muizenkorrels + gat dichtmaken is misschien de meest effectieve! Ik denk eerlijk gezegd dat ze buiten hun schuilplaats hebben onder de dakpannen ofzo en dat ze af en toe even binnenwippen voor een snack. Thanks voor alle snelle reacties en het meedenken!
 6. Een week of drie geleden een hele hoop zaadjes in trays gezaaid en deze kwamen mooi op. Ik was volledig in de beleving dat we een mooie start van het nieuwe seizoen hadden gemaakt. Kwam ik vorige week terug van een bedrijfstripje naar Duitsland. Nieuwsgierig naar de groei die de plantjes in 3 dagen hadden gemaakt.... Shock! Alle niet giftige plantjes waren ongeveer met de grond gelijk gemaakt... Dit zijn 2 van de paprikaplantjes die het nog hebben overleefd maar ze zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen... ik vermoed muizen maar kan iemand dat bevestigen? Geen slakken toch? Er hangen trouwens ook wat zenuwachtige vliegjes op zolder maar die kunnen dit toch niet veroorzaken? Na deze ontdekking heeft de zolder 10 dagen vol gelegen met lijmvallen maar de muizen zijn me denk ik te slim af... alles wat ik zaai wordt na een paar dagen opgegeten.. hebben jullie tips voor deze wanhopige tuinder? Desperate times ask for desperate measures! Daarom de volgende oplossing voor de komende maand bedacht: Alles maar in minikweekkasjes gezaaid zodat het ongedierte er niet bij kan. ik zag alleen wel dat volgens mij al 1 van mijn paprika’s is opgegeten door iets... dus ik vrees dat het nog niet einde wedstrijd is. Voordat het te laat is... zo staan mijn paprika’s er nu bij: Ergens hoop ik dat als het muizen zijn dit fantastische warme weer ervoor heeft gezorgd dat ze andere oorden hebben opgezocht.....
 7. Hi Sonja, vraag maar raak zou ik zeggen! 😛 in mijn moestuinseizoen kun je wat foto’s zien van mijn hydroponics systeem. (Gebruik ik zowel in mijn broeikas als in de winter op zolder)
 8. Wowww mooie foto’s zeg! Lijken wel schilderijen
 9. ja klopt, is ook een optie! Voordeel van dit systeem is dat wanneer de pomp uitvalt je nog 3 dagen water bij je plantjes hebt staan. Bij een getijdensysteem (waar je denk ik op doelt) staan je planten wel meteen droog.
 10. Is allemaal hobby. Gewoon proberen en ideeen altijd simpel proberen te houden vergroot de kans op succes
 11. Ohh geweldig! Mijn kleine dametje moet eerst eens leren omrollen en dan maar hopen dat ze van plantjes gaat houden...
 12. Een heerlijk moment hè dat alles weer gaat beginnen!
 13. De CV hangt hier dus een goeie 22+ graden altijd in het hok. Ik denk dat het ergens uitgelegd staat maar simpelgezegd is dit het: een reservoir in de vorm van een buis aan de achterkant met 2 sensoren om het waterniveau te meten. Hierboven zitten de pvc buis die zichtbaar is en waar de planten instaan in netpotjes. Elke half uur wordt er water in de bovenste buis gepompt vanuit het reservoir. De afvoer van deze bovenste buis zit hoog in de buis zodat er altijd een cm of 10 aan water in blijft staan en al het overschot vloeit weer terug naar het reservoir. Als de sensoren in het reservoir meten dat het waterniveau te laag is wordt een klep opengezet die met de kraan in verbinding staat. Deze klep blijft net zolang openstaan tot de sensoren meten dat het reservoir weer vol is. De tijd die het duurt houdt het chipje die alles aanstuurt bij en in verhouding worden daarna 2 pompjes aangezet die vervolgens voedingsstoffen uit de 2 voedingsstofflessen pompen. Verder op een stopcontacttimer de led lampen 18 uur per dag aan en ook op een timer 15 min per 4 uur een ventilator aan. Verder een hoop veiligheid ingebouwd dat ik geen overstroming op zolder krijg
 14. We zijn weer een maandje verder dus weer tijd voor een update: De zolder: De verschillende paprikarassen lijken zich nog goed te vermaken. In het begin was ik actief bezig met bevruchten bang dat ik kansen zou missen... inmiddels is het duidelijk dat dat geen probleem gaat zijn en de strategie is nu eerder andersom: bloemen wegknippen en Max 5 vruchten laten hangen. Ras Thomson & Morgane is mijn persoonlijke favoriet met hier een foto genomen in het hart van de plant. Wel meer dan 15 bloemen in bloei daar met paprikabeginsels en ook een mooie compacte plant. (Het is de kleine precies in de knik van de buis) Andere voorbeelden: Vandaag trouwens voor het eerst de voedingsstoffen bijgevuld van het systeem. Deze heeft dus 4 maanden autonoom gedraaid. Verder begonnen met de zaai voor het nieuwe tuinseizoen: paprika’s, aubergine en een paar tomaten zijn al ontkiemt. Verder in zaaitrays: zomer en herfstprei, sla, andijvie, wintersla en pluksla, bloemkool, broccoli, koolrabi, knolselderij en spitskool. Hier begint al wat te ontkiemen. Hoe ziet de moestuin er nu uit een heerlijk laagje paardenstront van de wei 100 meter verderop op de tuin. Inmiddels weer netjes afgedekt met worteldoek! Over een maandje of 2 scheppen we het nog 1x door en kunnen we weer een seizoen vooruit. Laat maar komen dat nieuwe seizoen!!
 15. Met oud glas zorgde ik er altijd voor dat inderdaad de ruit schoon was. In terpentine je glassnijder dopen en daarna met TEVEEL kracht je snede maken. Bij oud glas is het nog belangrijker dat je kerf over de volledige lengte erin staat. Afhankelijk van de dikte van het glas drukte ik soms bewust zo hard dat daarna het wieltje direct bot was. Daarna inderdaad tikken aan de onderkant om de scheurtjes wat groter te maken en dan de breuklijn naast een verhoging leggen. In vergelijking met ‘vers’ glas daarna vol overtuiging je glas breken. Als het echt heel veel kracht kost kan je soms nog de ruit omdraaien, aan de andere kant snede maken en het opnieuw proberen.
×
×
 • Create New...