Ga naar inhoud

jasmin

Members
  • Aantal items

    6550
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door jasmin

  1. jasmin
    De eerste zaaironde was vorige maand in februari. Er staan wat pepers en aubergines boven de grond, maar ze gaan nog niet uit hun dak. In de tuin staan de rijtjes radijs en spinazie boven de grond in de koude bak. Binnen ga ik nu de tweede ronde in: wat bloemen en kruiden en de tomaten. Ik heb eigenlijk geen zin om mijn hele vensterbank weer vol te zetten (zo rommelig), maar ja... die kant zal het zostraks echt weer opnieuw opgaan. 
     
    Ik ben erg content en trots op mijn bladcompost. Vorig jaar gemaakt van laag op laag paardenmest en halfverteerde bladcompost en gewoon de rest van het jaar niks mee gedaan. In januari (in die warme dagen) ging ik de compost zeven en in emmers doen.

     
    Prachtig spul is het na het afzeven. Er zit ook redelijk wat zand bij, ideaal om zaaigrond mee te vervangen (en geld uit te sparen voor die eindeloze hoeveelheid zakken potgrond die ik altijd aansleep). Ik had er wel eerst een kiemtest mee gedaan (met tuinkerszaadjes) en dat ging probleemloos.
     
    Soms maak ik een mengsel met oude potgrond, nieuwe potgrond, perliet en compost, maar soms ook helemaal niet. Deze compost is veel fijner dan gekochte potgrond (daar zitten complete stronken nog in). Het enige nadeel is dat er kiemend zaad in teruggevonden wordt. Geen idee wat er allemaal kiemt in de compost (die was natuurlijk koud en op basis van fungi gecomposteerd), maar ik gok dat ik er wel mee kan leven. De tweede ronde tuinbonen van vorig jaar deden het er ook meer dan fantastisch in. 
     
    Ik eet nog steeds van de oogst van vorig jaar. Eigenlijk kopen we weinig groentes, op tomaat, komkommer en paddenstoelen na, in de winter. Er staan nog steeds weckpotten op de plank en de diepvries laat zich maar niet leegeten. We doen zo hard ons best, maar het slinkt erg langzaam. 
     
    Ik heb ook redelijk veel groentes gedroogd: kruiden en koolbladeren voornamelijk. Als je een broccoli of koolrabi oogst is het zo zonde om maar een klein deel van de plant te gebruiken. Ik droog restgedeeltes in een voedseldroger en maak er poeder van. Mijn huisgenoot heeft een hekel aan groene groentes, die moeten naar zijn smaak altijd verwerkt zijn met iets anders (saus bv.). Maar die poeders krijgt hij toch naar binnen, want ik gebruik ze in bouillons, soepen, sauzen of door een gekruide rijst (we eten nooit kale rijst, vandaar). Dan komen de voedingsvezels en voedingsstoffen toch binnen zonder dat het opvalt of tegenstaat. 
     

     
    Hier ben ikzelf dol op: een bamisoepje tegen de flauwe trek. Op zich is het alleen maar zoute maagvulling, dus om het te pimpen maak ik daar altijd een heel ritueel omheen. Gedroogde koolbladeren, kruiden zoals peterselie, selderij, uienpoeder (van de groene stelen na het toppen van de uien), ander bladpoeder, schepje kokosolie, vers citroensap, knoflookpoeder, evt. gedroogde gebakken uitjes (gekocht), Japanse sojasaus, miso... niet alles altijd in deze volgorde, gewoon wat er snel te grijpen valt en nog niet op is. 
     

     
    En jaaaa, die zaaikalender van Diana Stek is geweldig. Geeft me wat rust in mijn hoofd, omdat ik dan niet alles zelf moet opslaan in m'n korte en middellange geheugen. Gewoon elke keer even spieken wat de mogelijkheden zijn en of dat soms ook nog een tikkie vroeger of later kan. Heerlijk. Nou heb ik nog zo'n gids nodig voor licht- en donkerkiemers. Gelukkig heb ik er wel feeling voor gekregen door de jaren heen. Als zaadjes erg fijn en bijna onzichtbaar zijn, check ik online of het lichtkiemers zijn, en eigenlijk is dat dus altijd zo (bij mijn zoektochten dan). Helaas staat dit niet standaard op zaadverpakkingen, weird, want het is belangrijke info.  
     
