Ga naar inhoud

zap75

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Dorian startte met het volgen van zap75
  2. Je verhaal klopt bijna helemaal. Zuurdesem is inderdaad een spontane gisting, door de wilde gisten die zich van nature op de graankorrel bevinden. Deze zijn er op het land op gewaaid. Daarnaast 'vangt' je zuurdesemstarter ook wel degelijk wilde gisten uit je omgeving. Als ik een nieuwe starter maak zet ik deze vaak even een uurtje buiten om wat gisten te vangen. Een goede starter kan op basis van zowel rogge als tarwe prima leven, en deze kun je generaties blijven gebruiken. Er zijn zelfs zuurdesems die al honderden jaren in een familie zijn. Kwestie van bijhouden. Je hebt gelijk dat je met zowel commerciele gist als met wilde gist net zo snel of langzaam kan rijzen. Hangt helemaal af van de hoeveelheid die je gebruikt in je deeg. En sja, het blijft inderdaad een kwestie van smaak! Maar het leek me een leuke toevoeging aan dit topic, aangezien er hier alleen werd gesproken over normale gist en toch veel nadruk lag op de 'snelle' recepten. Ik wilde graag de langzamere recepten (= meer smaak) en de zuurdesem mogelijkheid erbij zetten. Leuk om eens te proberen wellicht voor mensen.
  3. Zuurdeeg = Wilde gist. En ik heb toch vele malen gelezen dat de snelle rijsmethodes met 'normale' gist ongezonder brood opleveren... En het is inderdaad een kwestie van smaak. Maar, voor de mensen die een schrikbeeld hebben bij zuurdesem, in de trant van echt zuur brood, dat hoeft helemaal niet! Ik had ook die associatie, van zuur, zwaar, massief duits brood. Hoeft dus niet! Ik maak prachtige luchtige franse broden die heel in de verte een zuurtje hebben, maar vooral heerlijk vol van smaak zijn.
  4. Kan jullie ook zeer aanraden om eens te gaan proberen met zuurdesemcultuur te bakken inplaats van gist. Veel gezonder, en vaak lekkerder. Recepten en inspiratie: www.weekendbakery.com Check ook hun video's. Ik heb nu een zuurdesemcultuur van sourdo.com, de Franse. Geeft echt super goede resultaten! Gisteren 3 pain rustique's gebakken en ze zijn weer heerlijk.
  5. Ik heb ergens gelezen dat je tomaten niet in van die turfbakjes moet opkweken. Wortels van de tomaat hebben kleine weerhaakjes, welke blijven haken in de turf. Dit belemmert de wortelgroei.
  6. In mijn nieuwe muurkasje bleef het de laatste dagen 's nachts 6 a 7 graden boven nul! Gemeten met zo'n minimum-maximum thermometer. Aangezien ook mijn tomaten binnen erg groot aan het worden zijn ga ik ze denk ik maar in de kas zetten....
  7. zap75 reageerde op zap75's blog bericht in zap75's Blog
    Ja, hoezo?
  8. zap75 plaatste een blogpost in zap75's Blog
    De zijtuin, tot een week geleden een kale woestenij, klaar gemaakt voor de makkelijke moestuin in de afgelopen dagen. Zie hier het resultaat. Voor: En na:
  9. zap75 plaatste een blogpost in zap75's Blog
    Een keer bij toeval op de website van de nu toch wel beroemde Jelle terecht gekomen en meteen enthousiast. Dit was afgelopen augustus, en toen was het te laat om nog heel veel te doen. Wel meteen een bak gemaakt en er wat sla en spinazie ingezet, evenals wat radijs. De resultaten waren zeer teleurstellend. Maar, ik ben niet voor 1 gat te vangen . In het verleden wel altijd kruiden gehad in bakken, meestal gekocht als plantje bij het tuincentrum. Altijd veel gebruik van gemaakt. Salie, basilicum, peterselie, munt, thijm, kervel etcetera. Dit seizoen wordt dus mijn eerste serieuze seizoen. Ben vroeg begonnen met voorzaaien. De winter besteed aan lezen, lezen en nog eens lezen, en heel veel zaadjes bestellen. Heb er echt veel en veel te veel. Heb alle zaadjes in een database op de computer gezet waarin ik ze nu kan sorteren op zaaitijd, naam etc etc. Ik hou daar ook een logboek in bij. Groenten waar ik het meeste naar uitkijk: tomaten, sla, bosui, eetbare bloemen, peulen en snackkomkommers. Maar ik ga ook zaaien: capucijners, rucola, een aantal slasoorten, paprika, pepers (jalapenos en spaanse), courgette, prei, witlof, radijs, wortelen, spitskool, paksoi, artisjok en nog wel wat meer. Ik heb een koude bak gekocht voor m'n eerste MM-bak. Straks wat foto's. Hierin staan nu al m'n eerste zaailingen die ik binnen heb opgekweekt. Aanstaande maandag wordt m'n muurkas geleverd, de Wall Garden 62. Hierin komen de tomaten, paprika's en andere warmteminners zoals pepers. Verder komen er in de zijtuin naast ons huis nog een stuk of 3 MM-bakken, naast de ene MM-bak die nu in de achtertuin staat. Wat zaailingen begin februari: En een paar weken later: En mijn koude bak bovenop de MM-bak: En de zaailingen in de bak:
  10. Mijn ervaring is dat dat plastic spul kapot waait. Bij mij waren alle stokken verbogen, geknakt, en het zeil lag drie meter verderop. Dat na een dagje windkracht 8. Nu stond het ook niet beschut tegen de zijgevel waar de wind op staat. Maar stevig zijn ze dus niet. Voor mij dus een echte miskoop. Ik heb diep adem gehaald en toch maar een dure muurkas met aluminium frame en glas besteld.. Zelfde verhaal met m'n koude bak bovenop m'n MM-bak. Dit was ook zo'n goedkoop dingetje met polycarbonaat. Erg licht, en dus volkomen stuk gewaaid. Gelukkig weer kunnen herstellen en nu flink verstevigd met ladingen Gaffa-tape, en vastgezet met ijzerdraad aan de bak, met schroeven. Hopelijk houdt dat.... Mijn conclusie tot nu toe: goedkoop = duurkoop. En er zijn fabrikanten die de goede producten van Walls namaken, maar de kwaliteit is veel minder, maar de prijs hetzelfde. Dit geldt in ieder geval voor die koude bak. Die van Walls is steviger en met boutjes en moertjes in elkaar te zetten. De goedkope chinese variant is slap, gammel en moet je in elkaar zetten met schroefjes die niet passen, met schroefgaatjes die slordig zijn etc. Drama dus. Let dus op wat je koopt! Ik had de mijne via internet gekocht en dacht een koopje te hebben...