Jump to content

Rootman

Members
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Alkmaar
 • OCCUPATION
  65 jarige, wachtend op AOW

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zeer bedankt!!! Komende week of zo ga ik het proberen. Nu ga ik het laatste weekend met mijn USA dochters vieren, dus ik heb nu geen tijd. Maar dit forum is wel ideaal om in de kwade wintermaanden tòch nog een beetje met onze tophobby bezig te zijn!!!
 2. Rootman

  avocado pit

  Als alles gaat lukken is dit het laatste jaar voor mij in Nederland! Of misschien nog een extra jaartje erbij. Ik hoop met max. 2 jaar in Catalonië te kunnen wonen en dan 1-2 Ha te kunnen bebouwen als hobbyboer voor de komende 20 jaar. Maar eerst mijn AOW. Dan worden avocado´s heel interessant! Je moet ook dan wat inkomen kunnen verkrijgen voor exta´s, en ik wil daar zeker geen toeristenslaafje worden!!! Er is een nieuw ras: in NZ is de zgn ´Avocazilla´ onrwikkeld: een vrucht van 5- 10 kg!!! Kijk, dat betekent wat!!!! maar zouden die vruchten pitten bevatten met diezelfde kenmerken???
 3. Het plastic heb ik uiteraard vervangen. Deze kas blijkt een te vlak dak te hebben, waardoor meeuwen er op gaan zitten, en het met hun nagels soms doorboren. De lekkage is minimaal vergeleken met condens, maar het verkort wel de levensduur. Het blijkt dat een helling van minimaal 23 graden niet aantrekkelijk voor meeuwen is.
 4. Beter nog! Hier is een complete Engelstalige bouwbeschrijving, met foto´s, gemaakt tijdens de bouw 11 en 9 jaar geleden: https://www.instructables.com/id/5-x-4-m-greenhouse/ en https://www.instructables.com/id/High-end-greenhouse-100-recycled-materials/ De eerste kas is 4 jaar geleden verplaatst naar een andere tuin en voorzien van een luifel van ca 1.50 m op het noorden. Daarmee kwamen meteen alle bouwfouten aan het licht: met name de onderdorpel onder de 2 klapdeurtjes (van geïmpregneerd hout!) was volkomen verrot. Ook de topbalk was ernstig aangetast, omdat de plastig nokstrook te smal was. Het dak is nu voorzien van RVS schroeven, en alles is opnieuw geschilderd. onder elk dragend element zit nu een extra strookje plastic, zodat er nergens meer kans is op inwateren wegens lekkage of condens. De goten zijn vernieuwd en verlengd, en wateren beide af in het 1000 litervat, wat deel is van de dragende constructie van de luifel. De binnenkant is nu ook perzikkleur: dit maakt enorm uit in de lichthoeveelheid en sfeer. Al met al was de renovatie bijna net zo duur als de constructie, met name wegens de RVS schroeven die ik te duur gekocht had in haast. De heropbouw duurde net zo lang als de bouw destijds. Bouwen is duurder geworden, met name omdat tegenwoordig containers gesloten zijn. Voor mijn eerste kas had ik nog geen latje gekocht destijds! [img-rotate=][img-rotate=][/img-rotate][/img-rotate] Foto: heropbouw, nu met luifel. De luifel rust links op het 1000 litervat. Sorry dat hij op z..n kop staat, maar ik kan hem niet rechtzetten
 5. Glas kan breken! Dit folie geeft bovendien geen brandschade door UV licht. En met ca E 3.- / m² ( Rol is 2m breed) is het goedkoop. Met 2 man is het op een mooie meidag in een paar uur geplaatst. https://www.foliewinkel.com/kassenfolie/product/kassenfolie-250-gram-met-spijkerrand-afmeting-50-x-2-m NB: dit is van google afbeeldingen geplukt. Onze vereniging biedt het nu zelf aan ter verkoop, en ik weet niet waar ze het bestellen. Er zijn nl. kwaliteitsverschillen tussen aanbieders.