    Deze beauty heeft mij behoorlijk verrast. Het is een amaryllisbol van minstens twee jaar oud. Heeft een mooie bloei gehad, maar ik kan niet goed weggooien, dus ik bewaarde de bol. Zij heeft een heel jaar overleefd in de buitenlucht, kreeg toen de kans om binnen de carrière voort te zetten, maar er zat niet veel beweging in. Ik besloot uiteindelijk dat de amaryllis 'geruimd' ging worden om plaats te maken voor de lentezaai in de vensterbank. De pot ging opzij en precies toen ik dacht dat ik ging weggooien, zag ik dat er een nieuwe knop aan het ontwikkelen was. Aiai, wat een verrassing. Dus mevrouw is weer terug op de vensterbank. 
     
    er
  2. jasmin
    Weer terug in de winterrust
    Ik was net lekker op gang gekomen met compost en paardenkeutels uitrijden, toen ik met dit landschap wakker werd. Foto is vanaf balkon en mijn tuin is een strook aan de overkant van de straat, ook nog een stuk buiten het kader van de foto. Ik was al sinds Nieuwjaarsdag aan het keutelen en klussen in de tuin. Gewoon de kriebels om weer een mooie tuin ervan te maken. 

    Via Marktplaats twee koude bakken gekocht en gevuld met compost. Aardbeien uitgezet. Compost gezeefd. Cadeautje voor mezelf gedaan: de Zaaiagenda van Diana Stek. 
    Morgen naar Vreeken om deuvels voor oesterzwammen te halen. Ik had zomaar vier beukenstammen gekregen en ik ben dol op oesterzwammen...
  3. jasmin

    winter
    Ben een tijdje niet veel op het forum geweest. Een paar jaar voor de klas gestaan en dat vrat zoveel energie. De tuin ging gewoon door, want het is lekker ontspannen tussen de plantjes. Inmiddels is de situatie alweer veranderd en terwijl ik wat plannen maak voor het komende seizoen, kriebelt het ook weer om op het moestuinforum te kletsen en te delen. Helaas is het winter, dus niet veel te doen. 
    Ik heb dit jaar voor in de winter wel veel tentjes gemaakt in m'n tuin, in de hoop dat er wat weeuwenteelt gaat lukken. Ik heb tuinbonen gezet, winteruien, knoflook natuurlijk. 
    Het afgelopen jaar was geweldig aan oogst, nog nooit zo'n goed jaar gehad. Ik was continu aan het voorzaaien en als er een plant verdween, werd hij direct opgevolgd door een volgende. Veel ingemaakt, geweckt en ingevroren. Ik geniet nog dagelijks van mijn oogst nu het winter is. 

    In de zomer heb ik ook een aantal keren grote delen van de tuin afgeschermd met tentjes tegen de brandende hitte. Dat hielp zeer zeker. Dit is ander vlies dan wat ik nu in de winter gebruik. 
  4. jasmin
    Inmiddels zijn mijn tuintje en ik al Lenteklaar!!
     
    Grove mulch weggehaald, compost gelegd waar nodig, houtsnipper mulch gelegd op vaste kruidenbed, paadjes geharkt, gezaaid, gepoot, opgeruimd, gebabbeld met de buren.
     
    Druk aan de knutsel: zaaibakjes gemaakt, een mini-vorm van koude bak, potgrond door de aarde gemengd, en straks zijn ze makkelijk af te breken als ze niet meer nodig zijn, of anders naar het volgende bed ivm vruchtwisseling en wisselteelt.
     

     

     

     

     
    Tien liter 100% bentoniet over de tuin uitgegooid en ingeharkt:

     
    Héél veel radijs gezaaid. Niet gedoseerd, maar 1 bulk: die wil ik straks gelijk op zuur zetten voor volgende winter alvast...
     
