Jump to content

jasmin

Members
 • Posts

  6,430
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by jasmin

 1. Deze zomer was ik ernaartoe gegaan met twee van m'n kinderen, aangezien ze speciale peperzaden wilden. Het was precies de middag van de dag dat er extreme hittegolf was. Geen mens op straat te zien en wij naar Vreeken. Het was een leuke, lieve ervaring. Een vrouw hoorde ons Engels praten (de partner van mijn zoon spreekt geen Nederlands) en kwam ons uitgebreid helpen met het uitzoeken van zaden. Ik zei nog dat ze een leuke baan had daar, ze glimlachte en zei dat ze de eigenaar was. Even later kwam ze ons aanbieden om een tijdje op temperatuur te komen in een van hun koelcellen. Dat was inderdaad even lekker in die extreme hittegolf (meer dan 40 graden buiten, ik weet niet meer precies hoeveel). Bij het afrekenen kregen de kids ook nog een mooi gratis tijdschrift cadeau. Ik bestel daar nooit, maar ik wip zo nu en dan eens langs. Parkeren aan de overkant van de Maas (mijn vader woont daar toevallig) en dan met het pontje oversteken, en twee minuten lopen naar Vreeken. Als je daar toch bent, moet je eens verder doorlopen door de Voorstraat. Dat was ooit (of nog steeds) de hoofdstraat van Dordrecht, maar lijkt totaal niet op een mainstream hoofdstraat van een willekeurig stadje. Allemaal etalages met zééér aparte winkeltjes, alsof je door een soort tijdcapsule loopt. Bijvoorbeeld een soort poppenhuizenwinkel. Alles oud en totaal niet glossy. Vreeken past perfect daar in dat rijtje van allemaal winkeltjes van mensen met hun eigen hobby, beetje buiten de tijd, ander ritme.
 2. Jij had dus Amerikaanse indigo. Was dat een struik? Ik wil voor volgend jaar ook indigo zaaien. Geen idee hoe lang het duur voordat je genoeg blad hebt om kleurstof te maken. In het tweede jaar misschien? Ik wil geen struiken trouwens, maar handzamere planten. In pot of kuip geen probleem. De Persicaria tinctoria is volgens mij winterhard.
 3. Zijn er hier mensen die inmiddels succesvol indigo hebben gekweekt en gebruikt?
 4. Misschien is het een idee om heel pittige kiemgroente te drogen en te verpulveren als smaakmaker? Ik maak elk jaar een voorraad kruidenzout met allerlei kruiden voor de rest van het jaar. Het zou dan niet zozeer om de bewaarde voedingswaarde gaan, maar om de smaak. Gewoon eens proberen.
 5. Er zit ook kamille in verwerkt, die had getrokken op kokosolie. Dus zowel calendula als kamille. Normaal gesproken geven deze bloemen geen allergische reactie. Er zit ook een geurstof in, namelijk Love Spell. Dezelfde geur als in voorgaande calendulaveldzepen. Misschien zit daar iets waardoor je jeuk krijgt? Over deze geurstof had ik overigens ook nooit klachten gehoord, maar mensen zijn gevoelige wezentjes en de één is de ander niet. Ik zal nog eens kijken naar de inhoud van die geurstof, of die allergenen bevat. Ik dacht het niet, maar je hoort het nog van me.
 6. Dat heb ik zelf ook. Het komt door het hogere percentage kokosolie, dat ontvet sterk. Normaal los je dat op door meer olie onvervet te laten in de zeep, maar dat heb ik hier niet gedaan. Met de Moestuinforumdag in gedachten, leek me een zeep speciaal voor vieze handen wel op zijn plaats. De Calendulazeep is wel vetter.
 7. Het jaar daarvoor zaten we tussen de 20 en 30 mensen, dus dat was een groot verschil in enthousiasme. Anyway, misschien kan ik met Kruidenvrouwtje een afspraak maken dat ik de doos doorstuur?
 8. De zadendoos 2016 bestaat nog. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik had m ongeopend bewaard tot het voorjaar 2017. De aanmeldingen liepen niet storm. Toen ik de doos wou voorbereiden, zag ik dat ie flink uitgedund moest worden om de oude zaden te verwijderen, een fors karwei. Ook zaten er geen echt bijzondere zaden meer in. Daar zag ik even tegenop. Plus dat er toen nog maar zo'n zes aanmeldingen waren of zo. Niet genoeg om een heel parcours uit te zetten. Toen kreeg ik in maart ineens van de ene op de andere dag een energieslurpende baan. Daar ging het even mis, maar de basis was er ook nog niet: een interessant aanbod voor 2017 in de doos (met zaden van goede datum). Ik ben dus niet verdwenen met een doos zaden, haha. Ik geef toe dat ik ergens een seintje had moeten geven dat ik geen tijd meer had gekregen om m te reviseren en om de volgende ronde te coördineren. Er had best een investering aan nieuw materiaal in gemoeten. En zoals ik al zei, in die periode was het enthousiasme ook niet zo groot qua aanmeldingen. De doos viel een beetje in slaap.