 6. Voor de duidelijkheid: Ikzelf heb naast groenten en kruiden ook veel bloemen en botanisch interessante planten staan, en mijn tuin is zelden ´zwart´. Ook vind ikzelf heermoes niet zo´n probleem: de plant neemt bv minder licht weg dan het meeste onkruid, haalt zijn voeding uit de diepte en is bij semi-regelmatig schoffelen goed in de hand te houden. Stevig bemesten helpt ook. Er zijn andere wortelstokonkruiden waar ik veel meer hekel aan heb, zoals zevenblad, kweek en winde. Heermoes heeft ook nogal specifieke ecologische wensen: op ons complex heeft het zich pas gevestigd na de aanleg van een verkeersknooppunt vlakbij, wat de hele hydrologie en windpatronen bij ons veranderd heeft. Met name sommige ouderen denken echter dat het slechts door hun buurman komt, want ze hadden er vroeger immers nooit last van. Ik zit echter ook in de vrijwillige werkploeg, die dus regelmatig een tuin moet herontginnen die slecht beheerd is geweest. Als er geen heermoes etc. op is geteeld hoor je in elk geval wèl altijd het jij-bak argument: maar hunnie mogen ´het´ ook. Dit alles heeft dus wel degelijk problemen op ons complex veroorzaakt, en ons bestuur heeft zich lang met een kluitje in het riet laten sturen met het flutargument: ´we zetten er thee van´. Drink smakelijk zou ik zeggen, op je gezondheid, maar hou het wel 2 m weg van je hoogbejaarde buurman die er al 53 jaar zit en er nu eenmaal moeite mee heeft! Help hem liever een handje met zijn ton te vullen of tegels sjouwen!
 7. Sorry, het zijn ´IBC doppen´ https://www.ibc-adapter.com/ibc-adapters/#filter:63355a1e15ecfe7b68b2f53f85f3c74b
 8. Nee, niet mijn buurman, maar die van een bejaarde tuinvriend. Die bejaarde tuinders zijn traditioneel opgegroeid, houden hun tuin prima schoon, en halen er hun hele leven al lekker eten van af. Ze hebben meestal ook veel slimme tips in voorraad, maar soms ook een portie vooroordelen. Maar de (overigens zeer sympathieke) buurman en zijn (wat minder sympathieke) ex (ik ken haar minder goed) zijn zeer alternatief en laten het heermoes doorgroeien, ´omdat ze er thee van maken´. Dit doet de vraag rijzen: wat is onkruid? Een lijstje van soorten kon vroeger prima (alles wat je niet via de zaadhandel kan bestellen!!!), maar de tijden zijn veranderd. Wat is onkruid? De meest agressieve wortelstokonkruiden? Die zijn allemaal eetbaar of geneeskrachtig! Dat werkt dus niet meer, zeker wanneer de buren ook nog juristen blijken te zijn! Een opgewaardeerde definitie is dus nodig: Mijn suggestie: Onkruid =Planten die overlast veroorzaken -Schaduwoverlast: zelfs de lekkerste fruitboom kan dit veroorzaken. -Wegbelemmering: struiken of mais te dicht bij het pad geplant -Verwonding/ pijn: geen prikstruiken, brandnetels, distels of decoratieve planten zoals berenklauw bij de paden. - Wortelstokonkruid: Groeit onder de paden door. Als de ´telers´ het complex verlaten-- en statistisch gebeurt dit vaker dan gemiddeld bij ´alternatieven´, dan is het aan de werkploeg om de tuin te herontginnen; anders is hij niet meer verhuurbaar.... Elk complex is anders. Maar bij ons maken enkele goedgebekte alto´s hierdoor de dienst uit. Want niemand die geen zin heeft ruimt zijn tuin op. Vanwege het precedent...
 9. Het groen gewapende kassenfolie is met strips van lopende bandmateriaal (voor de voedselindustrie) op het dakframe en in de goot gefixeerd. Het dient boven de 20 graden te zijn om het strak te spannen. Alle latten en balken zijn wat afgerond, anders komt er door wapperen op scherpe kantjes voortijdig schade. Daarom is het zachte lopende bandmateriaal ook zo geschikt. Om inwateren, ook door condens en capillair (droogt nooit meer op), te voorkomen ligt er een strook van het folie over elk balkje onder de dakbespanning.