    De duivenbonen komen niet op. Misschien te diep gelegd, maar ik vrees dat ik echt alles moet voorzaaien in mijn tuin. Ik vrees dat die bonen gewoon verdwenen zijn aan de rot of zo. Jammer, het was meer dan de helft van mijn voorraad. Nou moet de tweede ronde wel goed gaan, anders heb ik niks meer...
     
    Bijeenkomst gehad met de collega moestuinders, en we hebben de ziektes/plagen/ongemakken doorgesproken, en de ecologisch verantwoorde tegenmaatregelen op een rijtje gezet. Mijn charmante assistente (8 jr) maakte nog een leuke tekening op het bord.
     

     
    Zadenruil met de mensen van de vereniging
     

     
    Mijn loyale plantenwaker, doet ie al een paar jaar, inmiddels al onthoofd, maar met een stokje er in valt het niet op...
     

     
    Hij zit trouwens tussen de Spaanse rode knoflook van AH. Staat nog niet zo hoog als de Chinese, maar wel stevig. Die Chinese wabbelt en is dun en geknakt. Ik wacht wel af, maar ik zet mijn kansen in op deze Spaanse: langzaam, maar straks lekker dik hoop ik.
     
    Reeds in de grond: wortel, zilverui zaad, een paar bietjes onder glas, snijbiet onder dak, sla onder dak, snijkool, snijsla.... dat soort vroege dingen... en de radijs natuurlijk. Er staan ook nog overgebleven kolen. De capucijners (van Jan Lokman) en de tuinbonen staan ook al af te harden onder zo'n plastic bak. Ik loop echt drie weken voor op vorig jaar (toen deed ik deze dingen in de eerste week van maart), en mocht er een winterprik komen: geen ramp... dan een vertraging, of een herzaai.
  5. jasmin
    Waar zou jij nou blij van worden?, vroeg mijn wekelijkse tekenmaatje me gisteren, toen ik zei dat ik van alle kanten ziekerig begon te worden, niet lekker in mijn vel zat, maar niet ziek genoeg om in bed te gaan liggen.
    Nergens van, mompelde ik. Het enige wat ik echt zou willen is lekker rommelen in de tuin, maar ja... die regen...
    Heb je principiële bezwaren tegen een auto, vroeg ze, want anders stappen we NU in de auto naar iets leuks, een tuincentrum bijvoorbeeld.
    Er is maar 1 tuincentrum hier in de buurt waar je blij van kan worden; Vaarderhoogt in Soest. En dat deden we. Het was natuurlijk nog steeds nat en koud. Ik hoopte op een toverhazelaar te zien, maar die heb ik kennelijk over het hoofd gezien. Een heleboel helleborus, winterviolen, bollen in potten, sneeuwklokjes....
     

     
    Die foto van die chrysanten had ik voor Jootje genomen, om te laten zien waar ze op dit moment haar chrysanten kan halen, maar ik denk dat ze te laag en niet oubollig genoeg zijn. In elk geval JO: die foto rechtsonder was voor jou....
     
    Na afwegen, dubben en nadenken, ben ik met een Prunus avium Regina naar huis gegaan: een kersenboom dus, van het patio type. Hij staat nou op balkon, te wachten (naast een emmer supervroege Eerstelingen). Die potertjes had ik ook nog meegenomen van het tuincentrum, en nog drie soorten gangbare aardbeien (Korona, Mrak en Ostara). Vorig jaar had ik EvieII en Eve's Delight. Die vielen wat tegen, maar die krijgen een herkansing dit jaar.
     
    Het leuke nieuws is dat het komend seizoen we er een tuin bijkrijgen. Ik zeg 'we', maar het is de tuin van mijn man. Die heeft meer interesse in bloemen dan in groente, of het moeten ... aardbeien zijn. Die kan hij bij de kilo wegvreten... en dat zal vast wel lukken, want er komt een groot aardbeienveld bij. Ik heb vandaag de compost gestort, en de eerste stekken en planten er al ingezet.
     

