Jump to content

Beukwood

Members
  • Content Count

    158
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Zuid-Holland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Met oud glas zorgde ik er altijd voor dat inderdaad de ruit schoon was. In terpentine je glassnijder dopen en daarna met TEVEEL kracht je snede maken. Bij oud glas is het nog belangrijker dat je kerf over de volledige lengte erin staat. Afhankelijk van de dikte van het glas drukte ik soms bewust zo hard dat daarna het wieltje direct bot was. Daarna inderdaad tikken aan de onderkant om de scheurtjes wat groter te maken en dan de breuklijn naast een verhoging leggen. In vergelijking met ‘vers’ glas daarna vol overtuiging je glas breken. Als het echt heel veel kracht kost kan je soms nog de ruit omdraaien, aan de andere kant snede maken en het opnieuw proberen.
  2. Hey Christy, ik doel op de techniek van het dubbel glas splitsen in twee ruiten en het glas op maat snijden erna. Dubbel glas in tweeen splitsen doe je door het rubber aan de zijkanten eerst rondom in te snijden met een stanleymes zodat de ruit loskomt van het rubber. Daarna is het het makkelijkste met een schroevendraaier om het rubber van het aliminiumprofiel af te steken rondom zodat het merendeel van het rubber weg is. Vervolgens moet je met gepaste kracht je stanleymes tussen ruit en profiel doorduwen tot je hem in het raam ziet. Daarna het mes helemaal rond trekken zodat de ruit loskomt van het aluminiumprofiel. 1 keer teveel kracht en je ruit knalt uit elkaar
  3. Ook hier binnen! Ik maak een gaatje vrij in de zolderhydroponics om hopelijk een echt vroege zaai te starten
  4. Allereerst wil ik jullie allemaal een vruchtbaar jaar toewensen met weinig ongedierte en dat alle mooie wensen maar uit mogen komen! Om alvast wat inspiratie voor de zomer te geven: Inmiddels 3 maanden na de zaai op zolder verder en de paprikaplanten doen het goed: Na de snoei van heel veel aftakkingen en het verwijderen van bloemknoppen, beginnen nu de eerste bloemen wel hun kans te krijgen. Het is grappig om te zien dat het ras ‘Dulce d’espana’ last heeft van het klimaat op zolder en de witte vlekken op het blad laat zien. (Foto 2) terwijl de andere 5 rassen in topconditie zijn. ik verwacht nog een week of 6 voordat we de eerste rode paprika’s kunnen oogsten. Verder had ik een cementbak vol met witlofpennen op zolder gezet. Na een week op zolder op 26 graden is dit nu de huidige status: een klein succesje als je het mij vraagt! Ook kan ik elke week paksoi en sla van de zolder afhalen: Verder nu bezig een vertikale windmolen te maken voor de kas op de tuin en over een maandje gaan we weer de eerste items voor de moestuin zaaien! Kan niet wachten...
  5. 208+ paprika’s en dat van een balkon! Respect!
  6. Na een weekje of 3 niet op de tuin te zijn geweest verwachtte ik dat alles in de kas verlept zou zijn en waarschijnlijk uitgedroogd omdat de hydroponics zou zijn opgedroogd. Niets was minder waar: de wedstrijdpeper liet nog 30 rode pepers zien Bulgaars peperplantje hing helemaal vol en er waren zelfs nog tomaten te oogsten (hoewel het merendeel oneetbaar door de phytoftera) Uiteindelijk wel alles gerooid en dit was de toestand na de sessie: Ook nog een kilo of tien aan aardpeer kunnen oogsten en de knoflook geplant. Op zolder komen we ook weer in een nieuwe fase terecht: En een close-up laat alweer de eerste bloemknoppen zien:
  7. Hij was al zwak en na het zien van tientallen bonsaifilmpjes op YouTube had ik alle bladeren eraf geknipt. Daar is nooit van hersteld. Ik geef die van jou meer kans
  8. Gaaf Lieke! (Ik moet eerlijk toegeven dat mijn eerste poging lijkt gefaald te zijn omdat boompje dood is)
  9. Kijk dat ziet er allemaal veelbelovend uit!!
  10. Goeie tips! Ik dacht vanwege lichtintensiteit waar plant nu staat dat ik beter alle bladeren eraf kon halen zodat verdamping tot minimum beperkt kon worden en de plant de tijd zou hebben aan grond te wennen. Maarja wie ben ik om dat te denken met 0 ervaring Ben benieuwd naar je foto’s.