 10. De goten heb ik gemaakt van verzinkte ´studs´ voor gipsplaten, die in kantoren wegens brandveiligheid worden gebruikt, Met een blikschaar, waterpomptang, siliconenkit en wat parkertjes is er een mooie goot van te maken, die geen beugels nodig heeft, niet verkleurt of bros wordt. Hij gaat zeker 10 jaar mee voordat hij doorroest. En is goedkoop. De zwarte waterleiding moet liefst onder het pad omdat je hem anders elk jaar wel ergens doorspit. Vaak liggen in containers resten PVC strook die de gemeentewerken voor hetzelfde doel gebruikt. Het is zeer aan te raden dit te gebruiken waar de leiding niet onder een pad ligt. De leiding moet ruim een steekdiepte liggen. Is tunnelen onder een gemeenschappelijk pad nodig, dan is het slim om het in een stevige mantelbuis van PVC te leggen: daar kunnen dan later evt andere leidingen of kabels en drainage doorheen zonder alles weer op te moeten graven. De tappunten liggen minder dan 10 m van elkaar: een langere slang is loodzwaar en verwoest plantjes tijdens het sproeien. Bovendien is hij vrijwel niet op te rollen. Ik gebruik GEKA koppelingen voor de slangen. Emmers tegen een muur zijn prima haspels. In de winter gaan alle slangen opgerold in een blauwe ton. De 1000 litervaten hebben een 60mm ´ECB´ dop. Met wat zorg is daar een 1 1/4 of een duims aansluiting in te maken: Gat voorboren (opzoeken in een tabel) in de ECB dop. Een ijzeren male gasdraad bochtje of dop is geschikt om een tap van te maken: zaag met een ijzerzaag enkele groeven er in, maar zorg dat er een scherpe snijkant aankomt (voorzichtig schuin zagen). Het is maar een plastic dop, dus met wat zorg is daar zo een gasdraad in te tappen. Op deze manier heeft men een tappunt met een flow vergelijkbaar met een ouderwetse handpomp. Doppen met PVC aansluiting zijn ook verkrijgbaar, maar duur.
 11. Hierbij een beschrijving van mijn watervoorziening op de tuin. Het bestaat uit 2 vaten van 1000 liter, bij elke kas, een ondergronds leidingsysteem met tappunten en drainage/ overloop. En in de zomer een 4 takt pomp die water via de sloot in het leidingsysteem kan pompen. De pomp is s´winters opgeborgen, de aansluitslang kan dan gebruikt worden om de regentonnen leeg te laten lopen zonder een modderbende te veroorzaken De waterleidingen bestaan uit zwarte tyleenbuis gevonden in containers, of anders E1-2.-/m. Ingegraven, waar mogelijk onder de tegelpaden, Er zijn tyleen koppelstukken verkrijgbaar; de tappunten zijn cv-pijp 22m met een kraan. Elke 10 m een tappunt, waarop een brand- of bouwslang kan worden aangesloten. Voor sproeien of voor bijvullen van de vaten. De vaten worden met hemelwater gevuld via de goten. Als het heel droog is kunnen ze via de tappunten en een slang bijgevuld worden. De vaten staan op zeer zware, zelfgemaakte hardhouten tafels; van vierkante azobé schuttingpalen. Dat geeft wat waterdruk en maakt het makkelijk een gieter of emmer te vullen. Door de 50 mm uitstroomopening met kogelkraan duurt dat 3 seconden.[img-rotate=][/img-rotate]
 12. Goedendag, ik ben nieuw op dit forum, heb een volkstuin op ´de Omval´, in Alkmaar. Bij ons op het complex staan en stonden ook verschillende van deze kasjes. Ik kan het alleen maar te zeerste afraden! In mijn opinie zou deze rommel zelfs verboden moeten worden, want het leidt slechts tot teleurstellingen. De gemiddelde levensduur is 2 jaar, ze zijn zeer onderhoudsgevoelig, en als ze niet totaal verwoest zijn na de eerste storm vergeelt het polycarbonaat en het verpulvert door UV en temperatuurswisselingen binnen enkele jaren. Een veel degelijker alternatief is een houten zelfbouwkas met UV bestendig groen gewapend folie, of een kas van eenruiters of ramen van de sloop. Voor het dak zou ik toch het folie aanraden, dat blijft zeker 8 jaar intact. Zelf heb ik ook 2 ca. 24 m² grote houten kassen met ramen en folie op het dak. Door zelfbouw waren de kosten ca. 300.- en 500.- Ze staan al 10 jaar en zien er nog steeds prima uit!
×
×
 • Create New...