    Het toekomstige aardbeienveld. Wat een weelde elke keer als je compost gebruikt: dat ziet er gewoon ook voor het oog beter uit.
     

    Die beworteling verbaasde me echt. Niet alle stekken waren zo goed beworteld. Dit is het resultaat van stekken terwijl de baby nog met de navelstreng aan de moeder zat. Deze heeft heel rustig de tijd gekregen, en dat toont zich.
     

    De voorgekiemde duivenbonen zitten in de grond.
     

    Onbedoelde weeuwen. Voor de leut had ik eind zomer nog gezaaid. Dit werden planten van ongeveer 1 meter hoog, maar toen was het groeiseizoen echt over. Aan de voet kwamen nieuwe scheuten die zich vrolijk ontwikkelden, en die hoge stammen verpieterden... waaiden plat, beetje zwak, sommigen bleven wel sterk, maar ik heb ze allemaal gesnoeid, zodat de jonge scheuten los mogen gaan. Ik wacht wel af...
     

    Een seizoen noeste arbeid aan compost maken... en niet genoeg voor de tuinen...
     
    Maar binnen zijn we natuurlijk ook aan het werk, er wordt voorgezaaid en voorgeproefd...
     

  6. jasmin
    Het is leuk om eens een balans op te maken van 1 jaar tuinieren op 'dode' grond. Op zich natuurlijk een leuke uitdaging. Voor wie niet weet hoe het zat: Ik had mijn vorige tuin opgezegd, om vlak aan huis te gaan moestuinieren, maar dan wel op een plaats die nog helemaal 'opgebouwd' moest worden, wat moestuin betreft. Ik zag het somber in toen ik vorig jaar in januari het kleine perceeltje ging omspitten: 2 a 3 wormen tegengekomen, waarvan ik bijna zeker was dat ik er 1 dubbel had meegeteld...
     

    zand zonder humuslaag
     
    Het hele jaar heb ik voortdurend halfrijpe compost als mulch aangevoerd op de groentebedden. Dat de compost halfrijp was had te maken met mijn ongeduld om zo snel mogelijk steeds weer de bodem toe te dekken. Met wat aandacht en flink beluchten, heb je in een paar weken al bruine compost, al is natuurlijk niet alles netjes verteerd.
     
    Het jaar 2013 was een grillig moestuinjaar. In januari kon ik lekker spitten zonder jas aan, en even later viel er een bittere kou in, die vrij lang bleef hangen.
     

     
    De tuinbonen en peulen liepen een flinke groeivertraging op, en over het geheel liep zowiezo mijn tuinschema in de war. Latere oogsten, waardoor opvolgende teelten moeizaam of niet lukten. Halverwege het jaar was ik helemaaal blij dat de tuin er best goed bij stond, maar aan het einde van het seizoen was ik minder happy, omdat de daadwerkelijke oogsthoeveelheid eigenlijk niet zo groot was als dat leek te gaan gebeuren. Bonenpeulen die allemaal leeg bleven, maiskolven die niet echt vol uitrijpten, dertien pompoenen op 11 planten... augurken en komkommers die niet echt 'los' gingen. Plus het gekke geval dat thuis voorgezaaide plantjes prima aansloegen in de tuin, maar het meeste dat ik ter plekke zaaide, niet of nauwelijks opkwam. Dat wijt ik aan de invloed van de onrijpe compost, want anders kan ik het niet verklaren.
     

    Voorzaaien
     
     

     

     

     
    De mooie, warme zomer heeft veel goed gemaakt. Het was lekker genieten in de moestuin, en veel gietertjes water aanslepen. De courgettes deden het prachtig, de wortelgewassen ook. Aardbeien waren er nauwelijks, of zonder smaak. Héél veel bloemen ook: cosmea, tagetes, zonnebloem, leeuwenbek, slaapmutsje, calendula, ijsbloemetjes.
     