  11. Apart dat die planten het liefste gewoon door willen gaan! Ben benieuwd hoelang ze het bij je volhouden! Even credits voor jou Rorror: zojuist mijn sweet chocolate pepper uit systeem gehaald en geprobeerd om te zetten in een bonsai. Wortels zagen er niet heel vers uit, dus ben benieuwd of het gaat werken maar je was de inspiratie! Before: After:
  12. Goed om te weten dat bij jou de tomaten het ook zo goed doen mijn theorieën over luchtvochtigheid en temperatuur wel meteen vrijwel ontkracht (kan hoogstens nog de 20 graden overdag zijn die prettig is voor de planten, maar dus niet het voorkomen van een lage temperatuur s nachts )
  13. Langzaamaan zie ik hier op het forum de stilte weer terugkeren omdat het seizoen helaas ten einde loopt.... Maar niets is minder waar! We gaan weer beginnen op zolder! Na afgelopen jaar succesvol op zolder gekweekt te hebben, gaan we het deze winter nog beter doen! Ik heb even kritisch naar mijn opstelling gekeken en een paar aanpassingen gemaakt: 1. De lichtintensiteit is naar beneden geschroeft en zit nu volgens een app op 1700 lux op buishoogte. Lijkt erop dat het nog vrij intens is. 2. We willen de algen nog wat meer voorkomen dus daarom zitten er nu (rechts) 100 micron filters bovenop de voedingsflessen. en deze zullen nog donker afgedekt worden 3. De voedingsstoffen in geconcentreerde vorm sloegen neer en daarom heb ik deze concentratie met een factor 4 verlaagd. 4. De pompen zijn opnieuw gecalibreerd en weken maar 10% af van wat ik een jaar heb gemeten. 5. De slang die met de kraan in verbinding staat (en dus constant 2 bar aan druk op zich heeft) begon langzaamaan in diameter toe te nemen. Deze is vervangen door een gewapende tuinslang om te voorkomen dat het straks regent door het hele huis. Daarnaast had ik altijd minilekkage (paar ml per dag, dit verdampte zo snel dat ik er geen last van had). Nu verholpen door het aantal koppelingen terug te brengen en als er een koppeling was deze vol te gieten in epoxyhars 6. De softwarematige beveiliging dat wanneer het systeem 1x gedurende 60 seconden gevuld wordt en nog niet vol is dat deze niet zonder reset kan worden gevuld is eruit gehaald. 7. De lampen zijn zo ver als ze konden omhoog gezet zodat er meer ruimte is voor de planten om omhoog te groeien. Genoeg technische details! De biologische kant: Dit jaar gaan we 6 soorten paprika's kweken. Dit om mijn frustratiepuntje van afgelopen jaar te compenseren waarbij ik erachter kwam dat ik vrijwel allemaal kleine paprikasoorten aan het kweken was (California wonder... stond niet zo duidelijk op het pakje) Dulce de Espana Thompson & Morgan Hytower F1 Poseidon F1 Marconi Rosso Purple Star F1. Deze zijn 2 weken geleden gezaaid in natte glaswol pluggen in plastic zak op warmtematje en inmiddels 8 van de 12 zijn boven. Bij de overgang van hoge luchtvochtigheid in plastic zak naar het systeem willen ze nog wel uitdrogingsverschijnselen krijgen, vandaar de netpotjes die er in de eerste dagen bovenop worden gezet. Daarnaast ben ik van plan om Perzik, Mango, Avocado en Citroenzaden te laten kiemen om hier de start te maken voor dit soort planten. (links ligt al een mangopit op matje) Misschien nog een laagblijvende komkommer (suggesties?), meloen? en sla, paksoi en wat kruiden. Kleine update van de moestuin: Oogst van vandaag uit de kas: Door de kas steeds 3 dagen dicht te zetten om maximaal warmte binnen te houden en daarna 1 dag open om vocht uit de kas te halen lijkt het erop dat de planten nog weinig negatieve effecten hebben. Ik hoop dat ik dit nog een week 3 a 4 kan volhouden. Het valt me trouwens op dat de planten gigantisch groeien met dit weer! (beter dan in de maanden ervoor) Kan het zijn door de hoge luchtvochtigheid of eerder dat de temperatuur nu rond de 20 graden zal zijn in de kas? De kas zelf voor de snoei van deze week: Zelfs de paprika heeft besloten weer opnieuw te bloeien (valse hoop) De tuin zelf: En mijn toetje van gisteren:
  14. Kijk dat zijn nog eens tips! Een goeie van de kringloop. Morgen ga ik eens even op speurtocht en een vriend al om de kattenbakvulling gevraagd

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...