 9. Yooooo!!! Ik ben erg nieuwsgierig hoe de Veldzepen bevallen bij iedereen in het gebruik. Ze hebben hetzelfde basisrecept waar ikzelf wel tevreden mee was, maar door extra toevoegingen of helemáál geen toevoegingen zijn ze toch allemaal anders geworden. Mijn eigen eczemerige handen ondervinden geen nadeel van deze zepen, maar misschien ervaren jullie ze toch nog te heftig. Of juist prima. Ik hoor het graag!
 10. Het gaat hier om een forse doos, geen enveloppe. Het gaat een beetje te ver om alles te gaan benoemen, en ik weet ook niet op voorhand wat de een bijzonder vindt, en de ander niet.
 11. Mooi, het gaat de goede kant op.... Wortel en Pieter16, sturen jullie je gegevens naar me op?
 12. Hierbij open ik de volgende ronde. Er waren geen aanmeldingen voor het overnemen van de coördinatie, en dus gaan we verder. Iedereen die interesse heeft, en voldoet aan de voorwaarden kan zich opgeven vanaf nu.
 13. Hallo allemaal, Terwijl ik nog even wacht of er andere vrijwilligers zijn die de Blije Zadendoos willen coördineren voor het seizoen 2016-2017, begin ik alvast met de voorbereidingen door het openen van dit topic. Hieronder alvast de spelregels, exact hetzelfde als vorig jaar: Inschrijving BlijeZadendoos 2016-2017 De inschrijving is geopend. Voor wie is het bedoeld? De Inschrijving is open voor leden die minimaal 6 maanden lid zijn van het forum, en die een actieve houding hebben. Voor beginnende leden gaan er al ander zadenenvelloppes rond. adres doorgeven Je adresgegevens kan je naar mij sturen per PB. Ontvangst doos Degene die straks de doos ontvangt, neemt dezelfde dag contact op met de volgende op de lijst om adres uit te wisselen. Alleen als er daadwerkelijk contact is geweest, wordt de doos doorgestuurd. Verzendmethode Ik stel voor dat de zender en de ontvanger samen bepalen of er gebruik wordt gemaakt van DHL of Post.nl. Beide methodes hebben voor- en nadelen. DHL heeft trouwens óók de mogelijkheid om aan huis te bezorgen Track & Trace Zodra je de doos hebt verstuurd, zet je het Track & Trace nummer hier in dit topic. Bewaartijd Je hebt 3 a 4 dagen de tijd om de doos in te kijken en weer door te sturen. Als dit niet gaat lukken, geef dit zo snel mogelijk door in dit topic. Bij ziekte, regel je een huisgenoot, buur of zo om de doos voor je op de bus te doen. Samen neuzen in de doos Vind ik persoonlijk geen probleem, sterker nog: erg gezellig. Maak er een lokaal MTF-feestje van, van leden natuurlijk (niet je volkstuinvereniging uitnodigen, ha, ha..) Aanvullen van de doos Het is iedereen wel duidelijk dat je niet alleen mag graaien, maar ook terug moet doen in de doos. Als dat in evenwicht is, is het OK. Probeer je mede-forummers te verblijden en te verrassen met je bijdrage. Zorg dat bij al je zaad je naam staat, de naam van de plant, zaaiperiode en andere instructies, en evt. de oogstdatum (bij eigen oogst) of de gegarandeerde houdbaarheidsdatum (gekocht zaad). Geen losse zakjes zonder aanvullende informatie in de doos doen. Meldingen De doos is van ons allemaal. Meld hier wanneer je hem ontvangt, en wanneer hij de deur weer uit is (met Track & Trace code), en alle andere relevante info. Buitenland Ik ben geen voorstander van het versturen per post over de grens. Als de doos met iemand persoonlijk een grens passeert is er natuurlijk geen probleem. Regel een postadres (waar je natuurlijk persoonlijk kan ophalen) als je buiten Nederland woont. Ook terugsturen van buitenland naar Nederland is niet ok. Dit ook persoonlijk over de grens brengen svp. Topic van de Blije Doos 2014- 2015 Ik ga er van uit dat de Geest van de Doos voortleeft in Ons Allen. Mocht iemand nog een pep talk nodig hebben over nut en verantwoordelijkheid enzovoort, dan verwijs ik naar Weknow van vorig jaar, want die kan ik toch niet overtreffen in uitleggen blijde-zaden-doos-2014-2015-t15583.html
 14. Ik heb de doos hier klaarstaan, beter gezegd, hij staat gewoon zoals hij binnen kwam, niks aan veranderd. Is er iemand die de coördinatie voor 2017 - 2018 wil overnemen? Ik ben zelf ook bereid dat te doen, maar net zo makkelijk geef ik het stokje aan een ander over. De Blije Zadendoos kan in elk geval weer van start. Ik wacht even kort of er mensen zijn die de coördinatie willen overnemen, en ik ga vast op voorhand een nieuw topic openen, om alle berichten voor het nieuwe seizoen bij elkaar te houden.
 15. Doos is binnen! De cirkel is dus bij deze gesloten voor dit seizoen.
 16. Ik begrijp dat er inmiddels contact is, maar dat het praktisch gezien even lastig is de doos snel te versturen. OK. Houd ons op de hoogte zodra Het Ding weer in beweging komt.
 17. Alvast sterkte voor je operatie, Cindy. We wachten even af tot de doos aankomt, en of je een vervanger kan vinden om de doos op te halen.
×
×
 • Create New...