    Oogst
     
    Op dit moment zit mijn tuingrond bomvol wormen. Vanmiddag schoof ik zo nu en dan wat mulch opzij, en er lagen overal nesten van kleine wormen, niet eens diep in de grond. Het komende seizoen ga ik gericht bemesten met bloedmeel, beendermeel en potas. Daar heb ik totaal geen ervaring mee, maar ik verwacht er veel van in combinatie met compost en mulch. Ik heb ook veel planten boven de grond afgesneden, die ik nu rond deze tijd helemaal verwijder (anders kan ik straks niet netjes zaaien). Door artikelen te lezen over het micro leven rond het wortelgestel van planten, had ik begrepen dat dit heel goed is voor je grond.
     

  7. jasmin
    Er komt nog best veel uit de moestuin, lekker zachte winter: rode spitskool, rode bietjes, prei, bosui, peterselie, brocoli, selderij, oregano, tijm, mini-pastinaakjes, kerrie-kruid, snijbiet, palmkool. En dan staat er nog gele slobberkool, venkel, worteltjes, ieniemini-koriander, rode en groene koolrabi, hier en daar zelfs rode uien die over het hoofd waren gezien... lol
    Alles groeit langzaam, kleine blaadjes, maar als je kleine beetje plukt, blijft alles leven en doorgroeien.
     

  8. jasmin
    Het gaat helemaal goed met mijn voormalig 'dode' grond. Ik heb inmiddels al minimaal 6x of meer compost toegevoegd aan de groentebedden. Elke keer een klein laagje. Het composteren gaat bij ons als een trein. Vooral nu mijn man de smaak te pakken heeft, en elke dag wel zit te rommelen en draaien in de compostbak. Sinds een paar dagen geleden ook compost uit het bos. Mooi spul. En nu geen gebrek meer aan wormen of ander wriemelend leven in de grond. Ik ontdekte zelfs een wespennest IN de grond, in het rabarberbed. Lekker laten zitten...
     

     

     
    Ik vind het opvallend dat mijn mais er zo goed bij staat. Geen speciale bemesting. Alleen de compost (waar wel wat koeienmest doorheen zit), maar ook de combinatie met zonnebloem en lage boontjes. Ik vermoed dat DAT het geheim is, de combinatie. Het zaaien was niet echt vroeg, er verdwenen zaailingen aan de slakken, bijgezaaid... en toch staan ze hoger en dikker dan de mais bij de buren die oudere planten hebben. Ik doe met niemand een wedstrijdje, maar ik wil wel graag weten of bepaalde afwegingen/theoriën werken of niet.
    Een verdwaalde pompoenzaailing in een buurbed wou er ook wel bij met zijn slingerende armen, dus die mag over het pad heen... recht in het kleine veldje erbij.
     
    Komkommer lukt nooit zo bij mij. Ook dit jaar niet. Totdat ik er twee tussen de klimbonen heb gezet... en ja.... als een tierelier groeien ze nou omhoog. Ook daar een pompoen tussen gezet. Combinaties van planten lijken toch echt meetbaar effect te hebben.
     

    Veel drinken tijdens het tuinwerk is belangrijk!!
     

    De tomaten gaan goed. Laat, erg laat in de grond gezet, omdat ik geen vertrouwen in het weer had. De planten hadden ook te lang in te kleine potten gestaan. Vervolgens erg diep ingeplant, met alleen het topje boven de grond. Ook had ik niet veel werk gemaakt van een stellage, afdakje... niks eigenlijk... ik geloofde er eigenlijk niet in. Ook veel te dicht op elkaar gezet.... en toen werd het zomer... en ze groeiden en bloeiden.... En toen spijt dat ik er niet meer ruimte voor genomen had... maar ach.... zo kan het ook. Volgend jaar gaan we het anders doen, een soort leiboompjes ervan maken.
     

    Pronkbonen
     

    Duivenbonen
     

    De balkontomaten van Henk uit Rotterdam, nog uit de zadendoos. Ze staan in een pot, en hangen zwaar met vrucht. Toppertjes voor pot & bak.
     

    Kaalslag bij de rabarber. Ik weet dat het een maand te laat is, maar ze kwamen maar zielig op gang vanwege de verhuizing. Vandaag leeggehaald, op de middenbladeren na. Omdat we toch maar zo nu en dan rabarber eten (op de pannenkoeken) ga ik me maar geen zorgen maken over het oxaalzuur gehalte. Overleven we wel.
    Ik had trouwens wel last van agressieve wespen. Daar ben ik nooit bang voor, maar ik ging wel aan de haal voor een hardekkig boze. Ik snapte het niet zo goed. Het beest liet zich niet eens afschrikken door tabaksrook. Later kwam ik er achter dat ik hun nest had verstoord. Ik zag allemaal wespen een gat in de grond in vliegen. Nooit geweten dat ze ook onder de grond hun nest konden hebben.
     

    Pompoen, augurk en courgette op het hogere permaheuveltje.
     

    De aardbeien gaan voor geen meter. Helemaal niet goed. Weinig vrucht. Mijn oude rasloze aardbeien blijken nog steeds zeer smakelijk, maar klein. De Nieuwe EvieII vind ik drie keer niks. Wel heel groot, maar grauwig van uiterlijk, en relatief smakeloos. En mijn verwachtingen waren erg hoog gespannen, en niet waargemaakt. Heimwee naar mijn oude aardbeienveldjes... massa's zoete aardbeien, niet groot, wel vééél en lekker.
  9. jasmin
    Ik heb altijd erg veel gein in 'mutantjes'... een of meerdere planten die afwijkend gedrag vertonen.
     
    Vanmiddag zag ik bij de meiknolletjes iets geks: een aantal knolletjes met 'twee hoofden' , ik weet niet of dat regelmatig voorkomt, maar ik vond het er zot uitzien:
     

     
    Twee groeipunten dus. Er waren er vier van hetzelfde, de andere liet ik zitten, omdat hun knolletje nog wat klein was.
     
    Met die radijzen wedstrijd van een tijdje geleden had ik ook een soort tweelingen gebaard:
     

     

     
    Als je een boel zaait, kom je natuurlijk altijd zo nu en dan afwijkingen tegen, Ik heb bedacht dat ik ze ga 'sparen'. Mijn persoonlijke rariteiten kabinet... Dat heb ik net pas bedacht, want meestal maak ik er geen foto van. Ik herinner me in elk geval ook mijn gekke basilicumplantje van twee jaar geleden:
     

    blue-spice-basilicum-mutant-t1483.html#p22627
  10. jasmin
    De nieuwe tuin staat op zandgrond
     

     
    dat is zand, zand, zand.... als het vochtig is, valt het mee, maar als het droog wordt, stuift het als een gek...
     
    Een tijdje geleden kreeg ik naar aanleiding van wat vragen over hoe ik mijn 'dode' grond aan moest pakken, een paar linken van Jorg, die ik aandachtig en met veel plezier heb bestudeerd. Filmpjes die uitlegden hoe het bodemleven chemisch en biologisch fuctioneert, en allerlei opties om leven in je grond uit te nodigen. Groenbemesters, wortels laten zitten na de oogst, mulchen... allemaal goede tips. Ik was niet van plan geld uit te geven, en besloot de uitdaging aan te gaan alle plaatselijke materialen aan te grijpen, ipv kant-en-klaar bijmesting kopen.
    Van de linken had ik geleerd dat bemesting een tijdelijke oplossing is, en een levende bodem is een blijvende oplossing.
    Nou, ik ben er nog lang niet, maar ben wel op weg gegaan.
    Bepaalde bedden bedekt met paarden- en koeienmest, afgedekt met plantaardig materiaal. Enorme composthoop opgezet (overal materiaal bij elkaar scharrelen en harken), spinazie op diverse plaatsen gezaaid als voorteelt, om vooral geen grond te lang braak te laten liggen.
     

     
    Inmiddels heb ik de eerste - nog onrijpe - compost geoogst, en als mulch overal aangebracht
     

     
    Bij het bovenstaande bedje ben ik halverwege... je ziet het enorme verschil tussen de dichtgeslagen zandgrond en de mulchlaag...
    Als je er nu met een gieter overheen gaan, loopt het water niet meer in stralen over je voeten van het bed naar beneden toe... Dat is alvast de eerste winst. Met al dat afdekken (is inmiddels vervangen door de mulch) zaten er wel krioelende beestjes overal, maar echt compostwormen het ik nog steeds nauwelijks gezien (1 of 2)
     
    Het hele systeem moet nog in werking komen. De mulchlaag kan ik niet inharken, dus de voeding moet langzaam zakken. Ik vind dat ondanks dat het tuintje en de plantjes er goed uitzien, toch dat het nog niet helemaal goed loopt. Sommige planten blijven gewoon stilstaan in de groei, lijkt het wel. De andijvie en de groene bindsla doen niks, terwijl een onbekende rode bindsla de pan uit groeit. Zelfde dag gezaaid, niet te vergelijken, enorm groot verschil.
    De rabarber gaat ook als een tierelier, maar die heeft gewoon fors koeienmest gehad, en dat wou ik niet zo dik op de gewone bedden hebben (uitgezonderd kool-sectie)
     

     
    Al die mulch geeft de tuin wel een stoere uitstraling, vind ik. Maar het is nog maar het begin. Ik hoop in de loop van het jaar steeds mulch en compost bij te kunnen blijven voegen.
     
    En ik heb nog een bak uitgewerkte wormencompost voor gerichte bemesting bij plantgaten, indien nodig.
     

     
    Aardbeienbak, met daar achter de rabarber
  11. jasmin
    Het jaar 2012 was een dipperig moestuinjaar. Tot mijn vreugde kreeg ik de kans een moestuin te beginnen tegenover mijn eigen huis. Vanuit mijn slaapkamerraam kan ik straks mijn plantjes zien groeien. Mijn oude tuintje heb ik opgezegd en kaal opgeleverd, en de rabarber, bessenstruikjes en wat kruiden al overgeplant vlak voor de sneeuw weer viel. Toen de sneeuw weer smolt kon ik al tevreden kijken, want ik had in januari ook al gespit, vakken verdeeld, lichtjes gemest enzovoort. Ziet er strak uit.
    Mijn nieuwe tuintje is wel een forse slag kleiner dan de vorige (en duurder), maar volgens mij gaat het gewoon heel leuk worden doordat de afstand zo klein is, dat ik continu de vinger aan de pols kan houden.
     
    Dit is een foto van halverwege het spitten. Later volgen er wel foto's als het interessant gaat worden met groeiende dingen...
     

     
    Behalve dit, heb ik ook nog een bloementuin.
  12. jasmin
    De koemestkorrels van de Aldi zijn inmiddels binnen... ik had me even verkeken op het gewicht van zo'n emmer (10 kilo). Ik was op mijn fietsje naar de Aldi van Hoogland gereden, de fietstas al vol van bezoek aan de vroege vrijdagsmarkt (tuinboonplantjes, en een kleine mix van sla en andijvie plantjes). Verder was de fietstas aangevuld met uitgestoken guldenroede wortels/plantjes, en een kluit scharnierbloemen. Plus een tas boodschappen aan het stuur van de Lidl (oa die lekkere griekse yoghurt... de perfectie volgens mijn man), en o ja... ook nog een bundel rietachtige stengels... de stengels van de guldenroede van vorig jaar... ik ben van plan daar een recycle projectje mee te maken. Zwaar beladen dus. Je had me moeten filmen... het fietsen zag er wat zot uit, vooral door die stengels die horizontaal over het stuur lagen, en die ik voorzichtig maar stevig met duimen moest vastklemmen, en vooral hopen dat ik geen plotselinge wendingen moest maken, want dat was ongelofelijk de fout geweest.
     
    Maar uiteindelijk ben ik bij mijn tuintje aangekomen, inclusief die emmer van tien kilo aan de andere kant van mijn stuur. Het lukte zelfs zonder afstappen via een viaduct te fietsen, wat betekent dat mijn gezondheid echt met sprongen vooruit gaat.
     
    Dit jaar heb ik langzaam maar zeker helderder wat mijn voor en nateelt gaat worden. Op de plaats van de courgettes en pompoenen begin ik met spinazie, en waarschijnlijk met peultjes.
     
    Ik moet nog even checken wat de vroegste aardappelen zijn, want ik twijfel nog steeds of ik die dingen nog steeds wil hebben. Maar als ik het zou doen, kan er nog een oogst bonen achteraan volgen.
     
    Ik ga straks foto's maken, want het begint er al bedrijvig uit te zien. Tunneltjes, gazen enzovoort. Heerlijk.
    Ik was gisteren op pad gegaan met het idee eventueel nog tuinboonzaden erbij te kopen, toen ik op de markt voor weinig (3,95) een complete bak jonge zaailingen zag, en overstag gegaan voor wat slaplantjes met bladvorming (die van mij zijn net uit het ei).
     
    Ook nog bij de Action langsgeweest, en het goedkope worteldoek gekocht. Ik weet dat er geklaagd wordt over de kwaliteit, maar ik wil het gebruik ervan eerst uitproberen. Eigenlijk vind ik het spuuglelijk om daar gewassen op te telen, maar ik moet praktisch nadenken. Vorig jaar kon ik ineens door gezondheid langere tijd niet naar mijn tuin, en dan is het erg handig om op worteldoek te telen, want dat scheelt in wieden en schoffelen. Ik weet dat Koert dat om diezelfde reden ook doet.
     
    Is er iemand die weet of worteldoek ook tegen de koolvlieg beschermd?? Of moet ik die vraag even op een andere plaats in het forum stellen?
  13. jasmin
    In februari heb ik twee zoete patatten op aarde gelegd. Tergend langzaam begon en vorderde het proces. Eerst worteltjes aanmaken, dan bladvorming, dan scheuten...
     

     
    Vandaag vond ik het wel welletjes, en ondanks dat de scheuten de 20 cm niet halen, wou ik ze afsnijden en alvast in water zetten om te wortelen. De IJsheiligen zijn bijna voorbij, en ik wil mijn vensterbank zo leeg mogelijk krijgen de komende week.
     
    Goed geworteld
     

     
    En toen zag ik dat diverse scheuten zelf al wortel hadden. Met een aquarel kwastje op onderzoek gegaan, de aarde er zacht afgeborsteld... en ja hoor... dat stekken op water hoeft helemaal niet meer...
     

     
    Leuk zo'n 'meevaller'
     

     

     

     
    Ik laat ze eerst maar een paar weken bijkomen van de schrik, terwijl de grondtemperaturen buiten omhoog zullen gaan. Ik had begrepen dat de stekken pas in juni de volle grond in moeten gaan.
    Dan kunnen ze lekker volle kluit vormen en daarna overgezet. Ik weet eigenlijk nog niet waar ik ze wil zetten. Eventueel na de vroege aardappel [juni], tenslotte is het geen familie. Of ik zet ze in potten/bakken ... ik heb nog even tijd om na te denken.
    Als ze oogst gaan opleveren, komt er natuurlijk een deel II...
  14. jasmin
    De Kop is er af!!
     
    Na een uitgebreide winterslaap, met een interesse onder nul voor plantgoed, is Jasmin weer langzaam ontwaakt... 1 oog open, 2 oog open... uitrekken, gapen...
     
    De eerst zaden zijn inmiddels gezaaid, in huis. Hulp gehad van de dames Jo en Bonnie met de herinrichting van de moestuin... Dit jaar meer overzicht, minder experiment... we gaan vaste vakken maken (eerst nog gratis stoeptegels scoren via Marktplaats)
     
    Vóór:

     
    Ná:

     
    Als ik dit vergelijk met de paniek van vorig jaar, als beginner... dan is het deze keer erg relaxed... een heleboel arbeidsintensieve dingen geschrapt, experimenten er uit... geen okra of soja of iets dergelijks (soja was trouwens geen mislukking, okra wel)...
    Ik heb er weer zin in!!!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...